Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-10-2010, 08:28 AM   #81
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Skola

Ljudi, jedna stvar je gadno pobrkana ovde, sto se tiche akademije i shkolovanja za "zvuk"... Koliko znam, u Bg a i u Ns (za ostale ne znam) odsek za zvuk je u okviru departmana dramskih umetnosti. A to podrazumeva uchenje za rad na filmu, radiu i pozoristu, i samim tim je nastavni program tako koncipiran. Osnova je dakle uchenje "filmskog jezika" i jezika pozorista... I studenti tona se ne uche za rad u studiju-usluzno-muzickom il kako vec da ga nazovem (barem po nastavnom programu)... E sad, pukom srecom sto recimo na novosadskoj akademiji predaje jedan profesor koji svoje studente vodi po studijima sa SSL-om i koji je (van nastavnog programa), svoje studente donekle nauchio radu na SSL konzoli)...
Planira se da se uskoro na akademiji u NS otvori odsek za muzicku produkciju, tj. onaj o kome se ovde pricha...
Shkolovanje svakako ima smisla, i mislim da je glupost reci da je kasno za to itd... Svi smo mi razlichiti i svako ima neki poriv za tim... A sad da li ces uspeti da se zaposlis u struci itd. zavisi iskljucivo od samog sebe. Pa koliko samo svake godine ima diplomiranih doktora i pravnika pa se niko ne zali kao mi, muzicari...Mozda se i zale, ali ne citam njihove forume....
P.S. Slazem se sa Bogijem sto je napisao gore...

Last edited by silicon science; 09-10-2010 at 08:31 AM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 11:13 AM   #82
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
........ Pa koliko samo svake godine ima diplomiranih doktora i pravnika pa se niko ne zali kao mi, muzicari...Mozda se i zale, ali ne citam njihove forume....
P.S. Slazem se sa Bogijem sto je napisao gore...
Poenta je u tome, sto su "diplomirani doktori i pravnici" (pra)stara prica... verovao ili ne, stanje je danas kud i kamo gore nego pre desetak ili petnaest godina od kada ta prica koju pricas datira. Svi smo danas (nezaposleni) "diplomirani doktori i pravnici" ... ziveli!

Evo iz mog ugla:
za elektronicare, dizajnere hardvera (bilo kakvog!) daj Boze ako ima ukupno 100 ozbiljnih radnih mesta u celoj Srbiji! Sve velike fabrike i kompanije koje su se time ranije bavile (i obezbedjivale i preko 1000 radnih mesta) su ili propale, ili su u krajnjoj fazi propadanja (nikoga ozbiljno ne uposljavaju).
Nekakva srpska elektronska industrija ce se svesti na male firmice sa po tuce ljudi max (nisu samo hard. dizajneri, nego i programeri, tehnicari,... itd).
Na zalost nemam precizne podatke, jer gomila malih firmica koje se jos bave elektronikom, rade po stanovima i ne oglasavaju potrebu za ljudima tako cesto, jer im ne trebaju. Godinama nisam video oglas za posao za nekoga ko je zavrsio elektroniku (nisam nesto ni pratio) ali znam one koji to redovno prate i nema!
U vreme kada sam se ja zaposljavao bilo je oglasa svakog meseca... mada je i tada vec pocela kriza!

Ja sam nastavio da se borim protiv vetrenjaca, i bavim se i dalje onim za sta sam skolu zavrsio ... jedino sto moram da se uposljavam sam, a ne da ocekujem da to neko drugi uradi. Ne mogu bas da savetujem da je to uvek dobra ideja! Pogotovo ako se raz*ebe industrija, gubi se i interesovanje potencijalnih klijenata za tu oblast, jer vise ni ne traze da im neko ovde to uradi (ne ocekuju da iko to ume, ili ni ne traze), dovode odmah iz inostranstva.. i to bude zavrsni udarac za tu oblast. Jer ako ne uposljavate svoje ljude, sami sebi urusavate ekonomiju... ali na to niko ne obraca paznju

pozdrav

bogi

p.s. imam neki osecaj da samo farmaceuti danas nisu u krizi i da vaze stara "pravila"... tako da.. MUzzy, ako hoces jos jedan fakultet... zavrsavaj farmaciju! Samo pozuri, da se opet sve ne okrene naglavacke!

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-10-2010 at 11:59 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 12:10 PM   #83
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@silicone
još kad bi ih na tim dramskim umetnostima zapravo učili makar i filmskom sound designu. Učči se stara praška škola koju je R.Nerc pokupio pre 20ak godina, tako da se uopšte ne praktikuju novi sistemi postprodukcije i sl. Nisam siguran da uopšte rade na PT. Pun kurac njih koji je završilo to, veze sa post-om nemaju, pa uče od nule i sami provaljuju, a niko nema kontakta sa hollywood templateima pa se na niovu države i poštuje skoro nigde neka standardizacija u post-u
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 01:18 PM   #84
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
pa se na niovu dr?ave i po?tuje skoro nigde neka standardizacija u post-u
Hehe, na TV-u je jo? tri puta grđe. Svako malo natrčim na Slagalicu (RTS 1) i to je apsolutno ?izenje. Ono - odnos jačine d?inglova i dijaloga... ludilo. O frekventnom odzivu onih bubica da ne pričam. A jbt, to nije samo najgledaniji kviz u Srbiji nego i jedna od najgledanijih emisija uop?te.

Pozdrav,

Vasa
Old 09-10-2010, 01:34 PM   #85
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
@silicone
još kad bi ih na tim dramskim umetnostima zapravo učili makar i filmskom sound designu. Učči se stara praška škola koju je R.Nerc pokupio pre 20ak godina, tako da se uopšte ne praktikuju novi sistemi postprodukcije i sl. Nisam siguran da uopšte rade na PT. Pun kurac njih koji je završilo to, veze sa post-om nemaju, pa uče od nule i sami provaljuju, a niko nema kontakta sa hollywood templateima pa se na niovu države i poštuje skoro nigde neka standardizacija u post-u
Jeste, stoji da je old school Ali u tome ne vidim nista lose, cak naprotiv... Jer zamisli da zavrsis shkolu na dramskom odseku a da ne znas ko je Nerc ili Stanislavski... Sto se tiche FDU ne znam kako stoje stvari sa nastavnim programom, ali je akademija u NS (sto se tiche zvuka) prilichno mlada, jos nije ni tinejdzer... Radi se na Pro tulsu, na Mac-u... A sto se tiche standardizacije i veze sa svetom u potpunosti se slazem... Sto se tiche znanja oko posta itd, za sada ne mogu nikakav komentar da dam (kad budem pri kraju skolovanja mozes da me preslisas, a uostalom ima ljudi koji su zavrsili tu skolu a znaju 16 puta vise od ponudjenog znanja... Sve je to ipak relativno... Shkole sluze da te usmere, nauche nechemu, da ostvarish kontakte i nauchis se timskom radu... Znas i sam da ti znanje niko ne moze utuviti u glavu, vec sam moras da kopas i grebesh... Mislim da je to univerzalno za vecinu obrazovnih ustanova, a da nisu na nivou MIT-a.

Last edited by silicon science; 09-10-2010 at 04:36 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 03:43 PM   #86
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Shkole sluze da te usmere, nauche nechemu, da ostvarish kontakte i nauchis se timskom radu... Znas i sam da ti znanje niko ne moze utuviti u glavu, vec sam moras da kopas i grebesh...
+1.000.000,00

Quote:
Mislim da je to univerzalno za vecinu obrazovnih ustanova, a da nisu na novou MIT-a.
Upoznao sam izvesnu ženu (Sherry Turkle) koja predaje na MIT (bar je predavala u to vreme) i njen opis MIT-a se svodio na: "a place where you learn how to start thinking".

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 09-10-2010 at 04:33 PM. Reason: Sherry Turkle
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 07:14 PM   #87
gorjan
Senior Member

Default Re: ?kolovanje za ton

proizvodnja diploma sa zvucnim nazivima koje nicem ne sluze je postao ozbiljan biznis
raznorazni menageri, inzenjeri, itd...
pitanje je da li onaj ko ulazi u takvu pricu, zna zasto to radi...
ukoliko ima caleta/rodju/kuma na pozxiciji da ga odmah ubaci u posao, onda je to ozbiljna prica
ako neko ocekuje da ce diploma tog tipa da ga lansira u ozbiljan posao u ovoj zemlji,a da nema ono gore navedeno, u opasnoj je zabludi
moje amatersko misljenje, naravno
gorjan is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 07:45 PM   #88
davidov
Junior Member

davidov's Avatar

Quote:

Upoznao sam izvesnu ?enu (Sherry Turkle) koja predaje na MIT (bar je predavala u to vreme) i njen opis MIT-a se svodio na: "a place where you learn how to start thinking".
Veoma lepo receno .

davidov is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 08:49 PM   #89
SomiKnight
Junior Member

Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi.
A nije mi najjasnije ni zasto, ladno dajete nelogicne izjave da ne mora covek vise da se skoluje nego da radi jer vec je zavrsio jednu skolu, stvarno mi nije jasno kakve veze ima zavrseno celo sa produkcijom? Ja koliko sam shvatio do sada mu je produkcija, snimanje sta li vec bilo hobi, svidelo mu se, sada bi hteo da nauci da to radi u nekoj skoli i da se zaposli.
Dakle, neko vas pita za savet, a vi mu kazete da je kasno, verovatno treba da se upuca covek jer je zakasnio, sta li? Ili da eto digne ruke od svega i da taksira?

Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. I pored svega sto bih imao da kazem o obrazovanju, mislim da u ovom slucaju bih ipak preporucio da se upise nesto iz te oblasti, iz prostog razloga da se u toku skolovanja vrti u tim krugovima gde je moguce sresti neke kontakte sa kojima mogu da se odrade neki poslovi i obezbede buduci angazmani. Dakle moj savet je da se upise bilo sta a u toku skolovanja ne obraca paznja na samu skolu, nego na druzenja sa ljudima koji su iz tih krugova i da se energija usmeri u skalapanju poznanstava i veza i obezbedi kakav takav posao nakon skolovanja, a skola ce se vec zavrsiti kako tako.

Pa ako neko moze da mu preporuci koje mesto bi moglo najvise da mu pruzi u tom smeru, neka da savet.

Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.
SomiKnight is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2010, 08:54 PM   #90
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by SomiKnight View Post
Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi.....
Eto imamo sad i optimisticno vidjenje stvari... samo treba da se ostvari.
Quote:
Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. .....
Bez skole nece nikada da nadje posao!?!?!?!
Voleo bi da cujem koliko imamo uspesnih snimatelja i/ili producenata koji su bas tu skolu zavrsili i nasli posao i postali uspesni... odnosno koliko ih ima kojima je SAMO TO bio uslov za sve ostalo...
Idealistican ili cak bajkovit stav... svaka cast na optimizmu!
Quote:
Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.
Prevelik broj taksista u gradu ima zavrsen fakultet (za moj ukus... prevelik)

BTW, dobrodosao na forum!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 09-10-2010 at 08:57 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 3 (0 members and 3 guests)

Posting Rules