Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-11-2010, 01:41 PM   #1
jimitom
Junior Member

jimitom's Avatar

Default Re: Kupovina mikrofona, molim za savjete.

Ne znam.. sla?em se sa time da veličina membrane ne bi trebala biti presudna ali mi je svejedno za sada favorit AT2020. Za ovog behringera t1 neam pojma, trudim se izbjegavati taj brand jer sam imao lo?ih iskustava sa njihovim proizvodima, koji dodu?e nemaju nikakve veze sa mikrofonima.

Vasa,
hvala na savjetu. Prostorija u kojoj radim nije niti pribli?no studijski tretirana, premda se radi o maloj sobi sa malo reverba, ako se to tako ka?e. Ja bih ipak ostao pri kupovini kondenzatora, odnosno "affordable professional studio large diaphragm condenser", ali ne mora nu?no biti large diaphragm. Koliko sam čitao po netu razne savjete za kućno snimanje, kondenzator se ipak čini kao kvalitetnije rje?enje, ali opet mo?da ja grije?im (?to je uvijek vjerojatnije). ?ta ka?ete na MXL 990 ?
jimitom is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2010, 02:40 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by jimitom View Post
Koliko sam čitao po netu razne savjete za kućno snimanje, kondenzator se ipak čini kao kvalitetnije rje?enje
Ne znam koje je re?enje "kvalitetnije" i ne pretvaram se da znam . Ja samo pričam o isplativim re?enjima koja zadovoljavaju osnovne kriterijume snimanja.

Postoji jedna fizička zakonitost: SVAKI mikrofon čuje prostoriju u manjoj ili većoj meri. Ako ima? samo jedan mikrofon, koji pritom "dobro čuje" (u smislu osetljivosti i "?irine zahvatanja zvuka") i ako putem tog jednog mikrofona snima? sve slojeve matrice... ono ?to na kraju dobije? je umno?ena gre?ka akustike prostorije u kojoj je snimano.

Zato, ako ima? bud?et koji te ograničava na jedan jedini mikrofon... po meni je bolje da on ne bude toliko osetljiv i "pametan", nego ba? naprotiv Razmisli, pa na kraju kupi ?ta god i snimaj

Pozdrav,

Vasa
Old 01-11-2010, 03:00 PM   #3
jimitom
Junior Member

jimitom's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Zato, ako ima? bud?et koji te ograničava na jedan jedini mikrofon... po meni je bolje da on ne bude toliko osetljiv i "pametan", nego ba? naprotiv Razmisli, pa na kraju kupi ?ta god i snimaj
Joj, sad si me dao na razmi?ljanje. Ne znam ?ta da kupim. Inače nisam neka picajzla za kupovinu opreme ali ?elim kupovati racionalno u skladu sa potrebom. Ovaj puta je probelm očito u tome ?to ne mogu dobro definirati svoje potrebe, pa se ne mogu ni odlučiti. Nabavio sam neke dvije knjige na temu Home studio recording for begginers. Mislim da će trebati upariti tehniku brzog čitanja i jo? k tome jedno tjedan dana surfanja po netu. Nakon toga ću se valjda odlučiti za ne?to a pri tome i naučiti ne?to pametno. Inače ne mičem fokus sa glazbe, jer to je ono ?to volim i ?elim. Ljudi ajde komentirajte i vi pa mi recite za početak: dinamički ili kondenzatorski. Hvala. dummy me
jimitom is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2010, 06:15 PM   #4
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by jimitom View Post
dinamički ili kondenzatorski
Oba. Nije to preskupo.
Old 02-11-2010, 12:20 AM   #5
Rhino
Pro Member

Rhino's Avatar

Slazem se sa awacsom tu!

Ali i da stavimo sa stranu NE-akustiku sobe u kojoj ces da snimas i sto kondezator moze da hvata od nje.. Ja bih ti svejedno u tom cjenovnom rangu prije preporucio pristojan dinamicki nego ultra low budget kondezator.
Old 02-11-2010, 12:59 AM   #6
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ja imam SM58, kupio ga ovako cisto da ga probam na nekim vokalima...
Ono skinem mu kapicu i golo closemiking pevanje, repovanje u njega, super kul zvuci... Meni bolje nego li jeftini kondenzatori
Jan is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2010, 07:25 AM   #7
tomycrosound
Member

...jel uz to i očepi? gain do jaja?
tomycrosound is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules