Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-10-2009, 09:15 PM   #1
quake
Banned

Default Koji je minimum opreme za jedan balkanski studio koji pretenduje da bude komercijalan

Naslov lepo kaze o cemu bi trebalo da porazgovaramo uzimajuci u obzir da se korisnik zamisljenog studija lepo snalazi sa spravama,ima prosecno znanje i talenat i pokusace da zivi od toga.
quake is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2009, 09:37 PM   #2
quake
Banned

Default Re: Koji je minimum opreme za jedan balkanski studio koji pretenduje da bude komercij

Moje misljenje je da tipski studio u danasnjim uslovima tesko opstaje pa se mora svastariti sto bi znacilo da se radi i midi programing,da se snima zivi bubanj,da se radi mastering,da se snimaju kojekakvi instrumenti i udovoljava se musterijama na sve moguce nacine,pocev od besomucnog peglanja vokala pa nadalje.Znaci snimaju se sve vrste muzike da bi se imalo sto vise posla.Za studio koji bi ispunio takve uslove mislim da su potrebni:
MAC ili PC komp sa barem dual core 2,5ghz konfiguracijom i min. 4gb rama
DSP karte tipa UAD,POCO,DUENDE,LIQUID MIX....sto vise to bolje
Zvucna karta pouzdanog proizvodjaca tipa RME,MOTU,DIGIDESING itd...
Monitoring u rangu cena od 1500e na dalje....
Monitor kontroler+talk back+preampi za barem 4 para slusalica
Mikrofoni:barem jedan akg c414 ili rode K2 ili kvalitetnije,par shurki sm57,sm58,d112 itd...
Barem jedan "jaci" preamp+8 nekih koji ce pristojno posluziti....
Barem jedan kvalitetniji modul ili klavijatura,na pr. korg trinity minimum
Kontroler koji ce ubrzati ceo posao...

Nastavite vi...
quake is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2009, 09:49 PM   #3
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Default Re: Koji je minimum opreme za jedan balkanski studio koji pretenduje da bude komercij

Iskreno, bitnije mi od pola navedenih stvari bi bila akustika, postojanje live rooma (ako vec postoje mikrofoni, headphone ampovi...), itd, itd...

Takodje, voleo bih da vidim manje "svastarenja" kod domacih studija. Zasto ne bi postojao studio koji se samo bavi miksanjem ili masteringom?

Kad se vec ulaze u toliko DSP sistema, zasto ne kupiti i sekvencer, neke pluginove? Izaslo je toliko toga (pluginova) u poslednjih par godina, ali se to izgleda kod nas ne prati (nije "narodno", a nije DSP pa automatski nije zanimljivo)...
Old 27-10-2009, 10:11 PM   #4
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Evo ti okvirni spisak opreme koje sam nakupio i zasad nemam računicu da idem dalje, a smatram da imam sve što mi je potrebno za rad.
Mackie Onyx 16 + fw option
RuDaw Pro (intel dualcore 6550 sa 2gb RAM-a, 2.5TB WD HDD, i radim na XP sa Steinberg platformama)
Mackie HR824 i Yamaha NS10m
RME FIREFACE 800 i M-Audio ProFire 2626
Uad 2 Duo, sa ozbiljnim paketom plugova
Yamaha REV7 oldschool hardwerski reverb

Mikrofoni - 6 x SM57 (za bubnjeve i pojačala)
2 x AKG C451
1 x AKG D112
Sennheiser MD441
Rode K2

Adam&Hall multicore kabl 24-4, 30m
Behringer 4ch pojačalo za slušalice (odvojena 4 mixa)
i od skora Behringer stage monitoring (2 x 400w!), za monitoring na Live snimanjima

uzeo sam i Extreme Isolation Ex-29 sluške za bubnjare i štagod kao i Radialov Pro-RMP re-amp box što je divna jedna stvar za snimanje gitara.

Sa obzirom na cene i obim posla, nemam mogućnosti da krenem u neke dalje nabavke, tipa ozbiljnog vokalnog preampa (što bih voleo i smatram da mi je potrebno), još jednog stereo para recimo AKG C414 i obavezno nekog jačeg 2kanalnog AD-DA konvertera. Ovo sa čim radim, mi zasad služi jako dobro, i verujem da je više do mog iskustva i pristupa, jer sam dobijao na mix snimke i iz dosta opremljenijih studija, gde im bog nije mogao pomoći.
Za sada sam batalio dalju nabavku opreme i više se fokusiram na sam enterijer studija (pre 10dana uradio kompletno novu ventilaciju od 400e) i akustičke elemente, jer me to sputava da i postojeći spisak opreme iskorišćavam u punom sjaju. I mislim da je u tome i ključ, i prava mera.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2009, 12:19 AM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

to cika arture! 6 komada 57ica...!
E,deco,to je old school...!
Brawo!
Balkanski studio? Evo:

Ja:
Nemam prostor, ja po ulici snimam...
Gore~pomenuti mackie 1640,
Neki pc (c2d,hard,ploca,kuler,kuciste)
Kabl za mackie i neki pc
Adam hall 16x4 33m...
D112
AT DK7 neki majkovi
Beta 57
Neki Monitori
Kablovi mackie~monitori
Sluske at m50
Jos mikrofona
Jos neka gomila kablova
Stari uad express (vintage uad)
Brdo i po' ulozenih para koje su mogle i za drogu...
Kilo i po' nerava...
...i tri na karte...

M

Last edited by Bockie; 28-10-2009 at 12:32 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2009, 02:03 AM   #6
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Pih, kakav je to balkanski studio kada nemate Beringer-e!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2009, 02:36 AM   #7
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe View Post
Iskreno, bitnije mi od pola navedenih stvari bi bila akustika, postojanje live rooma (ako vec postoje mikrofoni, headphone ampovi...), itd, itd...

Takodje, voleo bih da vidim manje "svastarenja" kod domacih studija. Zasto ne bi postojao studio koji se samo bavi miksanjem ili masteringom?

Kad se vec ulaze u toliko DSP sistema, zasto ne kupiti i sekvencer, neke pluginove? Izaslo je toliko toga (pluginova) u poslednjih par godina, ali se to izgleda kod nas ne prati (nije "narodno", a nije DSP pa automatski nije zanimljivo)...
Potpuna istina...
Old 28-10-2009, 09:33 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

imam ja beHringera ! i to 3-4 komata !
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2009, 09:48 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Behringer?!?!

...mislio sam da osnujem fan klub! Imali bi vise clanova nego DS+PUPS+SPS+Gej 17 zajedno! Da vidis tek nasu paradu sto bi smeli da posalju na usce...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 28-10-2009, 10:59 AM   #10
don corleone
Member

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Behringer?!?!

...mislio sam da osnujem fan klub! Imali bi vise clanova nego DS+PUPS+SPS+Gej 17 zajedno! Da vidis tek nasu paradu sto bi smeli da posalju na usce...
Dok ga drugi kude, kod nas je k'o dar sa neba!
don corleone is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules