Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2010, 02:49 PM   #11
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: VST live

Uh, to ce biti bas "stapa i kanapa"...klimavo....

Pre ti preporucujem,evo ovih dana sam se dosta nacitao review-a,pricao sa ljudima,Presonus-ov studiolive 16 ili 24 mixer...! Prakticno SVE to imas u njemu,bez kompa...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2010, 03:17 PM   #12
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Uh, to ce biti bas "stapa i kanapa"...klimavo....

Pre ti preporucujem,evo ovih dana sam se dosta nacitao review-a,pricao sa ljudima,Presonus-ov studiolive 16 ili 24 mixer...! Prakticno SVE to imas u njemu,bez kompa...
okej ali to mi je zbilja too much novaca, a da slozim
stabilni setup na ovaj nacin mogu imati puno vise opcija.
evo bas sam kontaktirao covjeka iz ruDAW-a i on mi kaze
da za ovakav nekakav posao bi ruDAW ONE radio kako spada.

sto bi mi preporucili od 8 channel AD/DA convertera?
M-Audio Delta 1010, Tascam US-1641, nesto u tom
rangu? mislim da mi ni ne treba vise od toga.
i za pocetak dok sve ne proucim, cu koristiti mixerski preamp.
mozda i to bude dovoljno za live.
tomo is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2010, 04:39 PM   #13
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by tomo View Post
okej ali to mi je zbilja too much novaca, a da slozim
stabilni setup na ovaj nacin mogu imati puno vise opcija.
evo bas sam kontaktirao covjeka iz ruDAW-a i on mi kaze
da za ovakav nekakav posao bi ruDAW ONE radio kako spada.

sto bi mi preporucili od 8 channel AD/DA convertera?
M-Audio Delta 1010, Tascam US-1641, nesto u tom
rangu? mislim da mi ni ne treba vise od toga.
i za pocetak dok sve ne proucim, cu koristiti mixerski preamp.
mozda i to bude dovoljno za live.
Da, ruDAW ONE je odlican izbor i u toj ceni mislim da je bez premca!

Interfejsa ima raznih... Imas sem 1010 i "ultra 8-r" (koji je na usb),"2626" koji je odlican,imas i Presonus interfejsa koji lepo rade tipa firestudio project i tube ,Focusrite ima odlicnu saffire seriju ima i drugih gomila,sve zavisi koliki je budzet...ovo je sve tipa ~500-600€ otprilike...

Cekaj, jel ti rece bas konverzija ti treba ili ovi 8-kanalni interfejsi?

Old 03-09-2010, 06:57 PM   #14
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
Da, ruDAW ONE je odlican izbor i u toj ceni mislim da je bez premca!

Interfejsa ima raznih... Imas sem 1010 i "ultra 8-r" (koji je na usb),"2626" koji je odlican,imas i Presonus interfejsa koji lepo rade tipa firestudio project i tube ,Focusrite ima odlicnu saffire seriju ima i drugih gomila,sve zavisi koliki je budzet...ovo je sve tipa ~500-600? otprilike...

Cekaj, jel ti rece bas konverzija ti treba ili ovi 8-kanalni interfejsi?
tenks na prijedlozima.
treba mi samo konverzija, in and out iliti AD/DA.
preampove cu za sada koristiti od miksete, a mozda ispadne za live
da ce i ostati tako to jest da je dovoljno.

znaci, ne radi se o tome da mi za cijeli bend treba konverzija i pluginiranje
nego kao dodatni "instrumenti". uz sav setup koji je bazican, potreban za svaki bend odprilike moj bend ce imati dodatne kanale (mikrofone ili triggere)
procesirane kroz VST.
da pojasnim jos malo,
dodjem u neki grad svirati, bilo da se radi o festivalu, nekom grupnjaku ili sta ja znam, vec me tamo ceka sve postavljeno. dodjemo sa gitarama, osnovnim bubnjem (dobos, cinele, palice, kick pedala) te na stage postavimo dodatne micove ili triggere te to saljem toncu u pult kao additional instruments. ja ih kontroliram i miksam kako koja pjesma ide i to je to. isti vrag kao i da imamo tri dobosa i cetiri kase! karikiram ali u pricnipu to je to.

bi mi mogli sada mozda bolje savjetovati?
da, sto se tice samog konvertera, da, treba mi samo on, 8 kanala in i out.
koji predlazete? nekako mi se cini da je delta 1010 dobar izbor, kvaliteta je dobra, a cijena jos bolja! samo sto tu imam problem sto ne-rackirana verzija bi mi bila muka sa kabelima pa bih ju mozda nekako sam rackirao.
Old 04-09-2010, 01:26 AM   #15
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
tenks na prijedlozima.
treba mi samo konverzija, in and out iliti AD/DA.
preampove cu za sada koristiti od miksete, a mozda ispadne za live
da ce i ostati tako to jest da je dovoljno.

znaci, ne radi se o tome da mi za cijeli bend treba konverzija i pluginiranje
nego kao dodatni "instrumenti". uz sav setup koji je bazican, potreban za svaki bend odprilike moj bend ce imati dodatne kanale (mikrofone ili triggere)
procesirane kroz VST.
da pojasnim jos malo,
dodjem u neki grad svirati, bilo da se radi o festivalu, nekom grupnjaku ili sta ja znam, vec me tamo ceka sve postavljeno. dodjemo sa gitarama, osnovnim bubnjem (dobos, cinele, palice, kick pedala) te na stage postavimo dodatne micove ili triggere te to saljem toncu u pult kao additional instruments. ja ih kontroliram i miksam kako koja pjesma ide i to je to. isti vrag kao i da imamo tri dobosa i cetiri kase! karikiram ali u pricnipu to je to.

bi mi mogli sada mozda bolje savjetovati?
da, sto se tice samog konvertera, da, treba mi samo on, 8 kanala in i out.
koji predlazete? nekako mi se cini da je delta 1010 dobar izbor, kvaliteta je dobra, a cijena jos bolja! samo sto tu imam problem sto ne-rackirana verzija bi mi bila muka sa kabelima pa bih ju mozda nekako sam rackirao.
Au, matori, ode ovo daleko... Mozda su stvari napredovale,ali trigger zaboravi,koliko znam,tu je latencija vec dosta velika za live... Aj me demantujte,please...
1010 nije samo konverter vec kartica sa linijskim i mikrofonskim preampima,mada jeste jeftina itd, koliko ce svirki izdrzati njen multikor koji se iza kaci itd... Ako pricas samo o konverteru, best buy je ada8000 berindzerova,ali ce ti Dinkic pre objasniti logiku "privrednog rasta" nego sto ces je igde naci... A onda treba nesto sto ima 8 adat inputa...
Vidi,jebeno... Ne znam sta b' ti kaz'o... Stap i kanap...

Old 04-09-2010, 01:50 AM   #16
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

ima moj drummer DDRUM trigere, radi to ko sat Boki, bez latency-ja, dobri su skroz.
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2010, 01:56 AM   #17
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

tomo.....

...zaboravi na tu varijantu da ides samo AD DA. komplikovano je izvesti da vuces te linijske signale od tonca do tebe.... nego olaksaj sebi muku, i uzmi neki osmokanalni interface i to je to. Sa preampima.... mislim da ti je najpovoljniji to sto boki kaze, Fasttrack 8 ultra (m-audio), i zabodi dodatne majkove koje trigerujes i cao, to je to. E sad, ako imas bas trigger padove, to i ne mozes da bodes u kartu nego u drum modul (mada koliko sam shvatio nemas ni trigere ni modul, nego ces da vuces VST).

...e sad, Boki, moguce, covek vuce VST a ne preko modula. Moguce da ce da ima latency mali, ali ako ima dobru kartu i jak komp, naguraj na 64-128 buffera i bice to OK.

....posle toncu daj samo stereo mix toga i to je to. Obavezno gledaj da imas dobar monitoring, kako bi lepo to sve radio. Ako su krsh monitori, mozda je cool da nosis neki mikro monitor sa sobom..... to zna da bude zayeb.... uglavnom ljudi koji to rade na bini sto i ti zelis, imaju super monitoring, to je izuzetno bitno za tvoju ulogu.
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2010, 07:52 AM   #18
tomo
Member

tomo's Avatar

zasto govorite da mi treba interface sa preampovima?

imam miksetu koja ce mi sluziti za to.

ovako ide lanac: mic/trigger - mixeta prvo in, a onda drugi kabel insert -
in od konvertera - processing VST... - out od konvertera i to saljem toncu na njegov pult da smiksa zajedno sa ostalim bendom.
ja svaku pjesmu kontroliram, mijenjam....te kanale.

ili govorite da si kupim interface sa preampovima tako da out ubodem u svoju miksetu te na njoj smiksam (u tom slucaju mi, kako kazete, treba monitoric neki) te saljem sve skupa stereo mix toga toncu (jedan kabel)?
opet problem ako je glavni mix pult 50 m od stage-a.
onda da u DI box na stage-u ubodem?

sto se tice trigera, da, mislio sam pieco trigger staviti, bas onaj koji se stavlja na membranu bubnja te koji hvata vibraciju koze kada bubnjar pukne o nju te to procesirati. a ono, bit ce zvukovi iz svemira.

neki ljudi su mi vec preporucili berindjer konverter za ovu situaciju jer je cheap, odradit ce okej, a za live niti ne treba nesto mega.
Old 04-09-2010, 10:44 AM   #19
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
...e sad, Boki, moguce, covek vuce VST a ne preko modula. Moguce da ce da ima latency mali, ali ako ima dobru kartu i jak komp, naguraj na 64-128 buffera i bice to OK.
E pa na to sam mislio, a jako je nezgodno za live i sa najmanjom latencom...

Quote:
zasto govorite da mi treba interface sa preampovima?

imam miksetu koja ce mi sluziti za to.

ovako ide lanac: mic/trigger - mixeta prvo in, a onda drugi kabel insert -
in od konvertera - processing VST... - out od konvertera i to saljem toncu na njegov pult da smiksa zajedno sa ostalim bendom.
ja svaku pjesmu kontroliram, mijenjam....te kanale.

ili govorite da si kupim interface sa preampovima tako da out ubodem u svoju miksetu te na njoj smiksam (u tom slucaju mi, kako kazete, treba monitoric neki) te saljem sve skupa stereo mix toga toncu (jedan kabel)?
opet problem ako je glavni mix pult 50 m od stage-a.
onda da u DI box na stage-u ubodem?

sto se tice trigera, da, mislio sam pieco trigger staviti, bas onaj koji se stavlja na membranu bubnja te koji hvata vibraciju koze kada bubnjar pukne o nju te to procesirati. a ono, bit ce zvukovi iz svemira.

neki ljudi su mi vec preporucili berindjer konverter za ovu situaciju jer je cheap, odradit ce okej, a za live niti ne treba nesto mega.
Tomo,

I sta?! Ubodes sve u mixer koji imas i sta...?!
Pricas stalno o konverziji, pa i ta konverzija ima neke preampe,linije,nesto...!
I sta posle konverzije...?!
Treba ti onda neki adat ili nesto da bi usao u komp... e.g. RME HDSP?!?!($$.$$$$,$$)
Pa onda posle izasao sa obradjenim signalima iz kompa nekako nazad na mixer ili vec negde...

Zato smo pominjali interfejse, jer je to ujedno veza sa kompom (usb,fw,itd...)i sve ostalo,ima preampe,bla,bla...

Ako pricas o 1010,npr, to nije samo konverter, vec zvucna karta sa analognim ulazima (6 linijskih ne balansiranih ulaza i 2 mikrofonska preampa) i 8 linijskih izlaza i spdif...

Sve u svemu (zacin C), ovo o cemu pricas je verovatno izvodljivo postici, ali je generalno veoma komplikovano sa velikim akcentom na pitanje pouzdanosti...!

Ja radim sa VST na live-u, ali je kod mene mixer vezan FW kablom za komp i kraj price, a ovo sto ti govoris je kombinacija sa mixerom, insertima, trigerima, kablovima, karticama, "konverzijama"...

Ne znam...

Ako mene pitas, ja to ne bih radio. Ako vec ides na to da ces svirati i nesto zaraditi,pa mozda je bolje pricekati i skupiti jos malo love pa uraditi valjano nego ovako "krpi dupe - seci usi"...

Old 04-09-2010, 03:35 PM   #20
tomo
Member

tomo's Avatar

Quote:
E pa na to sam mislio, a jako je nezgodno za live i sa najmanjom latencom...

Tomo,

I sta?! Ubodes sve u mixer koji imas i sta...?!
Pricas stalno o konverziji, pa i ta konverzija ima neke preampe,linije,nesto...!
I sta posle konverzije...?!
Treba ti onda neki adat ili nesto da bi usao u komp... e.g. RME HDSP?!?!($$.$$$$,$$)
Pa onda posle izasao sa obradjenim signalima iz kompa nekako nazad na mixer ili vec negde...

Zato smo pominjali interfejse, jer je to ujedno veza sa kompom (usb,fw,itd...)i sve ostalo,ima preampe,bla,bla...

Ako pricas o 1010,npr, to nije samo konverter, vec zvucna karta sa analognim ulazima (6 linijskih ne balansiranih ulaza i 2 mikrofonska preampa) i 8 linijskih izlaza i spdif...

Sve u svemu (zacin C), ovo o cemu pricas je verovatno izvodljivo postici, ali je generalno veoma komplikovano sa velikim akcentom na pitanje pouzdanosti...!

Ja radim sa VST na live-u, ali je kod mene mixer vezan FW kablom za komp i kraj price, a ovo sto ti govoris je kombinacija sa mixerom, insertima, trigerima, kablovima, karticama, "konverzijama"...

Ne znam...

Ako mene pitas, ja to ne bih radio. Ako vec ides na to da ces svirati i nesto zaraditi,pa mozda je bolje pricekati i skupiti jos malo love pa uraditi valjano nego ovako "krpi dupe - seci usi"...

okej.
najbolje da si kupim 5 slepera punih opreme pa sam na miru.
nisam u rolling stonesima.
znam da je komplicirano, zamrseno ali nije ne izvedivo niti
je nepouzdano ako se slozi dobra "mashina". zato pitam za savjet.
eto, rjesio da ruDAW ONE odradi jedan dio posla. vi i covjek i firme kazete da ce to raditi good. sada mi treba interface i that is it! u prostoru za probe se ispraksiram u pola godine i imam uhodani dio tog posla.
onda cemo vidjeti tko bude zaradio. mozda ne budem jer su mi pjesme i frizura shit.

malo sam se i ja sad vec pogubio ali cini mi se
ovo sto Bitch govori, mislim da ce na kraju to biti to.
interface, 8 kanala, 8 preampova i stereo mix saljem
na pult. jes.

u svakom slucaju, hvala vam puno!
ako ima jos tko savjeta samo neka pise, zahvalan sam!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules