Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 29-07-2009, 11:21 PM   #11
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Default Re: Trebam suradnika - midi mockup u sibeilus score

Pa da ali samo tonske visine i ritam, ne i oznake dinamike, agogike itd. Ja bi ti to rado odradio i imam prakse ali sam na zalost i sam u guzvi s vlastitim projektima
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 30-07-2009, 12:15 AM   #12
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Ma evo....započela sam sama i super to ide! Stvari koje ne znam predobro radi sam sibelius (oznake pedala harfe itd...), pa je to sve puno lakše nego sam očekivala. Samo je puno, puuuno posla sa samom definicijom svega, a morala sam mjenjati i instrumentaciju jer su mi u zadnji tren javili o kakvom se orkestru radi.
Morala sam se odreći celeste, piccola i bass clarineta, a bitni su bili... (2.2.2.2/4.3.3.1/timp + 3 percussion/hp/strings).
A dobro...
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 12:08 PM   #13
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Evo, gotovo!
Radila sam bez pretjerivanja danonoćno 3 dana na tome.

Ovim putem se moram javno zahvaliti velikom čovjeku i umjetniku Slobodanu Markoviću - slowstaru koji mi je neprocjenjivo puno pomogao ispravkama i sugestijama i pisao meilove koje sam morala printati i čitati oko 7,8 puta (koliko su bili opse?ni i konstruktivni) ne ?tedeći svoje vrijeme, volju ni znanje.

Beskrajno puno hvala!!
Old 03-08-2009, 12:22 PM   #14
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Ehhh sta ti je kad si zensko... a ja coveka jos pre godinu dana par puta molio da napise par pasusa o orkestraciji u softverskom okruzenju i jos uvek nista od toga
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 02:29 PM   #15
vasko
Senior Member

vasko's Avatar

eto vidis
Old 03-08-2009, 02:45 PM   #16
slowstar
Pro Member

Quote:
Originally Posted by zmaj View Post
Ehhh sta ti je kad si zensko... a ja coveka jos pre godinu dana par puta molio da napise par pasusa o orkestraciji u softverskom okruzenju i jos uvek nista od toga
Radim na tome, radim na tome!!!
Nadam se da cu uspeti uskoro da odem u (verujem zasluzenu) penziju, pa da mi se makar struja, telefoni, infostan, i ostale zavrzlame "same" placaju, pa cu da prionem na to da malo onog znanja koje sam dugim nizom godina, ucenjem, a i praksom sticao, prenesem u maksimalno jednostavnoj (i u potrebivoj) formi
cenjenom forumu u vidu nekolicine instruktivnih fajlova, a i pun sam ambicije da nastavim rad na knjizi Symphonic MIDI - no mistery...
Pozdravljam, i duboko sam dirnut lepim recima kojima me je nagradila Anita, ZAISTA!!!
Old 03-08-2009, 03:08 PM   #17
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

Thumbs down Re: Trebam suradnika - midi mockup u sibeilus score

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Radim na tome, radim na tome !!! a i pun sam ambicije da nastavim rad na knjizi Symphonic MIDI - no mistery...
samo napred slowstar
Bitch is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 03:19 PM   #18
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

To je prava stvar! I cini mi se, za sada velika "rupa", jer nigde ne postoji slicno kvalitetno stivo, a siguran sam da slowstar ima znanja i znanja, pa bi bilo lepo da to podeli sa onima koji su ga zeljni
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2009, 08:28 PM   #19
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by zmaj View Post
Nije stvar u tome da sam ?ensko.
Slobodan i ja smo i inače u kontaktu i on mi je velika podr?ka za moj rad na svaki način. Pa evo, ovaj put i na način da mi bude score supervizor.

_________

ZMAJ
A sto te točno zanima o orkestraciji u softwarskom okru?enju?
Ima jako puno knjiga na tu temu i treba ih sve pročitati.

Najosnovnija stvar je da poznaje? tradicionalnu orkestraciju i da sklada? stvari imajući u glavi raspored svih instrumenata i koristeći instrumente na logičan način kao za sviranje u?ivo. Uz svjesnost da je previ?e toga moguće uz samplove ?to nije uz orkestar.

I recimo... ima nekih kontradiktornosti... npr. kad svira? dvije note prvih violina, to sa samplovima zvuči punije i jače. Dok bi u?ivo te dvije note raspodijelio i dobio puno tanji zvuk.
Za stringse je potrebno skladati u 4 (tj. 5, bas doublira cello za oct nize) tona, ne vise. Sto si nize, to trebaju biti veci intervali (ne gusci od kvinte), a sto ides vise (vln1 i 2), to mogu biti manji. Zapravo, to ide po teoriji o harmonicima.

Treba razmi?ljati da zaista sklada? za orkestar, a ne da svira? klavir uz zvuk violine.... kad cujes običan kvintakord odsviran kao na klaviru sa samplom stringsa znas da je radio netko tko ne zna... (a cujem to stalno i stalno.. na nasim prostorima offcourse... )
Cijeli pristup tome treba biti ozbiljan i temeljit. Ja se posvećujem svakom instrumentu jaaako dugo.
Pronalazim idealan sample za odgovarajuću dionicu, puno koristim keyswitch i mjenjam artikulacije, stavljam ih u idealan prostor i na kraju svega, crtam expression da sve zvuči kako bi zvučalo u ?ivo.
U prvo sam vrijeme mrzila score supervizora koji me namučio da danima crtam artikulacije stringsa do takvih detalja da jednostavno pomisli? da je čovjek lud ili si ti netalentiran. Fora je u tome da nikad nisam obraćala pa?nju na finoću izvođenja i nestanka svakog tona. Nego sam slu?ala zvuk instrmenta i artikulaciju... a on je htio da svaki ton bude prirodno izveden i da svaki krajičak svake linije bude diminished.
I onda izvodi? svakojake pizdarije da to izvede?.
Za taj cue od minutu sam radila 2 puna dana.
I nakon toga mi je to sad u krvi.
Tako se napreduje. Radi sa Amerima i naučit će?. Nakon ?to će? ih prvo mrrrrzit jako.

Va?no je i da poznaje? koji je instrument u kojoj lagi najjači i da ih koristi? tu za melodijske linije.

U vezi dinamike je vazno da razlikujes i glasnoću i boju tona. Sa samplovima mozes staviti jednostavno pojačati pianissimo... ali to je besmisleno.

Vazno je da melodiju od background materijala jasno razdvoji? bilo bojom instrumenta, lagom, ritmično?ću.... artikulacijom.

Itd.

...

Ma dobro, neću sad ja o tome svemu, jer ne znam ?to te točno zanima.
Old 03-08-2009, 08:31 PM   #20
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Pozdravljam, i duboko sam dirnut lepim recima kojima me je nagradila Anita, ZAISTA!!!
Potpuno mi je promakao ovaj post!

Ma riječi su premalo. Ja sam stvarno beskrajno zahvalna tebi.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules