Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-11-2010, 09:46 PM   #41
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Vrata gluve sobe

Quote:
Originally Posted by dukasound View Post
Dali postojece sarke odnosno konstrukcija vrata moze da podnese dodatnih par tabli????
Hvala
Duka
ne znam kakve su ti sada, ali ne verujem da obicne sarke mogu izdrzati dodatnu tezinu, to mora da se pojaca i doda jos.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 03-11-2010 at 09:51 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 07:29 AM   #42
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
ne znam kakve su ti sada, ali ne verujem da obicne sarke mogu izdrzati dodatnu tezinu, to mora da se pojaca i doda jos.

pozdrav

bogi
Eto, malo su jace nego obicne i imaju kuglicu na kontaktnoj zoni sharke, znaci nisu kao one na unutrasnjim vratima. Radi li posao neki sendvich (kondor, azmafon i medijapan ili iverica) sa samo jednim medijapanom ili sl. umjesto dva?
Hvala
dukasound is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 07:36 AM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Eto, malo su jace nego obicne i imaju kuglicu na kontaktnoj zoni sharke, znaci nisu kao one na unutrasnjim vratima.
Vazno je koliko su cvrste na chupanje, odnosno koliko je gornja sarka/shtok cvrsta na cupanje... vertikalna sila nije problem skoro ni kod jedne vrste sarki.. mogu puno da izdrze.. gadno je opterecenje gornje sarke na cupanje.. zato su ona vrata imala tocak preko koga su se oslanjala na pod na kraju.
Quote:
Radi li posao neki sendvich (kondor, azmafon i medijapan ili iverica) sa samo jednim medijapanom ili sl. umjesto dva?
Hvala
Od svega sto si nabrojao samo ima smisla kombinacija medijapan-kondor-medijapan (pod uslovom da jednan od medijapana NEMA mehanicki kontakt sa okolinom!)... jedino ne znam kako ces da ih slepis... jedino ti tigar-sintelan-neoprenski lepak preostaje.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 04-11-2010, 08:18 AM   #44
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
Vazno je koliko su cvrste na chupanje, odnosno koliko je gornja sarka/shtok cvrsta na cupanje... vertikalna sila nije problem skoro ni kod jedne vrste sarki.. mogu puno da izdrze.. gadno je opterecenje gornje sarke na cupanje.. zato su ona vrata imala tocak preko koga su se oslanjala na pod na kraju.

Od svega sto si nabrojao samo ima smisla kombinacija medijapan-kondor-medijapan (pod uslovom da jednan od medijapana NEMA mehanicki kontakt sa okolinom!)... jedino ne znam kako ces da ih slepis... jedino ti tigar-sintelan-neoprenski lepak preostaje.
Dali onda (radi preventive) da ojacam gornju sharku na vratima (a da na shtoku ostavim kako je ). Kombinacija sa azmafonom mi se cinila mogucom da uz masu koju imamo nemam "prelaz" vibracija sa ploce na plocu u mjeri kakva je kada su vezane direktno. U svakom slucaju bih azmu upotrebio kao zavrsni sloj prema unutrasnjosti kabine da bih dobio absorpciju.

Last edited by dukasound; 04-11-2010 at 08:21 AM.
Old 04-11-2010, 08:38 AM   #45
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Dali onda (radi preventive) da ojacam gornju sharku na vratima (a da na shtoku ostavim kako je ). Kombinacija sa azmafonom mi se cinila mogucom da uz masu koju imamo nemam "prelaz" vibracija sa ploce na plocu u mjeri kakva je kada su vezane direktno. U svakom slucaju bih azmu upotrebio kao zavrsni sloj prema unutrasnjosti kabine da bih dobio absorpciju.
Mislim da svakako treba da je ojacas, kao i srednju. I ne bilo lose dodati jos dve da bude pet. (ako sada ima tri)

pozdrav

bogi

p.s. naravno... to znaci da treba ucvrstiti i spoj sa zidom!!! dzaba ucvrstis sarku ako se izvali shtok.

Old 04-11-2010, 09:20 AM   #46
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
Mislim da svakako treba da je ojacas, kao i srednju. I ne bilo lose dodati jos dve da bude pet. (ako sada ima tri)

pozdrav

bogi

p.s. naravno... to znaci da treba ucvrstiti i spoj sa zidom!!! dzaba ucvrstis sarku ako se izvali shtok.
Shtok je dobro vezan ali nazalost imam samo dvije (ali mnogo vece nego standardne ) sharke. Vidjecu mogu li naci iste sharke pa da dodam, mada ne znam koliko cu uspjeti da to bas dobro "ushtimam" sa postojecim.
Hvala mnogo
Old 04-11-2010, 09:22 AM   #47
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Shtok je dobro vezan ali nazalost imam samo dvije (ali mnogo vece nego standardne ) sharke. Vidjecu mogu li naci iste sharke pa da dodam, mada ne znam koliko cu uspjeti da to bas dobro "ushtimam" sa postojecim.
pa ako ce da bude gore nego sto je sada... bolje ne cackaj
Quote:
Hvala mnogo
Nema na sta

pozdrav

bogi

Old 05-11-2010, 06:26 PM   #48
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Planirao sam da napravim neko mjerenje kolika je razlika u izolaciji sa standardnim vratima i sa poboljsanim. Dali da upotrebim White noise ili da idem sa nekim frekvencijama. Tu bih i ustanovio kolika je akusticna izolacija kabine.
Hvala
Old 05-11-2010, 06:45 PM   #49
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Planirao sam da napravim neko mjerenje kolika je razlika u izolaciji sa standardnim vratima i sa poboljsanim. Dali da upotrebim White noise ili da idem sa nekim frekvencijama. Tu bih i ustanovio kolika je akusticna izolacija kabine.
Hvala
white noise je ok...
Mada je pametnije koristiti neki gotov softver, recimo Room EQ Wizard.
Takodje pazi da ti u oba merenja pozicija mikrofona i izvora zvuka bude identicna, da ne bi imao uracunato razlicito slabljenje zbog promene udaljenosti i polozaja mikrofona.

Nije jednostavno izvesti ta merenja... ma kako izgledalo na prvi pogled

pozdrav

bogi

Old 06-11-2010, 03:59 PM   #50
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Quote:
white noise je ok...
Mada je pametnije koristiti neki gotov softver, recimo Room EQ Wizard.
Takodje pazi da ti u oba merenja pozicija mikrofona i izvora zvuka bude identicna, da ne bi imao uracunato razlicito slabljenje zbog promene udaljenosti i polozaja mikrofona.

Nije jednostavno izvesti ta merenja... ma kako izgledalo na prvi pogled

pozdrav

bogi
OK, mada mi je sada samo stalo da vidim koliko cu slabljenje imati sa standardnim vratima i sa poboljsanom verzijom. Danas sam onako ofrlje pustio shum prvo sa pozicijom mikrofona u sobi i snimio pa sa istom jacinom na preampu i istim nivoom slusanja snimio shum u kabini. Kada sam normalizovao razlika je bila nekih 28-29db. Sinusni 220Hz mi je pokazao nekih 20db razlike. Ponovicu mjerenje kada obradim vrata jer moram sacekati jednog prijatelja da ubacimo jos jednu ili dvije sharke.
Kasnije cu probati da izvrsimo neka mjeranja sobe ali uz pomoc nekoga koji bi to dobro uradio.
Tnx
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules