Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-11-2009, 05:07 PM   #41
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: korišćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Quote:
Originally Posted by iš pile preko žile! View Post
ne razumemo se izgleda.
Ne, razumemo se vrlo dobro... Evo sta si napisao u prvom postu:

1. da li postoji nekakvo zakonsko pravo da tužimo ovu firmu, ili je to što su uradili savršeno legalno. (znam da je tužba praktično nemoguća, pitam se samo šta su naša prava)

2. da li postoji mogućnost da nekako omastimo brke od ovoga, i šta biste vi uradili na našem mestu

Da bi na kraju ispalo i da vam pare nisu bitne, jer vi svakako to volite (ne sumnjam), zadovoljavate se malim stvarima i tako to, skromno i bogougodno...

Mis'im... stvarno
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 13-11-2009, 05:22 PM   #42
i? pile preko ?ile!
Junior Member

Default Re: kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

ne.

napisao sam:
Quote:
jer nam novac nije glavna motivacija
a ne da ne bismo voleli da dobijemo ?to vi?e para.

napisao sam:
Quote:
niko od nas nije blizak biznisu ili pravu, prilično smo nesposobni u tim oblastima te nismo umeli bez pomoći advokata da sastavimo odgovarajuće preteće pismo, zato sam se i bio obratio ovde za savet
voleo bih da smo umeli da sve napravimo tako da dobijemo vi?e para. Ali nismo.

ne znam odakle si izvukao "skromno i bogougodno"?

evo jo? jednom najsa?etije i vi?e da ne smaram forum:

Postavio sam pitanje sa ?eljom da izvučemo ?to vi?e novca. To ne znači ni da nam je novac glavna motivacija u sviranju, ali isto tako ne znači ni da ne ?elimo ga dobijemo ?to vi?e onda kada je to moguće. U ovom slučaju, s obzirom na na?e pravno-poslovne sposobnosti, znanja i iskustva, mislim da nismo mogli dobiti vi?e od ovoga ?to jesmo bez nečije stručne pomoći (koju nismo imali). To ne znači da neko drugi na na?em mestu ne bi uspeo da izvuče 2000 evra, nego da mi nismo mogli.

ne bih voleo ovde da se svađam jer je već pre?lo skoro pa na neki lični nivo. mislim da si me pogre?no razumeo, verovatno zato ?to sam u prethodnim postovima bio malo preop?iran i nejasan, pa se zbog toga izvinjavam.

Toliko od mene ?to se tiče razja?njavanja ličnih motivacija.
i? pile preko ?ile! is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2009, 03:50 PM   #43
Color
Senior Member

Color's Avatar

Default Re: kori?ćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Quote:
Originally Posted by i? pile preko ?ile! View Post
izvini ako smo ti spustili cenu. a sebi svakako nismo - na?a početna cena je pozitivna nula (jer nam novac nije glavna motivacija ni kad su svirke u pitanju, i "izdava?tvo"), tako da ona mo?e samo da se poveća

ali moglo bi se reći: nismo podigli cenu od te nule onoliko koliko smo mogli. ok. međutim, ja u to ne verujem (kada smo mi u pitanju). nismo mogli.

iskreno verujem da bi recimo ti - ako bi se slučajno nekad na?ao u sličnoj situaciji - uspeo da postigne? cenu kojom će? biti zadovoljan, te dobijene pare potro?io na neki lep godi?nji odmor, novu opremu ili vredan poklon voljenoj osobi (mislim da plaćanje u odeći ipak nije najsrećnije re?enje)

A mi.. pa niko od nas nije blizak biznisu ili pravu, prilično smo nesposobni u tim oblastima te nismo umeli bez pomoći advokata da sastavimo odgovarajuće preteće pismo, zato sam se i bio obratio ovde za savet S toga ne mislim da smo napravili glupu odluku, niti da smo u smislu u kom ti to predstavlja? ne?to naučili, kao "iz gre?aka". (Ali ja sam usput naučio sva?ta o autorskim pravima i jo? nekim bliskim stvarima ?to mi je drago.)

Hoću da ka?em, bez sumnje smo mi mnogo nesposobniji od tebe, ali smo delali u skladu sa na?im sposobnostima. Mislim da smo se potrudili u meri u kojoj je to racionalno. Nemamo za ?ta da se kajemo.

Nekom pogača nekom mrvice, svakom prema sposobnostima i apetitu.

srdačan pozdrav i sve najbolje
Svoj post koji sam postavio u cudjenju da mi nije jasno zasto sami muzicari na takvim i slicnim sajtovima srozavaju sami sebi i drugima cenu nisam uputio na vasu adresu, niti sam zeleo time tebe ili tvoju ekipu sa kojim radis muziku da pogadjam... Uopste ne smatram da ste vi neuki, neupuceni itd.

Generalno me iritira sto kompanije koje na takav nacin iskorisvavaju neciji trud i autorski rad funkcionisu i stavljaju pare u svoj dzep ne radeci maltene nista.. Ali isto tako, ne bi funkcionisale da nema ko da postavi muziku pod tim uslovima..

Niko se nije rodio naucen niti mu je znanje palo sa neba... Svi gresimo i svi ucimo. Postujem vas stav.

Medjutim, takodje sam iz tvojih postova skontao da si dosao da potrazis savet kako da nesto izvuces iz toga... Na kraju krajeva ako se vec i ne radi o novcu, onda ste mogli i za DZ da im date uz uslov da vas negde potpisu..na njihovom sajtu ili gde god...ili da vam sledeci put ponude neku saradnju itd.

Meni licno cenu spustili niste posto ja ne postavljam muziku na takve sajtove.. Niti me to ugrozava. Dovoljno dugo sam u ovom poslu da znam da se muzika moze kupiti i za 1$ ali i da se moze naplatiti xxxxxx$.

pozdrav i sve najbolje!
Color is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2009, 03:58 PM   #44
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

svaka skola se placa....ovo je tek pocetak!
Ja bi mogao do sutra da pricam kako velike kuce (kao na pr. V2 , Universal, Island, itd...) zavlace za pare, hoce da prevare itd...
Takav je biznis - ko koga bolje prevari!!

Da li ti njih - da ti daju veliiiki avans pa te boli kita da li ce da prodje ili
oni tebe - da ti ne daju nista unapred a bogami ni posle!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2009, 04:02 PM   #45
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
svaka skola se placa....ovo je tek pocetak!
Ja bi mogao do sutra da pricam kako velike kuce (kao na pr. V2 , Universal, Island, itd...) zavlace za pare, hoce da prevare itd...
Takav je biznis - ko koga bolje prevari!!

Da li ti njih - da ti daju veliiiki avans pa te boli kita da li ce da prodje ili
oni tebe - da ti ne daju nista unapred a bogami ni posle!!
Da, nazalost se danasnje "uspesno" poslovanje bazira prevashodno na tome, kako nekoga "legalno" da zavrnes...
Color is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2009, 11:17 PM   #46
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: korišćenje muzike u reklamnim spotovima bez pitanja autora - molim savet

Quote:
Originally Posted by Color View Post
Da, nazalost se danasnje "uspesno" poslovanje bazira prevashodno na tome, kako nekoga "legalno" da zavrnes...
Pa uspešno poslovanje je valjda oduvek bilo bazirano na tom principu.

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules