Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-05-2010, 03:00 PM   #31
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Default Re: kontrapunkt

Quote:
Originally Posted by google View Post
Ja sam teoriju harmonije otkrio i bez znanja, 90% je bilo otkrivanje necega sto je odavno poznato, a recimo 10% je originalno.
Ne vidim razlog da "peske" otkrivas nesto sto vec postoji. Zivot je vec dovoljno kratak. A ocigledno, posto cesto sam ne razumes sta je podsvest htela da kaze nisi bas u potpunosti otkrio. Ne bih voleo da me shvatis pogresno, sve su to legitimne metode rada, samo su neke od njih bezrazlozno spore. Nema razloga da sam otrkivas poslednjih 550 godina evropske muzike, niti je to moguce. Prosto je preobimno za jedan zivot ako se samoupucujes (sem ako ne zivis priblizno toliko). Naravno, niko nije prisiljen da poznaje istoriju na taj nacin, ali posto je rec o polifoniji, logicno je da se prvo baci pogled na ranije radove. Principi kontrolisanja kontrapunktskih melodija su isti i kod Orlanda di Lasa i kod Kvinsi Dzonsa i tamo gde nisu takvi uglavnom su neuspeli primeri, uvideo to neko ili ne.

Quote:
Originally Posted by google View Post
Ali sistem usmerava na vec poznatu stranu.
Kao sto rekoh bilo koji sistem sluzi da olaksa kretanje i VAN istog. Ako obratis paznju na pojave u harmoniji videces da su uslovljene akustickim pojavama posebno u bitnonalnoj harmoniji gde ja izuzuetno bitna postavka sloga upravo zbog akustickih problema koji nastaju ako postavka nije dobra. Takodje principi "ponasanja" su isti i kod npr. Stravinskog i kod Koltrejna (u kasnijim fazama). U svakom slucaju principi, smernice, istorija i poznavanje materije nisu tu da uniformisu umetnika vec da ga oslobode da se sa autoritetom krece medju tonovima.

Last edited by VukP; 08-05-2010 at 03:07 PM.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 03:07 PM   #32
google
Banned

Za Grke ne znam. Sto je nesto jace, to je nezavisnije, nema potrebu da gomilom svega i svacega.

Na neku malo slabiju melodiju se mora dopisati jos nesto. Jedino sto je i malo slabija melodija od nekog majstora vrlo jaka za nas klosare.
google is offline   Reply With Quote
Old 08-05-2010, 04:08 PM   #33
google
Banned

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
Ne vidim razlog da "peske" otkrivas nesto sto vec postoji.
Razlog je sto u tome sto ces doci i do neceg originalnog.
Quote:
Zivot je vec dovoljno kratak.
Slazem se.
Quote:
A ocigledno, posto cesto sam ne razumes sta je podsvest htela da kaze nisi bas u potpunosti otkrio. .
To je normalno. Nemamo pristup u nesvesno.
Quote:
sve su to legitimne metode rada, samo su neke od njih bezrazlozno spore.
Slazem se da je sporije. Moglo bi i brze. Mada mislim da mogu brze otkriti nesto nego sto bi drugi nacio. Svejedno, polazim od ideje. Mogu je uradio i ovako i onako. A ne vredi ni da zurim. Nemam gde stici.
Quote:
Naravno, niko nije prisiljen da poznaje istoriju na taj nacin, ali posto je rec o polifoniji, logicno je da se prvo baci pogled na ranije radove.
Ja poloazim od jedne ideje i oko nje napisem onoliko koliko je najmanje potrebno da bi funkcionisala. Nemam potrebu da je zatrpavam sa tehnikom. Bar ne vise.
Quote:
U svakom slucaju principi, smernice, istorija i poznavanje materije nisu tu da uniformisu umetnika vec da ga oslobode da se sa autoritetom krece medju tonovima.
Moguce, meni je svejedno. Napisem ponesto i to je sve. Ne zelim biti ni slavan ni poznat, niti zelim nekom to svirati, niti imam potrebu da tu muziku neko slusa/voli/proucava... Mrsko mi je i ovo sto kucam. Ne znam ni sto to radim...

Last edited by google; 08-05-2010 at 04:14 PM.
Old 08-05-2010, 04:22 PM   #34
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Svako ima pravo da bude letargican ali pretpostavljam da neko ima pravo i da bude vredan i ambiciozan. Poenta je valjda bila da se takvi upute tamo gde mogu naci to sto ih interesuje a ne da se njihovi interesi, ambicije i talenti svedu na hobi. Bez imalo nepostovanja prema ljudima kojima je muzika hobi, samo ako nekoga interesuje anatomija hobija radi, u slobodno vreme, ne smatra valjda da je poziv hirurga besmislen i ne odgovara studente medicine od studija pricom o samopoducavanju? Naravno, posledice su daleko strasnije u medicinskom slucaju ali i psiholoske i socijalne posledice samopoducavanja se prilicno osecaju na kulturi naroda.
Ja bar ne bih voleo da me operise hirurg bez medicinske dozvole.
Old 08-05-2010, 04:47 PM   #35
google
Banned

Quote:
da neko ima pravo i da bude vredan i ambiciozan.
Ambicija je relativna stvar za muzicara, ambiciozni su politicari.
Quote:
Poenta je valjda bila da se takvi upute tamo gde mogu naci to sto ih interesuje
To sam i uradio. To sto im treba, nek' traze u sebi. Ako ne mogu naci, gube vreme sa citanjem knjiga. To je kao kada bi impotentan citao teoriju seksa. I da sve spozna, ne vredi.
Quote:
da ne da se njihovi interesi, ambicije i talenti svedu na hobi.
Ako hoces da uradis nesto vredno, moras se odreci ambicije i interesa i da da radis, a ne da vodis politku "kako uspeti".
Quote:
Bez imalo nepostovanja prema ljudima kojima je muzika hobi, samo ako nekoga interesuje anatomija hobija radi, u slobodno vreme, ne smatra valjda da je poziv hirurga besmislen i ne odgovara studente medicine od studija pricom o samopoducavanju?
Muzika, umetnost i anatomija nisu isto. Ti mozes proucavati anatomiju umetnickog dela, ali neces moci napisati nista, iako znas sve definicije napamet. Lekar zna sta se desava u Coveku. Ali ne moze da Coveka stvori.

Saznas sve, a ne mozes stvoriti muziku. To su dve potpuno odvojene stvari. Jedna ne uslovljava drugu. Ko moze da stvori, nema potrebe da proucava, zna kako se to radi i da nije cit'o.

Last edited by google; 08-05-2010 at 04:56 PM.
Old 08-05-2010, 04:56 PM   #36
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Ambiciozni su talentovani.

Ako neko moze da prezivi istoriju civilizacije u malom za jedan ljudski vek iskljucivo usmeren na sebe to je zaista za pohvalu.

Ako zelis da radis nesto vredno to je vec ambicija samo po sebi.

Sto se tice promasenog poziva...malo kulture u konverzaciji nije na odmet ma u kojoj formi se vodio ovaj razgovor. Maniri se takodje uce.

Kao sto rekoh, ko nije vredan da proucava nije vredan uopste. Primera ima. Suprotnih primera nema, a ako postoje ja iskreno zelim da znam za njih.

Takodje bih se radovao da cujem radove ljudi koji nikada nisu culi tudju muziku. Makar informativno.

Naravno da umetnost i anatomija nisu isto. U medicini amateri nemaju sta da traze. U umetnosti mogu da se oprobaju svi samo se to onda drugacije zove.

Last edited by VukP; 08-05-2010 at 05:00 PM.
Old 08-05-2010, 05:08 PM   #37
google
Banned

Quote:
Ambiciozni su talentovani.
Jel' to definicija?
Quote:
Ako neko moze da prezivi istoriju civilizacije u malom za jedan ljudski vek iskljucivo usmeren na sebe to je zaista za pohvalu.
Ne, ali moze da pise i bez prozivljavanja istorije civilizacije. Ko ne moze, prouci celu civilizaciju i opet nista. Jer to nije znanje vec dar (mozes/ne mozes).
Quote:
Ako zelis da radis nesto vredno to je vec ambicija samo po sebi.
To je nesto sto je normalno. Bezvredne stvari rade ambiciozni, da bi ostvarili svoju ambiciju, trebaju da se svide svakoj ludi.
Quote:
Sto se tice promasenog poziva...malo kulture u konverzaciji nije na odmet ma u kojoj formi se vodio ovaj razgovor. Maniri se takodje uce.
Gde sam ja napisao da si promasio poziv?
Quote:
Kao sto rekoh, ko nije vredan da proucava nije vredan uopste.
Ja nisam naucnik, vec obican kompozitor. Ne proucavam, vec pisem. Proucavaju oni koji bi hteli, a ne mogu.
Quote:
Suprotnih primera nema, a ako postoje ja iskreno zelim da znam za njih.
Poroucavaj primere koje do sad nisi proucio. Mora da si neku lekciju preskocio.
Quote:
Naravno da umetnost i anatomija nisu isto. U medicini amateri nemaju sta da traze. U umetnosti mogu da se oprobaju svi samo se to onda drugacije zove.
Opet ni profesionalci u medicini nisu uspeli da stvore coveka.

Kada doktor bude stvorio Coveka, tada ce i onaj koji profesionalno proucava muzicku anatomiju napisati pesmu.

Last edited by google; 08-05-2010 at 05:11 PM.
Old 08-05-2010, 05:21 PM   #38
VukP
Moderator

VukP's Avatar

1. Nije definicija nego cinjenica. Deo talenta u svakoj oblasti je teznja da se uvek ide napred i usavrsava.
2. Vec sam rekao da nemam nista protiv ljudi koji se bave muzikom iz hobija.
3. Govorio sam o ambiciji u kontekstualnom napredovanju a ne u komercijalnom.
4. Izvinjavam se posto vidim da si ipak editovao post, sto je za pohvalu pa cemo se praviti da niko nista nije rekao.
5. Oni koji ne mogu? Kao na primer svi koji su se upisali u istoriju? Vrlo simpatican stav. Poptuno pogresan, naravno.
6. Takvim argumentima nije mesto u razgovoru dvojice odraslih. Pretpostavljam da si odrastao i to ili dosta stariji od mene ili dovoljno mladji da verujes u takve ideje. U svakom slucaju, kao sto si do sada bio ljubazan da podelis sa mnom svoje misljenje nadam se da ces ipak pruziti neki primer kao sto osobi koja zna o cemu govori i prilici. A verujem da jesi takva osoba.
7a. Ljudi koji SAMO proucavaju muzicku anatomiju se zovu muzikolozi. Ljudi koji se bave aktivno muzikom a priori izucavaju materiju. Naravno postoje i ljudi koji misle da nije potrebno vezbati klavir jer to rade netalentovani dok talentovani sami od sebe vladaju instrumentom.
7b.Mali update a informacija oko projekta i nije bas toliko sveza http://www.timesonline.co.uk/tol/new...icle685515.ece
Old 08-05-2010, 06:07 PM   #39
google
Banned

Quote:
1. Nije definicija nego cinjenica. Deo talenta u svakoj oblasti je teznja da se uvek ide napred i usavrsava.
Ali umetnici stvaraju, usavrsava se strucnjak, npr. lekar.
Quote:
2. Vec sam rekao da nemam nista protiv ljudi koji se bave muzikom iz hobija.
Muzikom se bavi onoj koji ima dara. Da li ti to zoves hobi ima amaterski, meni je svejedno. Ima sam prilike slusati profesionalce, nesto sam i peva od profesora sa akademije, jedan predaje harmoniju, drugi komoziciju. To su smesna dela, bez talenta. Osrednje tehnicki uradjena. Bez teme, bez ideje. Jedan je umisilo da je mason, drugi da je Mokranjac. Treci je pisao nesto od cega nisam moga zapamtiti ni jednog tona. Verovatno znas na koga mislim.
Quote:
3. Govorio sam o ambiciji u kontekstualnom napredovanju a ne u komercijalnom.
Sta zanciti kontekstuano napredovanje?
Quote:
4. Izvinjavam se posto vidim da si ipak editovao post, sto je za pohvalu pa cemo se praviti da niko nista nije rekao.
Pogledaj na vreme kada je editovan post. To je bilo pre tvog odgovora. Ti si napisao da je to nekulturno iako je post bio editovan pre toga.

Quote:
5. Oni koji ne mogu? Kao na primer svi koji su se upisali u istoriju?
I ovo lepo zvuci. Svi koji su se upisali u istoriju. To su svakako uadili, jer su imali talenat. Mislim da je i Mocart rekao na pitanje kako se komponuje da je to radio, a da nikog nije pitao kako se to radi, ili gresim?

Tehnika ne smeta, nemam nista protiv. Svako ima nacin izrazavanja koji mu odgovara.

Mislim da dobra ideja vredi i sa vise tehnicki efektnih pratecih instrumenata i sa manje. Stvar ukusa.

Nemam vremena ni interesa da pisem jos pratecih glasova, ako je prvi ok.
To je neprakticno za snimanje i zvuci losije od jednog dobrog sa najmanje potrebne pozadine. Ali i to je stvar ukusa.

Quote:
Naravno postoje i ljudi koji misle da nije potrebno vezbati klavir jer to rade netalentovani dok talentovani sami od sebe vladaju instrumentom.
Nisam instrumentalista, mada sam morao svirati i snimati gitare, cak i bas koji nikad nisam svirao.

Jednim delom je tacno da ima ljudi koji ne moraju vezbati. Oni mogu fenomenalno i izrazajno odsvirati lakse deonice, mnogo bolje nego neko navezban. Ako treba da sviraju nesto tehnicki zahtevno, to ne mogu, niti ce ikad moci. Ali za neke stvari su odlicni.To su obicno osobe sa stilom. Desava se da navezbani znaju zvucati sterilno i bledo. Odsviraju sve tacno, ali ne zvuci, fali im neki izraz, neka autenticna brljotina koja kod neko zvuci bas ubedljivo, a kod drugog kao fals. Naravno da ima i osoba sa stilom i vrhunskom tehnikom, ali vrlo retko. Sto su navezbaniji to vise lice jedni na druge. Ovo je vec neka metafizika. Ne vredi je diskutovati. Nekad nesto odsviras i bas zvuci, ne znas zasto. Posle minut snimis isto to. Kad ono ne valja.

Last edited by google; 08-05-2010 at 06:26 PM.
Old 08-05-2010, 06:20 PM   #40
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Umetnici UMEJU.
Kontekstualno napredovanje znaci napredovanje u nekom kontekstu. Kontekst je ovde muzika ili detaljnije kontrapunkt.
Lako je misliti da imas dara kada se uporedjujes sa samim sobom. Ako te Mocart zanima mozes vrlo lako proveriti gde je on ucio i kod koga i sta je ucio. Takodje mozes videti citave odseke prepisane od Hajdna u ranijim fazama. Sto nije nista cudno za kompozitora u razvoju. Pretpostavljam da to ne znaci da je Mocart bio netalentovan?
Ne secam se da sam bilo gde advokatisao upotrebu sto vise glasova. Zaista. Niti je ovde bila rec o broju glasova.
Sto se tice instrumentalista sa urodjenim frljokama koje zvuce dobro kod njih - slazem se, zaista dosta je takvih ali opet to ne znaci da oni vredniji trebaju biti otpisani. Naprotiv, covek koji ima neki licni pecat u sviranju moze samo dobiti radom.
Kakve veze ima kad je editovan post? Zato sam i rekao da je za pohavlu - jer si editovao pre mog komentara tj. na sopstvenu inicijativu. Korektno od tebe.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules