|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 |
Moderator
|
![]()
Sad se svelo na to da je mastering zajebancija... Ok, ne kazem da ga puno ljudi tako i tretira, ali ipak mislim da mastering ima najvise smisla kada se ceo album tako obradjuje, odnosno uoblicava na nacin da zvuci kao jedna kompaktna celina. Nije bas da je skroz besmisleno. Naravno,bitno je i ko i kako to radi , a ono sto je lose je da sam misljenja da ovde to svega par ljudi u zemlji moze uopste da odradi...
![]() |
#62 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Elem, tema je Mastering u Regionu .... Bilo bi lepo oranizovati jedan dvodnevni workshop ljudi iz regiona koji se bave masteringom...vise kao okrugli sto. Ima ih dovoljno koji se bave ovim poslom. tako da bi diskusija sigurno bila kvalitetna. Razmislite o tome, pa da napravimo nesto na tu temu.
![]() |
![]() |
#63 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Neko vreme sam to radio , dok nisam došao do zaključka da mi oko 30% producenata šalje produkcije koja nemaju nikakav potencial za komercialno izdanje i da žele samo "čuti" kako njihov song posle "pro masteringa" zvuči. Po mom mišljenju mastering kod večine takvih miksova neče promjenit skoro ništa - ili bolje rečeno neče imati nikakv utjecaj na konačni efekt pjesme. Večina je več u startu odlučila da neče trošit novac za mastering....ali ako studio nudi samplove for free....pa zašto ne bi malo probali kao to posle zvuči....? Drugih 30% producenta su več odlučili da če mastering radit sami ili kod nekog poznatog stranog mastering inžinjera/studia ali bih svejedno malo "probali" kako to ja napravim....da bih mogli usporedit rezultate. Psihologija na ovim prostorima uvijek funkcionira na način da je sve što je "strano" ili uradjeno od "poznatog" studia automatski bolje.....iako im uši i zvučnici govore suprotno........ tako da se opet ne isplati trošit vreme.... A trečih 40% me zna osobno ili su čuli moje radove, ili me je neko preporučio kojem vjeruju - tako da jim ne treba sample . Za tih 40% ču na početku uvijek napraviti i tri različite verzije "masteringa" na jednoj pjesmi ako zažele, sa različitim tehnikama i izborom opreme , da mogu izabrati šta jim je po zvuku estetski najbliže...svako imajo svoj ukus...i ako hočeš biti u tom biznisu dobar moraš pogodit ukus i zvučnu estetiku klienta.... Quote:
Druge opciije za koje znam da dobro rade sa sličnom opremom i referencama u Sloveniji su ti Fabrika 13 i Janez krizaj u Studiu Metro..... Sa ostalima na ex yu prostorima zasad nemam nikakvih iskustva.... Pozdrav, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace Last edited by gregor z; 02-03-2010 at 11:27 PM. Reason: greške kod upisivanja |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Moderator
|
![]() Quote:
A ako misli? na forum debatu....mo?emo to relativno brzo napravit....samo napi?i mi poruku koga si sve imao u mislima..... A ako misli? na "realni" workshop u nekom ex yu gradu.....onda to povuče za sobom putne tro?kove, smje?taj, hranu, piče, transport opreme etcetc......i treba? nekog sponzora koji če to sve platit.....meni i vjerujem da i mnogim drugima ne bih bio problem to napravit ako bili ispunjeni osnovni uslovi.... Pozdrav, G
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
2. Svi masteri koje sam cuo se svode na glasnocu, a to mi NE TREBA. Zanima me da li se moze popraviti ZVUK, da zvuci bolje i koliko? Miks je uglavnom par kanala akusticnih instrumenata, cesto bez bubnja, koji se cuju sta ko svira i bez miksa. Snimak je od osrednjeg do solidnog, suv i sirov. Cesto bez kompresora i bez reverba. Quote:
Last edited by google; 03-03-2010 at 08:02 AM. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Moderator
|
![]()
Hej Google....napisao sam malo širi odgovor, za koji sam htio da bi odgovorio na tvoja pitanja......i malo razjasnio situaciju kod free samplova.
Quote:
a radio sam i nekoliko dance projekta gde je na neki način nužno raditi veoma visok rms.....i limitiranje/klipovanje je bitni dio sounda. Ako stil muzike to dozvoljava , ja više volim raditi "dinamične" mastere. Pozdrav, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako da posle masteringa zvuci jako i glasno ? | madrfadr | Mastering | 8 | 24-08-2011 04:06 PM |
Tehnicki deo masteringa (oprema i akustika studija) | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 13 | 25-06-2009 03:20 PM |
Strukovna udruzenja u Srbiji i regionu | OFF | Pravna Pitanja | 11 | 26-01-2008 07:10 PM |