Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-10-2010, 09:05 PM   #91
SomiKnight
Junior Member

Default Re: ?kolovanje za ton

Quote:
Ih dobrodosao . Ali pazi stvarno prvi post .

Moguce da ima neskolovanih snimatelja i/ili producenata, ili skolovanih koji su nasli posao preko veze, ali ne vidim kako to pomaze coveku u svojoj nedoumici.

Ispada po vasoj prici da je nemoguce zavrsiti skolu i zaposliti se? E pa muzzy sta ces, moraces u taksiste .

Bas zato sam predlozio da se upise nesto i tamo ostvare kontakti sa ljudima koji se time bave i tako mozda obezbedi neka buducnost u tom poslu, ako sedi kuci nece to nikad docekati to je sigurno. Moj brat ima 27 godina i treca je godina za tonca, kad zavrsi imace 28-29, ali bolje ikad nego nikad. Znam da tu nece dobiti nesto znanja, a na njemu samom je sta ce izvuci iz kontakta sa studentima i profesorima.
Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola , ja glasam za skolu.

Last edited by SomiKnight; 09-10-2010 at 09:07 PM.
SomiKnight is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 09:12 PM   #92
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SomiKnight View Post
........
Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola , ja glasam za skolu.
Nadam se da ce se javiti ljudi na threadu koji mogu da te brutalno demantuju.

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi.
2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,...
3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli.
4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-10-2010 at 09:24 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 09:15 PM   #93
kejkz
banned

Shkola je lepa stvar ako je sebi mozes priustiti, medjutim, u ovom poslu se mnogo vise nauci radeci nego citajuci knjige i uceci o opremi. Davati tolike pare za skolu, barem po meni, ima smisla jedino ako stvarno ne postoji drugi nacin da se naucis studijskom radu. A ima ih, onoliko, pa cini mi se da Artur ima stalno otvoreno mesto segrtovanja kod njega. Tek kada krenes da radis sa nekim realnim materijalom, tek kada se pojavi krajnji rok, tek kada provedes sate radeci na nekoj stvari dok ne dostignes odredjeni nivo kvaliteta, mozes pricati o pravoj skoli. I tek kada te to bude stvarno hranilo, imaces nesto od toga.
Ja licno sam nekoliko godina radio sa bendovima i pojedincima razne stvari, snimao, editovao, miksao, gresio, radio za dzabe, filmove, reklame, muziku za njih, efekte, cuda razna. Uz to sam zavrsio i fakultet, radio sa kompjuterima i radio preko omladinske zadruge razne fizicke poslove, najvise nosenje namestaja. Zavrsio sam fakultet i pre dve godine se zaposlio u softverskoj firmi koja radi programiranje za Carl Zeiss MicroImaging, sada zaradjujem dovoljno da mogu ziveti sam i kupovati opremu kakvu pozelim. I dalje nekada radim sa bendovima, kada mi vreme dozvoli, ali najvise radim sam, na svojoj muzici. To je naravno samo jedan od puteva, i svakako nije jedini i onaj na koji se mozes ugledati, ustvari, poenta i jeste da ti mi ovde ne mozemo reci ono sto ti ne znas sam, samo ti mozemo preneti nase iskustvo. Po meni, studiranje je lepa stvar, i jeste, fakultet te moze nauciti da mnoge stvari gledas iz raznih perspektiva. Covek nikada nije star za fakultet, ja da mogu, studirao bih ceo zivot, ali to tesko da placa racune na kraju meseca.
Dakle, na kraju krajeva, zaboravi sve sto smo ti ovde rekli, sedi sa sobom, razmisli, odluci... to je ipak tvoja odluka, ne nasa, a svi odlucujemo samo za sebe... Sta god da odlucis, nadam se da ce te ispuniti.
Old 09-10-2010, 09:57 PM   #94
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

bas se svi lepo raspisashe....jos samo nesto da dodam..

Ako vec imas uslova (zivis kod caleta i keve i ne radis, racuni placeni, dzeparac svakog meseca, itd) onda se baci na eksperimantisanje, snimanje, sviranje, slusaj, slusaj i analiziraj.
Ja sam kao mladji slusao i slusao, pa na sluske, pa na kutije i pokusavao da skapiram kako su neke stvari uradjene. Tad nije bilo plugova....nego tehnika i dovijanja i mastovitosti.
A tek skola nije bilo uopste....
Kako smo se odusevili kad smo stavili direct out od clapa sa TR808 u distrorzija pedalu i sa onim sustejnom dobili od suvog, kratkog klapa khhhhhhhhhhhhhh !!
Do jaja !!

Ja i sad volim da sednem i samo se zezam sa plugovima...da vidim sta sve tu moze da se izchmara !!! Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...itd
To nema u skoli, takodje...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 10:03 PM   #95
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Nadam se da ce se javiti ljudi na threadu koji mogu da te brutalno demantuju.

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi.
2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,...
3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli.
4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis...

pozdrav

bogi
1. imam jednu ciju diplomu mogu da okacim iznad monitora (kad je dobijem) i to je to. Poznanica je upisala doktorske jer nema sta drugo da radi (takodje celistkinja) ... ne zna ni kako ce ih platiti.
2. Posao ne mogu da najdem jer kontakte nemam. Ponavljam da sam vec pitao par ljudi da li im treba "segrt" i reklisu da vec imaju i da im ne treba.
3. Znam da se ne uci u skoli. Pitanje za sve - gde se uci? Ko je voljan da pomogne?
4. Ovo sam sve nazalost shvatio pred kraj studia i zato sam se potpuno razocarao u celu pricu ... plus to sto me je profesor fenomenalno za*ebo...

Da se razumemo ni jedna od ovih skola nije na nivou akademije. Sve traju maximalno po 13 meseci i to je to (gledao sam nekoliko u Montrealu i Torontu kao i recimo L.A. Recording school koja kosta 27000$). Znaci sve su kursevi. Kao, intezivni. SAE je mozda jedina skola "na glasu" koja traje 2 godine i ima opciju za master od 12 meseci).

Ja na ovo gledam kao priliku da ucim na konkretnoj opremi i da kroz skolu pokusam da dodjem do nekih kontakata. Nisam zaista malo dete koje misli da mi je sve zagarantovano kad (i ako) je zavrsi. Na ovaj potez se odlucujem zato sto ne vidim ni jedan drugi. Beograd ima xyz kucnih studija. Gde je tu bilo kakvo mesto? Mislim, ako neko zna nekoga da mu treba segrt - evo moj mail - madmuzzy@gmail.com, radim za dzabe! Nosam kablove i kuvam kafu i caj i idem po jogurt i burek! Ja nisam uspeo da nadjem. Samo nemojte pricati kako to sve moze tako i kako samo treba biti uporan. Ja ZNAM da to ide tako i veoma sam uporan ali mislim da pomoc nije na odmet. Jedino ako neko nece...

Imam jos par opcija da zapalim za vec navedeni Montreal i probam tamo ali to su varijante koje su skoro pa duplo skuplje od ove "domace".

Last edited by MUzzY; 09-10-2010 at 10:06 PM.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 10:04 PM   #96
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

to je kvaka 22, ja eto šomijevom bratu nikad ne bi dao posao ako je na trećoj godini, i nije radio već po studijima i sl. Naročito ne ako čeka da završi školu pa da zapravo nešto i nauči. Ili, možda bi i dobio ako je mega talentovan i brzo se snalazi. Ali, ako je takav, nemoguće da je ostao u školi do 28-29te. Sticajem okolnosti trenutno imam par veoma talentovanih asistenata, nešto starijih (oko30), ali uglavnom ne preferiram starije od 25.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 10:08 PM   #97
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
bas se svi lepo raspisashe....jos samo nesto da dodam..

Ako vec imas uslova (zivis kod caleta i keve i ne radis, racuni placeni, dzeparac svakog meseca, itd) onda se baci na eksperimantisanje, snimanje, sviranje, slusaj, slusaj i analiziraj.
Ja sam kao mladji slusao i slusao, pa na sluske, pa na kutije i pokusavao da skapiram kako su neke stvari uradjene. Tad nije bilo plugova....nego tehnika i dovijanja i mastovitosti.
A tek skola nije bilo uopste....
Kako smo se odusevili kad smo stavili direct out od clapa sa TR808 u distrorzija pedalu i sa onim sustejnom dobili od suvog, kratkog klapa khhhhhhhhhhhhhh !!
Do jaja !!

Ja i sad volim da sednem i samo se zezam sa plugovima...da vidim sta sve tu moze da se izchmara !!! Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...itd
To nema u skoli, takodje...
Radim to od srednje skole upravo zato sto me beskrajno interesuje i zato sto puno toga novog otkrijem ali uglavnom "nabadam". Ne zelim to tako...
Drugo, kacim uvek kad nesto novo uradim bas ovde na forum i dobijem mozda 2-3 strucna komentara. Mislim, ok, nece svako da slusa itd. Ali gde onda ja to da naucim? Od drugara koji znaju 5x manje od mene i koji me podrzavaju i kazu uuu bas si napredovao ovo super zvuci?
Old 09-10-2010, 10:10 PM   #98
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

@Artur. Eto, znaci da odem do taxi udruzenja onda? Imam 26. jbg.
Old 09-10-2010, 10:12 PM   #99
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...
Ja sam oduvek tra?io način kako da uvučem zvuk u Photoshop i tamo ga retu?iram, kad eno napravi?e iZotope RX...
Old 09-10-2010, 10:13 PM   #100
SomiKnight
Junior Member

Quote:
Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu,
Da primetio sam, i vec napisao sta mislim o tome, i dalje mi nije jasno sto pominjete tu skolu koju je zavrsio, celo, i sam je covek rekao , eto greska u proceni, od toga se ne zivi, idemo dalje, zaboravite na to, kao da je rekao da nema skolu, ne zeli time da se bavi, zeli nesto drugo a to je snimanje.

Quote:
i znam da im nije najbitnije
Naravno nije im najbitnije ali moze da bude bitno, da treba da zaposle nekog ko zna i ima skolu ili samo zna zaposlice ovoga sa skolom, e sad dolazimo do problema kako doci do tog znanja?

Ja i dalje stojim do toga da mu je najbolje da upise skolu neku, tamo se posveti tome da bude "snalazljiv, prodoaran, uporan" , upozna ljude stvarne koji se time bave, eto lepo rece kejkz da ima ljudi kod kojih moze da se segrtari, paralelno skola i bude segrt, i posle dve ili koje godine vise ima znanje i skolu.

Naravno da je verovatno tacno da treba biti "snalazljiv, prodoaran, uporan" ali misljenja sam da ne treba tako lako odbaciti ideju skole iz te price, pa eto i kejkz se paralelno skolovao i bio segrt kako sam skapirao, sta fali svemu tome, narocito jer ispada da je kejkz cak ucio skolu sa kojom ne radi posao kojim se bavi sada, dok bi muzzy isao bas u skolu sa kojom bi i radio.
SomiKnight is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules