Originally Posted by alek019
Čitam ovo jer u zadnje vreme koristim usluge ONLINE masterovanja i zanimalo me da li toga ima kod nas po prihvatljivim uslovima.Da ka?emo da ima.Mislim da su cene napolju za sada ni?e nego ovde, t.j. mogu se naći sajtovi na kojim se nude ni?e cene. ?a znači ni?e, od 20-50 eura za masterovanje pesmice ili po satu rada, gde obično ide jedna pesma,jedan sat.Naravno ima i pojedinaca i firmi koji naplaćuju dosta vi?e i tada cena ide od 50 pa do 300 (ima i skupljih, no nije značajno u ovoj priči). Raditi sa njima napolju je malo lak?e jer ne postoji momenat opisan u nekim postovima ovde gde se puno razmatra ko radi, za koga, da li je materijal ovakav ili onakav, ?ta će neko da ka?e, postavljanje nekih nivoa po pitanju kvaliteta materijala koji se prima pri čemu se misli i na nivo kvaliteta zvuka i na nivo kvaliteta muzike, da li stati iza nekog svog rada koji po vama naru?ava va?u reputaciju (moje skromno mi?ljenje i utisak, mo?da gre?im). Ovakav stav je, bar po meni malo pogre?an. Sa druge strane, nije ba? jasno za?to se cena za koju neko radi taj posao toliko krije, kao da se neko stidi koliko za ne?to naplaćuje. Stavite javno, va?e usluge, pobrojite neke va?e kriterijume ako ba? mislite da bez njih sve ide te?ko, i ako ih neko prihvati, odradite profesionalno posao. Dajte fakturu za svoj rad i to je to. Tu nekih problema ne treba da bude. Kvalitet va?eg rada će presuditi da li ćete u tom poslu ostati ili nećete.Odlučite da li ćete raditi po cenama koje su interesantne ?irem auditorijumu i preko kvantiteta posla zaradjivati ili pak ?elite samo takozvane odabrane poslove da prhvatate (tu selekciju napolju rade preko cena, stave je visoko, pa ko prihati OK). Malo to sve ovde liči da je profesionalno neozbiljno. Da bih ne?to nazvao ozbiljnim podrazumevam sledeće. Bavite se gore opisanim poslom, imate firmu, opremu,klijente, reference, plaćate poreze i doprinose, ili jednostavno sklapate ugovore o delu ?to je opet prihvatljiva zakonska norma...Sve ostalo, smatrajte kako god ?elite ali to je ipak snala?enje, pre?ivljavanje, hobi... Nema tu profesionalizma u pravom smilu te reči.Mo?da se nekome ovo ?to pi?em i ne svidi ali...Ovako ispada da bi mnogi da rade ovaj posao profesionalno, al samo do pola, profesionalno po njima da odrade pesmicu, profesionalno da naplate ali tu je kraj, drugi deo obaveza koje profesionalni rad podrazumeva nikome nisu ni na kraj pameti (ili bar većini, čast izuzetcima).
|