|
|||||||
| Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#181 |
|
Pro Member
|
Hvala VERY MUCH!
... update slijedi ...
Last edited by Eomsy; 22-09-2010 at 09:15 PM. |
|
|
|
|
|
#182 |
|
Pro Member
|
Imam jedno pitanjce!
Ovaj vikend sam imao kratko dru?enje sa frendom u mom nedovr?enom studiju (cca. sat vremena) i klupice su se pokazale sasvim solidne, s obzirom da on ima 140 kila i da ni?ta nije puklo niti se savinulo Stavio bih poprečnu dasku na same absorbere na zadnjem zidu, a cijela konstrukcija bi bila pričvr?čena za sami zid ... ![]() ... kako bi se netko mogao i nasloniti (opcionalno je da imam i kakav jastuk između leđa i daske) ... ![]() E, sad! Ono ?to me zanima, da li bi ta popreča daska bila kao nekakva membrana ispred absorbera ? Da li bi pomoglo da bude perforirana kao na slici iznad?I moram priznati da mi jo? koncept membranskog absorbera nije skroz jasan ?Unapred zahvaljujem! |
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Moderator
|
Quote:
pozdrav bogi
|
|
|
|
#184 |
|
Pro Member
|
?to i takva debela daska (2,5 cm) se mo?e smatrati membranom!? A Jel koncept OK sa takvim naslonom?
|
|
|
|
|
|
#185 | |
|
Moderator
|
Quote:
pozdrav bogi
|
|
|
|
#186 |
|
Pro Member
|
OK, znači ta daska nebi bila membrana, već samo reflektivna povr?ina, pa u tom slučaju perforacija, bu?enje rupa u njoj, će svakako pomoći!
Opet pitanje: Da li membrana mora biti preko cijele povr?ine absorbera ili mo?e biti manja - u?a? Jer ako imam dva absorbera istih dimenzija, imam u tom slučaju i dvije iste membrane koje isto rezoniraju?! Zar nije bolje ići sa dve različite membrane da se pokrije veći spektar frekvencija za rezoniranje? I da li mo?e membrana ići unutar samoga absorbera, nekako ovako ... ![]() I ako mo?e neki link od kakvog DIY membranskog absorbera, njegove izrade ... bio bi prezahvalan
|
|
|
|
|
|
#187 | ||||
|
Moderator
|
Quote:
valjalo bi da ima koja rupa... uticaj je prakticno zanemarljiv. Quote:
Ne pokriva se siri opseg jer nema gde da se to uradi.. imas na jednom mestu mesta za jednu membranu i kraj. Sirina "zahvata" bass trapa se radi smanjenjem Q-faktora tako nastalog akustickog filtra, a ne dodavanjem jos jedne frekvencije. Q faktor se smanjujemo povecanjem koeficijenta apsorpcije na tim frekvencijama... kao i kod svih filtera. Quote:
Quote:
pozdrav bogi
|
|
|
|
#188 |
|
Pro Member
|
Ma mo?e? reć i za one koje nebi preporučio
, glavno da ka?e? svoje rije?enje manama izrade istog Danke! |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Ali to ne znači da nemogu vi?e membrana raditi u sobi, zar ne? Vi?e membrana, po jedna za jednu zadanu frekvenciju?! |
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Pro Member
|
Update zadnjeg zida ...
Po?to nemam glodalice, da bih mogao lijepo da izdubim mjesta za pregrade svog difuzora (u threadu OFF-a http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35094 je rečeno da i nisu neophodne Jbga, počeo sam raditi postolje za svoj zami?ljeni N 71, pa sada moram da kombiniram sa zadanom du?inom. No, da ne duljim, u samom crte?u (a i fizički izmjereno u samoj prostoriji), taman bi odgovarao 1 x N 29, koji bi isto bio 15 cm dubine ... Ne?to ovako ... ![]() Se sla?ete s ovim? I jo? jedno pitanjce! Kako da izračunam (na?alost nemam mjerni mikrofon) koje su mi problematične frekvencije prostorije (radi bu?enja rupa u Helm. rezonatorima), s obzirom da mi je prostorija u dvije eta?e? Mislim, svi kalkulatori daju rezultate za jedinstvenu prostoriju ... Kaj, da izračunam frekve za jednu eta?u, pa za drugu, pa uzmem sredinu???? ... Ne znam, to mi razmi?ljanje ne izgleda ba? previ?e logično u smislu akustike!Hvala, kaj me trpite !
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
|
|