|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#29 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Neko vreme sam to radio , dok nisam došao do zaključka da mi oko 30% producenata šalje produkcije koja nemaju nikakav potencial za komercialno izdanje i da žele samo "čuti" kako njihov song posle "pro masteringa" zvuči. Po mom mišljenju mastering kod večine takvih miksova neče promjenit skoro ništa - ili bolje rečeno neče imati nikakv utjecaj na konačni efekt pjesme. Večina je več u startu odlučila da neče trošit novac za mastering....ali ako studio nudi samplove for free....pa zašto ne bi malo probali kao to posle zvuči....? Drugih 30% producenta su več odlučili da če mastering radit sami ili kod nekog poznatog stranog mastering inžinjera/studia ali bih svejedno malo "probali" kako to ja napravim....da bih mogli usporedit rezultate. Psihologija na ovim prostorima uvijek funkcionira na način da je sve što je "strano" ili uradjeno od "poznatog" studia automatski bolje.....iako im uši i zvučnici govore suprotno........ tako da se opet ne isplati trošit vreme.... A trečih 40% me zna osobno ili su čuli moje radove, ili me je neko preporučio kojem vjeruju - tako da jim ne treba sample . Za tih 40% ču na početku uvijek napraviti i tri različite verzije "masteringa" na jednoj pjesmi ako zažele, sa različitim tehnikama i izborom opreme , da mogu izabrati šta jim je po zvuku estetski najbliže...svako imajo svoj ukus...i ako hočeš biti u tom biznisu dobar moraš pogodit ukus i zvučnu estetiku klienta.... Quote:
Druge opciije za koje znam da dobro rade sa sličnom opremom i referencama u Sloveniji su ti Fabrika 13 i Janez krizaj u Studiu Metro..... Sa ostalima na ex yu prostorima zasad nemam nikakvih iskustva.... Pozdrav, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace Last edited by gregor z; 02-03-2010 at 11:27 PM. Reason: greške kod upisivanja |
|||
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako da posle masteringa zvuci jako i glasno ? | madrfadr | Mastering | 8 | 24-08-2011 04:06 PM |
Tehnicki deo masteringa (oprema i akustika studija) | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 13 | 25-06-2009 03:20 PM |
Strukovna udruzenja u Srbiji i regionu | OFF | Pravna Pitanja | 11 | 26-01-2008 07:10 PM |