Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-03-2010, 04:35 PM   #51
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Cene masteringa u regionu

Quote:
Originally Posted by alek019 View Post

Prvo pitanje je. ?ta je to (mixanje i masterovanje) zanat ili umetnost?
Po meni zanat.

Drugo pitanje da li je u lancu stvaranja muzičkog proizvoda to najbitnija stvar?
Po meni nije.

Treće pitanje Za?to se ima potrebe ne?to potpisivati t.j. javno stavljati na znanje da ste vi učestvovali u realizaciji proizvoda (muzičkog).Fakturu nadam se ili ugovor potpisujete i o tome ovde nije reč.
Na ovo odgovorite vi.

Čtvrto, u slučaju deklarisanja ko je i ?ta radio po pitanju va?eg posla, ko kome tu uslugu čini, nazovimo ga vlasnik muzike vama ili vi njemu.
Po meni vlasik vama.
1. - Koliko si puta u zivotu ozbiljno mixao i masterovao (nesto za nekog)...?
-Tek nakon toga mozes da naslutis kompleksnost odgovora.

2. Ovo se svodi na ono da li je starija koka ili jaje... Ako je u pitanju proizvod, onda negde postoji proizvodnja tog proizvoda, a to je onda proizvodni proces koji podrazumeva postojanje industrije. I sta je onda starije, industrijski proizvod ili industrija?

2.1 Sa druge strane ne verujem u larpurlartizam u muzici, muzika je verovatno najstariji mas-medij...

3. Uh... Osporio si postojanje brenda s' filozofske tacke gledista!

4. Produkcija podrazumeva simbiozu te dve stvari, ako nema prvog - drugi nema sta da radi, ako nema onog drugog,vracamo se na tacku 2.1...

Poz'

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2010, 04:46 PM   #52
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
1. - Koliko si puta u zivotu ozbiljno mixao i masterovao (nesto za nekog)...?
-Tek nakon toga mozes da naslutis kompleksnost odgovora.

2. Ovo se svodi na ono da li je starija koka ili jaje... Ako je u pitanju proizvod, onda negde postoji proizvodnja tog proizvoda, a to je onda proizvodni proces koji podrazumeva postojanje industrije. I sta je onda starije, industrijski proizvod ili industrija?

2.1 Sa druge strane ne verujem u larpurlartizam u muzici, muzika je verovatno najstariji mas-medij...

3. Uh... Osporio si postojanje brenda s' filozofske tacke gledista!

4. Produkcija podrazumeva simbiozu te dve stvari, ako nema prvog - drugi nema sta da radi, ako nema onog drugog,vracamo se na tacku 2.1...

Poz'

Auuuuuu Bockie kao da ti je Hegel deda !!!
Old 01-03-2010, 05:25 PM   #53
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Auuuuuu Bockie kao da ti je Hegel deda !!!
Rekao sam ti da ne govoris to javno...kah,kah...

Sad vidim da onaj prvi moze da zazvuci prgavo, ali nisam imao onaj "jesi li ti ikad pucao iz pistolja" trip u glavi, vec htedoh da pojasnim, a covek je skroz ok! Verovatno je malo ljut na bransu...

Last edited by Bockie; 01-03-2010 at 05:27 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2010, 06:02 PM   #54
alek019
Senior Member

Uff, neko (to jes ja) vas kao napada, a neko (to jes vi) se kao branite.

Evo i ja po točkama.

1. Koliko si puta....
(Iskreno rečeno 0.Al ako zadr?imo taj stav ti bi BIG Bockie da oduzme?
pravo ?irokih narodnih masa da budu selektori nacionalnog fudbalskog tima
jer nisu ?utnuli loptu).

2. Sa ovim stavom se sla?em (nemam reči, koliko se sla?em)

2.1 Sloboda vere, neprikosnovena. Lapurlatizam u koji BIG nema verovanje u muzici postoji na netu, naročito na forumima (ovo ja verujem)

3. Pa sad, ako je brend (nisam ga na vreme spazio, kako mi samo to promače) u pitanju, odma ću da promenim mi?ljenje. Mi ionako smo u manjku sa brendovima,ne bi ja to negirao, nikako.

3. Pa kad ima napada ima i odbrane, ako nema ovo prvo onda
se vraćamo na tačku 2.

Poz'

Jel tako BIG?
alek019 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2010, 08:09 AM   #55
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Uff, neko (to jes ja) vas kao napada, a neko (to jes vi) se kao branite.

Evo i ja po točkama.

1. Koliko si puta....
(Iskreno rečeno 0.Al ako zadr?imo taj stav ti bi BIG Bockie da oduzme?
pravo ?irokih narodnih masa da budu selektori nacionalnog fudbalskog tima
jer nisu ?utnuli loptu).

2. Sa ovim stavom se sla?em (nemam reči, koliko se sla?em)

2.1 Sloboda vere, neprikosnovena. Lapurlatizam u koji BIG nema verovanje u muzici postoji na netu, naročito na forumima (ovo ja verujem)

3. Pa sad, ako je brend (nisam ga na vreme spazio, kako mi samo to promače) u pitanju, odma ću da promenim mi?ljenje. Mi ionako smo u manjku sa brendovima,ne bi ja to negirao, nikako.

3. Pa kad ima napada ima i odbrane, ako nema ovo prvo onda
se vraćamo na tačku 2.

Poz'

Jel tako BIG?
Aman vise koja je tvoja poenta!!!!!

Intelektualna masturbacija zarad iste ili imas neki konkretan cilj i zelju da sebi ili nama nesto dokazes?
Nama ne moras nista da objasnjavas, pokazujes i dokazujes jer svako od nas moze to sam za sebe a osim toga se ne bavimo teoretisanjem sa jajima i kokoskama i sustinom da li jeste ili nije... mi radimo posao i nemamo tu privilegiju da budemo maximalno dokoni pa da smaramo sa tako idiotskim raspravama i dokazivanjima licnih frustriranih teorija.

Licis mi na filmskog kriticara koji u zivotu nije uzeo fotoaparat u ruke ( o kameri da ne govorim) a koji pri tome istresa lavine kojekakvih gluposti samo da bi sebi dao ventila za istresanje frustracije sto je maximalno ne talentovan pa su mu za to drugi krivi

Idi i lepo uzmi da nesto snimas i miksas pa se vrati za jedno 5 godina (kad bolje razmislim nemoj se ni vracati ) pa onda pocni da istresas teorije i onanises o sexualnom zivotu vinske musice i uticaju te pojave na mix i mastering !!!!

Dokazi sebi da si kokoska i jaje istovremeno i onda cemo ti svi mi pozlatiti jaja, i napraviti baner tvojih zlatnih jaja da nas podseca na to kolike smo voline sto te nismo slusali kada si nam "Lepo" govorio i prosvetljivao nas!!!

Old 02-03-2010, 10:05 AM   #56
alek019
Senior Member

Tema bila malo ozbiljna, pri kraju krenula u zabavnom i komičnom smeru ?to je bilo za svaku pohvalu i ja se malo samo na?alio ?to verujem da je Big tako i shvatio ako je pročitao.

A ovo posle je ispod svakog nivoa. Razumem da se neko sa onim ?to napi?em neće slo?iti, razumem da će se i kreativno raspravljati i braniti svoje stavove ali biti nekulturan je jadno, bedno i katastrofa. Neću ja napisati gde ti Moritz treba da ide?, na ?ta mi liči? i ?ta dokazuje?.Ovo ?to ti napisa niti je korektno, niti ukusno, niti na mestu.
Nije problem ?to nekultura u ophodjenju postoji, stra?no je ?to se dozvoljava i toleri?e.
alek019 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2010, 10:17 AM   #57
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Tema bila malo ozbiljna, pri kraju krenula u zabavnom i komičnom smeru što je bilo za svaku pohvalu i ja se malo samo našalio što verujem da je Big tako i shvatio ako je pročitao.

A ovo posle je ispod svakog nivoa. Razumem da se neko sa onim što napišem neće složiti, razumem da će se i kreativno raspravljati i braniti svoje stavove ali biti nekulturan je jadno, bedno i katastrofa. Neću ja napisati gde ti Moritz treba da ideš, na šta mi ličiš i šta dokazuješ.Ovo što ti napisa niti je korektno, niti ukusno, niti na mestu.
Nije problem što nekultura u ophodjenju postoji, strašno je što se dozvoljava i toleriše.
Za pocetak bi ti mogao malo da se smiris i prestanes da spamujes.. ako ti je do sale ,sali se na drugom mestu .. nastavis li ovako , ides na kratki odmor da razmislis o glupostima koje pises ovde ..

Tvoje izlaganje je trebalo da se zavrsi sa odgovorom Gregora Z .. sve posle toga je spamovanje
Old 02-03-2010, 10:23 AM   #58
gregor z
Moderator

Ajmo se vratit na temu - Cijene masteringa u regionu.

Pozdrav,

Gregor

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2010, 11:05 AM   #59
google
Banned

Sto ne premestite temu u pricaonicu?

Gregor, da li uobicajeno da se trazi "uzorak" kako bi pesma zvucala posle mastera, recimo 1 minut ili manje, pa se na osnovu toga opredeli za studio koji ce raditi?

2. ja sam isto zainteresovan za mastering, mislim da ce neko nepristrasan bolje uraditi moj miks nego ja, imam uglavnom akusticne pesme. NIJE bitna glasnoca, niti da se sprzi snimak, nego me zanima samo zvuk. Da li se mi mozes preporuciti nekog za master ili miks? Par kanala, uradjeno u ton, osrednji snimak...
google is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2010, 12:42 PM   #60
nokash974
Member

Cao drugari..nadam se da se necete naljutiti ali mislim da nama hvali prvo muzika,aranman,pesma ustvari sve...smatram da je master samo pojacavanje snimka na dovoljnu glasnocu a ne preterivanje jer taj trend su i napolju i kod nas uveli oni koji ne znaju ni sta je kompresor pa prze..uostalom neke ne bitne, tako da nista se nije ni upropastilo..malo sirenje slike i to je to..mislim da kada je miks i sve ostalo ok nema tu mudrolija..taj cuveni proces je po meni smisljen za ispravku losih snimaka ili da ozbiljni malo daju lovu..slusah neke nase snimke vracene sa ozbiljnih masteringa..meni je to kesa..midi fajlovi i tupa lupa pa onda neki master tu ne pomaze...Bavite se muzikom i pesmom a kada nesto svira sta god od kompresora a sve imate znate da koristite radi ubija...veliki pozz za sve....
nokash974 is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules