Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2010, 08:42 PM   #41
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Default Re: Mo?emo li mi ovo?

Igore, dobru ideju si dao, ali kao sto drugi rekose, za tu ideju je potrebno veliko angazovanje. Rumski sada ima neki skroman fond sa kojim raspolaze za potrebe placanja pisaca clanaka, recenzija, vijesti, a mozda u buducnosti bude i za neke slicne projekte od kojih mogu biti i kolekcije semplova, odnosno banki raznih zvukova (zasto ne i pravljenje virtuelnih instrumenata).

Do tada, moracemo se svi strpiti, jer nista ne moze preko noci.

Last edited by diviner; 07-01-2010 at 09:31 PM.
diviner is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 12:51 PM   #42
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Pa naravno...
Mada, ni rezon po kojem se sve re?ava na nekom sastanku borda direktora koji procenjuju koliko će se ovaj ili onaj projekat isplatiti, uop?te nije sporan. ?ta vi?e, na tr?i?tu proizvoda od čije proizvodnje i prodaje ?ivi hiljade zaposlenih u nekoj kompaniji, drugačijeg epiloga ne mo?e ni biti.
Ali ovde je, međutim, u epicentru posve drugi cilj: da grupa ljudi okupljenih oko zajedničke ideje razvoja muzikalne svesti na prostoru jednog dela regiona poku?aju i ostave nekakav kulturolo?ki trag, mimo onog koji se, verujem, već vidi na zadovoljnim licima kupaca Rumski DAW-a.
Čak i upravo taj skroman bud?et za honorare koji pominje? do?ivljavam kao preteču iste priče...
Recenzije, kritike, opisi hardvera i softvera...
Zar i to nije ulaganje u "maglu" koja kamuflira čitav jedan svet satkan od znanja? A koje se, na kraju krajeva, ne isplati odmah po?to ga domijemo od ljudi re?enih da nam ga BEZ LIČNE KORISTI daju!
Old 08-01-2010, 03:02 PM   #43
serbianzoro
Member

serbianzoro's Avatar

Evo ti i jedan primer,mozda nije bas za poredjenje,ali posto nikako nisam bio zadovoljan rif gitarama na klavijaturama sam sam uradio multi sempl u jednoj oktavi od e do dis sa polustepenima u tri layera,mute,pun ton i sa harmonicima koristrio sam strat i isao kroz neki digitech koji mi je tada bio pri ruci i ubacio na tritona.To sam uradio za sebe a kasnije su mi trazili neki tezgarosi i razni muzikanti i davao sam im za 20evra, prodao sam sigurno dvadesetak puta,sat vremena igranja mi zaradilo lepe parice,nikad se ne zna...
Old 08-01-2010, 03:41 PM   #44
kejkz
banned

Ideja je ok, a moze se sprovesti na razlicite nacine. Potrebno je dosta rada, i pre svega, dobre volje da bi se ovako nesto ostvarilo. Ako je cilj da se ovo uradi preko foruma i njegovih clanova, onda bi pre svega trebalo videti ko bi sve mogao i zeleo ucestvovati u ovakvom projektu. Tada ce vec biti jasno kojim putem se moze krenuti.
Grubo posmatrano, posao se moze podeliti u dva procesa, jedna je sakupljanje i editovanje materijala, njegovo pakovanje u razlicite sempler formate i banke, a druga je osmisljavanje nacina distribucije. Mislim da, ako stvarno zelite ovako nesto uraditi, prvo treba napraviti pilot sempl banku na kojoj bi radilo nekoliko ljudi. Ona bi se mogla dati besplatno. Ako to uspe, onda se moze razmisljati i o ozbiljnijim poduhvatima.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 04:22 PM   #45
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Mislim da se ovo moze uraditi u iole malo boljem ateljeu, samo kada bi se imalo volje. Sto se tice outdoor snimanja, mislim da je bas Pure nedavno prodavao komplet set za outdoor stereo snimanje, koje ne kosta mnogo (mozemo uzeti od nasih sponzora, neka sponzorisu na takav nacin projekat), pa ga molim da se i on oglasi po tom pitanju (koliko to traje, koliko je komplikovano, da prenese neka svoja iskustva).

Evo, ja sam bas "zaintrigiran" idejom i bas cu razgovarati sa ljudima da vidimo pije li to vodu, da li to ljudima treba ili ne.

diviner is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 04:53 PM   #46
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
ha ha ...pa ni ovi u BBC-ju nisu sisali vesla!! Tamo se oko svake potrosene funte vode sastanci i sednice o tome koliko je to dobro za pretplatnike i sam BBC. Valjda zbog toga njihov komplet od 40CD-a sa (starim) sounde fektoma kosta $500...nije besplatan..(mislim, posto je "javni servis" ko sto ti reche..)

Ljudi, imate pogresno misljenje i stav i ne poznajete stvari o kojima pricate.
SVE SE GLEDA KROZ NOVAC !! (koliko je potroseno / hoce i se vratiti / hoce li zaraditi / jel treba uopste da se radi itd itd itd)

Tako se NE RASIPAJU PARE i VREME na GLUPOSTI !!!

Alo ?
Evo, odgovorio si sam na sva pitanja.
I zato se vodi racuna da se svaka funta potrosi na dobrobit pretplatnika...! I zato to kosta 500 funti...
I treba!!!

Javni servis znaci da servisira potrebe stanovnistva a ne da je besplatan!
Javni servisi ne rade samo ono sto znaci - novac. To rade privatne ,zabavne i druge stanice i operateri. Koncepcija javnog servisa nije ZARADA, vec proizvodnja nacionalnog tv i radio programa i drugih elemenata u tom smislu iz postojecih sredstava, u sta malim delom spada i zarada od marketinga i drugih aktivnosti ,ali samo u svrhu pokrivanja potreba. (Ne ulazim u to da je pod vinklu tako, ali na papiru jeste!)
Ali ako neki britanski cinovnik ili ministar kaze da je dobro za raspirivanje engleske kulture da takav komplet cd-a postoji, onda BBC to uradi najbolje sto moze i to je to. Ne treba da ga dele, fala Bogu da ce da kosta...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 04:58 PM   #47
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

U većini detalja se slažem s tobom Kejkz, s tim da bih pridodao i jednu "stvar" koja proističe što iz nekog ličnog iskustva, što iz dobro upamćene "teorije" Moritza...
Naime, on je tokom onog "Bogdan Šuput predavanja o CuBase-u 5" rekao da je dobro kupiti originalni CB 5 između ostalog i zbog toga što vlasnik ima potrebu da "nauči" svaki uloženi evro, i to je, nažalost ili na na sreću, teška istina!
Osim toga, pre izvesnog broja godina oprobao sam se u idejno-proizvodno-prodajnom procesu medijskog sadržaja, tačnije radio-skeča ("Cvika i Ćora") u kojem govorim sam sa sobom (zapravo dramaturški osmišljeno čitam sopstveni tekst), te sebe sam i snimam, montiram, i.t.d. Čak sam angažovao i oca jednom mog prijatelja, koji je po profesiji slikar, a osmislio je i nacrtao karikaturalan prikaz onoga što je doživeo slušajući skeč, sve sa ciljem da to postane omot cd-a.
Sve sam to uradio i onda, kao višegodišnji novinar i neko ko ima pun tefter brojeva telefona raznoraznih glodura po Srbiji, onako na slepo, poslao sam po paketić sa propratnim pismom, ali nikakav odgovor ni od koga nisam dobio, naravno, ni onaj koji je bio očigledan, a mislim i zaslužen s obzirom na poslovnu pristojnost: "Ne, hvala!"
Jedino mi je "ataše" radio-stanice Radiše Uroševića (!?!?!) rekao da je on to preslušao te da mi kao vrstan poznavalac "onoga što narod voli" predlaže da batalim to svoje drobljenje o koječemu, a prihvatim se pakovanja top-lista koje bi one navodno puštali.
Bila je to velika lekcija za mene.
Shvatio sam da je veoma važno pre pravljenja bilo čega pronaći nekoga ko bi to (pa sve i da je reč o pilotu) finansirao!!! Ako se dotični izvor pronađe, to bi podstaklo i ljude da projekat ozbiljnije shvate, predanije rade i trude se da ga izguraju do kraja...
Ali sasvim si u pravu kada kažeš da bi najpre trebalo da vidimo da li bi i ko učestvovao u tome.
Ja se, na primer, profesionalno bavim ovim: i verujem da bih mogao osmisliti nekakav medijsko-marketinški "mizanscen" za projekat.
Neka svako ko hoće sam napiše šta bi mogao da radi, pa ako se priča razvije, idemo dalje...

Last edited by Igor; 08-01-2010 at 05:08 PM.
Igor is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 05:19 PM   #48
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Evo, odgovorio si sam na sva pitanja.
I zato se vodi racuna da se svaka funta potrosi na dobrobit pretplatnika...! I zato to kosta 500 funti...
I treba!!!

Javni servis znaci da servisira potrebe stanovnistva a ne da je besplatan!
Javni servisi ne rade samo ono sto znaci - novac. To rade privatne ,zabavne i druge stanice i operateri. Koncepcija javnog servisa nije ZARADA, vec proizvodnja nacionalnog tv i radio programa i drugih elemenata u tom smislu iz postojecih sredstava, u sta malim delom spada i zarada od marketinga i drugih aktivnosti ,ali samo u svrhu pokrivanja potreba. (Ne ulazim u to da je pod vinklu tako, ali na papiru jeste!)
Ali ako neki britanski cinovnik ili ministar kaze da je dobro za raspirivanje engleske kulture da takav komplet cd-a postoji, onda BBC to uradi najbolje sto moze i to je to. Ne treba da ga dele, fala Bogu da ce da kosta...
BBC NE PRAVI sampling CDs ako im ministarstvo kaze!
Oni proizvode strasno mnogo radio emisija i TV programa ZA KOJE IM TREBAJU TI EFEKTI. I posto su vec tu - zasto da ih i ne prodaju.
Ako si obratio paznju, rekao sam (STARI EFEKTI) , znaci nesto sto i nije neki kvalitet...a nove jos uvek cuvaju za "internu upotrebu!".

e nikako da okoncamo ovo...ja u klin...vi u "ministarsko / kulturnu plocu" !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 06:17 PM   #49
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

O čemu (kome) ti pričaš DaBear?
O BBC-ju?
Mislim, pa čekaj, to uopšte nije dobra referentna tačka iz koje bi trebalo posmatrati pravljenje domaćeg sempling-cd-a! U prevodu: porediti se sa takvom (ali bukvalno) medijskom silom, naravno da obeshrabruje.
A usput, stvari uopšte nisu tako crno-bele kakvim ih predstavljaš!
Evo primera (doduše, opet ličnog)...
Naime, pre sedam, osam godina Srbijom su harale raznorazne nevladine organizacije koje su na lokalne elektronske medije dovodili profiće sa upravo tog BBC-ja da nas uče principima u novinarstvu, od poštovanja novinarskog kodeksa do sitnih crevaca vizualne gramatike.
Elem, 'fala Bogu, bilo je to fantastično iskustvo za sve nas.
Reportaže pojedinih postajale su dinamičnije, vodilo se računa o svakom pojedinačnom kadru, izboru sagovornika, drugim rečima osetio se (nažalost, zakratko) kvalitativan pomak.
Međutim, vremenom se pokazalo da u tom žitu ima kukolja sa potencijalom da preraste i vidik onih najviših među nama.
Neke moje kolege su vođene naučenim pravilima počeli da ih se drže, što bi naš narod rek'o "ko pijan plota" (B92, npr.). Sve što bi iskočilo mimo serviranog znanja tumačilo bi se kao kršenje standarda.
A kojih standarda?
Čijih standarda?
Pitao sam se tada, imaju li ovde ljudi glavu da njome razmišljaju, ili da čekaju da im neko u nju sipa svoje profesionalne zaključke, pa da onda shodno svom mentalitetu imaju alibi za hroničnu neindividualnost...
Možda bih i sam danas razmišljao kao oni, da nisam u međuvremenu imao sreću da budem na seminaru koji su u Bugarskoj držale vedete sa "Dojče Velea". Čoveče!!! Kamera malo-malo pa odluta u zum, ništa i niko se ne snima sa stativa, a novinari umesto uštogljenog pristupa imaju odrešene ruke da rade kako hoće, pod prilično apstraktnim zahtevom da budu kreativni!
Naravoučenije: svako to radi na neki svoj način, onako kako hoće, može i, na kraju krajeva, oseća da bi trebalo!
Ali, naravno, nije zabranjeno ni u klin , samo...

Last edited by Igor; 08-01-2010 at 06:24 PM.
Igor is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2010, 06:48 PM   #50
kejkz
banned

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Shvatio sam da je veoma va?no pre pravljenja bilo čega pronaći nekoga ko bi to (pa sve i da je reč o pilotu) finansirao!!!
Sada jos samo ostaje pitanje ko bi imao interesa da ovako nesto finansira... a to je kljucno pitanje, na koje ja licno nemam odgovor.
kejkz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules