|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Naslov lepo kaze o cemu bi trebalo da porazgovaramo uzimajuci u obzir da se korisnik zamisljenog studija lepo snalazi sa spravama,ima prosecno znanje i talenat i pokusace da zivi od toga.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
|
![]()
Moje misljenje je da tipski studio u danasnjim uslovima tesko opstaje pa se mora svastariti sto bi znacilo da se radi i midi programing,da se snima zivi bubanj,da se radi mastering,da se snimaju kojekakvi instrumenti i udovoljava se musterijama na sve moguce nacine,pocev od besomucnog peglanja vokala pa nadalje.Znaci snimaju se sve vrste muzike da bi se imalo sto vise posla.Za studio koji bi ispunio takve uslove mislim da su potrebni:
MAC ili PC komp sa barem dual core 2,5ghz konfiguracijom i min. 4gb rama DSP karte tipa UAD,POCO,DUENDE,LIQUID MIX....sto vise to bolje Zvucna karta pouzdanog proizvodjaca tipa RME,MOTU,DIGIDESING itd... Monitoring u rangu cena od 1500e na dalje.... Monitor kontroler+talk back+preampi za barem 4 para slusalica Mikrofoni:barem jedan akg c414 ili rode K2 ili kvalitetnije,par shurki sm57,sm58,d112 itd... Barem jedan "jaci" preamp+8 nekih koji ce pristojno posluziti.... Barem jedan kvalitetniji modul ili klavijatura,na pr. korg trinity minimum Kontroler koji ce ubrzati ceo posao... Nastavite vi... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
|
![]()
Iskreno, bitnije mi od pola navedenih stvari bi bila akustika, postojanje live rooma (ako vec postoje mikrofoni, headphone ampovi...), itd, itd...
Takodje, voleo bih da vidim manje "svastarenja" kod domacih studija. Zasto ne bi postojao studio koji se samo bavi miksanjem ili masteringom? Kad se vec ulaze u toliko DSP sistema, zasto ne kupiti i sekvencer, neke pluginove? Izaslo je toliko toga (pluginova) u poslednjih par godina, ali se to izgleda kod nas ne prati (nije "narodno", a nije DSP pa automatski nije zanimljivo)... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
MAO
|
![]()
Evo ti okvirni spisak opreme koje sam nakupio i zasad nemam računicu da idem dalje, a smatram da imam sve što mi je potrebno za rad.
Mackie Onyx 16 + fw option RuDaw Pro (intel dualcore 6550 sa 2gb RAM-a, 2.5TB WD HDD, i radim na XP sa Steinberg platformama) Mackie HR824 i Yamaha NS10m RME FIREFACE 800 i M-Audio ProFire 2626 Uad 2 Duo, sa ozbiljnim paketom plugova Yamaha REV7 oldschool hardwerski reverb Mikrofoni - 6 x SM57 (za bubnjeve i pojačala) 2 x AKG C451 1 x AKG D112 Sennheiser MD441 Rode K2 Adam&Hall multicore kabl 24-4, 30m Behringer 4ch pojačalo za slušalice (odvojena 4 mixa) i od skora Behringer stage monitoring (2 x 400w!), za monitoring na Live snimanjima uzeo sam i Extreme Isolation Ex-29 sluške za bubnjare i štagod kao i Radialov Pro-RMP re-amp box što je divna jedna stvar za snimanje gitara. Sa obzirom na cene i obim posla, nemam mogućnosti da krenem u neke dalje nabavke, tipa ozbiljnog vokalnog preampa (što bih voleo i smatram da mi je potrebno), još jednog stereo para recimo AKG C414 i obavezno nekog jačeg 2kanalnog AD-DA konvertera. Ovo sa čim radim, mi zasad služi jako dobro, i verujem da je više do mog iskustva i pristupa, jer sam dobijao na mix snimke i iz dosta opremljenijih studija, gde im bog nije mogao pomoći. Za sada sam batalio dalju nabavku opreme i više se fokusiram na sam enterijer studija (pre 10dana uradio kompletno novu ventilaciju od 400e) i akustičke elemente, jer me to sputava da i postojeći spisak opreme iskorišćavam u punom sjaju. I mislim da je u tome i ključ, i prava mera. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
to cika arture! 6 komada 57ica...!
E,deco,to je old school...! Brawo! Balkanski studio? Evo: Ja: Nemam prostor, ja po ulici snimam... Gore~pomenuti mackie 1640, Neki pc (c2d,hard,ploca,kuler,kuciste) Kabl za mackie i neki pc Adam hall 16x4 33m... D112 AT DK7 neki majkovi Beta 57 Neki Monitori Kablovi mackie~monitori Sluske at m50 Jos mikrofona Jos neka gomila kablova Stari uad express (vintage uad) Brdo i po' ulozenih para koje su mogle i za drogu... Kilo i po' nerava... ...i tri na karte... M
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 28-10-2009 at 12:32 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Pih, kakav je to balkanski studio kada nemate Beringer-e!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#8 |
MAO
|
![]()
imam ja beHringera ! i to 3-4 komata !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Behringer?!?!
...mislio sam da osnujem fan klub! Imali bi vise clanova nego DS+PUPS+SPS+Gej 17 zajedno! Da vidis tek nasu paradu sto bi smeli da posalju na usce... ![]()
![]() |
#10 |
Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Najskuplji komad opreme za koji mislite da je smece? | darkstar | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 75 | 03-07-2009 10:12 PM |
Besh studio koji maskotu nema (: | dawid | Razno | 18 | 02-06-2009 08:05 PM |
Jeftin komad opreme za koji mislite da nije smece | Gmile | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 29 | 15-02-2009 03:17 AM |
Koji stereo mic pre-amp do 300 ? i koji par mikrofona? | arto | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 15 | 04-03-2005 07:30 PM |
PLUGIN koji jedan ljudski glas pretvara u nekoliko... | Shady | Audio Software | 15 | 30-09-2004 09:15 PM |