Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-05-2010, 09:50 PM   #21
google
Banned

Default Re: Problem u mix-u hora i matrice...

Quote:
Originally Posted by Nemania View Post
Znaci u pitanju su -db!
Besmisleno je deciji hor kasapiti sa limiterom da bi zvucao kao "Kolonija". Ali ako zelis, sibnes limiter na svaki kanal, kanale na grupe, na grupe opet limiter. I u masteringu kompresor, multi bend kompresor i limiter... Salim se, mada svi tako rade.

Ako ti ovo moze pomoci, basovi zauzimaju dosta prostora u miksu. Ako pametno smiksas bas spektar, mozes dobiti glasnu pesmu i bez kompresovanja.

Radicu uskoro mastering, trzicu od inzenjera da rms bude maksimalno do -15. To je desetak deciblela tise od Kolonije. A verovatno ce se cuti glasnije... Glasnoca je subjektivan utisak. Uopste ne mora biti manji rms da bi zvucalo "glasnije".

Last edited by google; 30-05-2010 at 10:01 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2010, 10:56 PM   #22
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Kako lupetas. Neverovatan si iz dana u dan
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 30-05-2010, 10:59 PM   #23
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Bitch View Post
Kako lupetas. Neverovatan si iz dana u dan
To je kvalifikacija sto si napisao.

Trebas citirati deo koji smatras da nije u redu, pa navesti sta nije tacno, ili sa cime se slazes.

Ovo je neozbiljno sto si napisao.
Old 30-05-2010, 11:24 PM   #24
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Ma sta mi rece
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2010, 09:34 AM   #25
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

E moj cika Buzge, da je takav sada, vec konstantno lupeta sve u 16...
cccc....

Quote:
sta treba uraditi da se sve pesme čuju istom jacinom...
Pa zavisi kako si mixao... Ja mixam obicno na -10 do -5db (peak) i onda koristim alate za peglanje snimaka (ne usudjujem se da kazem (pravi) mastering, jer to ne znam, a isto tako zna i moze bukvalno 2-3 coveka u zemlji, a i to je mozda puno...)

Peglanje albuma mozes uraditi tako sto ces mixeve poredjati i (volume-om) namestiti pribliznu slusnu glasnocu, pa eventualno na sve to dodati neki master-limiter koji ce fino (blago) dopeglati sitne stvari...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2010, 10:35 AM   #26
google
Banned

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
E moj cika Buzge, da je takav sada, vec konstantno lupeta sve u 16...
cccc....
Obicno se recenica sa kojom se ne slazes citira, pa kazes sta mislis da treba reci.

Quote:
Originally Posted by google View Post
Poredjaj pesme u sekvencer, pa slusaj onim redom kojim smatras da treba da idu. Ako je sve ok. nemoj nista dirati. Ako je neka pesma glasnija nego sto treba, onda je utisaj koliko je potrebno.
Quote:
Peglanje albuma mozes uraditi tako sto ces mixeve poredjati i (volume-om) namestiti pribliznu slusnu glasnocu
Zasto ponavljas moje lupanje?

Last edited by google; 31-05-2010 at 10:42 AM.
Old 31-05-2010, 01:46 PM   #27
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Tebi bas toliko dosadno u zivotu?

Ne pravdam se tebi, vec zbog zrtava foruma koje mogu naleteti, ni krive ni duzne , na tvoje lupetanje...

Nismo govorili o istom, ali ti to nisi ionako skapirao, vazno je da sam pre toga pomenuo na kojim nivoima su mixevi koje radim,pa tek onda kako upeglati cd, a ne samo smanjivanjem i limiterima na svaki kanal u mixu i slicno kao sto si ti lupio...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2010, 02:06 PM   #28
google
Banned

Quote:
Tebi bas toliko dosadno u zivotu?

Ne pravdam se tebi, vec zbog zrtava foruma koje mogu naleteti, ni krive ni duzne , na tvoje lupetanje...
Izgleda da uposte ne citas sta ko pise? Rekao sam da u sekvenceru poredja pesme i utisa po potrebi. Onda je rekao da to nece zvucati glasno kao "Kolonija" Odgovorio sam da nema smisla kasapiti deciji hor i nasalio se.

Evo diskusije:

Quote:
Poredjaj pesme u sekvencer, pa slusaj onim redom kojim smatras da treba da idu. Ako je sve ok. nemoj nista dirati. Ako je neka pesma glasnija nego sto treba, onda je utisaj koliko je potrebno.
Quote:
Da, ali..nisi me razumeo...Ok to sto ti kazes, moze se napraviti...
Ali pazi sada: pustim u nekom player-u npr. neku od tih mojih pesama i pesmu sa nekog drugog izdanja npr (Colonia)i sta se onda desava...pri istoj jacini te moje pesme ce se cuti opet tise nego li pesme sa nekog drugog (kvalitetnijeg) albuma...Znaci u pitanju su -db!
Quote:
Besmisleno je deciji hor kasapiti sa limiterom da bi zvucao kao "Kolonija". Ali ako zelis, sibnes limiter na svaki kanal, kanale na grupe, na grupe opet limiter. I u masteringu kompresor, multi bend kompresor i limiter...
Salim se, mada svi tako rade.
Boki, pre nego sto pocnes glumiti muzicku udbu, procitaj sta ko pise. Ok? Ne moras se izvinjavati.

Last edited by google; 31-05-2010 at 02:17 PM.
Old 31-05-2010, 02:15 PM   #29
Nemania
Pro Member

Nemania's Avatar

E ljudi nema potrebe za raspravkom..Ja sam postavio pitanje pa svako ko ima iskustva u tome neka da svoje misljenje...mislim da je to ok..

Sto se tice Kolonije, grupu sam uzeo za primer(pala mi u tom trenutku na pamet)...Muzika na bilo kojem boljem albimu, bio to pop, tehno ili metal (svejedno) ima neki svoj standard volumena...
Tako da i kad pustis, eto Koloniju, i Mocartovu sonatu sa nekog nemackog cd....jacina zvuka ce biti ista...nebitno koji je zanr u pitanju...znaci nigde nisam spomenuo, niti su u pitanju limiteri, comp.. i sl...
Interesuje me taj standard volumena...Mislim da sam bio jasan i da znate o cemu pricam...
Nemania is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2010, 02:28 PM   #30
google
Banned

Quote:
Interesuje me taj standard volumena...Mislim da sam bio jasan i da znate o cemu pricam...
Deciji hor nema potrbe budziti sa kompresorima, jer ces upropastiti jedini kvalitet koji ima snimak.

Standardi glasnoce u produkciji decijeg hora, ne postoje, ili ja bar prvi put cujem za tako nesto. Boki tu materiju dobro poznaje, pa ce ti odgovoriti.

Nema potrebe juriti "glasnocu", jer ces upropastiti snimak, kao sto je to bilo na pocetku teme. Meni je najbolja produkcija koju sa cuo Eric Bib, mislim da je rms oko -20.

Samo uvezi suve trake u sekvencer, podesi glasnoce i panoramu, sa eq malo odseci gde mora i kopresuj gde je neophodno.

I gotovo.

Last edited by google; 31-05-2010 at 02:33 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules