Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2008, 03:44 PM   #101
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Nisam bas najbolje razumela kakav 'spot za televizijsku kucu je u pitanju'?? Ukoliko je od tebe trazeno da napravis numeru za televizijsku reklamu,ti je prodajes,potpisujes autorski ugovor sa 'kucom' ili marketinskom agencijom kojim ona zadrzava pravo na emitovanje bez dodatne autorske naknade (znaci jednom je prodas i tu si zavrsio sa zaradjivanjem na numeri).Barem koliko sam upucena,nek me neko ispravi ako gresim.
Nisam sigurna da mozes da zastitis numeru u kojoj reklamiras ime neke televizije,to moras da proveris sa Sokojem :-/
Clanarina u Sokoju se ne placa,dovoljno je samo da odneses snimak na cd-u,popunis njihov formular i predas,ne dobijas nista,ali si zvanicno registrovan zajedno sa doticnom numerom...

"There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards."
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 04:11 PM   #102
Estbam
Junior Member

Estbam's Avatar

To je simpatičan muzički deo za televizijsku kuću; spominje se sve po malo što hvali jednu TV kuću, simpatično i izazovno, jer dobra je i savremena muzika itd. Isečak gde se spominje „ime“ televizijske kuće mogu da izostavim u zaštiti, u Sokoju, ako bi to bio problem (=da spominjem neku TV kuću). Ali posle mogu, kao što sam rekao, da postavljam imena koje god hoću TV kuće, koja će na kraju i da kupi „džingl“.

Dakle, nije reklama za neki proizvod ili uslugu, već, ako se može reći, reklama za samu televizijsku kuću. Znate da su to pravili na BK svojevremeno, kao i na ostalim televizijama.
Estbam is offline   Reply With Quote
Old 16-10-2008, 06:56 PM   #103
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Lepo ti je Eeva odgovorila, ja cu samo da dodam da ti stitis autorstvo muzickog dela, bez obzira sto je to za reklamne potrebe, ne verujem da se tekst moze zastiti, ali muzika moze, sve ostalo ti reche Eeva.
Braca is offline   Reply With Quote
Old 20-10-2008, 03:30 AM   #104
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

i tekst se zashticuje

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 26-10-2008, 12:56 PM   #105
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Usput odslu?ah dijelove TV emisije na BN TV o začkoljici između Rajića (Ju?ni vetar production), jo? nekih autora - sa jedne strane, naspram DM SAT (Dragana Mirković SatTV & velika petorka Zvuk Ju?nog vetra), a ba? oko za?tite autorskih prava, SOKOJ-a, isplate (neisplate tantijema, itd. itd.
Mo?da se pokrene ne?to sa mrtve tačke makar tu kod vas, pa polako taj lahorak pređe rijeke, brda i dolove, te dođe i u dr?avu gdje ja ?ivim? (Pusti snovi ).
alfom is offline   Reply With Quote
Old 27-10-2008, 11:12 AM   #106
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Usput odslu?ah dijelove TV emisije na BN TV o začkoljici između Rajića (Ju?ni vetar production), jo? nekih autora - sa jedne strane, naspram DM SAT (Dragana Mirković SatTV & velika petorka Zvuk Ju?nog vetra), a ba? oko za?tite autorskih prava, SOKOJ-a, isplate (neisplate tantijema, itd. itd.
Mo?da se pokrene ne?to sa mrtve tačke makar tu kod vas, pa polako taj lahorak pređe rijeke, brda i dolove, te dođe i u dr?avu gdje ja ?ivim? (Pusti snovi ).
Ultra zabavno. Nisam gledao, ali je ekipa do jaja! Devedesetih godina je ta ?kvadra iz Ju?nog vetra bila čuvena po tome ?to je ceo svoj "autorski" opus bazirala na ma?njavanju tada?nje turske produkcije. Ode se u Stambol na Bosforu (ili Frankfurt na Majni, svejedno), pokupuje se sve tursko ?to je iza?lo u skorije vreme i udri, prepisuj, potpisuj, ?tancuj, rokaj Nikada nisam bio blizak tim krugovima, prepričavam ono ?to su mi ispričali snimatelji koji su im pak bili bliski.

I ?ta sad - ta ista ekipa hoće da naplati pesme koje je poma?njavala po kom?iluku

To je isto kao kada je Mi?ko Ranđelović (vlasnik jednog od najvećih lanaca piratskih video klubova u Beogradu) osnovao komisiju za borbu protiv video piraterije. Mega!

Evo jedne male ilustracije. Link vodi na pesmu koju je snimio izvesni Kelt iz Bretanje (Francuska) uz pratnju rumunskih muzikanata. Mo?da neko prepozna deo pesme koju je 90-ih pevala ba? Dragana M... Verobvatno Kelt to nije maznuo od nje, nego su svi koristili isti izvor.

http://www.sendspace.com/file/k4e8st
Old 27-10-2008, 11:54 AM   #107
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

@ avacs
Negdje u to vrijeme, pjevac sa kojim sam povremeno tezgario ode 2 x po 3 mjes. u Turkiju na tezgu.
Ja ga pitao, kad smo se prvi puta sreli, kako prolazi, obzirom na jezicku barijeru. A meni moj Rifat kaze kako oni znaju haman sve i jednu koju on zapjeva. Posto sam ja zabavnjak i nisam to pratio, pomislih kako nasa produkcija zapljuskuje njih tamo. Tek sam malo kasnije skuzio da je Radio Teheran meka za 'dobre' kompozitore, kada su im aranzmani otisli na doradu u BosphorNaravno - i melodije
alfom is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 02:46 AM   #108
StevanKaranac
Junior Member

StevanKaranac's Avatar

ja sam citao nekih sedam strana ove teme,da vidim da neko nije vec napisao ono sto sam hteo da ti kazem,ali nisam bas imao strpljenja da procitam sve. vrlo lako mozes da se informises na sajtu http://www.nema-reklame-za-dz.org/
to je sajt agencije koja se bavi zastitom sutorskih prava,placa se clanstvo na godisnjem nivou ( 450 din ) i kada posaljes svoje delo platis regirtraciju,dobijas sertifikat. imas opciju i da svoje delo prezentujes drugim clanovima, i da ga na taj nacin ponudis na prodaju,ja to jos uvek nisam uradio,jer mi treba da skupim kintu za par pesama ( text i muzika sa registracijom i objavljivanjem na sajtu je 900 dinara ).... za sad znam jedan slucaj gde je devojka sklopila dogovor o prodaji svojih pesama ( mislim da je cifra 1000 eura za 4 texta,mesecno po jedan... )... sve jedno,ako ne zelis da prodajes pesme,mozes ih samo registrovati,a ne ponuditi na sajtu,sto se iovako dodatno placa..

izvinjavam se ako je neko vec pomenuo ovo sve...

Last edited by Oggy; 02-07-2009 at 03:32 AM.
StevanKaranac is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 03:31 AM   #109
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Niko nije pomenuo iz vrlo vaznog razloga...
Nebitno je za temu o kojoj pricamo.
Ovde niko ne osporava "koja je cija pesma", vec se prica o nacinu kako da ta svoja prava adekvatno naplatimo.
Da si pazljivo citao kako kazes, to bi svakako uspeo da ukapiras, bez potrebe da reklamiras nesto sto nema nikakve veze sa zivotom, osim koristi vlasnika agencije jer uzima lovu od naivcina, a bez da im ista omogucava sto ne mogu i sami, BESPLATNO.
Dokazati da je pesma tvoja mozes i tako sto CD posaljes preporuceno samom sebi, i na posiljci ti jasno stoji datum slanja. Sve sto treba da uradis je da ne uradis nista. Kada stignekoverat, ne otvaras ga i sklonis ga sa strane. Ako se ukaze potreba, prilozis kao dokaz na sudu i sve OK.
Agencija koju reklamiras samo radi to i za to ti uzima lovu.
Nema mogucnost naplate autorskih prava, jer to za sada jedino ima SOKOJ, a posredovanje u prodaji je vec stvar u koju se ne bih mesao.
A sad lepo kad ustedis te pare, lepo idi i popi neko pice, kupi neku pljeskavicu, a ostatak cuvaj za neko letovanje. Pametnije je

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2009, 08:29 AM   #110
StevanKaranac
Junior Member

StevanKaranac's Avatar

pa dobro,prositao sam tu foricu za slanje samom sebi,sve je to fino,ali me je u ovom slucaju , sto si me "izgrdio" zbunio post,tj pitanj eu nazivu teme koje kaze o zastiti prava a ne o naplacivanju ... sorryshka,nije mi bila namera da reklamiram,samo rekoh da kazem gde se moze zastiti pravo...

a sto se para i pljeski tice - para nema,sve dadoh na kaparu za lap top,a pljeskavice su mi deo posla,tako da ko je za pljeske neka se javi da poruci,nece morati da cek ana salteru dok se spreme hah

http://www.myspace.com/karanacstevan
StevanKaranac is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules