Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-02-2010, 08:23 AM   #61
tuomas
Member

Default Re: Korg M3

Quote:
Originally Posted by tuomas View Post
Za nogu ti nisam napisao setup,evo sada cu:visoki 5>khz +2db,spektar srednjih visokih smanjiti skroz,spektar srednjih bassova 100hz -6db,bass(od 100hz pa nadole)+2-3db...tako mi radimo,osim kada live sviramo na tv-u,tada bass bubnju malo dodajes 300hz,zbog zvuka obicnog televizora.
sto se tice Bokija, na you tube,ukucaj Boki 3k dur
A da,stimovanje i spremanje bass bubnja za ozvucavanje je druga prica,pa ako nekog zanima...
tuomas is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2010, 09:11 PM   #62
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Evo da i ja, sa zakasnjenjem, dam mali "doprinos" raspravi koja se rasplamsala i otisla uglavnom u pogresnom smeru...

Elem, najcesce se ne javljam na thread-ove ovog tipa, ne iz nezainteresovanosti ili nekolegijalnosti, vec sto se najcesce tema "izmakne" na samom startu i bude, eventualno, samo kolateralna steta... Posto sam, ipak, i sam pred nekim odlukama o kupovini, a i pomenut sam, sto ja, sto neki moji prijatelji, 'ajd' da i ja primetim po nesto...

Odmah na startu rekao bih da se gotovo 100% slazem sa svim sto su izrekli Dule A (jos poodavno) i clusterchord, kao i sa off-ovim opaskama koje su uvek na mestu. Iako zvuci kontradiktorno slazem se i sa dosta toga sto izrekose slowstar (nas Sloba, ali i tuomas, mada se nikako ne slazem sa njegovim nastupom, ali o tome malo nize.

Posedujem "inkriminisane" Triton Extreme (76key, MOSS, 96MB RAM) i XP80, a trenutno sam u fazi nabavke M3 XPanded (73key, RADIAS, FW), posto sam dobio ponudu SKY Music-a za saradnju (na obostranu korist). M3 sam dosta detaljno testirao u vise navrata i moji utisci su sledeci:
U odnosu na Triton seriju M3 generalno daje kvalitetniji i transparetntniji zvuk, ali ne i obavezno "gusci" i "probojniji". Sama poboljsanja OS-a, EFF jedinice, dodaci Karma opcije, KAOSS pad-a i drugih novotarija su sasvim ocekivana stvar za "osiromaseni OASYS" po pristojnoj ceni. Ono sto je standardno za Korg su preseti koji su malo bolje isprogramirani od konkurencije i koji izvlace i 110% iz sprave. M3 je zaista dobar "case alat" za brzo razvijanje ideja i za bazu nekakve instant produkcije.

U "svetom trojstvu" (Roland, Korg, Yamaha) uvek se nekako znalo "gde sta treba traziti" medju workstation-ima. Ako vam trebaju kvalitetni instrumenti poput akusticnih klavira, stringsa, akusticnih gitara,itd., kvalitetna sample baza i sample prosirenja, dobra semi-weighted klavijatura... uzimate Roland (idealna "prva" klavijatura u multi setup-u i cest izbor "klasicarski" orijentisanih pop sviraca/producenata); za Korg se odlucuju svi kojima treba live ergonomija, kvalitetan combi mod, dobra poly synth, seq, ethereal, complex, hammond, lead baza, multisempling, "alati za razvoj ideja" poput karme i hibridni tip prosirenja (i sample i modeling (MOSS, RADIAS)) (idealna "druga klavijatura" i cest izbor pop/rock live muzicara i dance producenata); za Yamahu se cesto odlucuju oni kojima treba dobar arsenal preseta kao: pop-rock piano, rhodes/wurly, hammond, lead, odlicno velocity mapiranje i dobar osecaj pod prstima, sjajan izbor "separate synth" i modeling prosiranja (PLG serija), a od skoro i odlicna uklpoljenost u Steinberg okruzenje (po potrebi odlican izbor i za "prvu" i za drugu" klavijaturu, cest izbor rock/fusion muzicara). U ovakvoj situaciji jasno je da ne postoji apsolutno najbolji workstation, vec samo najbolji za konkretnu upotrebu i senzibilitet muzicara.

E, sad malo i da se nadovezem i na neke tvrdnje, pa da kazem i sledece:

Triton Extreme dolazi zaista sa tregikomicno postavljenim master ekvilajzerom u obliku slova U, verovatno da bi fascinirao debelim i probojnim zvukom prosecnog netalentovanog i neobavestenog kupca i time zabasurio neke nesavrsenosti u zvuku. Prvo sto sam uradio, je da sam ispravio tu anomaliju, i, gle cuda, Triton se mnogo bolje smestio u bend, matricu, kako god, tamo gde i treba da bude. Slicna stvar je i sa preteranim kolicinama i duzinama reverba u nekim presetima. Vakuum cevka ugradjena u spravu mozda i jeste "zvaka za ludaka (seljaka?) i marketinski trik za lakoverne, ali vas niko ne tera da je koristite, ja je koristim (opravdano) u oko 5% preseta i vidim je kao cist bonus. Dobro iskorisceno MOSS prosirenje je tajno oruzje ovog synth-a, i tu je najveca razlika u odnosu na Roland koji nikad nije imao nista slicno. Zvuk mu je veoma unikatan, a RADIAS, iako u svemu superioran, takodje ne daje taj zvuk. Iako postujem da neki od workstation-a ne ocekuju (i ne koriste multisampling), Korg je jako dobar sto se tice kompatibilnosti i koriscenja multisemplova i tu mogucnost definitivno treba koristiti ako se ukaze potreba i prilika, ja je koristim i takodje vidim kao prednost. Uostalom, ako ste bas u situaciji da vam je Triton Extreme jedina (ili "prva sprava u setup-u) uvek postoji opcija da tu hronicnu Korgovu manu sa akusticnim klavirima resite tako sto cete RAM memoriju iskoristiti za Korgovu oficijenu William Coakley ac.piano biblioteku. I poslednji bonus u vidu cetiri sample prosirenja koja su instalirana u Extreme ima upotrebnu vrednost i u njima lezi razlog sto zaista neki strings, brass, ali i synth zvukovi zvuce uverljivije nego na M3, naravno uz obilje obrnutih situacija. Sto se dizajna tice, dosta dozivljaja je individualnog tipa, dosta sprava je dizajnirano na ivici kitcha, delim Slobinu ljubav ka MAC dizajnu, ali ako je to ideal, onda je jedan Triton Studio (mnogo) elegantniji, svedeniji i blizi tom idealu nego Fantom. Ne bih komentarisao "seljoberski" dizajn, jer ga naprosto ima, ali nije "ekskluzivno" Korgova znamenitost, cak znam i mnogo kolega kojima Fantom deluje nakindjureno i neukusno.

Bilo je i price o XP80, od hvaljenja do pljuvanja po spravi za "tezge i druge masakre". Moja iskustva su sledeca: Sprava je izasla 1996 (nabavio sam je 1997) i u tom vremenskom okviru je i treba posmatrati. XP/JV seriju smatram jednom od najuspesnijih i najupotrebljivijih u Rolandovoj digitalnoj eri. Bazna sirovina joj je prilicno (i za danasnje okvire) dobra, odlican set prosirenja (mnogi od tih semplova se nalaze i u sledecim generacijama prosirenja) i sve u svemu radi se o odlicnom allround-eru. Klavijatura je zadovoljavajuceg kvaliteta, editing prilicno (po potrebi) dubok uz veoma dobre DAC-ove. Uz to cela ova serija ima svoj prepoznatljiv zvuk i personalitet i obelezila je vise od dekade svetske produkcije. Kombinacija XP80 i Triton Extreme meni je godinama upravo odlicna i komplementarna kombinacija za live uz S90ES.

Generalno, meni prica o M3 i Tritonu lici na slicnu pricu koja se vodila pre dvadesetak godina o M/T seriji i 01W seriji sa druge strane. Iako je najavljivan na sva zvona kao totalno drugaciji i apsolutno bolji, ostalo je na tome da je o1W prirodno, kompletniji i savremeniji, ali da jednostavno nije "nadskup" u odnosu na M/T seriju i da je pitanje primene i afiniteta cemu ce se dati prednost. Tako nista nije smetalo dvojici osvedocenih "korgomana" kao sto su Joe Zawinul i Russell Ferrante da godinama i live i u studiju koriste M1 (Zawinul) i 01WFD (Ferrante) na dobrobit muzike. Nekako se bilo iskristalisalo da je M/T vise za rock/fusion, a 01W za pop, i cini mi se da je i sa Tritonom i M3 nekako slicna prica.

Bilo je primedbi, a i iznenadjenosti" povodom nekih koncerata, izjava, itd., pa da i tu malo "olaksam" brigu...
Iz "prve ruke" mogu reci sledece: navedeni koncert Z.Colica desio se po mom secanju 2003. godine (Sloba je svirao na koncertima XP80 do kraja 2004), i za to vreme zaista ne vidim da je "problem" sto je tada sviran XP80 kao tada sasvim respektabilna sprava. Ne smatram da je neozbiljno imati workstation na velikom koncertu, tim pre sto su i u top produkci na stejdzu oko 79% upravo workstation sprave. OK, naravno da se koriste i "prave" igracke kao stage piano, hammond (pravi ili klon), poneki analogni sunth, itd, ali tada jednostavno nije bilo logistike za to. Uostalom podugacak je spisak bendova iz inostranstva koji su gostovali u BG, Srbiji i okruzenju koji su bas rabili XP80, (cesto bas moj komad Youssou N'Dour, Ana Oxa, Kool & The Gang,...) da bi tu spravu krstili "neupotrebljivom i nekvalitetnom".
Cak mi iz nekih postova (tuomas) nije jasno kako se taj Rolandov nekvalitet, koji se bas toliko cuje na "vrhunskoj" PA opremi pretvara u kvalitet koji je potreban u studiju. Umesto objasnjenja dobili smo promo snimak bubnjara Amadeus benda (valjda kuci svira M3?) i kratki "masterclass" iz live folk-metal produkcije. Uz to, ne znam kako bih shvatio da je "Simply The Best" tako tesko (sa sve losim engleskim i harmonskim greskama) svirati "na domacem terenu" kad je to obavezni deo repertoara bar svakog drugog splavarskog benda (doduse sa pevacicom). Sto se tice instrumenata za "divljanje" ne bih ulazio u te podele, svaka se sprava moze koristiti na razne nacine, a ako je je bas toliko bitno i primarno, onda je nekako bolje, rekao bih, imati toljagu nego muzicki instrument ...

Last edited by diviner; 26-02-2010 at 02:04 PM.
Synclavier is offline   Reply With Quote
Old 25-02-2010, 09:18 PM   #63
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

I sad totalni off topic (preskocite slobodno), cisto radi potpune istine, a vezano za "zabrinute" za kicmu g. Slobe Markovica. Dakle, (opet) iz prve ruke:
Prateci bend Z.Colica je nastao kao skup pojedinaca, po principu (ne zelim da budem neskroman) - pronaci "best of" (sto je vise moguce) muzicare na svakom instrumentu, dovoljno iskusne i pogodne za saradnju. Koliko se u tome uspelo neka govore drugi. Tako okupljen bend u kom svaki clan radi u jos nekim live kombinacijama, a mnogi i u studiju, ima malo drugaciju organizaciju od benda koji se skupio oko jedne ideje (ma kakava ona bila) i ciji clanovi sem toga ne ucestvuju u necem drugom. U ovoj drugoj situaciji sasvim je prirodno da iole ozbiljniji bend ima svoju prostoriju za vezbanje, instrumente, stalnog vozaca i tehnicare, itd. U nasoj situaciji kad ljudi rade na vise strana, oprema se nalazi na nekoliko lokacija/studija, ljudio imaju drugacije satnice i inicijalni dogovor na pocetku rada je bio da se izvuku maksimalni uslovi sto se tice honorara, uslova putovanja (putuje se samo avionom u inostranstvo), smestaja (vrhunski hoteli), nivoa tehnickih uslova i sala gde se svira (sto je u vise od 90% slucajeva bilo i ispunjeno).Svakom je ostavljeno da po potrebi ima svog licnog vozaca/tehnicara i ja to "pravo i obavezu" koristim vec 11 godina (isti covek je u pitanju). Dragi Sloba ( ne zelim da budem njegov advokat), koji je vise okrenut ka aranziranju i studijskom radu nije imao potrebu da angazuje takvog jednog coveka sto je rezultiralo da je s'vremena na vreme iz svog stana nosio klavijature, i to realno nije zgodna stvar, ali je cena kada se radi na vise frontova. E, sad pitanje je da li je trebalo insistirati na zajednickoj prostoriji za opremu I tehnicarima I koliko bi to svima odgovaralo? U situacijama kada se kompanije koje su radile PA/Light produkciju nisu cesto menjale, medju ljudstvom smo uvek imali tehnicare koji su bili samo na usluzi bendu na i oko stage-a.
Problemi pocinju kad dodje do putovanja u inostranstvo. Nema potrebe da nikog podsecam ko je sve i gde putovao na "velike inostrane koncerte" (citaj tezge) od sredine devedesetih na ovamo - uglavnom narodnjaci. jedini, taj zid je probio upravo Z.Colic, a kasnije Bajaga, Balasevic, Corba, Van Gogh, Joksimovic... U toj situaciji mi smo u 90% slucajeva radili u koncertnim dvoranama, a ne kojekakvim cumezima ili binama "pored trafike" gde ima struje i tako pravili cifre od "hiljada odrzanih koncerata"... U inostranstvu se iznajmljivala celokupna oprema osim gitara i sitne opreme (USA, Kanada, Australija), dok su se u Evropu uglavnom nosile klavijature sto je deo vec opisane Slobine (i ne samo njegove) muke. U situaciji kad u inostranstvo putuje bend od minimalno 7-8 clanova nisu vodjeni ton majstori i tehnicari, (osim u par slucajeva:Pariz, London,...) jer cela organizacija postaje preskupa i preglomazna za vecinu organizatora. Celokupna produkcija sa full ekupom se radi samo u EXYU jer je situacija laksa za transport, organizaciju i produkciju , da ne duzim dalje...

Izvinjavam se na offtopic-u i opsirnosti, moderatori neka brisu, ako smatraju za shodno...
Old 25-02-2010, 10:03 PM   #64
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

bravo, odavno nisam procitao bolju, argumentovaniju i nepristrasniju analizu!

mada je i dalje van teme, ne mogu da se otmem da iskomentarisem jos jedan stav kolege Ace.... vezanog za najboljeg klavijaturistu svih vremena u nas (prosla ili pretprosla strana).... a podseti me Synclavier.... Aco, taj koga si naveo nije ni u Valjevu najbolji, da ne idemo dalje (ma sta to bilo najbolji)

Izvinjavam se, morao sam
Old 25-02-2010, 10:46 PM   #65
slowstar
Pro Member

Zile,(Synclavier) hvala ti mnogo, i sada, kao i mnogo puta do sada si me iskreno i objektivno podrzao, i zato za tebe pored ostalih tvojih dobrih osobina kao muzicara, imam samo reci hvale...
Live long & prosper!
Old 26-02-2010, 01:04 AM   #66
sRce
Pro Member

sRce's Avatar

...Boze sta sve ljudi ovde napisase i ostadose zivi...

p.s. tek sam sad' vid'o thread...

T
urbo folk nije muzika, turbo folk je kakofonija svih mirisa i ukusa vezanih u jednu zvucnu promaju koja ima zadatak da zadovolji najsire ukuse i najnize strasti.
sRce is offline   Reply With Quote
Old 26-02-2010, 08:59 AM   #67
tuomas
Member

Quote:
Originally Posted by Synclavier View Post
I sad totalni off topic (preskocite slobodno), cisto radi potpune istine, a vezano za "zabrinute" za kicmu g. Slobe Markovica. Dakle, (opet) iz prve ruke:
Prateci bend Z.Colica je nastao kao skup pojedinaca, po principu (ne zelim da budem neskroman) - pronaci "best of" (sto je vise moguce) muzicare na svakom instrumentu, dovoljno iskusne i pogodne za saradnju. Koliko se u tome uspelo neka govore drugi. Tako okupljen bend u kom svaki clan radi u jos nekim live kombinacijama, a mnogi i u studiju, ima malo drugaciju organizaciju od benda koji se skupio oko jedne ideje (ma kakava ona bila) i ciji clanovi sem toga ne ucestvuju u necem drugom. U ovoj drugoj situaciji sasvim je prirodno da iole ozbiljniji bend ima svoju prostoriju za vezbanje, instrumente, stalnog vozaca i tehnicare, itd. U nasoj situaciji kad ljudi rade na vise strana, oprema se nalazi na nekoliko lokacija/studija, ljudio imaju drugacije satnice i inicijalni dogovor na pocetku rada je bio da se izvuku maksimalni uslovi sto se tice honorara, uslova putovanja (putuje se samo avionom u inostranstvo), smestaja (vrhunski hoteli), nivoa tehnickih uslova i sala gde se svira (sto je u vise od 90% slucajeva bilo i ispunjeno).Svakom je ostavljeno da po potrebi ima svog licnog vozaca/tehnicara i ja to "pravo i obavezu" koristim vec 11 godina (isti covek je u pitanju). Dragi Sloba ( ne zelim da budem njegov advokat), koji je vise okrenut ka aranziranju i studijskom radu nije imao potrebu da angazuje takvog jednog coveka sto je rezultiralo da je s'vremena na vreme iz svog stana nosio klavijature, i to realno nije zgodna stvar, ali je cena kada se radi na vise frontova. E, sad pitanje je da li je trebalo insistirati na zajednickoj prostoriji za opremu I tehnicarima I koliko bi to svima odgovaralo? U situacijama kada se kompanije koje su radile PA/Light produkciju nisu cesto menjale, medju ljudstvom smo uvek imali tehnicare koji su bili samo na usluzi bendu na i oko stage-a.
Problemi pocinju kad dodje do putovanja u inostranstvo. Nema potrebe da nikog podsecam ko je sve i gde putovao na "velike inostrane koncerte" (citaj tezge) od sredine devedesetih na ovamo - uglavnom narodnjaci. jedini, taj zid je probio upravo Z.Colic, a kasnije Bajaga, Balasevic, Corba, Van Gogh, Joksimovic... U toj situaciji mi smo u 90% slucajeva radili u koncertnim dvoranama, a ne kojekakvim cumezima ili binama "pored trafike" gde ima struje i tako pravili cifre od "hiljada odrzanih koncerata"... U inostranstvu se iznajmljivala celokupna oprema osim gitara i sitne opreme (USA, Kanada, Australija), dok su se u Evropu uglavnom nosile klavijature sto je deo vec opisane Slobine (i ne samo njegove) muke. U situaciji kad u inostranstvo putuje bend od minimalno 7-8 clanova nisu vodjeni ton majstori i tehnicari, (osim u par slucajeva:Pariz, London,...) jer cela organizacija postaje preskupa i preglomazna za vecinu organizatora. Celokupna produkcija sa full ekupom se radi samo u EXYU jer je situacija laksa za transport, organizaciju i produkciju , da ne duzim dalje...

Izvinjavam se na offtopic-u i opsirnosti, moderatori neka brisu, ako smatraju za shodno...
"koji se bas toliko cuje na "vrhunskoj" PA opremi pretvara u kvalitet koji je potreban u studiju. Umesto objasnjenja dobili smo promo snimak bubnjara Amadeus benda (valjda kuci svira M3?) i kratki "masterclass" iz live folk-metal produkcije. Uz to, ne znam kako bih shvatio da je "Simply The Best" tako tesko (sa sve losim engleskim i harmonskim greskama) svirati "na domacem terenu" kad je to obavezni deo repertoara bar svakog drugog splavarskog benda (doduse sa pevacicom). Sto se tice instrumenata za "divljanje" ne bih ulazio u te podele, svaka se sprava moze koristiti na razne nacine, a ako je je bas toliko bitno i primarno, onda je nekako bolje, rekao bih, imati toljagu nego muzicki instrument ... "
Drago mi je da smo se upoznali Zile,i mogu ti reci da si se kao "tezga" muzicar koji svira sa svima,i svaku svirku koju odsvira vec sutra zaboravi,dosta izlupetao,narocito uporedjivajuci rolanda i yamahu gore...zao mi je sto imas samo workstatione pa ti ono sto sam napisao za hammonda nicemu ne sluzi...pa da ti odgovorim:
Roland u studiju dolazi do izrazaja,zbog toga sto se u Srbiji "mesa" sa Vst instrumentima koji su obicno "Sranje",a juno boje znaju biti korisne,i jedino vredno na rolandu.Poslusaj najnoviji album Amadeus banda,naucices mnogo,narocito,o Svedskoj produkciji. Ja sam dosta naucio...
2.za Simply the best,sam hteo da ukazem najvise na pratece vokale,sto naravno ti ne umes.Za mene,muzicar koji ne peva,bar pratece vokale,a pri tome svira samo workstatione,je samo muzikant!!! Za engleski si potpuno u pravu,i hvala za tu kritiku,a za harmoniju lupetas...
3.Zao mi je sto ne kapiras pozitivno agresivno,i negativno pasivno mlitavo sviranje.
Ti si na bini sa svojim performansom,mrtav,tuzan i meni je zao gledati te,a jos i sedis,a nisi bas toliko star .
Preporucujem svakom da kupi najnoviji dvd koncert Tine Tarner,gde jedan svira cp33(u kucistu polukoncertnog klavira)+extreme 76,a drugi Hammond B3+motif Xs8+extreme 76...gle nema rolanda,kao na "This Is It",i niko ne sedi.....
Ljudi,bez ljutnje,sve je ovo u pozitivnom smeru

Last edited by diviner; 26-02-2010 at 01:02 PM.
Old 26-02-2010, 09:03 AM   #68
tuomas
Member

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
bravo, odavno nisam procitao bolju, argumentovaniju i nepristrasniju analizu!

mada je i dalje van teme, ne mogu da se otmem da iskomentarisem jos jedan stav kolege Ace.... vezanog za najboljeg klavijaturistu svih vremena u nas (prosla ili pretprosla strana).... a podseti me Synclavier.... Aco, taj koga si naveo nije ni u Valjevu najbolji, da ne idemo dalje (ma sta to bilo najbolji)

Izvinjavam se, morao sam
Nije posteno i viteski lupetati tako,o nekom ko nije na forumu sa nama,ovde...
A gde ti sviras,daj nesto sto si radio,bilo sta...ja se ubih pokazivajuci,i uceci vas,a vi nista , Dajte malo dostojanstva prema svom radu
Old 26-02-2010, 09:09 AM   #69
tuomas
Member

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Zile,(Synclavier) hvala ti mnogo, i sada, kao i mnogo puta do sada si me iskreno i objektivno podrzao, i zato za tebe pored ostalih tvojih dobrih osobina kao muzicara, imam samo reci hvale...
Live long & prosper!
Zar vama treba podrska ??? Ja bih to nazvao uvlacenje u .............jer ste vi Sloba. Ja vas jako postujem i cenim,i zelim da vam pruzim ruku,ali ako pisete netacne stvari,ja vam to i kazem,i odmah dam konkretan primer...tako je postenije???
Old 26-02-2010, 10:51 AM   #70
BaneB
Junior Member

Zile je jedan od najboljih muzicara kod nas, i jedan od retkih koji imaju kulturu sviranja, a to je po meni najbitnije, a ne da li je agresivan na bini, ili ne. Ne mora agresivna svirka da bude uvek i pozitivna. Da je vise ovakvih muzicara kod nas, ne bi nam muzika bila ovako agresivno negativna.
A to sto covek sedi je sasvim u redu. Na vecini svetskih koncerata klavirsti/klavijaturisti upravo sede, a i najprirodniji polozaj ruke za sviranje klavira je u sedecem stavu...
BaneB is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules