![]() |
Problem u mix-u hora i matrice...
Radim na jednom decijem albumu...Aranzmane sam odradio, konvertovao po kanalu u audio tracks...i sada bih sa tim trakama i glasom deteta trebalo da spojim i traku hora koji sam ranije usnimavao (jedan stereo kanal), ali dolazi do sledeceg problema:
Kada su sporije pesme (lagane) u pitanju, u miksu hor zvuci perfektno (zvuci nezno, fino, popunjava aranzman, i daje mu punocu),znaci odusevljen sam... medjutim kada su neke brze pesme u pitanju, odsecnije, sa vise artikulacije itd...iako hor kao solo, tj. bez ostalih instrumenata takodje zvuci odlicno....kada se prikljuci matrici, tj ostalim trakama zvuci kao neki eho koji kao da kasni, nejasno se cuje, jednom recju očaj...a rekoh malo čas, kada se pusti samo traka hora-solo, odlicno zvuci... Pokusao sam da stavim neke kompresore i sl..medjutim još više ga pokvare... Nisam do sada imao nekog velikog iskustva u mixu hora sa matricom, i njegovoj master obradi, pa ako neko zna o cemu se radi i sta se teba napraviti kako bi hor zvucao kako treba u tim brzim aranzmanima...izvolite... |
Re: Problem u mix-u hora i matrice...
Malko je teško savetovati u ovakvim situacijama, tu si prilično on your own, ali jedino što meni pada na pamet je da na solo slušanju ne kontaš neki deo spektra koji čini hor manje razgovetnim i preciznim, ali ti ne smeta jer nema matrice da markira ostatak spektra. Tako da probaj ekvalizacijom da skineš to nešto, što muti i kvari sliku hora kada je matrica upaljena, i mislim da će ti prijati da ga tako čuješ i na solo.
|
Probaj iz samog pocetka. Kad god i ja zapnem tako uradim i uvek pomogne. Poskidaj sve efekte! Lagano dizi trake da stvar zasvira na suvo pa tek onda veoma oprezno sa kompresijom i eq-om, mislim da te kara kompresija ,negde si nagazio ,u stvari,to mi je prvo i palo na pamet. Sve sa mastera takodje skidaj, pa polako...
|
Quote:
1. Kod zivog izvodjenja, svaki izvodjac ima svoj sostveni ritam, koji zvuci odlicno, ali nije u ritmu. Ako imas upisanu matricu + zive instrumente to ce smetati jedno drugom, zvucace ocano. Obicno jedan ziv izvodjac, trazi drugog itd. To ce na kraju zvucati odlicno, a bice sve potpuno van ritma. Ja sam u takvom slucaju ponovo svirao spram onoga sto je u pesmi bitno. Ako je taj hor glavni, moras svirati tako da praci instrument "legne", to nije lako odsvirati, ali kad se odsvira, vrlo lepo zvuci. 2. Moguce je da je sve u ritmu, ali da ne valja aranzman, pa se cuje konfuzno... Quote:
Da ne pisem napamet, uploduj kratak primer, pa ce biti jasnije. |
Ima li ovo veze sa poni?tavanjem faza?
|
Quote:
Deca lepo pevaju, ali nije u ritmu. Dakle imaju svoj sopstveni osecaj, koji je lep za slusati, ali ne uklapa se u ostatak aranzmana. Ako je taj hor najbolji kanal u miksu, onda nek ide redom i proveri koji se sve kanali uklapaju sa horom. Ono sto se ne uklapa moze da obrise, odsvira ponovo ili prearanzira. U svakom slucaju, kad se bude cuo kratak primer, lakse je dati misljenje... |
Quote:
Deca pevaju u ritmu znaci kada pustim metronom-click-clack normalno se cuje, u ritmu....ali rekoh, zvuci kao da je hor pusten kroz neki kompresor limiter koji ga gusi kada ide zajedno sa ostalim kanalima...pa deluje kao da kasni...i to samo u brzim stvarima u sporijim je sve kako treba.. pokusacu da postavim isecak...samo ne znam kako se postavlja..? |
I jos jedno pitanje-valja li se neki dinamički efekat "staviti na hor" i koji, kako bi poboljsao njegovo zvučanje?
Ili je mozda to trebalo uraditi prilikom direktnog usnimavanja hora u kompjuter? |
Quote:
Klikni na Browse. Pisem napamet, kad cujem bice mi jasnije. Mozda je aranzman pretrpan ili nije napisan kako treba... Da li su ti klinci glavni kanal u miksu? Quote:
Uploduj da cujemo. |
određeni stepen kompresije može ispeglati i situaciju sa frekvecnijama. Ako ništa drugo, onda barem ono što te muči će postati očiglednije. Ali sa ovim oprezno, i izaberi neki transparentniji kompresor
|
All times are GMT +1. The time now is 04:28 PM. |