Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 16-11-2009, 11:08 PM   #31
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: kako stici do vrha???

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Ma da....svakako !!

Kako ce svima da se svidja?
Ko su ti svi?

Kako je ta traka dosla do "tih svih"?

Kako ce "ti svi" da cuju tu pesmu i obrate paznju na nju? (u moru house pesama koje se pojavljuju svakoga dana?)

Gde ce da cuju tu pesmu, pa ce da im"udje u uvo"?

U diskoteci - kako je dospela tamo? (a treba da se pusta u mnoogo diskoteka i od strane mnogo DJ-a da bi se nesto desilo...

Na radiju? I tu treba neko da pusta puno, da bi doprla do ljudi i da bi je zapamtili..jedno pustanje od strane "ortaka na lokalnoj radio stanici" ne znaci ama bas nista!!!

Nemas pojma koliko se radi na nekoj pesmi (tipa, recimo Pjanoo ili Satisfaction..ili bilo kojeg velikog club hita)

Minimum 6-10 meseci timskog rada da se od te pesme napravi monster hit - I TO POSTO JE VEC U STARTU NECIM OBECAVALA
(poznati DJ iza toga ili tako nesto...)

To toliko puno kosta i trazi vremena, da je sve manje i manje velikih house track-ova...jer cela ta promocija nemoze da se isplati vise (ploca se ne proda dovoljno da napravi pare...)

Ako ne znas...bolje nemoj da pricas gluposti! 10 godina sam bio okruzen house muzikom 24 sata na dan!! (oko mene su radili poznati producenti u svojim studijim, disko kuce su nam svaki dan navracale po mikseve i remikse, promotion department u nasoj zgradi, taste maker mail out service takodje u istoj zgradi, DJ-i, radio sam sa tonom ljudi, 150 remiksa za velike kuce i 12 izdanja na mom labelu...i znam koliko treba posla i vremena oko toga...)

Nista nemoze da se desi samo od sebe !!

A pogotovu danas - gde ima 100 puta vise ljudi koji rade "neku muziku" nego pre, recimo 4-5 godina..

do skoro smo se gadjali ovde na forumu kreativnoscu i dal ce to da se dobro uda tj proda a sad se gadjamo major lejblovima , nije li to napredak zoki ???? )))

btw drago mi je da su grmafondzije (namerno napisano) SA OVIH PROSTORA dospeli do njih ... bez obzira dal ce im biti ili ne pesma na mtv/kojijaznam chart najbitnije da su im se otvorila vrata a ti kao sto nabadas svima na nos a i sami smo svesni da ima nas milion , i taj uspeh znaci nesto ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 12:40 AM   #32
slowstar
Pro Member

Da Bear je toliko u pravu, da ne mogu nista nego da se slozim sa njim i vise od 100%!
Mislim da je uspeh na polju muzike dosta slican i 7-ci na LOTOu.Ranije nije bilo tako, dosta sam godina bacio iza pa makar to znam. Glavni je problem sto se SUVISE LJUDI BAVI MUZIKOM, a bar po meni 92-96% njih ne zasluzuje ni da se priblizi muzici. Verujte mi da ne preterujem kada ovo kazem.Po ko zna koji put dajem ovu kao "izlizanu" izjavu, da muzikom treba da se bave ekstremno talentovani, i totalno posveceni ljudi, ciji motiv NIKAKO ne treba da bude novac, nego cist entuzijazam i prava strast za muzikom. Ne treba da nabrajam "nasilovane zvezde" koje su se ovde pojavile, pa kao sto neko rece uvaljuju CD-ove u GSM kartice, i to za cenu od 00 dinara, i kredit od 200 dinara. Nije to usamljen primer, bio je jos jedan najmanje pre toga, u liku pevaca koji doduse puni sve dvorane, ali iskljucivo sa pesmama starijim od 25 godina, koje su za njega komponovali "Pravi" kompozitori. jos jedan dokaz o prisustvu fizicke pojave koja se zove INERCIJA.
Old 17-11-2009, 01:25 AM   #33
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Da Bear je toliko u pravu, da ne mogu nista nego da se slozim sa njim i vise od 100%!
Mislim da je uspeh na polju muzike dosta slican i 7-ci na LOTOu.Ranije nije bilo tako, dosta sam godina bacio iza pa makar to znam. Glavni je problem sto se SUVISE LJUDI BAVI MUZIKOM, a bar po meni 92-96% njih ne zasluzuje ni da se priblizi muzici. Verujte mi da ne preterujem kada ovo kazem.Po ko zna koji put dajem ovu kao "izlizanu" izjavu, da muzikom treba da se bave ekstremno talentovani, i totalno posveceni ljudi, ciji motiv NIKAKO ne treba da bude novac, nego cist entuzijazam i prava strast za muzikom. Ne treba da nabrajam "nasilovane zvezde" koje su se ovde pojavile, pa kao sto neko rece uvaljuju CD-ove u GSM kartice, i to za cenu od 00 dinara, i kredit od 200 dinara. Nije to usamljen primer, bio je jos jedan najmanje pre toga, u liku pevaca koji doduse puni sve dvorane, ali iskljucivo sa pesmama starijim od 25 godina, koje su za njega komponovali "Pravi" kompozitori. jos jedan dokaz o prisustvu fizicke pojave koja se zove INERCIJA.
niko se i ne bavi muzikom, nego bi ljudi preko muzike da se bave shou biznisom
kVu is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 10:50 AM   #34
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by alavuk View Post
do skoro smo se gadjali ovde na forumu kreativnoscu i dal ce to da se dobro uda tj proda a sad se gadjamo major lejblovima , nije li to napredak zoki ???? )))

btw drago mi je da su grmafondzije (namerno napisano) SA OVIH PROSTORA dospeli do njih ... bez obzira dal ce im biti ili ne pesma na mtv/kojijaznam chart najbitnije da su im se otvorila vrata a ti kao sto nabadas svima na nos a i sami smo svesni da ima nas milion , i taj uspeh znaci nesto ...
i meni je drago da se ":nasa rech" cuje preko...a to sa "otvaranjem vrata" - to jedno izdanje NIKOME NISTA NE ZNACI...!!

sve to iz dana u dan ima sve manje smisla! vreme se jako brzo izvuche, okrenes se oko sebe - gde si bio-nigde, sta si radio - nista?

Imam bar 3 primera oko sebe (ljudi koje poznajem i koji su radili u muzici vise nego ja...izdali vise ploca, prodali vise ploca, radili sa boljim artistima, uzimali vise para, dobijali nagrade...itd itd..i danas ga duvaju !!
Sva trojica su mladja od mene, u 30-im su...i bili su jako poznati.
Sad, od muzike - krpe kraj sa krajem....a ulozili su najbolje godine u to!
Njihov still vise nije aktuelan...

Vise nije merilo da ti ploca izadje na major labelu...EMI, Virgin, ko bilo..i oni hoce (ponekad) da odstampaju 2-3.000 CD-a..od toga nema vajde...

Jedno vreme su se radile kompilacije puno...neko kaze izdao sam plocu za major label - a ono neka dance kompilacija sa jos 43 pesme na njoj!!
Cak u velikom broju slucajeva, je neki manji label ali je ditribucija od major label-a...pa se to "kao racuna kao Major LAbel")

Verujte mi, nisam ja jedini koji misli i prica tako. Malte ne svaki muzicar / producent / DJ, provuce ovu pricu u nekom intervju-u ...ali prodje neprimeceno, jer svi citaoci / slusaoci misle kako ce oni to da "preskoce ili zaobidju, i kako to nema nista sa njima"...ima i te kako!

Od dance muzike moze da se prezivljava samo ako si i DJ (paznja - rekao sam prezivljava!!)...od ploca, remiksa i izdanja - mrka kapa!!!
A koliko dugo ce DJ gigovi biti aktuelni i za koliko novcanih jedinica...to se ne zna? 6 meseci, godinu..?

Muzika i sve oko nje se toliko promenilo u zadnjih par godina..i menja se jos uvek....cek, cek,...evo, ..dok ja ovo pisem jos malo se promenilo...(na gore)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 11:45 AM   #35
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

ma slazem se sa tobom ima da se guli i sto sloba rece jurnjava 7-ice na lotou ... ali i taj ulazak u major lejblove znaci i znali su da iskoriste to 100% daft punk - homework/discovery ... a cisto sumnjam da ce sale i marko da propuste istu tu sansu koju je dobio i daft punk ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 12:56 PM   #36
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Vrace, opet preterujes... Ne verujem da je u startu ove diskusije bilo ko pitao kako da postane Madona ili da zaradi brdo karamela, nego je pitao kako da dodje do trenutka da izdaje za vecu i ozbiljniju etiketu i kako da se probije kao dj.

Drugo, PRESTANI! da uporedjujes nekad i sad. To je proslo, igra se po novim pravilima, koja su kako i sam kazes sve losija i losija. Da sam u zlatna vremena izdao ovu plocu prodao bih izmedju 30-50hiljada 12'' sigurno. Sada sam prodao 1700 12'' sto se nijednom malom labelu nije desilo zadnjih 2godine, svi prodaju po 500-700 max. O net sales necu ni da pricam to je tek smehoteka jer kada ukucam moje ime na google prvo mi izadje 4linka za razne sherove.

Znaci da podvucemo tu nema para

Izlazi mi singl za Virgin, na ugovoru pise Virgin, a za sve ostalo dogovaram sa ljudima iz EMI jer je Virgin sada njihov. Od njih sam dobio isto smesne pare jer sam morao da cistim sempl itd. Nema neke vajde od izdavanja za major ovih dana, ali cu zato dobiti profi video, odlicnu promociju ww, a time mogu da dignem cenu mom djing-u. Poceo sam da putujem dosta i da zaradjujem prilicno finu lovu.

Sto se tice tvojih ortaka koji su bili "IN" pa sada nemaju posla, njihov osnovni problem je sto su furali samo jedan fazon koji se izlizao posle godinu dana. Ako nisu dj i ako ne rade puno za cas se izgubi pojam o tome sta je in i u kom pravcu treba ici. Ima dosta ljudi koji su opstali zadnjih 10godina, ali su se uvek menjali i pratili trendove. I da ne govorim da bar jednom nedeljno dobijam mail od tih divnih "starih" producenata da udjemo u neku saradnju ne bi li se povratili iz mrtvih jer su omirisali novi fazon. Uzas.

Moj trek su chartovali svi moguci poznati djejevi od tehno do megakomerc djejeva, bila je prva na nekim od najbitnijih radija na NZ, Majorci, Irskoj, Meksiku bez ikakve promocije, vrte je na bbc-u, ali jos ne komercijalni djejvi jer izdanje jos uvek nije zvanicno. Oko zvanicnih chartova cemo videti da li cu ubosti 7cu kada izadje "zvanicno" izdanje u januaru i puste video da se vrti. Za sada je jos 6ca na loto-u.

i da opet. MOZE da se napravi uspeh odavde, jako tesko, ali moze. Da nisam odavde verovatno bi uspeh bio veci, nikada nisam verovao da to ima veze sa zemljom porekla, ali zaista ima. Mi smo poslednja rupa na svirali i svako ce probati da te *ajebe od "divnih" ljudi sa zapada.

evo poslusaj ovde pesmu, mada sam je davno okacio vec ovde, ali naravno niko nije ni obratio paznju.

http://www.youtube.com/watch?v=WYEvaScl0t4

Last edited by Hollywood; 17-11-2009 at 12:59 PM.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 08:03 PM   #37
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hollywood View Post
Vrace, opet preterujes... Ne verujem da je u startu ove diskusije bilo ko pitao kako da postane Madona ili da zaradi brdo karamela, nego je pitao kako da dodje do trenutka da izdaje za vecu i ozbiljniju etiketu i kako da se probije kao dj.

Drugo, PRESTANI! da uporedjujes nekad i sad. To je proslo, igra se po novim pravilima, koja su kako i sam kazes sve losija i losija. Da sam u zlatna vremena izdao ovu plocu prodao bih izmedju 30-50hiljada 12'' sigurno. Sada sam prodao 1700 12'' sto se nijednom malom labelu nije desilo zadnjih 2godine, svi prodaju po 500-700 max. O net sales necu ni da pricam to je tek smehoteka jer kada ukucam moje ime na google prvo mi izadje 4linka za razne sherove.

Znaci da podvucemo tu nema para

Izlazi mi singl za Virgin, na ugovoru pise Virgin, a za sve ostalo dogovaram sa ljudima iz EMI jer je Virgin sada njihov. Od njih sam dobio isto smesne pare jer sam morao da cistim sempl itd. Nema neke vajde od izdavanja za major ovih dana, ali cu zato dobiti profi video, odlicnu promociju ww, a time mogu da dignem cenu mom djing-u. Poceo sam da putujem dosta i da zaradjujem prilicno finu lovu.

Sto se tice tvojih ortaka koji su bili "IN" pa sada nemaju posla, njihov osnovni problem je sto su furali samo jedan fazon koji se izlizao posle godinu dana. Ako nisu dj i ako ne rade puno za cas se izgubi pojam o tome sta je in i u kom pravcu treba ici. Ima dosta ljudi koji su opstali zadnjih 10godina, ali su se uvek menjali i pratili trendove. I da ne govorim da bar jednom nedeljno dobijam mail od tih divnih "starih" producenata da udjemo u neku saradnju ne bi li se povratili iz mrtvih jer su omirisali novi fazon. Uzas.

Moj trek su chartovali svi moguci poznati djejevi od tehno do megakomerc djejeva, bila je prva na nekim od najbitnijih radija na NZ, Majorci, Irskoj, Meksiku bez ikakve promocije, vrte je na bbc-u, ali jos ne komercijalni djejvi jer izdanje jos uvek nije zvanicno. Oko zvanicnih chartova cemo videti da li cu ubosti 7cu kada izadje "zvanicno" izdanje u januaru i puste video da se vrti. Za sada je jos 6ca na loto-u.

i da opet. MOZE da se napravi uspeh odavde, jako tesko, ali moze. Da nisam odavde verovatno bi uspeh bio veci, nikada nisam verovao da to ima veze sa zemljom porekla, ali zaista ima. Mi smo poslednja rupa na svirali i svako ce probati da te *ajebe od "divnih" ljudi sa zapada.

evo poslusaj ovde pesmu, mada sam je davno okacio vec ovde, ali naravno niko nije ni obratio paznju.

http://www.youtube.com/watch?v=WYEvaScl0t4
manje vise - sve sto si rekao stoji...sem par sitnica.
Na pr, da si izdao plochu u zlatno doba...mozda bi prodao 10-20.000 (sirom sveta) ..max...30-50K..tesko. ali nema veze..

I sam vidis da su cifre prodatih ploca male...to 500-600 komada je SADA WORLDWIDE!!! A pre 3-4 godine, toliko se prodavalo samo u Engleskoj za jedan weekend!!

To "nekad" o kome pricam je bilo svega pre 3-4 godine...nije pre 20 godina!!
Klubovi su bili isti i tad i sad (samo sad ih ima manje i ima manje ljudi po klubovima..-oficijelni podatak !)

Ti ljudi o kojima pricam, rade i danas...jedan je Grant Nelson (sigurno si cuo za njega...legenda!), drugi je MJ Cole...obojica i dalje DJ-ishu...odlicni su producenti i muzichari, MJ pogotovu...i obojica izdaju svoju muziku ali je to samo 5% od onoga sto su radili i zaradjivali pre 3-4 godine!!

BTW, Stvar je OK, chuo sam je... uz malo srece, mogu da je ubace u neku TV reklamu (kao muzicku podlogu - ne da nju reklamiraju!!) sto ce pomoci jos vise... nije svetski hit, ali je "quirky" i lepo radi.

Imali su Audio Bullys (sa Nancy Sinatra) slicnu zvaku, samo je bilo "malo tvrdje", techno / elektro...i odlicno je proslo.

Sve je cool, cim izadje neki novi track, svi DJ to "odvrte" lepo..na kraju, svima treba nova muzika svake 2-3 nedelje, inace dosade iste ploce...
Moj point je da je sve sad kratkotrajnije nego pre 3-4 godine...i sve se mnogo brzo zaboravi, nego pre...

kad smo (sami) izdali Doobie Bros bootleg (Zanzibar - Rock Stars)..poceli su da ga vrte svi DJ-i..(samo smo poslali 100 komada "taste maker-ima)..od Dave Clark-a, Full Intention, Pete Tong-a, Boy George-a, jako sirok dijapazon DJ-a..svima je radilo po nesto...prodali smo sami preko 8,000 komada i na kraju (2 godine posto smo je uradili) potpisali za Warner Bros (za velike pare!)...koju su ga opet na kraju zabrljali...(njihov dance pod-label, ostao bez para, remix kasnio (Space Cowboy ga uradio)..nisu izdali singl, i samo je zavrsio na gomili kompilacija...

Ne zelim da "ubijam" niciji rad i uspeh, ali samo kazem da PO MENI, bavljenje dance muzikom nije vise vredno kao nekad. Rezultati (a i nagrade za sav taj trud, putovanje, rad u studiju itd...su smesne...da kazem opet, u poredjenju kako je bilo pre. !)
E sad ko hoce i dalje da se bavi house muzikom pod tim uslovima - fair enough ! (sto bi rekli Englezi)

meni je sad interesantno, sto mogu da se osvrnem i pogledam iza sebe i sagledam neke stvari, koje nisam mogao kad sam pocinjao...a nije ni bilo nekoga da mi skrene paznju, posavetuje, kaze..sta vec..

ajde..dosta vise..udavio sam! Good luck...
Old 17-11-2009, 08:37 PM   #38
Hollywood
Senior Member

Hollywood's Avatar

Quote:
manje vise - sve sto si rekao stoji...sem par sitnica.
Na pr, da si izdao plochu u zlatno doba...mozda bi prodao 10-20.000 (sirom sveta) ..max...30-50K..tesko. ali nema veze..
tako mi rekli sa Juno.co.uk ljudi koji tamo rade i meni je bilo previse, ali valjda oni bolje znaju.

Quote:
I sam vidis da su cifre prodatih ploca male...to 500-600 komada je SADA WORLDWIDE!!! A pre 3-4 godine, toliko se prodavalo samo u Engleskoj za jedan weekend!!

To "nekad" o kome pricam je bilo svega pre 3-4 godine...nije pre 20 godina!!
Klubovi su bili isti i tad i sad (samo sad ih ima manje i ima manje ljudi po klubovima..-oficijelni podatak !)
ljudi sve skidaju sa neta za dz, a sto se tice klubova omladina sirom sveta slusa hiphop, house je malo dovidjenja.

Quote:
Ti ljudi o kojima pricam, rade i danas...jedan je Grant Nelson (sigurno si cuo za njega...legenda!), drugi je MJ Cole...obojica i dalje DJ-ishu...odlicni su producenti i muzichari, MJ pogotovu...i obojica izdaju svoju muziku ali je to samo 5% od onoga sto su radili i zaradjivali pre 3-4 godine!!
Obojica su mnogo podrzali traku, Grant posebno. Ali oni nisu napravili nista specijalno novo zadjih par godina, MJ cole je mogao da ode u komerc, ne znam zasto to nije uradio. A Grant je skoro napravio jednu "moderniju" pesmu i odmah je bio u top10 svih online prodavnica. Imam utisak da su se oni smorili i umorili od cimanja. Moj licni utisak.

Quote:
kad smo (sami) izdali Doobie Bros bootleg (Zanzibar - Rock Stars)..poceli su da ga vrte svi DJ-i..(samo smo poslali 100 komada "taste maker-ima)..od Dave Clark-a, Full Intention, Pete Tong-a, Boy George-a, jako sirok dijapazon DJ-a..svima je radilo po nesto...prodali smo sami preko 8,000 komada i na kraju (2 godine posto smo je uradili) potpisali za Warner Bros (za velike pare!)...koju su ga opet na kraju zabrljali...(njihov dance pod-label, ostao bez para, remix kasnio (Space Cowboy ga uradio)..nisu izdali singl, i samo je zavrsio na gomili kompilacija...
los trenutak su zaboli, drugo mislim da je problem sa velikim izdavackim kucama sto rade jako sporo. Treba im realno od 8-12 meseci da nesto sto ima potencijal da prodje komercijalno dobro preuzmu i podignu na visi nivo i cesto se desi da hype oko pesme prodje. To je jedina stvar oko koje se plasim za moj trek, jer su ga svi zivi vec vrteli i izvrteli, doduse jos uvek ga pustaju svuda, ali opet.

Quote:
Ne zelim da "ubijam" niciji rad i uspeh, ali samo kazem da PO MENI, bavljenje dance muzikom nije vise vredno kao nekad. Rezultati (a i nagrade za sav taj trud, putovanje, rad u studiju itd...su smesne...da kazem opet, u poredjenju kako je bilo pre. !)
E sad ko hoce i dalje da se bavi house muzikom pod tim uslovima - fair enough ! (sto bi rekli Englezi)
Ja ne mislim da zelis da ubijas neciji rad i uspeh, ja kapiram da si ti "tamo" od pocetka i da si prosao kroz celu tu pricu koja se prilicno *ebala to je nekada bio ozbiljan biznis, sada se vracamo na to da je house ipak andergraund muzika, sto i jeste, i da tu nema mnogo para. To sve treba shvatiti kao ozbiljni hobi pa ako se nesto desi moze da bude gotivne muzike i putovanja, zurki itd.
Hollywood is offline   Reply With Quote
Old 17-11-2009, 09:12 PM   #39
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Hollywood View Post

Obojica su mnogo podrzali traku, Grant posebno. Ali oni nisu napravili nista specijalno novo zadjih par godina, MJ cole je mogao da ode u komerc, ne znam zasto to nije uradio. A Grant je skoro napravio jednu "moderniju" pesmu i odmah je bio u top10 svih online prodavnica. Imam utisak da su se oni smorili i umorili od cimanja. Moj licni utisak.

Grant je jedno vreme imao par labela, office sa 5 ljudi, itd (valjda ima jos jedan sada..) zena mu vodi to...kad smo se upoznali, obrtali su milionske cifre godisnje (u pravom smislu reci!!)...a i Cole je imao dve jako dobre godine..
Coleta su onda otkacili iz labela, odmah po izdavanju drugog albuma (prvi se prodao 100.000 - i ni kinte nije dobio preko avansa koji su mu dali !!!)
Drugi album - nestao bez glasa...
sad organizje svoje zurke i radi nesto sitno.

Na vrhuncu slave, obojica su radili top remixe za top kintu (?10-20 soma po miksu!!)..i ja sam radio sve sto oni nisu hteli..(he he..) Bas su se bili razmazili od para...i onda ih je preko noci "omlatilo po glavi"....

Sad rade mikseve za po soma funti i putuju po svetu za male pare...

jako mali je rok trajanja muzike..bilo house ili sta vec...sve je disposible, kao zvaka...
Ok je kao hobi , sto kazes...ako nemas velikih troskova (studio, prostorija, sprave, itd...)
samo napred.

pozz
Old 18-11-2009, 11:12 AM   #40
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Skroz je tačno da prezasićenost ponude na dance sceni dolazi do nekog svog vrhunca, međutim, samim tim imamo pred sobom barem 80% od toga nezanimljive , bezlične i bezidejne muzike...iako je veća konkurencija i manja zarada - ipak mislim da stvarno dobar i zanimljiv trek nađe put do ?ire publike. Hit je hit! Evo npr. Pitbull - I want cha...potrajao je od ljeta i jo? se zavrti po klubovima...ne vjerujem da će biti neki dance evergreen, ali je uspio da se probije kao mega hit..planetarno...ne samo da se probije, već i da potraje nekoliko mjeseci - ne nedelja , ni dana! Tako da je barem ne?to ostalo isto - pravi trek u pravom trenutku postaje hit...e sad trajanje i zarade su druga priča...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules