Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2010, 09:12 PM   #61
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Default Re: CERN test

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Sto se tiche starih civilizacija, najbolji primer su stari Egipcani. Po "nekim" saznanjima njihove gradjevine poput piramida i sfinge su znaci "upozorenja" na nesto sto se davno dogodilo i ponavlja se periodichno na Zemlji a i vaseljeni, a to su komete i meteori. I upravo su te monumentalne gradjevine starog Egipata (po rechima arheologa i antropologa) u stvari mape, shifre, znaci ili sta vec koje govori o "promeni" stanja na planeti, koje se dogodilo i dogodice se.
Imamo srece sto nam je taj Jupiter blizu i sto njegova gravitacija vuche sva sranja. Za sada Mora da se pali sa ove planete.
Sto bi rekao Koja iz Discipline:

"Zemlja Zemlja danas je je
Planeta dosade"
da..istina..gledao sam bbc-ev dokumentarac o tome..navodno u toku samo JEDNOG MESECA, u proseku do 4 komete se upute ka zemlji, ali zahvaljujuci jakoj gravitaciji Jupitera, on ih skrene sa putanje ..

Thank you Jupiter!!! You rock!
euphoric is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 09:26 PM   #62
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
woow... mnogo hvala na iscrpnom objasnjenju... sasvim mi je dovoljno!

pozdrav

bogi
nema na cemu Bogi..Meni je zadovoljstvo da ucestvujem u ovakvim razgovorima

btw. ukoliko vas interesuje ova tematika, preporucujem knjigu "Kratka povest vremena" cuvenog fizicara Stivena Hokinga (ne Stivena Kinga koji pise horore, pa ga mnogi mesaju sa njim, lol) koji je ujedno i profesor matematike na Kembridzu i covek koji se smatra jednim od najboljih naucnika i fizicara modernog doba..Knjiga je fenomenalna jer je napravljena za laike i pripada sferi "popularne nauke" koja je laka i veoma zanimljiva za citanje..U knjizi mozete naci mnogo cinjenica koje sigurno niste znali a veoma su zanimljive..
Original se zove A Brief History Of Time (Stephen Hawking), ali je imate i sa nasim prevodom na svakom koraku u pdf ili html formatu.. Knjiga je napisana jos 1988 ali je i dalje klasik za "zanimljivu fiziku i astronomiju" ..

Uzivajte

Pozdrav ..
Old 02-04-2010, 09:36 PM   #63
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
nema na cemu Bogi..Meni je zadovoljstvo da ucestvujem u ovakvim razgovorima

btw. ukoliko vas interesuje ova tematika, preporucujem knjigu "Kratka povest vremena" cuvenog fizicara Stivena Hokinga ....
he, he... to je knjiga koju "cita" Ian Brown () u filmu Harry Potter and the Prisoner of Askaban...

http://harrypotter.wikia.com/wiki/Wi...Leaky_Cauldron

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 09:36 PM   #64
sira
Senior Member

sira's Avatar

Quote:
Originally Posted by euphoric View Post
da..istina..gledao sam bbc-ev dokumentarac o tome..navodno u toku samo JEDNOG MESECA, u proseku do 4 komete se upute ka zemlji, ali zahvaljujuci jakoj gravitaciji Jupitera, on ih skrene sa putanje ..

Thank you Jupiter!!! You rock!
Pa nije Jupiter starim Rimljanima bez veze bio glavni bog

Last edited by sira; 02-04-2010 at 10:10 PM.
sira is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 09:51 PM   #65
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Izvini dru?e, ali količina pogre?nih informacija i nepoznavanja, negde čak, elementarne fizike za osnovnu ?kolu, u ovom postu, je komična

Čestice kojih ne mo?e? da se seti? jesu protoni, i oni su sub-atomske čestice. Da, atom NIJE najmanja moguća čestica, jer odavno, al ba? odavno, se zna za elementarne delove atoma - proton, neutron (koji čine jezgro) i elektron, koji orbitira oko istog. Takođe odavno, jo? u prethodnim manjim akceleratorima su uspeli da razbiju subatomske čestice i dobiju čak i njihove sačinitelje - mezone, kvarkove i jo? nekoliko čijih se imena ni ja sad ne sećam. Ono ?to oni sad poku?avaju da urade je da razbiju protone u tim količinama i pritoj snazi, da se čak i njihovi sačinitelji razbiju na jo? sitnije delove, i tu očekuju da nađu tu "bo?iju" česticu, takozvani Hiksov bozon, koji bi valjda, ovog puta zaista, bio dalje nedeljiv.
Druga glupost je informacija da se ovi protoni ubrzavaju brzinom većom od svetlosne, ?to je za dana?nje shvatanje fizike, uglavnom i dalje teorisjki nemoguće, jer materija u toj brzini postaje energija. Tako da su ove brzine sada koje posti?u, iako najbli?e svetlosnoj do sada, i dalje podsvetlosne. Čak po jednoj implikacije te iste ajn?tajnove teorije, svako telo koje dostigne E brzinu (e=mc*), dobija i beskonačnu masu, te bi lako mogao da zapravo uni?ti unverzum.
Treća glupost je priča o antimateriji - nije tačno da je ona sačinitelj crnih rupa, jer su crne rupe u stvari samo gomila materije, tojest čistih neutrona, stisnutih na jednom mestu. Tako da kad bi antimaterija bila unutra, lako bi se sama crna rupa poni?tila sama sa sobom, i cele buke ne bi ni bilo. Takođe, nema priče o tome da je sudar antimaterije i materije zapravo bio big bang, jer bi se opet pojela sva materija, tako da ni?ta u univerzumu ne bi ni postojalo.
Ono ?to tebe buni je Dark Matter, koji nije antimaterija, nego je unifomni naziv za ne?to ?to njima nedostaje u matematičkoj računici koliko bi ukupno materije trebalo da bude u svemiru. Zapravo, fali im poprilična količina materije, te kontaju da postoji i ta neka, druga vrsta obične materije, koja je iz nekog razloga nevidljiva i nedetektibilna. Za?to ka?em obična - zato ?to je opet očigeldno da to nije antimaterija jer bi sama po sebi opet progutala adekvatnu količinu materije univerzuma pa bi opet nastao pičvajz veći nego ovaj koji im sad već fali. Glavna pretpostavka Antimaterije je da je ona potpuno identična po sastavu kao obična, ali je obrnutog naelektrisanja - tojest njeni elektroni su pozitivnog pola a protoni negativnog, ?to je i glavni uzrok potiranja ove dve. Jedina priča vezana za crnu rupu sa antimaterijom je hokingova teorija o jednom posebnom zračenju. Naime, on je pretpostavio da u svakom deliću univerzuma naizmenično niču i nastaju čestice antimaterije i materije koje se momentalno po nastanku poni?te. E sad kad na event horizontu (liniji ivice crne rupe, tačka bez povratka), se dogodi to, antimaterija sklizne u rupu, dok slobodna materija ode u vidu zračenja.
Ono ?to se pričalo o cernu i o crnim rupama jeste mogućnost da se u sudaru stvori minijaturno polje nenormalno velike gravitacije, koje bi moglo da privuče susedne slobodne atome, i time započne proces gutanja i kidanja sveta oko sebe. Ovo je samo laička pretpostavka obzirom na nepoznavanje jedinica vrednosti jačine gravitacije samo po sebi. Jednostavno to eventualno nastalo polje ne bi moglo da privuče ama ba? ni?ta značajno u sebe, pre nego ?to se jednostavno raspalo.

evo pogubio sam se i sam vi?e u tim tezama koje si očigledno pogre?no shvatio i povezao u neku tebi logičnu sliku o svemu tome, a ?teta je ?to nisi vi?e pazio na samim časovima fizike u osnovnoj ?koli, po?to bi bar znao koji su delovi atoma i da od starih grka manje vi?e niko ne veruje da je on osnovna jedinica nedeljivosti.

P.s: Mislim da su stare Maje prestale da računaju godine iza 2012 jer ih je jednostavno mrzelo. Ili su imali pametnija posla. Da su du?e opstali,verovatno bi i napisali jo? neku cifru.

e da, kontam da je ovo ?to sam ja sad ovde izlo?io, bilo kome ko se iole ozbiljno zanima za ovu tematiku, takođe laičko lupetanje, al mislim da sam bli?i istini nego kolega
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 10:11 PM   #66
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Izvini dru?e, ali količina pogre?nih informacija i nepoznavanja, negde čak, elementarne fizike za osnovnu ?kolu, u ovom postu, je komična
..........
Izvini Arthure, ali covek se ogradio na pocetku da je n00b... sta god da je napisao, hvala mu... sve sto je pogresio ja (vec) znam od ranije, nije mi to smetalo uopste, vec mi je njegovo pisanje bilo sasvim dovoljno da shvatim u sustini o cemu je rec (sa svojim predznanjem). Svi smo pohadjali neku skolu i nije neophodno da se svi secamo sta smo u njoj ucili... pogotovo ako nam ne pomaze da lakse prezivimo...

Da ponovim, ne vidim preterani smisao prozivati nekoga ako se vec unapred ogradio, na kraju krajeva ovaj Forum se ne bavi strukturom materije i fizikom u sirem smislu da bi se ovde smarali sa prozivanjem nekoga kako nesto ne zna ili zna...

Ovo je moje licno misljenje koje samo zelim da iznesem

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 02-04-2010, 10:13 PM   #67
euphoric
Member

euphoric's Avatar

Quote:

Čestice kojih ne mo?e? da se seti? jesu protoni, i oni su sub-atomske čestice. Da, atom NIJE najmanja moguća čestica, jer odavno, al ba? odavno, se zna za elementarne delove atoma - proton, neutron (koji čine jezgro) i elektron, koji orbitira oko istog. Takođe odavno, jo? u prethodnim manjim akceleratorima su uspeli da razbiju subatomske čestice i dobiju čak i njihove sačinitelje - mezone, kvarkove i jo? nekoliko čijih se imena ni ja sad ne sećam. Ono ?to oni sad poku?avaju da urade je da razbiju protone u tim količinama i pritoj snazi, da se čak i njihovi sačinitelji razbiju na jo? sitnije delove, i tu očekuju da nađu tu "bo?iju" česticu, takozvani Hiksov bozon, koji bi valjda, ovog puta zaista, bio dalje nedeljiv.
Druga glupost je informacija da se ovi protoni ubrzavaju brzinom većom od svetlosne, ?to je za dana?nje shvatanje fizike, uglavnom i dalje teorisjki nemoguće, jer materija u toj brzini postaje energija. Tako da su ove brzine sada koje posti?u, iako najbli?e svetlosnoj do sada, i dalje podsvetlosne. Čak po jednoj implikacije te iste ajn?tajnove teorije, svako telo koje dostigne E brzinu (e=mc*), dobija i beskonačnu masu, te bi lako mogao da zapravo uni?ti unverzum.
Treća glupost je priča o antimateriji - nije tačno da je ona sačinitelj crnih rupa, jer su crne rupe u stvari samo gomila materije, tojest čistih neutrona, stisnutih na jednom mestu. Tako da kad bi antimaterija bila unutra, lako bi se sama crna rupa poni?tila sama sa sobom, i cele buke ne bi ni bilo. Takođe, nema priče o tome da je sudar antimaterije i materije zapravo bio big bang, jer bi se opet pojela sva materija, tako da ni?ta u univerzumu ne bi ni postojalo.
Ono ?to tebe buni je Dark Matter, koji nije antimaterija, nego je unifomni naziv za ne?to ?to njima nedostaje u matematičkoj računici koliko bi ukupno materije trebalo da bude u svemiru. Zapravo, fali im poprilična količina materije, te kontaju da postoji i ta neka, druga vrsta obične materije, koja je iz nekog razloga nevidljiva i nedetektibilna. Za?to ka?em obična - zato ?to je opet očigeldno da to nije antimaterija jer bi sama po sebi opet progutala adekvatnu količinu materije univerzuma pa bi opet nastao pičvajz veći nego ovaj koji im sad već fali. Glavna pretpostavka Antimaterije je da je ona potpuno identična po sastavu kao obična, ali je obrnutog naelektrisanja - tojest njeni elektroni su pozitivnog pola a protoni negativnog, ?to je i glavni uzrok potiranja ove dve. Jedina priča vezana za crnu rupu sa antimaterijom je hokingova teorija o jednom posebnom zračenju. Naime, on je pretpostavio da u svakom deliću univerzuma naizmenično niču i nastaju čestice antimaterije i materije koje se momentalno po nastanku poni?te. E sad kad na event horizontu (liniji ivice crne rupe, tačka bez povratka), se dogodi to, antimaterija sklizne u rupu, dok slobodna materija ode u vidu zračenja.
Ono ?to se pričalo o cernu i o crnim rupama jeste mogućnost da se u sudaru stvori minijaturno polje nenormalno velike gravitacije, koje bi moglo da privuče susedne slobodne atome, i time započne proces gutanja i kidanja sveta oko sebe. Ovo je samo laička pretpostavka obzirom na nepoznavanje jedinica vrednosti jačine gravitacije samo po sebi. Jednostavno to eventualno nastalo polje ne bi moglo da privuče ama ba? ni?ta značajno u sebe, pre nego ?to se jednostavno raspalo.

evo pogubio sam se i sam vi?e u tim tezama koje si očigledno pogre?no shvatio i povezao u neku tebi logičnu sliku o svemu tome, a ?teta je ?to nisi vi?e pazio na samim časovima fizike u osnovnoj ?koli, po?to bi bar znao koji su delovi atoma i da od starih grka manje vi?e niko ne veruje da je on osnovna jedinica nedeljivosti.

P.s: Mislim da su stare Maje prestale da računaju godine iza 2012 jer ih je jednostavno mrzelo. Ili su imali pametnija posla. Da su du?e opstali,verovatno bi i napisali jo? neku cifru.

e da, kontam da je ovo ?to sam ja sad ovde izlo?io, bilo kome ko se iole ozbiljno zanima za ovu tematiku, takođe laičko lupetanje, al mislim da sam bli?i istini nego kolega

haha..dobro kolega..necu vise lupetati ..

povlacim se iz thread-a
Old 02-04-2010, 10:18 PM   #68
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ogradio se rečenicom da su sve to činjenice koje mi ignorišemo dok još možemo? oooukej, ispričavam se I nije mi namera bila da prozivam, već barem da mu objasnim šta je sve pogrešno skontao, a očigledno da ga jako zanima.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 10:22 PM   #69
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
ogradio se rečenicom da su sve to činjenice koje mi ignori?emo dok jo? mo?emo? oooukej, ispričavam se I nije mi namera bila da prozivam, već barem da mu objasnim ?ta je sve pogre?no skontao, a očigledno da ga jako zanima.
Zelis li mozda da sa i ja raspisem na ovu temu?
Cemu to vodi? Sta ako ne bude na nivou popularne literature? Ako prestanes da citas posle dva pasusa?

I ja mislim da ga zanima... ali da nece ostati gladan ako nesto ne bude shvatio kako treba... ne treba preterivati... ovo je deo za zabavu i razbibrigu... odmori malo!

pozdrav

bogi

Old 02-04-2010, 10:27 PM   #70
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ja mislim da bi trebalo ovdje malo razlo?iti te terorije kvantne fizike, ?ta vi?e integrala i dokazivanja je dobrodo?lo
sira is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules