Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-12-2009, 12:27 AM   #11
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Kako raditi sa nekim ko nema sluha?

I ima jedna fora kod usnimavanja!
Stavi da snima frazu po frazu. To moze biti komad od doslovno jedne recenice - takt. I to stavis u loop tako da non stop snima. Recimo, ako se snima peti takt strofe, onda stavis da se vrti od pocetka cetvrtog do kraja sestog takta loop. Jako ti je bitno da loop bude ritmicki cjelovit inace ces "pjevaca" zbunit!
Nuendo/Cubase ima foru da stvara one Lane-ove unutar jednog kanala. Tako kad se snimi dovoljno lako odabires koji take je bio najbolji.
Stvar je psihologije. Ako pustis da se osoba dovoljno opusti onda ce vjerovatno potpunom "greskom" otpjevati nesto sto je jako blizu onom tocnom, ali to ce se dogoditi tek nakon 10tog puta. Zato ti njemu daj u "lejnovima" da snima i boli te. Kasnije lako odaberes koji je to take...
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 12:56 AM   #12
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ja sam relativno nedavno imao jednu jako jako slucnu situaciju!
Zenska dosla snimiti album. Nema apsolutno nista sluha i uz to nema osjecaja za ritam. Ali album se mora napraviti. Nije bitno o kome se radi i zasto se taj album radio...

Procedura je bila sljedeca:
Prvo bi dosla profesionalna backvokalica i otpjevala sve lead dionice umjesto nje.
Onda bi "pjevacica" dobila snimke da doma vjezba.
Onda bi dosla u studio - tvrdi da je uvjezbala ali nije jer ne moze - i isla snimiti svoj lead
Snimali smo frazu po frazu
Onda bi ja prvo odabrao "dobar" take od svake fraze
Pa to korigirao rucno ili s VocAlignom da ritmicki bude tocno onako kao sto je prava pjevacica iz info snimke otpjevala
Zatim bi konsolidirao jedan take iz svih odabranih fraza
Pa bi uvalio u melodyne
Jer MELODYNE MOZE SVE! - kunem ti se! Samo je stvarno zajebano nauciti neke ekspert fore u njemu. Al kad to savladas, onda stvarno moze sve popraviti.
Kad bi imao ritmicki i tonalno dobru snimku onda bi opet dosla profesionalna pjevacica i otpjevala opet po njoj novi lead, ali tako da kopira ono sto je ova otpjevala, samo tocno
(naime, ova "pjevacica" usput ima i problem da ne zna izgovoriti slovo R)
U miksu bi stavljao omjer "pjevacica" i pro-backvokal negdje 80:20, tek toliko da pro vokal da malo karaktera u sve to ali da se ne izgubi osnovna boja ove "pjevacice" jer ima vrlo prepoznatljvu boju, cak i dok prica, i to ljudi znaju
I na to bi naravno napucali brdo backvokalnih harmonija koje bi profi vokalica otpjevala...
I to je to...

Ovo je takav posao. Moras biti u stanju napraviti SVE ako je lova u pitanju.
Ne moram ni spominjat da ja oko svega ovoga ne bi prst mrdnuo da nije stvarno bila dobra cifra...

E usput - poceo sam cijeli posao u Melodyne pluginu. Tek sam kasnije shvatio da mi Melodyne standalone verzija bolje radi posao. Neke stvari taj plugin ipak ne moze dobro odradit...
I naravno, backvokal s kojom smo radili ima suludo precizan vokal i interpretaciju, ali joj je glas toliko beskarakteran da nikada nije uspjela solo karijeru. Ima taj tip glasa koji se nikako ne istice. A upravo je to pomoglo da se dobro blenda ispod ove nase "pjevacice"!
uh uh.. mislim da znam o kojoj se "pevachici" radi.. hvala na savetima.. radio sam taj fazon sa snimanjem lika koji placa i onog koji zna da odradi to shto je potrebno.. a u pitanju je bio rep.. pa pa sad zamisli koliki je to posao bio hahha i to za dz jbg.. usluga nekom drugaru..

inache ja imam samo standalone verziju melodyne-a jer ovu drugu nisam uspeo oda nateram da radi..

na svu srecu ova devojka bash ima osecaj za ritam.. ali za note je gluva.. drugar je otpevao ono shto mogu i ja.. u falsetu, na oktavi gde bi ona morala da se pronadje a i koju je trazila.. dash joj, ona svaki put drugachije otpeva.. i nikad se ne poklopi ni malo sa glavnom melodijom koju je teramo.. znachi bash bash gluva. nakovanj gluva. a josh me pita zashto joj nisam uradio prazniju matricu (a namerno sam je malikce popunio jer znam da joj je prvi put pa nisam hteo da joj ubijem zelju za radom).. dakle ona samo treba da otpeva glavnu liniju koju smo joj napisali i na nachin koji smo joj napisali. nikakve mudrosti..

kad je tjunujem u cubaseovom "melodyneu" i namestim onako kako treba da zvuchi ona kaze falsh.. pa smo je terali da repuje, ali ona bi da peva.. mada i meni zenski rep mahom zvuchi isto - uzasno.

dao sam joj ono shto treba da otpeva da nosi kuci, i ono kako je otpevala (mozda u medjuvremenu shvati neke stvari) ali bojim se da ne vredi..

inache, vocal coach joj je jedna prilichno jaka osoba koja je bila coach od jelene tomashevic.. i radi sa njom godinu dana.. samo ne znam shta radi..

iz tejkova kad je snimam svaki glas je drugachiji, i pokushavam da je nateram da pogodi.. ona apsolutno ni za to nema osecaj.. svaki put drugachije.. ma da ne poverujesh.. bukvalno smo sedeli u studiju ovako

i tako.. hvala puno shot.. na tebe uvek mogu da rachunam..

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
I ima jedna fora kod usnimavanja!
Stavi da snima frazu po frazu. To moze biti komad od doslovno jedne recenice - takt. I to stavis u loop tako da non stop snima. Recimo, ako se snima peti takt strofe, onda stavis da se vrti od pocetka cetvrtog do kraja sestog takta loop. Jako ti je bitno da loop bude ritmicki cjelovit inace ces "pjevaca" zbunit!
Nuendo/Cubase ima foru da stvara one Lane-ove unutar jednog kanala. Tako kad se snimi dovoljno lako odabires koji take je bio najbolji.
Stvar je psihologije. Ako pustis da se osoba dovoljno opusti onda ce vjerovatno potpunom "greskom" otpjevati nesto sto je jako blizu onom tocnom, ali to ce se dogoditi tek nakon 10tog puta. Zato ti njemu daj u "lejnovima" da snima i boli te. Kasnije lako odaberes koji je to take...

hehe.. super stvar.. radila kod dosta pevacha.. ali ovo je svaki put drugachije.. probao sam i to.. nije bio bash jedan takt.. jedan bar.. poshto je pevachka deonica prilichno spora a i ona je prilichno.. hmmm.. ekscetrichna? osoba.. pa joj ne godi da se vrti jedno te isto svo vreme.. uz to je ubedjena da peva super..

sad sam se potpuno sludeo.. ni sam ne znam shta hocu da kazem/radim..

Last edited by HeatMan; 18-12-2009 at 01:01 AM.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 01:35 AM   #13
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Iz tvog izlaganja shvatio sam da je ipak premala cifra za tu gnjavazu.
Ja bih njih naterao da mi plate unapred sve i dao bih joj matricu kuci da "vezba".
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 01:48 AM   #14
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

dao sam joj, ali da uzmem pare unapred za neshto shto nisam siguran kako ce da zvuchi mi je malo surovo hahah
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 03:15 AM   #15
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Staaaalno, staaaaalno imam te situacije da su mi dolazili pevachi koji ne znaju da pevaju, i tad mi se posle 5-6 sati rada plache od muke...
Koliko sam razumeo treba da uzmes 5 pesama po 300 E, znaci 1500 E?
Ako joj radis i muziku i snimanje, gledaj na to ovako, nije lako prodati instrumental u Srbiji za 300E, osim ako nisi top kompozitor i ne prodajes ga top coveku sa estrade (mada su tada malo vece pare u igri) . Znaci 300 E je necija mesecna plata. Jos ako je to 5 stvari to je 1500 E, a ti vidi da li ce ti silan rad za free koji radis nekim poznatijim ljudima (bas kao sto i ja radim nekima) doneti nesto vise (sem iskustva) od potrosenog vremena i vezbanja...

Prvo, po meni vredi prodati 5 instrumentala po 300 E kome god (to je soma i po evra nit orao nit kopao), mene su ovde kritikovali sto nisam hteo da prodam crncugama iz Londona za 150 jer su hteli sebe da potpisuju. A sto se instrumentala tice, samo nekolicina ljudi bas prati ko je sta uradio, verovatno se niko nece ni raspitivati, pa neces doziveti neku sramotu jer je kao sto kazes pevach(ica) losh.

Drugo, jednom prilikom sam jedan pank vokal u svom ex studiju kao klinac sa 19 godina snimao CHITAVIH 13 SATI!. Nije problem bio naterati pevacha da otpeva melodiju (to i onako definitivno nije umeo, jer je kastriran od pevanja), nego naterati ga da pogodi ritam. Onda sam provalio da mi ne vredi da se kocim da napravim tu pesmu da zvuci kako treba, jer je to nemoguce...Na kraju krajeva, te "pesme" su licno izdrkavanje tih "pevacha", i iz kompleksa oce posto poto da imaju pesmu. Ako neko ne zna da peva i nije svestan da ne zna, a pri tom oce da snima studijske pesme, i usudjuje se da trosi sate tvog vremena, taj neko onda nije normalan...
Oni jednostavno ne kapiraju to kao posao, umno-fizicki napor, njima je to sve vau, i u stanju su (kao recimo u mom slucaju) da 15 sati bez prestanka pokusavaju da snime pesmu od 2 i po minuta, misleci da je i tebi zabavno kolko i njima.

Ako ti je novac bitan ja ti preporucujem, da ga snimas kako god, i da ga ohrabrujes kako je super i da mu das posle taj snimak i au q, ako on ne cuje sebe znaci ne cuje nista, ALI to ako ti je novac bitan.
E sad ako ti beres soma i po evra sa drveta ispred zgrade svakog dana, onda nemoj.
Ja bih ga radio za te pare.
Radio sam jednom jednog repera koji ne zna da govori, bukvalno, za isti novac, covek je bio umno poremecen, govorio kako je on po telelvizijama, kako ga slikaju paparaci, izgledao je ko bednik, pljuvao je po 300 E za pesmu ko od shale, a jedva da je znao da govori...Ja sam mu snimao te stvari, on je bio prezadovoljan...Posle 4-5 snimanja vise se nije pojavljivao (verovatno je ukapirao da nema pojma) i vise niti sam cuo nesto o njemu niti Boze daj...
eto to su ti moji saveti

Last edited by Jan; 18-12-2009 at 03:19 AM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 08:57 AM   #16
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Pa napravi joj neku verziju s takvom vokal snimkom kakva je bez previse peglanja, daj joj to uz tvrdnju da je to to i da ne moze bolje - pokupi pare. Ako ona ne cuje da je to fals onda tu nema pomoci a ak cuje mozda se trgne pa nesto i poduzme. U svakom slucaju mora postati svjesna da ti ne mozes napravit cudo...

...ima jos jedna varijanta ak si ti sve uradio a stvar je super- odkantaj pjevacicu, nadji neku kvalitetnu i napravi hit!
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 09:44 AM   #17
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Ja se ne bi smarao za te pare.

kad je nesto lose i nema inspiracije, nema para za koje bi se smarao. Pre sam uzimao takve poslove, ali se na pola puta pokajem i predomislim...i obicno tad bude kasno!!
Izgubio vreme / uzeo pola unapred...nema povratka!!

Uzasno me smara kad je nesto lose..jednostavno nemogu da radim.

(Ukoliko pare nisu dobre!!)

Radio sam prosler godine produkciju za neku Australijsku "glamour model"
(one sto se slikaju gole !!) Nikad nije pevala u zivotu!!
Ali autotune je povrsio posao !! Ispalo je ko Madonna na kraju !!
ALI, platili su koliko sam trazio - i trajalo je dve nedelje!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 11:49 AM   #18
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by dabear View Post

ali, platili su koliko sam trazio - i trajalo je dve nedelje!
wow !!!
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 11:49 AM   #19
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Radio sam jednom jednog repera koji ne zna da govori, bukvalno, za isti novac, covek je bio umno poremecen, govorio kako je on po telelvizijama, kako ga slikaju paparaci, izgledao je ko bednik, pljuvao je po 300 E za pesmu ko od shale, a jedva da je znao da govori...Ja sam mu snimao te stvari, on je bio prezadovoljan...Posle 4-5 snimanja vise se nije pojavljivao (verovatno je ukapirao da nema pojma) i vise niti sam cuo nesto o njemu niti Boze daj...
eto to su ti moji saveti

HAHAHA
Kralju
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2009, 11:56 AM   #20
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
wow !!!
mislim..jedna pesma..
evo link, stavio sam 40 sekundi (jos nije izaslo..) lepo je upeglan glas na kraju
http://soundcloud.com/dabear/s-vox
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules