Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-10-2010, 07:55 PM   #11
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Default Re: Vrata gluve sobe

I ja imam pitanje u vezi konstrukcije vrata na gluvoj sobi. U mom slucaju sama debljina vrata, koja su klasicna-sobna je 40mm. Napravio sam okvir (jos nije montiran) od letvica debljine 22mm i sirine 67mm tako da je formiran dodatak dubine oko 70mm (zajedno sa 3mm debelim lesonitom) a dimenzija okvira je 5mm manja po stranama nego sama dimenzija koja je u okviru. Prvo sam mislio da stavim 5cm kamenu vunu tako da bih imao nekih 17mm vazduha ali posto procitah Bogijevu sugestiju u vezi pijeska, koja je onda solucija bolja?. Mislim da mi je opcija sa pijeskom izvodljiva. Samo zaptivanje cu rijesiti u 3 step-a.
Isto tako, vrata cu u svakom slucaju tapicirati. Ne planiram prozor na vrata jer sam vec napravio dupli prozor sa dva dupla vakumirana stakla debljina 4 i 6mm sa razmakom od 12mm.
Unaprijed hvala
Duka
dukasound is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2010, 09:10 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by dukasound View Post
I ja imam pitanje u vezi konstrukcije vrata na gluvoj sobi. U mom slucaju sama debljina vrata, koja su klasicna-sobna je 40mm. Napravio sam okvir (jos nije montiran) od letvica debljine 22mm i sirine 67mm tako da je formiran dodatak dubine oko 70mm (zajedno sa 3mm debelim lesonitom) a dimenzija okvira je 5mm manja po stranama nego sama dimenzija koja je u okviru. Prvo sam mislio da stavim 5cm kamenu vunu tako da bih imao nekih 17mm vazduha ali posto procitah Bogijevu sugestiju u vezi pijeska, koja je onda solucija bolja?. Mislim da mi je opcija sa pijeskom izvodljiva. Samo zaptivanje cu rijesiti u 3 step-a.
Isto tako, vrata cu u svakom slucaju tapicirati. Ne planiram prozor na vrata jer sam vec napravio dupli prozor sa dva dupla vakumirana stakla debljina 4 i 6mm sa razmakom od 12mm.
Unaprijed hvala
Duka

DIY vrata punjena peskom sam video samo jednom, i tu je problem bio cvrstog okvira koji bi mogao da ih izdrzi, i konkretno su i pored svega imala na slobodnom kraju tockic preko koga se krilo oslanjalo konstantno na pod.
Sve u svemu realizacija je izgledala cvrsto ali to moze da bude i nebezbedno ako se ne uradi kako valja.
Staklo se stavlja zato sto je tesko, ne samo da bi se kroz njega sto god videlo...

Koristeci dva principa koja sam ranije naveo, i uz NE preterana ocekivanja po pitanju izolacije od SAMO jednih vrata (pozeljno je da budu dvoja, jedna na spram drugih sa procepom izmedju), moguce je dobiti pristojnu izolaciju.

Ponovicu da tapaciranje samo malo smiruje vibracije vrata ali je daleko, preterano daleko od svrsishodne akcije, te izolaciju treba napraviti tezinom vrata a ne kamenom vunom/azmafonom a tek ne tapetarskim sundjerima.

Ako hoces pesak, jako je bitno da okvir bude gvozden i sa dovoljno dobro zavarenih izdrzljivih sarki... tako da bez obzira sto ces pesak lako naci.. to nije dovoljno, pa razmisli jos malo, posto takva vrata mogu da povrede nekog ako padnu, a moze i gore da se prodje.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 23-10-2010 at 09:12 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 01:58 AM   #13
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Nekoliko projekata je bilo lepo završeno sa modificiranim vratima za klaonice/hladionice (mesari), protivatrena vrata ili kako se kaže... i popunjena su bila sa kvarcnim peskom.
Dakako okvir - štokovi u zidovima su bili isto modifikavani i nije bilo potrebe za točkičima.
A kod jednog projekta je i varioc/"šloser" po nacrtu napravio/zavario vrata, napravili su se i "zapahi" (ručka/poluga sa kojom se zatjesni kad zatvoriš vrata), napunila su se sa peskom i ispala su isto veoma dobra.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 09:39 AM   #14
dukasound
Member

dukasound's Avatar

Hvala na odgovoru!
Tesko da cu moci onda ici sa pijeskom jer metalna vrata nemam a isto tako postojeci okvir mora da bude odgovarajuci.
Dakle moracu da pravim kompromis (kao sto sam i do sada radio). U svakom slucaju nisam mislio da mogi imati najbolje mogucu zvucnu izolaciju ali bar da bude na nivou izolacije stakla i zidova kabine.

Sama kabina je konstruisana od dva odvojena drvena okvira sa medjuprostorom i rigips-om izmedju a ispunjeni su sa po 5cm kamenom vunom. Konstrukcije su montirane bez uzajamnog tvrdog spoja odvojena od poda, plafona i zidova i ispunjena pur-pjenom a izmedju spoljnjih i unutrasnjih zidova koji su od 18mm iverice i konstrukcije je Knauf samoljepljiva sundjerasta traka.
Prozor je kao sto sam rekao od dva odvojena dupla vakumirana stakla sa dvije razlicite debljine stakla, sa tim sto je jedno staklo pod uglom. Sve je zaptiveno gumenim dihtungom i potpuno zaliveno silikonom. Okvir je drveni i dosta je masivan.
Kada sam montirao vrata razmisljao sam da stavljam i neki materijal tipa kondor ili sl. koji ima bitumensku bazu da to malo dampira.
Sto se tice tapiciranja znam da to i ne izoluje nesto strasno ali ce ipak biti malo bolje i posto ce sa spoljnje strane biti vidljivi sarafi od rama a vrata inace nisu lijepo drvo ili sl nego obicna vrata, onda cu i to sakriti.
Dupla vrata su mi bila na umu ali nema sanse da tu dodju jer je kabina mala.
Hvala
Duka
dukasound is offline   Reply With Quote
Old 24-10-2010, 10:26 AM   #15
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by DzoniPFC View Post
Maa uupravoo takva trebaju ,he, he ...

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2010, 08:40 PM   #16
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Punjenje kamenom vunom nije preterana izolacija ako nema mesta za "air gap"...
Ovo bas nisam razumeo, da li si mislio da ako ima mesta za "air gap" da ce u tom slucaju to biti dobro resenje? Naravno dodatkom airgapa moze se poboljsati izolacija (po mom misljenju neznatno, ili gresim?)
S' obzirom na moje predznanje, to mi deluje nelogicno... izolaciona moc je proporcionalna gustini materijala (sto tezi to veca) ili debljini materijala (sto deblji to veca)?

Pozdrav!
Old 25-10-2010, 08:44 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Miha Blaze View Post
Ovo bas nisam razumeo, da li si mislio da ako ima mesta za "air gap" da ce u tom slucaju to biti dobro resenje? Naravno dodatkom airgapa moze se poboljsati izolacija (po mom misljenju neznatno, ili gresim?)
S' obzirom na moje predznanje, to mi deluje nelogicno... izolaciona moc je proporcionalna gustini materijala (sto tezi to veca) ili debljini materijala (sto deblji to veca)?

Pozdrav!
Zavisi o kom materijalu pricas.. cvrstom ili poroznom.
Porozni materijali rade (samo) na debljinu i "na air gap" ... oko "rada na gustinu" se akusticari jos nisu dogovorili
cvrsti materijali rade na debljinu i gustinu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 25-10-2010 at 10:22 PM.
Old 25-10-2010, 08:51 PM   #18
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Ja sam vidio sjajno rješenje, ali bojim se da je skupo, sa dvostrukim balkonskim stjenama.
U osnovi to su velika 2 metra široka klizna balkonska vrata kompletno ostakljena. Dva komada, jedna od drugih udaljena skoro metar i pod primjetnim kutem tako da nema paralele. Zapravo se stvori mala prostorija između tih vrata i s obzirom da vrata sama po sebi dobro izoliraju, to sjajno funkcionira i prepregenijalno izgleda. Al treba za to imati prostora...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 25-10-2010, 10:06 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ja sam vidio sjajno rje?enje, ali bojim se da je skupo, sa dvostrukim balkonskim stjenama.
U osnovi to su velika 2 metra ?iroka klizna balkonska vrata kompletno ostakljena. Dva komada, jedna od drugih udaljena skoro metar i pod primjetnim kutem tako da nema paralele. Zapravo se stvori mala prostorija između tih vrata i s obzirom da vrata sama po sebi dobro izoliraju, to sjajno funkcionira i prepregenijalno izgleda. Al treba za to imati prostora...
Da... da ... klizna balkonska vrata.. tako smo uradili kod jednog naseg klijenta.. jedino su vrata veoma skupa.... najvise zbog armature koja dozvoljava otvaranje na stranu, i cvrstine da se sve to ne raspadne i rasklimata pod tezinom stakala.

Inace smo tu radili jednostruko krilo... ne dvoja vrata jedna na spram drugih.. nije bilo ni mesta ni para za bolje.

Ako se vrata pune kamenom vunom, onda bi morala da se stave dvoja jedna na spram drugih... ako su vrata staklena... sa dva dupla "termo" stakla.. nisu losi rezultati i tako... mada je i tu bolje kada se vrata stave dupla.

pozdrav

bogi

Old 25-10-2010, 10:36 PM   #20
vly
Member

vly's Avatar

Evo i ja..
Danima u strasnoj guzvi pa ne stizem da ucestvujem u threadu koji sam zapoceo.

Prvo da kazem...kratko,pa da se vratimo na pricu o vratima.

Sigurno ne mislim da je ovaj forum pukao,rekoh to u afektu.Da mislim tako ne bih ni postavio pitanje ovde.

Tesko je u ovoj nenormalnoj zemlji i napraviti nesto dobro a kamo li odrzati,pa i ovakav forum. Tako da sorry za to...nije iz lose namere.

Takodje,sto se mene tice uvek sam rad da se nesporazumi prevazidju( a uveren sam da je ono bio cist nesporazum ) , tako da moja ruka pomirenja je ispruzena pa eto ...

Hvala i svima koji su probali da smire tenziju.

Toiko o tome.

ps

Diviner,ovaj deo iznad mozes slobodno da obrises kasnije,kao sto smo pricali...

A sad,

vrata....

u medjuvremenu sam jos na par mesta uzivo obisao slicna resenja i nakon toga dosao do par zakljucaka koji su naravno odmah otvorili par novih pitanja

Zakljucak 1 je sledeci: JEDNA posebno ojacana i punjena pvc vrata koja bi zaista resila izolaciju su mnogo skuplja nego sto sam ja to planirao, a i onda bi rezultat bio neizvestan do kraja...

Jedan od razloga zasto odustajem od jednih posebno tretiranih vrata je neverovatna razlika u ceni ako vrata imaju kvaku sa obe strane u odnosu na vrata sa kvakom sa jedne strane!
To je neka PVC zajebancija,po kojoj ispada da se ta vrata sa kvakom sa obe strane cenovno zbog izrade tretiraju kao ulazna a ne balkonska,tako da nesto sto je trebalo da me izadje 200 E zbog toga izadje 370 !

A dvoje PVC balkonskih me izadje 350!

Zakljucak 2 : DVOJE standardnih pvc vrata sa prostorom izmedju su mnogo bolje resenje a i cena im je zajedno manja nego onakva vrata koja sam gore spomenuo...tako mi se bar cini...

Tu se postavlja par pitanja...

Da li i na jednim i drugim vratima staviti istu debljinu stakala ili razlicitu...nesto mi se javlja razlicitu ali ipak da proverim

Drugo pitanje se tice zatvaranja vrata...nazovite me paranoikom ali imam jednu dilemu u vezi kvake samo sa jedne strane...

Sta ako nekome sa one strane na kojoj je kvaka pozli u toku snimanja?

Desavalo se par puta...

Mislim smejte se slobodno,ali proslo mi je kroz glavu...

Iz jednog ugla,ako nekom i pozli to je obicno onom ko je u kabini jer ga kinjim vec 5 sati i sta ja da radim ako on kolabira recimo,a vrata se otvaraju iz gluve sobe?

A logicno mi je negde da se zatvaraju iznutra,jer cesto snimam sam sebe kad je potrebno pa treba zatvoriti vrata iznutra...

Iz drugog ugla,ako je kvaka spolja,sta on jadan da radi unutra ako mene opali srcka u toku snimanja ? Vec vidim naslov u novinama ono kao "zatvoren u gluvoj sobi deset dana" i slicno

Salu na stranu,sta mislite o varijanti sa dvoje vrata?

Pozz
vly is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules