Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-07-2009, 12:12 PM   #21
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Zidanje studija! Predlog i pomoc :)

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Niko tebe ne obeshrabruje da ne radis, naprotiv, samo ti iznosimo realne cinjenice iz gradnje, koje su vezane sa troskovima. Evo ti par primera

kupatilo - tesko da moze da se uradi za ispod 2000e (sanitarije, plocice, razvod vode i majstori - 5-10/m2 postavljanja plocica)

Razvod struje... za takav objekat, te velicine... .da ne lupam, ali ispod 1500e sa kablovima, radom, bez luksuzne rasvete....

Ok.... cigla, ali krec, cement, pesak, armatura....... to je jedan od jeftinijih delova price...

Malterisanje, oko 3,5e/m2 povrsine ......

Stolarija, podovi (laminat zaboravi) - bilo kakav drveni pod (brodski, parket) tesko da moze da bude ispod 20e/2 kad se postavi, ohobluje i prelakira.....

Plafoni - rigips ispod 11e/m2 nema, bez vune iznad, drveni plafoni slicno kao i podovi.....

A ono sto ti Braca (pa i ja kazemo), da smo samo za sazidane rezije (bez opreme) pukli dooobrih para.... ja jos nisam ni poceo da radim sobu za snimanje...

steta bi bilo, u tvom slucaju, za objekat tih gabarita, i uslovnosti ne uraditi sve do kraja..... e, da 4m visina... fantastnicno, ali odma pomnozi troskove bar za 40%...
Sve to + temelj + krov!!!
Old 24-07-2009, 12:26 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Sve to + temelj + krov!!!
BEZ (betonskog) "plivajuceg" poda.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 01:34 PM   #23
castelbianco
Junior Member

ne, ne, ne, ljudi! Pogresno ste me razumeli! Daleko od toga da sam i u jednom trenutku pomislio da me bilo ko obeshrabuje, naprotiv!
Mnogo je produktivnije dobiti upravo ovakve savete, konkretne i veoma malo razlicite u proceni odnosa para/kvadrata/materijala!

Stvarno sam mnogo zahvalan na svim, apsolutno svim postovima do sada! Takodje, ovo je odlicno mesto gde covek iz prve ruke moze da dobije nesebicno, iskustva drugih koji su kroz sve te faze prosli.

Tako da nema reci o obeshrabrivanju itd... Opustencija bre!

Ok, mozda je moj entuzijazam malo preteran ali dobro. Sta cu

Elem, cifra od 10.000 evra mi (15.000) se pominje samo za zidanje i materijal za podizanje konstrukcije! Znaci, sav potrosan materijal za temelj, zidove i krov! Na to sam mislio. Ne mogu preko da se isprsim odmah za sve. Nikako. Ali bice.

Opet kazem, ljudi zahvalan sam na ovoliko brzih odgovora i saveta, nisam sujetan niti najpametniji i ne patim od nadrkitisa i teatritisa pa da sad nesto tu pametujem. U suprotnom ne bi ni svrnuo ovde da se raspitam za iskustva ljudi.

A sto se placeva tice, ko ima makar malo ustekovane kinte neka dobro razmisli i potrazi da kupi neki plac na potezu Beograd-Avala jer cene skacu nenormalno a kada zavrse izlaz na autopt iz Zuca (gde sam ja sada) verovatno ce skociti jos vise. Priroda je fenomenalna, od Zuca do Bubanj potoka deset minuta i jos pet do Dusanovca/Komande/Plavog mosta...
Totalni off ali jbga, moram da pomenem.

Uglavnom, zelim parce raja gde cu ziveti, stvarati i uzivati. Kuca, studio, bazen, deca... hmmm... a u gradu sam a nisam. Mislim da se svi razumemo!

Aj postovacu slike kuce i placa pa da vidite na sta mislim... ako vas ne smaram... a i da vidite krajolik pa mozda neko i dodje da mi bude komsija.
castelbianco is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 02:00 PM   #24
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne razumem se u proracune,fizike i akustike ali ti kazem da potrosis sto manje para, nije tacno da rezija ne moze ispod 50 kvm i studio... Ni veliki drzavni studiji koji su 50 godina izbacivali najvece hiteve nemaju toliki prostor u rezijama... Da ne pricam o 99% privatnih studija ,gde su ljudi pretvarali kupatila u gluve sobe itd... Naravno da svi znaju sta je idealno...
Cak se kod nas vise vremena trosi u sobici za relax ispred rezije. Tu se cuga,klopa,preslusava,diskutuje...

Napravi studio funkcionalno ,malo ,da tebe zadovolji! Nikakve cigle,blokovi i bakraci. Lepo sendvice gipsa i azmafona,drveta (kojeg imas) i to je to... Verovatno sam nesto lupio,ali shvatas dobru nameru...! Da li ce to donositi 1500 dolara mesecno...? Polako... Nisam neki sad defetista,ali polako,pametno i to je to.

Best of luck!!!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 24-07-2009, 09:12 PM   #25
NLP
Moderator

NLP's Avatar

ajde onda konkretnije, malo da počneš razmišljati... najbitnija je režija/ mix prostor (ne da druge nije važno ali to je najzahtijevnije dobro odraditi, moraš da dobiješ rezultate od akustičnog tretmana... da su meritve čim linearnije kroz slušni spektar, te da imaš zdrav decay, i da tvoje uši/ mozak dobro djeluju unutra...)...

evo imamo početnu orijentaciju za režiju: visina plafona barem 4m (drvena podkonstrukcija dakako je "najoproštivija" i nema takvih zajebancija kao kod alu/ limenih...).

4m i više visina prostora je zaželjena kod pro studija... možeš da ideš na niže ali ispod tog gabarita bit če više problema (to da bi bilo dobro barem 4m govorimo kad ideš od nule ako bi omao več kupljen prostor onda je priča drugačija!... omda si obično limitiran na prosječnih 2.4-2.8m visine...).

Kakva je razlika u cjeni zidanja objekta sa takvom visinom sam procjeni!

Za početak dva linkova, da dobiješ orijentaciju za proporcije prostorije namijenjene za kritičko slušanje:
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=684
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=6&t=3148

... čitaj i druge podane linkove, neče uopšte štetiti!

Sad kad to pročitaš, vidjet češ zadovoljive proporcije stranica prostora... nema idealnih jer smo dakako limitirani zakonima fizike

Nek bude to prvi početak kod razmišljanja oko "kontrolke", nismo još kod Foley prostora, itd...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules