|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Moderator
|
![]()
Ja bi savetovao da pre nego sto udjes u bilo kakvu "veliku" kupovinu se pozabavis sa osnovama. Tu pomaze i elementarni softver, mada je sve vec jako daleko odmaklo..
Ljudi uglavnom misle da ce im oprema resiti sve. Prob je u tome sto ne znaju sta ce tacno dobiti kupovinom iste Quote:
![]() Drugi savet je da cimas nekog ko zna da radi kako bi te naucio Moje iskustvo je da mozes da provedes decenije sam kapirajuci kako se sta radi i pomerices se vrlo minimalno Ako pogledamo bilo koju struku, uvek postoji neki nacin obrazovanja i predaje znanja, tesko da ljudi sami kompletno uce neki zanat ili struku. Tako je i u muzici - ne vredi bez vodstva, bar u tom tehnickom delu.. Muzika je kombinacija umetnickog i inzinjerskog pristupa stvarima. Ovo drugo moze da se nauci prilicno uspesno, mada postoje i licni limiti..za prvo nisam siguran previse Posebna iluzija danas je sto je sve dostupno kuci, pa ljudi misle "lako cemo" i sam cu ja to provaliti Ako je tvoj cilj hobi, a imas para koje bi rado ulozio u isti, samo napred poz
![]() |
![]() |
#2 |
Member
|
![]()
eto to mi jos nije padalo na pamet da je sve to zbog losih zvucnika :P
sto se tice tih efekata, znam kako rade i cemu sluze, ali verovatno ne znam dovoljno dobro da ih koristim... cuo sam i ja da postoje raznorazne konjige o produkciji, masteringu... dajte neke naslove, da pokusam da nabavim ovde te knjige.... inace Midi je spomenuo da je razlika izmedju daw-ova u njihovoj "pratecoj opremi" i da je FL-ova "prateca oprema" losa.... mada ja sam video neka 2 lika koji rade progresiv HOUSE, kacili su klipove na youtube, sve rade u FL-u sa FLovim plaginovima, jedini dodatak im je iZotop... a savrseno zvuce!! podrzani su od mnogih ljudi iz vrha u istom zanru... http://www.youtube.com/watch?v=FOEnw7sfjw4 da li to onda znaci da i FL valja, nego treba znati raditi u njemu??? da ja onda ostanem u frutiju i nadjem nekog da mi objasni da radim u mixeru??? sto se tice alesisovog kontrolera, po meni je to onda odlicno... imam i kontroler i zvucnu i sve zivo u tome jednom.... i da li se ostali slazu sa Adam a7 ili ima nesto drugo i bolje ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Ne bih se oslanjao na votje. bolje se pozabavi nekim od ozbiljnijih platformi. Imash ih koliko hotjesh, biraj, vidish da pada krv ;]
I've seen things you people wouldn't believe... Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments... will be lost in time... like tears... in rain... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
Ja i dalje mislim da ako covek planira da potrosi 5 000 Evra, da makar 2000 minimum od tih para ulozi u monitoring...Ja sad da mi neko da 5 000 E da pravim kucni studio, pola para bih dao u monitoring...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
cudi me da ti everlast nije napisao da ugasis ovo(circular panning law):
meni je to izvalio, i ja se obradovao ![]() ![]() znaci ugasi to i pusti opet svoje trekove iz fl-a, na svakom treku zasebno ces morati da iskljucis panning law |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
e da hocu sve da pitam i zaboravim.... daj jane objasni sta sve spada u to audio-prilagodjavanje sobe????
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Strale... sjedi i čitaj!
Stvarno je zamorno ponavljati jednu te istu priču stotinu puta! Ako ti se slučajno učini da nismo pričali o tome, a ti čitaj još malo, jer smo zaista ponovili sve ovo trideset puta! Kada budeš imao neko konkretno pitanje, sa konkretnim modelima opreme, započni novu temu ili se smisleno nadoveži na ovu. A opšta i preopšta pitanja zaista počinju da guše sve prisutne na Forumu. Dakle... sjedi i čitaj!
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Iako malo OT, ja bih se osvrnuo na pitanje utroška novca na monitore. Ne želeći nimalo da budem pristrasan, ja lično, posle 30+ godina slušanja, produciranja i miksanja muzike po raznim studijima, smatram da NIJE POTREBNO imati preskupe monitore, pogotovo ne u nesređenim, ili suviše malim (režija ispod 60m2) prostorima. To može više da šteti nego da koristi. Na kraju krajeva KOME SU NAMENJENI MIKSEVI koje radimo po našim studijima?
Na kolikim, i koliko skupim zvučnicima će korisnici slušati ono čime ih snabdevamo? Mislim da zaista, ništa bolje (veće, skuplje) od recimo ADAMa A7 nije potrebno za pristojan rad na miksu. Sposobnost monitora da "isporuči" preko 110 Dba, ili da "siđe" do 25-30hz nam ništa ne znači, ukoliko oni koji to slušaju nemaju taj nivo slušanja i te donje frekvence. Važna je po meni prvenstveno definicija, fazna koherentnost i čistota zvuka, kao i relativno čujni niski opsezi koji ne "zamućuju" i ne kasne (vidi pod PMC, prevara broj 1 kod monitora, a skupi su k'o vojni budžet Burkine Faso) Nedavno sam imao prilike da čujem monitor, koji je ispod 350 eura za par, a prijatno me iznenadio....vidi u Svetogorskoj, naprimer. Takođe sam na jednoj demonstraciji (možda je prostorija loša, mada...) čuo monitore u tzv "Transmission line" tehnologiji, koji su toliko "muljali" i kasnili u basu da nisam mogao da verujem da se to zove MONITOR!!!??? Isti su kao pojačivače (aktivni su, sa pojačalima na leđima) koristili vrhunske pojačivače, a ja tvrdim, da je sve ispod 100 hz na tim zvučnicima prevara, i netačno! jako je teško izabrati monitor, čak i kada se raspolaže sa ozbiljnim sredstvima za nabavku istog - ajd' sada da se napravim pametan: Uši u korektnoj prostoriji su najbolje merilo, a ne popularnost, "brend" i skupoća...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|