| 
	|||||||
| Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Thread Tools | Display Modes | 
| 
	 | 
| 

| 
		#1 | 
| 

Junior Member 

| 

Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi. 

A nije mi najjasnije ni zasto, ladno dajete nelogicne izjave da ne mora covek vise da se skoluje nego da radi jer vec je zavrsio jednu skolu, stvarno mi nije jasno kakve veze ima zavrseno celo sa produkcijom? Ja koliko sam shvatio do sada mu je produkcija, snimanje sta li vec bilo hobi, svidelo mu se, sada bi hteo da nauci da to radi u nekoj skoli i da se zaposli. Dakle, neko vas pita za savet, a vi mu kazete da je kasno, verovatno treba da se upuca covek jer je zakasnio, sta li? Ili da eto digne ruke od svega i da taksira? Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. I pored svega sto bih imao da kazem o obrazovanju, mislim da u ovom slucaju bih ipak preporucio da se upise nesto iz te oblasti, iz prostog razloga da se u toku skolovanja vrti u tim krugovima gde je moguce sresti neke kontakte sa kojima mogu da se odrade neki poslovi i obezbede buduci angazmani. Dakle moj savet je da se upise bilo sta a u toku skolovanja ne obraca paznja na samu skolu, nego na druzenja sa ljudima koji su iz tih krugova i da se energija usmeri u skalapanju poznanstava i veza i obezbedi kakav takav posao nakon skolovanja, a skola ce se vec zavrsiti kako tako. Pa ako neko moze da mu preporuci koje mesto bi moglo najvise da mu pruzi u tom smeru, neka da savet. Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.  | 
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#2 | ||
| 

Moderator 

| 

Eto imamo sad i optimisticno vidjenje stvari... samo treba da se ostvari. 

Quote: 

Voleo bi da cujem koliko imamo uspesnih snimatelja i/ili producenata koji su bas tu skolu zavrsili i nasli posao i postali uspesni... odnosno koliko ih ima kojima je SAMO TO bio uslov za sve ostalo... Idealistican ili cak bajkovit stav... svaka cast na optimizmu! Quote: 

BTW, dobrodosao na forum! ![]() pozdrav bogi 

Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 09-10-2010 at 09:57 PM.  | 
||
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#3 | |
| 

Junior Member 

| 

Quote: 

. Ali pazi stvarno prvi post   .Moguce da ima neskolovanih snimatelja i/ili producenata, ili skolovanih koji su nasli posao preko veze, ali ne vidim kako to pomaze coveku u svojoj nedoumici. Ispada po vasoj prici da je nemoguce zavrsiti skolu i zaposliti se? E pa muzzy sta ces, moraces u taksiste   .Bas zato sam predlozio da se upise nesto i tamo ostvare kontakti sa ljudima koji se time bave i tako mozda obezbedi neka buducnost u tom poslu, ako sedi kuci nece to nikad docekati to je sigurno. Moj brat ima 27 godina i treca je godina za tonca, kad zavrsi imace 28-29, ali bolje ikad nego nikad. Znam da tu nece dobiti nesto znanja, a na njemu samom je sta ce izvuci iz kontakta sa studentima i profesorima. Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola   , ja glasam za skolu.
		Last edited by SomiKnight; 09-10-2010 at 10:07 PM.  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#4 | |
| 

Moderator 

| 

Quote: 

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi. 2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,... 3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli. 4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis... pozdrav bogi 

Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 09-10-2010 at 10:24 PM.  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#5 | |
| 

Pro Member 

| 

Quote: 

2. Posao ne mogu da najdem jer kontakte nemam. Ponavljam da sam vec pitao par ljudi da li im treba "segrt" i reklisu da vec imaju i da im ne treba. 3. Znam da se ne uci u skoli. Pitanje za sve - gde se uci? Ko je voljan da pomogne? 4. Ovo sam sve nazalost shvatio pred kraj studia i zato sam se potpuno razocarao u celu pricu ... plus to sto me je profesor fenomenalno za*ebo... Da se razumemo ni jedna od ovih skola nije na nivou akademije. Sve traju maximalno po 13 meseci i to je to (gledao sam nekoliko u Montrealu i Torontu kao i recimo L.A. Recording school koja kosta 27000$). Znaci sve su kursevi. Kao, intezivni. SAE je mozda jedina skola "na glasu" koja traje 2 godine i ima opciju za master od 12 meseci). Ja na ovo gledam kao priliku da ucim na konkretnoj opremi i da kroz skolu pokusam da dodjem do nekih kontakata. Nisam zaista malo dete koje misli da mi je sve zagarantovano kad (i ako) je zavrsi. Na ovaj potez se odlucujem zato sto ne vidim ni jedan drugi. Beograd ima xyz kucnih studija. Gde je tu bilo kakvo mesto? Mislim, ako neko zna nekoga da mu treba segrt - evo moj mail - madmuzzy@gmail.com, radim za dzabe! Nosam kablove i kuvam kafu i caj i idem po jogurt i burek! Ja nisam uspeo da nadjem. Samo nemojte pricati kako to sve moze tako i kako samo treba biti uporan. Ja ZNAM da to ide tako i veoma sam uporan ali mislim da pomoc nije na odmet. Jedino ako neko nece... Imam jos par opcija da zapalim za vec navedeni Montreal i probam tamo ali to su varijante koje su skoro pa duplo skuplje od ove "domace". 

http://soundcloud.com/drasko-popovic http://www.youtube.com/user/madmuzzy84?feature=mhee Last edited by MUzzY; 09-10-2010 at 11:06 PM.  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#6 | |
| 

Moderator 

| 

Quote: 

Ne kazem da je nemoguce naci posao, samo kazem da diploma ne znaci vise ono sto je znacila pre, i jos.. ne znaci vise ni jedna diploma nista... i dalje moras biti snalazljiv, uporan, strpljiv itd.... Ako si bas resio da se bavis produkcijom.. zasto ne stavis oglas u malim oglasima na Rumskom sa tekstom koji si upravo naveo ispred e-maila... to je jedan "titraj" prodornosti.... veruj mi da poslodavac gleda i kako se boris... ako si tunjav, stidljiv, povucen, nedruzeljubiv.... ne mogu ti reci da se te osobine preterano cene... pozdrav bogi 

Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#7 | |
| 

VIP Member 

| 

Quote: 

Za te pare mozes da iznajmis neki prostor, ako vec imas opremu i da se zezas dve godine. Naucices sigurno vise...ako ne - prodas opremu i povratis deo para. Diplomu nemozes da prodas! Kontakte ostvarujes radeci sa ljudima a ne u skoli gde SVI ocekuju isto! (da uspostave neki kontakt?) kakav kontakt? sa kime? Da ponovim moje misljenje od pre - ja nikoga nebi savetovao da se bavi muzikom danas kao profesijom. Ukoliko neko vec nema 10-ak izdanja do 20-22 godine...onda nema smisla. samo gubljenje dragocenog vremena i trosenje zivota uludo... sve sam to prosao i kod nas i ovde i mogu da izvucem neke zakljucke do sad..gledam kako se sve menja neverovatnom brzinom, a kod nas ljudi jos uvek nisu svesni toga. Izuzetaka ima, moze da se nabode nesto...ali sve je to kratkotrajno - nece te obezbediti (kao nekad) za ceo zivot...nego posle moras po stare dane sve izpocetka 

Ja sam svestran - sve mi je strano ! Sinewave Surfers Messy Boys SE16 Zoran http://www.facebook.com/album.php?ai...2&l=57cd77e7d1 http://soundcloud.com/dabear Last edited by DaBear; 09-10-2010 at 11:19 PM.  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#8 | |
| 

Junior Member 

| 

@Arthur 

Nije to kvaka 22, vec je zaposlen brat duze vreme, ali je skapirao da mu skola ne bi bila na odmet pa je upisao, i zavrsice je eto sa 28 godina, dakle znanje ima jer vec radi, imace tada i skolu, i recimo da da otkaz da li bi ga tada zaposlio? Ili recimo Muzzy upise skolu, primite ga kao segrta Quote: 

| 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#9 | |
| 

VIP Member 

| 

Quote: 

I niko ovde nije rekao da je ?kola lo?a ili nepo?eljna. I ja poput Muzzyja smatram da je ?kola zgodna za sticanje kontakata (to su uglavnom ?kole sa multimedijalnim programima, pa ima tu i nekih koji se lo?e na re?iju ili kameru ili ?tatijaznam). Mo?e već u ?koli da počne da se pravi neka multimedijalna ekipa. Radi se samo o tome da ?kola nije nu?na za bavljenje snimateljskim poslom. Ko ima pare i voli - nek upisuje, ali neka ne očekuje da će sa diplomom bilo koje ?kole za snimatelje lak?e doći do posla. Moj jako dobar drugar je zavr?io jedan od pomenutih intenzivnih kurseva u Torontu. Iza?lo ga nekih 12.000 kanadskih dolarskih kupona. Sad radi kao digitalni arhiver u nekoj softverskoj firmi (dnevni backup podataka na DAT trake i takve stvari). I da, DaBear je potpuno u pravu - godine starosti su jako va?na stavka. I to sam Muzzyju već napisao u jednoj privatnoj prepisci, pa evo sad ka?em i javno. A ljudi imaju pravo da veruju ili ne, njihova stvar. Pozdrav, Vasa 

TEHNIKA NARODU!  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#10 | 
| 

banned 

| 

Shkola je lepa stvar ako je sebi mozes priustiti, medjutim, u ovom poslu se mnogo vise nauci radeci nego citajuci knjige i uceci o opremi. Davati tolike pare za skolu, barem po meni, ima smisla jedino ako stvarno ne postoji drugi nacin da se naucis studijskom radu. A ima ih, onoliko, pa cini mi se da Artur ima stalno otvoreno mesto segrtovanja kod njega. Tek kada krenes da radis sa nekim realnim materijalom, tek kada se pojavi krajnji rok, tek kada provedes sate radeci na nekoj stvari dok ne dostignes odredjeni nivo kvaliteta, mozes pricati o pravoj skoli. I tek kada te to bude stvarno hranilo, imaces nesto od toga. 

Ja licno sam nekoliko godina radio sa bendovima i pojedincima razne stvari, snimao, editovao, miksao, gresio, radio za dzabe, filmove, reklame, muziku za njih, efekte, cuda razna. Uz to sam zavrsio i fakultet, radio sa kompjuterima i radio preko omladinske zadruge razne fizicke poslove, najvise nosenje namestaja. Zavrsio sam fakultet i pre dve godine se zaposlio u softverskoj firmi koja radi programiranje za Carl Zeiss MicroImaging, sada zaradjujem dovoljno da mogu ziveti sam i kupovati opremu kakvu pozelim. I dalje nekada radim sa bendovima, kada mi vreme dozvoli, ali najvise radim sam, na svojoj muzici. To je naravno samo jedan od puteva, i svakako nije jedini i onaj na koji se mozes ugledati, ustvari, poenta i jeste da ti mi ovde ne mozemo reci ono sto ti ne znas sam, samo ti mozemo preneti nase iskustvo. Po meni, studiranje je lepa stvar, i jeste, fakultet te moze nauciti da mnoge stvari gledas iz raznih perspektiva. Covek nikada nije star za fakultet, ja da mogu, studirao bih ceo zivot, ali to tesko da placa racune na kraju meseca. Dakle, na kraju krajeva, zaboravi sve sto smo ti ovde rekli, sedi sa sobom, razmisli, odluci... to je ipak tvoja odluka, ne nasa, a svi odlucujemo samo za sebe... Sta god da odlucis, nadam se da ce te ispuniti. 

| 
| 
		 | 

| 
![]()  | 

| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |

| 

|