|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Pro Member
|
![]()
ljudi moram vas nekako upoznati meni ce trebati postprodukcija i master.. !! ali ovde po jebenim imenima ne nzam nikog sve mi to isto! daleko sam od centra!
![]()
facebook Brano Vujicic (Branoy) https://www.youtube.com/user/branolovehurts/videos http://soundcloud.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-works http://www.reverbnation.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-pa3x |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
http://www.fabrika13mastering.net/en/ i nema greske, a covjek ti je i tu na forumu, Bo13, mozes da ga kontaktiras. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Pro Member
|
![]()
gregore nesto ti ne radi link za pdf fajl , ako mozes sibni mi na private msg , hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Pro Member
|
![]()
falaa ljudi na bilo koji info naravno!! rekao mi je i nenad nikolic patalo za tu uslugu, vidis ja se sad setih upoznao ga na fejsu.,. inace da mi je samo da snimak bude ok jbg, daleko sam stvarno od centra gde vi tu znate svakoga i sve i mozete uzeti pare ja ovde anonimus ne znam nikoga, svi ste imali pocetak znate kako je to, ja se ubijam 10god sam po celu noc sa efektima frekvencijama nikad mi niko nista nije pokazao, znaci mozgam i boli me glava nekad od toga,volim muziku stvarno najvise na svetu i tako za neke pesme s vremena na vreme kako koga po naski prevarim.. jbg.. ali sad bar mi daje srediti kad nekome nesto snimim one glavne pesme da budu napucane sa zvukom.. msm postprodukcija.. i jos sta mi je bitno treba ce mi usluga pratecih vokala??? ono posaljem snimak i nalepite pratece vokale?? eto i to.. sreca bar imam net jbg nije nesto upload 20kbs ali moze se to izvesti da posaljem audio preko neta.. et malo opsirnije i fala na svakom infu jos jednom uvek!!
![]()
facebook Brano Vujicic (Branoy) https://www.youtube.com/user/branolovehurts/videos http://soundcloud.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-works http://www.reverbnation.com/branoy https://soundcloud.com/branoy-pa3x |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Senior Member
|
![]()
Čitam ovo jer u zadnje vreme koristim usluge ONLINE masterovanja i zanimalo me da li toga ima kod nas po prihvatljivim uslovima.Da ka?emo da ima.Mislim da su cene napolju za sada ni?e nego ovde, t.j. mogu se naći sajtovi na kojim se nude ni?e cene. ?a znači ni?e, od 20-50 eura za masterovanje pesmice ili po satu rada, gde obično ide jedna pesma,jedan sat.Naravno ima i pojedinaca i firmi koji naplaćuju dosta vi?e i tada cena ide od 50 pa do 300 (ima i skupljih, no nije značajno u ovoj priči). Raditi sa njima napolju je malo lak?e jer ne postoji momenat opisan u nekim postovima ovde gde se puno razmatra ko radi, za koga, da li je materijal ovakav ili onakav, ?ta će neko da ka?e, postavljanje nekih nivoa po pitanju kvaliteta materijala koji se prima pri čemu se misli i na nivo kvaliteta zvuka i na nivo kvaliteta muzike, da li stati iza nekog svog rada koji po vama naru?ava va?u reputaciju (moje skromno mi?ljenje i utisak, mo?da gre?im). Ovakav stav je, bar po meni malo pogre?an. Sa druge strane, nije ba? jasno za?to se cena za koju neko radi taj posao toliko krije, kao da se neko stidi koliko za ne?to naplaćuje. Stavite javno, va?e usluge, pobrojite neke va?e kriterijume ako ba? mislite da bez njih sve ide te?ko, i ako ih neko prihvati, odradite profesionalno posao. Dajte fakturu za svoj rad i to je to. Tu nekih problema ne treba da bude. Kvalitet va?eg rada će presuditi da li ćete u tom poslu ostati ili nećete.Odlučite da li ćete raditi po cenama koje su interesantne ?irem auditorijumu i preko kvantiteta posla zaradjivati ili pak ?elite samo takozvane odabrane poslove da prhvatate (tu selekciju napolju rade preko cena, stave je visoko, pa ko prihati OK). Malo to sve ovde liči da je profesionalno neozbiljno. Da bih ne?to nazvao ozbiljnim podrazumevam sledeće. Bavite se gore opisanim poslom, imate firmu, opremu,klijente, reference, plaćate poreze i doprinose, ili jednostavno sklapate ugovore o delu ?to je opet prihvatljiva zakonska norma...Sve ostalo, smatrajte kako god ?elite ali to je ipak snala?enje, pre?ivljavanje, hobi... Nema tu profesionalizma u pravom smilu te reči.Mo?da se nekome ovo ?to pi?em i ne svidi ali...Ovako ispada da bi mnogi da rade ovaj posao profesionalno, al samo do pola, profesionalno po njima da odrade pesmicu, profesionalno da naplate ali tu je kraj, drugi deo obaveza koje profesionalni rad podrazumeva nikome nisu ni na kraj pameti (ili bar većini, čast izuzetcima).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Member
|
![]() Quote:
Hm, Nisam te bas shvatio sto zelis reci.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Senior Member
|
![]()
Da ponovim, lakše je trenutno raditi sa firmama ili pojedincima napolju (mix-anje i masterovanje) nego ovde,jeftinije i manje "komplikovano". Da samo kažem da naši momci kvalitetno rade, da ne bude zabune oko toga, ovde ne pišem o kvalitetu rada nego o uslovima koji prate sve to.
Last edited by alek019; 26-02-2010 at 09:46 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |||||
Moderator
|
![]()
Hej Alek!
U biti i ja ne razumem dobro ?ta si htio reči. Ja mislim da nema nikave razlike ako radi? sa stranim profesionalnim mixing/mastering studijem ili mixing/mastering studijem na ovim prostorima. Za?to bi bilo vani manje komplikovanije i jeftinije nego ovde? Ako ima? neka lo?a iskustva sa mastering/mixing uslugama u ovim prostorima ne mo?e? to "generalizirati" na sve postoječe studie u regiji. Barem u Sloveniji ima par recording/mixing/mastering studia koji regularno imaju strane kliente, koji ne bi dolazili ako usluga ne bi bila cijenovno prihvatljiva i kvalitetna. Nekoliko "foruma?a" ima ili radi u vrhunskim studijima koji ne bi opstali ako ne bi imali profesionalni nivo rada. Ja osobno, iako se bavim masteringom/mixingom profesionalno, neke svoje top produkcije /mikseve ?aljem u drugi mastering studio ako za to postoji budget. Trebam jednu objektivnu, kompetentnu osobu koja če čuti stvari u mom miksu koje ja ne primječujem vi?e. Oprema na kojoj če to radit je ekvivalentna mojoj po kvalitetu, tako da je jedini razlog za slanje mog miksa u drugi mastering studio dodatni par stručnih u?i. Quote:
?to se tiče cijena....za?to bi morale biti cijene na ovim prostorima ni?e ako smo po svom znanju, iskustvu i kvalitetu opreme na potpuno istom - a u najvi?e primjera na vi?em nivou nego mnogo po cijeni ekvivalentnih mixing/mastering studia vani. Ja osobno padnem u rang 50 Eur /po pjesmi , gde je skoro največa konkurencija , i nudim jo? nekoliko dodatnih usluga u toj cijeni, a ako se radi album jo? par dodatnih. Iz feedbacka mojih klienata koji dolaze iz 24 zemlje svijeta (i?ao sam provjerit) dobio sam utisak da kod mene dobijaju puno za svoj novac i zadovoljni su rezultatima. Naravno ima i nekoliko njih koji nisu bili zadovoljni mojim radom....mislim da je to normalno...ja znam da sam napravio svoj posao 100%. Quote:
Mo?e se ti dogodit da si podpisan na nekom CD-u kao mastering enginneer ali taj CD u biti lo?e zvuči. Ali niko osim tebe i klienta, ne zna kako je tek lo?e zvučao kad je do?ao kod tebe u mastering. I onda se dosta puta odgovornost za lo?i sound prebacuje na mastering, ?to ti mo?e ni?ta krivom i du?nim napraviti veoma slabu reklamu. Zato razumijem da se neko neče potpisati pod to ?to je radio.... Quote:
Za svaki posao koji odradim napravim račun, platim porez, imam registriran biznis i sve je legalno. Website mi je u finalnoj fazi i na njemu če biti kompletan price list i sve relevantne informacije. A prihvatam sve poslove, i nemam neke kriterije ?ta da i ?ta ne.....nekad se dogodi da ka?em klientu da se ne isplati masterirati taj song dok se originalni sound ne sredi do nekog nivoja , jer ne mogu ni?ta pametno uradit. Mogao bih odradit uzet pare i zaboravit...ali mislim da to na dugi rok ne funkcionira i nije po?teno do klienta. Quote:
Quote:
Revizije su besplatne ako su argumenti sa strani klienta smisleni - i u najvi?e primjera jesu. Ali nekad neko očekuje promjene u zvuku koje je nemoguče postiči u masteringu. Ako klient napravi neku promjenu u miksu onda je revizija mastera 20 Eur, koju dosta puta ni ne naplatim ako ne ide za radikalne promjene. Svaki master koji radim, kod exportiranja slu?am na vrhunskim slu?alicama , da ne bih proma?io kakav problem (click, pop, ?um....) koji bi mogao nastati u procesu masteringa, tako da sam siguran da master koji ide od mene nema nikakvih problema. Toliko o tome iz moje perspektive.........ako te zanima jo? bilo ?ta ili bih htjeo malo preciznije objasnit razloge za svoje stavove prema tome......konstruktivna debata je uvijek dobrodo?la..... Pozdrav, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Senior Member
|
![]()
Pozdrav čoveče, svaka čast na i obaveštenjima i na izlaganju. Cenim to,zaista lepo.
Prvo ništa brate ružno nisam napisao, samo sam izneo svoj lični stav da mislim (valjda imam pravo na to, zar ne) da je kako napisah, napolju (van ove regije, ex yu) jeftinije i manje "komplikovano". Nemam loših iskustava (odakle ti ta misao) sa našim ljudima, jednostavno ono što u ovom threadu piše u meni proizvelo ovakve stavove, ako se malo vratiš i pročitaš šta je sve ovde pisano, razumećeš me. Sa druge strane, gledajući ovaj ceo thread videćeš da si prvi koji uopšte ovde o cenama nešto napisa,dalje ako malo protrčiš sajtovima koji nude usluge ove vrste (na regionu) negde i podataka o cenama ni nema (javno napisanih). Da napišem i šta mislim da li neko treba da se potpiše kako kažeš ispod nečega ili ne i o dilemi koja se kod vas tu javlja (u nekim slučajevima). Možda ću ja sada pogrešiti ali o kakvom potpisivanju se stalno ovde govori. Odradite posao, potpis vam je faktura za isti ili pak nekome znači da na CD-u ili gde već napiše da je masterovanje radjeno tu i tu ili radio čovek taj i taj. Možda nisam u pravu ali meni je važno ko radi i kako a ne da li to piše negde ili ne.Vi taj "potpis", ma šta to značilo, stvarno doživljavate kao reklamu a ne činjenično sanje stvari pa izgleda volite da se to pominje samo u lepom (mada je to veoma diskutabilna kategorija) kontekstu. Nisam u toj branši pa mi je razmišljanje takvo malo strano.Dakle, prihvatite posao, uradite ga, naplatite ali bi želeli da se to nigde ne kaže ako vam se materijal baš ne svidja, ne "potpisujete" ga jer bi to za vas bilo u tom slučaju priznanje (čega), dokaz. Izgleda da ovde treba uvesti cenovnu kategoriju, jedna cena za posao a još dodatak ako se to negde kaže, napiše ili objavi.Po meni je ovo loše razmišljanje i najblaže rečeno nefer. Sve ostalo što ti napisa (Gregor Z) je OK, velikim slovima. Pozdrav Last edited by alek019; 26-02-2010 at 03:01 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako da posle masteringa zvuci jako i glasno ? | madrfadr | Mastering | 8 | 24-08-2011 04:06 PM |
Tehnicki deo masteringa (oprema i akustika studija) | Bo_13 | Slobodan Milunović - Boban | 13 | 25-06-2009 03:20 PM |
Strukovna udruzenja u Srbiji i regionu | OFF | Pravna Pitanja | 11 | 26-01-2008 07:10 PM |