|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 | ||
banned
|
![]() Quote:
![]() Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Zatvaranjem bass reflex cevi se menja karakter low enda zvucnika iz agresivnog bass reflex - u mnogo blazi i prirodniji kompresioni. Nekima to pomogne ... nekima ne. Sto se tice ekvilajzera... ja nisam sreo jos producenta koji je u stanju da podesi ekvilajzer za zvucnike samo na sluh a da sam sebe u buducnosti ne za*ebe (pojavom sistematskih gresaka u miksu). Takodje, nema metode da se akcijama na linijskom signalu ista popravi u akustici same sobe ako postoji problem... pri tom ne prihvatam rezultat "e sad je stvarno bolje"... nego "posle ove akcije su mi miksevi mnogo bolji, a nisam ja jedini koji to primecuje" pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#23 |
Superoperater
|
![]()
Ma dobro, volim se ja salit'...
Trpanjem carapa (sundjera i slicnog dampovanja) u bas refleks rupu se onemogucavaju frekvencije koje kroz taj sistem izlaze visestruko multiplicirane, eq moze donekle da smanji oodredjenu frekvenciju, ali kad ona udje u rezonaciju, cak i tako oslabljen signal se moze znatno pojacati-multiplicirati. Jos ako i soba zbog svoje konstrukcije ima slicnu rezonantnu frekvenciju - eto ti belaja... A soba po pravilu pravi problem bash na niskim frekvencijama... pa je cesto stetno isticati ih naknadno bas portovima koji odlikuju bookshelf monitore, jer su zbog ogranicenih dimenzija obicno slabi u basu.
![]() |
#24 | |
Member
|
![]() Quote:
bez alata nema zanata, ako su već inzenjeri napravili filtre na monitorima oni imaju naravno svoju funkciju,da se trebaju gurat čarape vjerovatno bi i stavili par čarapa u paketu sa monitorima, naravno da se ne mo?e ?timati napamet akustika, ali zato postoji analyzer sa referentnim mikrofonom koji je relativno jeftin a daje veoma dobru sliku ?ta se de?ava , ja koristim ULTRACURVE PRO 8024 sa referentnim mikrofonom i tačno dobijam sliku gdje treba apsorbirati u ovom slučaju bas a ?to se tiče ekvilajzera(tj.filtera na zadnjoj strani aktivnih monitora), mislim da je najbitnije da je producent naslu?an mnogo mnogo orginalnih cd-ova muzike slične koju mixa i naravno nakon navikavanja se radi, danas sam bio kod kolege u studiju koji koristi dynaudio bm6a mk II i čovjek uz isti analyzer je ugodio monitoring, samo sto su kod njega trimer ekvilajzeri na monitorima, a to ?to se tiče FLAT-a to se mo?e raditi jedino da odem sad ja u laboratoriju npr. kod Alesisa gdje kalibriraju ove monitore i da tamo mixam na licu mjesta, to je bar moje logicno misljenje
![]() |
![]() |
#25 | |||||
Moderator
|
![]() Quote:
Mogu se javiti srecni korisnici Mackie HR824 koji su uspesno iskoristili bass managment (EQ) na tim monitorima... i sredili su odziv u svojoj sobi da vise ne divlja (eq "sredjuje" bass u zavisnosti da li su free standing, uza jedan zid ili u uglu! zamisli!)... bez akustickog tretmana... ima ih nekoliko na Forumu. Sto se tice "carapa" nisi pazljivo pratio... postoje proizvodjaci (Tannoy na primer) koji ISPORUCUJU sundjeraste cepove koji rade istu funkciju koji radi i carapa... ZATVARAJU CEV! Quote:
![]() Vidim da si "nacitan" sto se interneta tice, ali na zalost to ne radi... da li si ikada probao da ijednu "rupu" (null, deep) u odzivu sredis sa ULTRACURVE PRO 8024. i da li si uradio merenja nekim programom specijalizovanim za to, pre i pose "tretmana".... ako nisi probaj. Quote:
Quote:
Quote:
Postujem. Samo je pre laicko nego logicko ![]() Akustika nije intiutivna i zdravorazumska "logika"... nego je valja dobro prouciti da bi se mogli donositi bilo kakvi tacni zakljucci, makar i ne bili "logicni" pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 02-04-2010 at 01:08 AM. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Member
|
![]()
?to se tiče ovih monitora,koliko vidim imaju bass density, a koliko se razumijem da ovaj prekidač ima funkciju upravo stavljanja te čarape u rupe,odnosno karakteriziranje bass-a ako su kutije u čo?ku ili blizu zidova, da ne bude problema
ja ne dajem nikakve savjete nego samo poku?avam da ka?em da valjda kontruktori svakog mogućeg aktivnog monitora, pa i dynaudia i alesisa stavljaju nazad ekvilajzer, za?to??? sumnjam da ti ta stoji da dynaudio-u treba marketinskih trikova zelim samo da kazem kako je glavna stvar poznavati svoje monitore, i biti naslu?an na njima, ovo govorim vezano za one ekvilajzere koje sam spominjao,neko voli radit sa tamnijom bojom, neko voli o?triji zvuk, jednostavno uzmem omiljene originalne cd-ove, naravno svjetske produkcije, na?timam sebi boju tona koja mi odgovara najvi?e i tako naviknem da dalje mogu raditi svoje, a brate ako prostorija nije akustički tretirana i ima se problem sa divljanjem SUB-a ima jorgana i deka pa natrpat u čo?kove, BTW.... stavljanjem bilo čega u tunele na kutijama rizikujem da spalim pojačala,jer koliko vidim nemaju rebraste hladnjake nazad, ?to se tiče gluha sobe o kojoj smo pričali u laboratorijama, sumnjam ja da koriste gluhu sobu,prije će biti da je to soba koja je akustički tretirana da bude ?to savr?enija, a to sigurno nije gluha soba,izmeđuostalog nađi mi ijedan ozbiljan studio na svijetu čiji je control room gluh, ---?to se tiče ultra-curvea stvar je jednostavna , sa mikrofonom nađe? frekvencije gdje se stvaraju koje monitor ne moze da proizvede, i naravno po?to ne?to se pona?a kao rezonator sabije? to sa bas trapom spu?vom , dekom, nebitno,ili već ako hoces apsorberima za tačno oderđenu frekvenciju, i ovo ?to ti govorim nije ni?ta sa NET-a kako ka?e?, nego iz iskustva, mo?da i nemam vrhunsku opremu ali imam dovoljno iskustva da mogu reći ono ?to mislim i stojim iza toga pozdrav
![]() |
#27 | ||||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Ne.. nema tog prekidaca koji ce prekinuti rad helmholcovog rezonatora koji je u stvari kutija za bass reflex. Quote:
![]() (imas pravo na to) Quote:
Quote:
![]() Quote:
Quote:
![]() Quote:
![]() Quote:
![]() Ziv bio! ![]() pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#28 | |
Member
|
![]() Quote:
Naravno da je lako, osim ako nema? nekog kraj sebe da te ubije u pojam naučnim analizama ![]() ![]() a ako te zanimaju detalji, nije problem sve ti mogu poslati na p.m. , p.s. vidim pa ti covjece radis monitore i pojacala, sad kontan profesionalna deformacija,heheh pozdrav čovjek
![]() |
![]() |
#29 | |
Member
|
![]() Quote:
p.s. rado bih okačio ali ne mogu radi interesa klijenata ali mogu poslati na p.m. nikakav problem pozdrav
![]() |
![]() |
#30 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|