|
Produkcija Hip-Hop/RnB Muzike Snimanje, produkcija, obrada i aranziranje Hip-Hop/RnB muzike i slicnih pravaca... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
ja se u glavnici slazem sa tim amerikance (koliko god da je glup i nepismen)
Nas rap zvuci smesno ! Cuo sam max 2 pesme gde mi je ceo taj rap i tekst imao smislao i lepo radio, ritmicki (flow), itd...tekstovi (uglavnom) nepismeni i prostacki, nema interesantnih reci i malo inteligencije u pisanju rima, glas izforsiran (kao da reper ima zatvor!) itd..vrlo neprirodno svi svuce. Francuski rap - cool zvuci, ima smek. Engleski - svi zvuce isto (dosadno) sorry ali, mozemo da se tesimo, tako bi i uzicko kolo zvucalo da ga zaviraju crnci!
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banned
|
![]()
Ja lično mislim da može da se napravi zanimljiva i dobra muzika koja će imati formu rep-a...i toga je bilo kod nas. Jedan primjer je grupa Sunshine i njihova kombinacija bendovske svike, elekronske muzike i hip hopa. Smatram da su oni napavili nešto posebno i van balkanskih granica. Koristili su se formom hip hopa i gradili neku svoju priču. Mislim da jedino tako može da se uradi nešto stvarno zanimljivo , a nikako pokušavanjem da se "skine" američki filing. Često puta čujem čak i pokušaje prevođena nekih njihovih fraza - što na našem jeziku zvuči smiješno! Djelimično i ja dijelim to mišljenje da je rap/hip hop američka priča i da samo tamo ima svoju pravu težinu i sadržaj. Čak je to sve najmanje produkcijski problem - prilično je moguće danas uraditi bit koji će po svemu moći da stoji "rame uz rame" sa nekim američkim...ali nije u tome kvaka...već u samom izrazu
- jeziku i pristupu. Isto tako i u nedostatku tema za pjesme ...to je čak i Amerima problem - i njihov hip hop postaje dosadan. Mene npr. ni malo ne fasciniraju one neke ozlojeđene političko-socijalne pjesme - jer sam skapirao da je to neka priča koju ćeš čuti od svakog nadrkanog penzionera na klupi u parku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
banned
|
![]() Quote:
Code:
Namrgodjena lica i nervozne price, Nasi mi reperi na penzose lice, Isti su i oni sto u redu sto stoje, Pljuju sve pred sobom, nikog se ne boje, Sem da im ne zakinu tek po neku banku, Da slucajno ne osnuju jos po koju stranku.
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Tacno je da crnci imaju lepse boje glasova od belaca al to ne vazi samo za rep, vec za sve vrste muzike. @Disco Violence: Ta stvar ubija i ceo prvi album Sindikata je ekstra |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Počev od (ne)insistiranja na dikciji, preko izbora mikrofona, do kompresije i EQ-a niko ne poma?e reperu da bude gazda u pesmi. I svuda vokal zvuči kao da je "tih", a nije tih nego je nerazgovetan i nesugestivan, jerbo se bori sa potpuno inkompatibilnom matricom. Pa dok se neko ne seti da rep matricu i miks treba graditi oko konkretnog domaćeg repera rep će da nam stoji kao piletu sisa. Otprilike kao i R'n'B. Pozdrav, Vasa P.S. Hehe, javno te molim da prestane? da me "vika?", po?to sam u jednini ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Eto necu vise na vi, ali stariji si od mene i postujem tvoj rad pa moram ![]() Bez obzira na to sto se slazem sa svakim segmentom, narocito oko onga da reper zvuci tise, ali nije tih nego je nerazgovetan, mislim da oprema nije toliko presudna u tome da se napravi dobra rep pesma. Recimo prvi Wu Tang album, cista klasika, zvuci kao da je sniman u podrumu, jedini mikrofon koji je koriscen na albumu je AKG C414 EB, meni licno su stizali i snimci i na losijim i na boljim mikrofonima. Ali zaprepascujuce je da mi je zadnji snimak od Rocknessa iz grupe Heltah Skeltah (jako poznat americki hiphop duo) dosao snimljen na MBox-u i Rode NT1a, kao i masa snimaka iz Wu Tang ekipe na Rode NTK i opet zvuci bolje nego kad nas reper koji ima losu dikciju i intonaciju snimi i na u87ici... Jednom sam takodje miksao jednog crnca koji je snimao na nekom Bostonskom univerzitetu, njegov brat tamo zavrsava audio dizajn, rekli su mi sta imaju od opreme, dao sam im uputstvo kako da istrekuju koliko gain redukcije itd, vokali su stigli savrseni, jedva da sam pipnuo nesto eq-om, kompr. i reverbom... Sta zelim da kazem, ni oni vise ne vode racuna o tehnickim detaljima toliko, sto ne znaci da ne treba da se vodi racuna, sta vise ja uvek gledam da iskoristim najbolju raspolozivu opremu i savetujem druge tako, i ulazem i vise nego sto vracam novca u svoju opremu. Pa cujte recimo predzadnji album 50 Centa, ocajno smiksan, toliko se cuje digitalnog klipinga da je to strasno, ultra hit Ayo Technology, ripovao sam ga sa original CD-a da cujem, ceo donji spektar i noga krche, sve je prekompresovano toliko da je to strasno... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Moje je misljenje da se kod nas reperi ( a bogami i dosta pevaca i producenata) krije iza tog "oprema i tehnika" faktora. UVEK, pre nego mi neko nesto pusti, pocne da se izvinjava kako je bila losa oprema, los mikrofon, a najvise da nije jos masterovano !!! Ha, ha ...a niko ne spominje loseg repera, loseg pevaca, los tekst, loseg gitaristu ili los aranzman, lose sviranje, itd.. Doke sve ovo ne dovede na neki nivo (tekst, pevanje, muziciranje, muzicko obrazovanje / sluh) nema nista od dobrog repa (i ostalog kod nas)
![]() |
![]() |
#10 | ||
Banned
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Nema te opreme koja ce od nicega napaviti nesto dobro. Obicno su svi u tripu da ce neko sranje da propuste "kroz analogiju" pa ce da se desi cudo. A jos kada se odraditi "mastering", tek ce onda da zazvuci... To je smesno. ![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
"glupi"ASUS (i "pametni"Gigabyte) | milanCHE | Computer Hardware | 20 | 26-06-2009 12:01 AM |
Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? | boggy | Razno | 121 | 11-12-2008 09:36 PM |
" originalni " Van Gogh " | Max | Dragan Ivanović | 44 | 28-03-2007 11:15 PM |
Da li postoji ""MUTRON" kao plug in? | splatch | Audio Software | 1 | 27-11-2005 11:46 AM |