Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Osnove

Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-04-2010, 10:17 PM   #21
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Default Re: Sta su kompresori ?

Pa pitanje je generalno jer sam negde citao da kada se kompresori koriste da su zvukovi mnogo "cistiji" i tako ne dolazi do sumova vec svaki zvuk se posebno cuje,lepo i jasno.Takodje sam cuo ako se kompresor ne upotrebi dobro (valjda ratio kada se poveca) da moze da zvuci kao da je pregazen zvuk.Znam da na to "cist i jasan" zvuk uticu mnogo faktori pored kompresora..

Zato me je zanimalo cemu tacno kompresor sluzi i da mi neko pojasni to.
Citacu jos malo po netu i ovim linkovima pa ako bude nekih nedoumica eto mene again ...
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2010, 03:36 AM   #22
deluci
Junior Member

Ja koliko sam svario, sta tacno radi je:
Ako imas recimo snare za primjer njegova amplituda opada pa duzini, kompresor pravi da kazem balance izmedju najtiseg i najglasnijeg zvuka tog snera, tacnije smanji (zguzva) pocetak snera a podigne amplitudu kako opada, tako da snare zvuci mnogo ravnije.
Sad naravno, sve je do toga kako si podesio attack (jako bitno) i release (takodje jako bitno), i naravno treshold kako to tvom uhu godi.

Pih nisam ja za ucitelja, mozda se neko hoce nadovezati ?
deluci is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2010, 09:16 AM   #23
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

detaljno je opisano u ovih par linkova, samo sesti i pročitati a ni ti nisi na krivom putu
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 16-04-2010, 07:14 PM   #24
milos
Pro Member

milos's Avatar

Najlaksi primer sta kompresor radi ti je vokal - iliti sta se zbiva sa amplitudom kada pevaljka peva ?
Kada usnimis pevaljku i kada pogledas waveform videces da postoje oscilacije u amplitudi ( negde je otpevano tise , negde jace ...) .
E tu LA2A kompresor stupa na snagu i smanjuje taj dinamicki opseg a glas zvuci uravnotezeno .
Postoji vise tipova kompresora i svaki ima svoje karakteristike (pogledaj VCA, FET, opto) . Savetujem ti da pogledas Mac Pro video 404 mixing electronica with Olav Basoski kao i 406 Olavs Electronica Workflow Tricks gde objasnjava tipove kompresora.
Takodje googlaj sidechain i buss compression , svi to koriste danas...
milos is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2010, 03:45 AM   #25
deluci
Junior Member

O vidis, 406 Olavs Electronica Workflow Tricks, ovaj sam i ja preskocio, 404 imam, jako dobar vid.
Hvala
Old 21-04-2010, 05:02 PM   #26
deluci
Junior Member

Evo nesto fino sto se compressora tice
Mozda bi trebalo negdje drugo ovo postaviti ali evo sta je tu je.
http://www.independentrecording.net/...comp/index.php
Old 21-12-2012, 01:11 PM   #27
bubu
Member

Na radiu koristimo SPL channel one preamp, koji ima svoj kompresor i na izlazu iz kompresora ima make-up gain. ?ta znači taj make-up gain? Čitao sam manual i ispada da je to običan gain na izlazu iz kompresora da vrati na početni level jer ga je kompresor spustio(ako sam dobro sku?io), dok mi starosjedioci sa radia ka?u ne?to malo drugačije... :S Jel zna netko točno čemu taj naziv make-up?
bubu is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2012, 01:59 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubu View Post
Na radiu koristimo SPL channel one preamp, koji ima svoj kompresor i na izlazu iz kompresora ima make-up gain. ?ta znači taj make-up gain? Čitao sam manual i ispada da je to običan gain na izlazu iz kompresora da vrati na početni level jer ga je kompresor spustio(ako sam dobro sku?io), dok mi starosjedioci sa radia ka?u ne?to malo drugačije... :S Jel zna netko točno čemu taj naziv make-up?
Starosedeoci te lo?e jer si mlad, a oni moraju da zadr?e oko sebe auru čuvara tajne Naziv "make-up" je čista "?minka", kao ?to i ime ka?e

Pozdrav,

Vasa
Old 21-12-2012, 04:38 PM   #29
bubu
Member

Pa tako ne?to su mi i oni rekli, točnije: "ovo ti ?minka zvuk, popuni ga..." Ali ?to točno? Dodaje neke vi?e harmonike? neka vrsta loudnesa? Po toj logici to nije čisto pojačavanje signala na izlazu nego jo? "ne?to". Evo ?ta ka?e u manualu: "With the Make Up control the level reduction caused by compression or limiting can be restored.With assistance of the Gain Reduction display in the display field setting the Make Up control is very easy: If the maximal reduction value caused by the loudest tone amounts to -9 dB, for instance, the Make Up control is also to be set to the value +9 dB. If the
Compressor/Limiter is now switched off the achieved gain in loudness will
be audible." Loudness se ovdje odnosi na onaj hi fi loudness ?to se zna naći?
bubu is offline   Reply With Quote
Old 21-12-2012, 05:29 PM   #30
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by bubu View Post
Pa tako nešto su mi i oni rekli, točnije: "ovo ti šminka zvuk, popuni ga..." Ali što točno? Dodaje neke više harmonike? neka vrsta loudnesa? Po toj logici to nije čisto pojačavanje signala na izlazu nego još "nešto".
Ma, nismo se razumeli. Hteo sam da kažem da je sam izraz "make-up" šminkerski izraz za "output level", ni više ni manje od toga. Neke firme prosto vole da se izdvoje iz gomile tako što će dati nove nazive gumbima koji rade istu stvar. A onda i neki starosedeoci imaju potrebu da dodatno mistifikuju stvari da bi ispali pametniji i upućeniji u "tajne zanata" od omladine.

A "loudness" u SPL Manualu se odnosi na "struju", na ono što će ti VU metar pokazati, a nikako ne na Hi-Fi "loudness" dugme koje pojačava bas i treble...

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 21-12-2012 at 05:35 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules