Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-01-2010, 01:35 PM   #1
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Mo?emo li mi ovo?

Hej drugari,
videh nedavno da je Image Line izbacio kolekciju od 4800 semplova pod nazivom "Vara?din Orkestral", pa pomislih kako bi bilo da Rumski dru?ina sa ovih (srpskih) prostora pokrene nekakvu inicijativu da se organizuje "proizvodnja" iste takve kolekcije, koja bi zaokru?ila nekakav, hajde da ka?emo, nacionalni sound sa ovih prostora.
Daleko sam od znanja koje bi mi dalo za pravo da se mimo ovakve ideje uplićem u prethodno pomenuto, ali kao neko kome je "sinulo", podsetio bih vas na, recimo: Guču, zatim vojvođansku tamburicu i na kraju, a mo?da je to trebalo prvo da ka?em, vizantijsko pojanje koje se itekako neguje u ovim krajevima.
Verujem da bi vrsni poznavaoci muzike itekako mogli da pro?ire ovu trokraku lepezu...
Ja apsolutno razumem i po?tujem to ?to se u op?tem haosu tehnolo?ke ponude kao sto?er kvaliteta za ljubitelje dobrog zvuka izdvojio Rumski DAW-a, ali mo?da bi trebalo razmisliti o kulturolo?kom misionarstvu, tim pre jer na prostorima biv?e Juge (odakle su Rumovci) ima zilion sličnih mogućnosti, poput ove koju ovde spominjem.

Old 04-01-2010, 08:12 AM   #2
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Mo?emo li mi ovo?

Ne bih da pričam sam sa sobom, ali nakon 70 i kusur "zviranja" a niti jednog odgovora, bojim se da, na?alost, mlatim praznu slamu!
Old 04-01-2010, 09:21 AM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Ne bih da pričam sam sa sobom, ali nakon 70 i kusur "zviranja" a niti jednog odgovora, bojim se da, nažalost, mlatim praznu slamu!
pa nisi daleko od istine....kome trebaju samplovi trubacha iz Guche itd?? Ili Tamburashi..?
ne zaboravi da je to mukotrpan posao i da kosta para i vremena da se to sve (lepo) uradi i napravi.
Jednostavno - nema racunice A I NE TREBA! Koliko bi ljudi (iz nasih krajeva) to kupilo ? (pazi napisao sam KUPILO - jer kod nas NIKO ne placa za sampling biblioteke!!!) Jeftinije je da dovedes cigane da ti odsviraju sve sto treba!

A preko, u svetu - KOME to treba? Dovoljno je sto ima milion CDa sa trubackom muzikom (sa koje mogu lepo da se sampluju fraze - ako i to neko uopste radi)...

Znaci - nje dobra ideja. ok?

PS vec ima gomila sampling CDa tipa Balkan sounds, Grcka, Turska itd...

Last edited by DaBear; 04-01-2010 at 09:24 AM.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2010, 09:53 AM   #4
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Razumem te, ali postoje, valjda, i interesi koji nadilaze finansijsku dobit na prvu loptu...
Gde je tu iskonska potreba za očuvanjem nacionalnog blaga?
Zar ćemo dozvoliti da nam se turistička ponuda svede na suvenire sa natpisom: "Pozdrav iz Vrnjačke Banje", i jeftino dizajniran flajer agencije koja stoji iza tog "ingenioznog projekta"?
Bojim se da neulaganje u sopstveni etnos dovodi do zamiranja istog, te da linija manjeg otpora u maniru razmi?ljanja kako se neki proizvod (bili to ćilimi ili semplovi) neće isplatiti u roku od četr'es osam sati od objavljivanja, samo mo?e da nam ?kodi.
Kulturolo?ko osve?ćenje često podrazumeva delanje mimo va?ećih principa tr?i?ta. A mi se u'vatili za ajvar, d?em od ?ipuraka i ?ljivovicu, kao da je cela Srbija Vojvodina. ?to bih i razumeo da dotičnim đakonijama reprezentujemo sebe kao ?to to rade Francuzi svojim vinom, ali kako smo predaleko od toga, verujem da bi originalne ideje mogle da pokrenu stvar sa mrtve tačke.
Kapira??
Nije su?tina u soundu, nego u backgroundu!
Old 04-01-2010, 10:53 AM   #5
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Razumem te, ali postoje, valjda, i interesi koji nadilaze finansijsku dobit na prvu loptu...
Gde je tu iskonska potreba za očuvanjem nacionalnog blaga?
Zar ćemo dozvoliti da nam se turistička ponuda svede na suvenire sa natpisom: "Pozdrav iz Vrnjačke Banje", i jeftino dizajniran flajer agencije koja stoji iza tog "ingenioznog projekta"?
Bojim se da neulaganje u sopstveni etnos dovodi do zamiranja istog, te da linija manjeg otpora u maniru razmi?ljanja kako se neki proizvod (bili to ćilimi ili semplovi) neće isplatiti u roku od četr'es osam sati od objavljivanja, samo mo?e da nam ?kodi.
Kulturolo?ko osve?ćenje često podrazumeva delanje mimo va?ećih principa tr?i?ta. A mi se u'vatili za ajvar, d?em od ?ipuraka i ?ljivovicu, kao da je cela Srbija Vojvodina. ?to bih i razumeo da dotičnim đakonijama reprezentujemo sebe kao ?to to rade Francuzi svojim vinom, ali kako smo predaleko od toga, verujem da bi originalne ideje mogle da pokrenu stvar sa mrtve tačke.
Kapira??
Nije su?tina u soundu, nego u backgroundu!
Alo? Sampling library / CD = "Nacionalno Blago" ??

Ima dovoljno MUZIKE koja se racuna kao nacionalno blago...
Pa i taj Ajvar se ne prodaje nesto mnogo preko! (Ja ga obozavam) ali na primer Englezima je ..plus jako im je ! Uprzene paprike..!
I hrana i pice (cast izuzetcima) a i muzika su nam "mnogo jakog ukusa" za neki veliki izvoz...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2010, 11:29 AM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
kome trebaju samplovi trubacha iz Guche itd?? Ili Tamburashi..?
Svakoj ozbiljnoj drzavi koja drzi do kulturnog integriteta nacije i promocije istog u svetu!

Bolje je nekome dati pare da to napravi nego sto se "sponzorisu" (citaj obasipaju parama) koje-kakve pijanke i festivali cija namena u ciljevima sadrzi i politicko instruisanje i uspostavljanje doktrine kod omladine preko raznih "radionica" i "tribina" o tome kako smo mi svi zapravo idijoti i kako englezi piju samo caj...!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2010, 01:56 PM   #7
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

A zamisli DaBear da su Irci razmi?ljali na temu hoće li im iko doći u sivu i oblacima zarobljenu zemljicu kada su ko zna kada unazad skovali plan da svoj "melos" mogu lansirati preko, da ne ka?em daleko, daleko?
Mislim, kakve veze ima ?to je ajvar od upr?ene paprike i ?to je jak?
Ti ga svakako neće? praviti za ?iroke narodne mase u Lononu, niti za "krem" iz prvih pet vimbldonskih redova... ...nego za one koji vole da probaju ne?to novo (makar se i opekli, razočarali, to, ipak, neće biti svi, zar ne?).
Ovde se tokom poslednje decenije kroz nekolicinu projekata na relaciji Goran Bregović - Serbia Sounds Global, dakako, radi na pribli?avanju srpsko-balkanskog zvuka tzv. world-music tokovima, ali između gore dva pomenuta (?atro) fronta ne postoji ni?ta sem praznine u kojoj bi, verujem, itakako svoje mesto mogle naći dvd-sitnice koje ?ivot ne znače koliko ga čine kolekcionarski bogatijim.
?ta ti zna? o plemenima sa periferije Konga? Verovatno ni?ta, ili ni?ta značajno. A za?to? Pa zato ?to se niko nije setio ili nije mogao da njihovu kulturu i običaje izdigne na nivo vi?i od enciklopedijskog.
ALI SMO ZATO OVDE SVI ČULI I ZNAMO KAKO ZVUČI DID?IRIDU!
Između ostalog i otud ?to ako nam je ba? stalo da ga sviramo, dovoljno je u NI Kontaktu nabaciti nekoliko semplova i vozi...
Za?to to ne bi bio interes i nekome ko se u Sidneju bavi muzikom bez "ulara", čuo je za Guču, ali mu festival pada usred radne nedelje?
Malo je takvih, reći će??
Sada, svakako da.
Old 04-01-2010, 04:50 PM   #8
dejankuki
Moderator

dejankuki's Avatar

Zar didziridu nije Aboridzinski instrument???

dejankuki is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2010, 06:42 PM   #9
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Pa jeste.
A taj narod ?ivi u Australiji, gde se nalazi i grad Sidnej.
Nisi ba? pa?ljivo pročitao post...
Old 04-01-2010, 07:03 PM   #10
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Mozda je bolje da se thread zove : Mogu li ja ovo?
Igore, ideja je super i UZMI I URADI TO. Ovakvo apelovanje na "nekoga" da to uradi je bez veze. Kad zelis nesto onda uzmi i sam to uradi, a ako ti je pala ideja na pamet onda je iznesi (bez filozofije o nacionalnom blagu)...
silicon science is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules