Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2009, 03:53 PM   #41
analog
Senior Member

analog's Avatar

Default Re: Pre

Quote:
Originally Posted by player View Post
evo imas ovde i DIY i DI-somebody pa biraj -hoces ti da letujes il' oni.Nije preskupo a i ne zale se bas na ove preampe
- http://www.seventhcircleaudio.com/
- http://www.gearslutz.com/board/high-...audio-n72.html
- http://www.gearslutz.com/board/high-...real-deal.html
I meni je sve to delovalo sjajno, pa sam se malo raspitivao i skapirao da kada plati? po?tarinu (servisa sa kojim isključivo rade) to dođe potpuno neisplativo
analog is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2009, 04:00 PM   #42
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
Originally Posted by Berko View Post
http://vintageking.com/Shop-New-Cate...ng-Mic-Pre-One

Ovaj ti je dobar ako mozes do njega a nije ni preskup
Api 500 je dobra fora imam i sam shadow hills ali napajanje +15-15V mozda malo premalo
+/- 15V je sasvim dovoljno za digitalne sisteme, tačnije snimanje na HDD ili ?ta već. Nema potrebe za nekim ludačkim pojačanjem da bi do?ao do 'nule'. A i ako ba? ima potrebe nije problem da se unutar modula podigne napon na ?eljeni. To re?ava proizvođač konstrukcijom. Na?iroko obo?avani Neve 1073 radi na +24V, a +/-15V je u prevodu 30V.. Ako to ne?to znači..

pozz

P.S. Jedino ?to ne bih preporučio jeste onaj A-Designov PSU za dva modula, jer je lo?.. Čak na buzz audio sajtu napominju da ne preporučuju upotrebu njihovih modula sa tim PSU-om
Old 12-06-2009, 06:33 PM   #43
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by analog View Post
....A i ako baš ima potrebe nije problem da se unutar modula podigne napon na željeni. To rešava proizvođač konstrukcijom. .....

Podvukao sam i podebljao osnovni problem koji stoji na putu povecanju napona napajanja sa +/-15V na ista vise od toga. CAK i ako je u pitanju NE5532 koji moze da se napaja sa +/-22V, treba imati u vidu da se tada mnogo vise greje, i da postaje nepouzdan na duze vreme ako je pregrejan.

Znaci, ne treba ni ocekivati da je bezbedno, bez rizika ostecenja i unistenja, povecavati napon napajanja vec postojecem uredjaju koji je projektovan za +/-15V ili nize. Ako konstruktor NIJE to predvideo konstrukcijom onda je u 99.9% slucajeva to i nemoguce, odnosno najverovatnije nije moguce to uraditi bezbedno po svoju imovinu.

Sto se tice "headrooma" na ulazu ad konvertora... s tim se slazem s tobom, Gorane, u digitalnom audiju headrooma jednostavno "nema". U slucaju AD konverzije, signal zaklipuje na maksimalnom nivou (nista to ne moze spreciti, niti uobliciti bez narusavanja "rezolucije") a u slucaju DA konvertora, signal NE MOZE biti jaci od maksimalnog. Headroom moze postojati samo u slucaju da odlucite da ga namerno obezbedite na racun "rezolucije" digitalnog zapisa audio signala. Limitovanje je ostro i nemilosrdno, nasuprot analognim metodama snimanja i obrade audio signala.

U slucaju analognog snimanja na magnetofonsku traku, "igra" sa headroom-om i "ulazak u crveno" je obezbedjen konstrukcijom i zasticen od neupotrebljivosti, daleko blazim limitovanjem signala od digitalnog... i tu headroom ima smisla, i visi naponi napajanja.

S obzirom da je za 99.9% svih konvertora, audio signal na samim pinovima sklopova zaduzenih AD i DA konverziju maksimalno nesto vise od +/-2Vp-p, i da se za AD konverziju radi atenuacija, a za DA konverzju pojacavanje (da bi se postigao nominalni nivo i osetljivost), svako dalje povecanje nivoa signala koji izlazi iz (danasnjeg) mic-pre je besmisleno,... morace se atenuirati u samom AD, a svaka nesmotrenost zavrsiti digitalnim klipovanjem.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2009, 02:57 AM   #44
idekius
Mason

idekius's Avatar

A ?ta sa preampima koji imaju out potenciometar? Zar tu headroom ne omogućava pojačanje gain-a iznad 0db, ?to se da korigovati na izlaznom pot-u i spustiti ispod 0 db za ulaz u AD? (ako nam se takva boja dopadne) ?
Old 13-06-2009, 03:24 AM   #45
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Naširoko obožavani Neve 1073 radi na +24V, a +/-15V je u prevodu 30V.. Ako to nešto znači..

pozz
Ja sam nekada davno zavrsio jednu elektrotehnicku skolu. I koliko me secanje sluzi +15 i -15 daju 0. Tj potpuna negacija, a posto se radi o istosmernoj struji pomicanjem faze nemozes dobiti veci napon. Jedino (ajde da i ja lupim)mozda nekim svicovanjem. A to sto Neve radi na 24 dokazuje da je pravljen dok je bog po zemlji hodao. Uostalom kao i svi ostali ozbiljni mixeri od 17 pa navise.
E sad mozda i ja gresim, ko ce ga znati?
Ali tako su mi isto rekli i neki serviser. Moja audio karta barata od 8-28 i ima +18 db headroom.

Last edited by LACKY; 13-06-2009 at 03:59 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 13-06-2009, 05:49 AM   #46
analog
Senior Member

analog's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Podvukao sam i podebljao osnovni problem koji stoji na putu povecanju napona napajanja sa +/-15V na ista vise od toga. CAK i ako je u pitanju NE5532 koji moze da se napaja sa +/-22V, treba imati u vidu da se tada mnogo vise greje, i da postaje nepouzdan na duze vreme ako je pregrejan.

Znaci, ne treba ni ocekivati da je bezbedno, bez rizika ostecenja i unistenja, povecavati napon napajanja vec postojecem uredjaju koji je projektovan za +/-15V ili nize. Ako konstruktor NIJE to predvideo konstrukcijom onda je u 99.9% slucajeva to i nemoguce, odnosno najverovatnije nije moguce to uraditi bezbedno po svoju imovinu.
većina api standard modula su diskretni, tako da nebi trebalo da se fokusiramo na integralce koji su mahom na +/-15V u 'bezbendoj' zoni. Sa druge strane nisam rekao da treba, ali može da se napon poveća unutar modula[preampa ili šta god, ne lunchbox PSU-a] ukoliko konstruktor to želi. Možda nisam bio najjasniji, ali mislio sam na to da konstruktor/proizvođač teoretski može da podigne napon unutar svog modula. Ali ne vidim potrebu za tim..

pozz

Last edited by analog; 13-06-2009 at 05:51 AM.
Old 13-06-2009, 11:43 AM   #47
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
većina api standard modula su diskretni, tako da nebi trebalo da se fokusiramo na integralce koji su mahom na +/-15V u 'bezbendoj' zoni. Sa druge strane nisam rekao da treba, ali mo?e da se napon poveća unutar modula[preampa ili ?ta god, ne lunchbox PSU-a] ukoliko konstruktor to ?eli. Mo?da nisam bio najjasniji, ali mislio sam na to da konstruktor/proizvođač teoretski mo?e da podigne napon unutar svog modula. Ali ne vidim potrebu za tim..

pozz
Da, a ako si pazljivo citao dokumentaciju za JE990, mogao si da primetis da je bilo tri varijante u jednom trenutku, gde je svaki malo visi napon zahtevao izmenu jedne ili dve komponente... pri tom se povecava i disipacija (grejanje), te se time stvari komplikuju i poskupljuju. Sve ovo sto pisem NE VAZI samo za chipove, jer... su problemi vrlo slicni. Recimo, diskretni opampovi nekad imaju izlazne tranzistore koji se mogu ozbiljnije hladiti (lagan nacin da se stegnu na hladnjak)... ali takvi su generalno losiji po performansama, jer snazniji tranzistori realno, imaju manje pojacanje i manju mogucu brzinu rada... tako da je povecanje napona napajanja i disipacije, ipak na racun generalnih performansi opampa... e sad... ne treba svi micpre da budu brzi, transparentni i detaljni... to je jasno, samo pokusavam da ilustrujem na koju stranu to ide, i sve sto vazi za cipove vazi i za diskretne konstrukcije... principi su isti i nista sto vec ne postoji u cipovovima kao problem nije otklonjivo SAMO promenom tehnologije u diskretnu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 13-06-2009, 11:59 AM   #48
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by idekius View Post
A šta sa preampima koji imaju out potenciometar? Zar tu headroom ne omogućava pojačanje gain-a iznad 0db, što se da korigovati na izlaznom pot-u i spustiti ispod 0 db za ulaz u AD? (ako nam se takva boja dopadne) ?
Ogranicavajuci faktor je opet napon napajanja, te ako interni pojacavaci rade na istom naponu napajanja, onda ce se pojacati signal, ali ce zaklipovati interno, i opet nista. Treba imati u vidu da se pojacavanjem pa kasnijim utisavanjem SMANJUJE dinamicki opseg zato sto se pojacava i sum, tako da je prilicno tesko uklopiti ulazni i izlazni gain da ne dodje do internog klipovanja, a da dinamicki opseg ostane barem 50dB, u najgoroj mogucoj poziciji reglera... Samo u tom slucaju ima smisla ici na visi napon napajanja, za interne module, da ne dodje do internog klipovanja.

Ako je napon napajanja +/-15V, onda je apsolutni maksimum izlaznog napona (uvek je manji od toga) Vp-p=+15-(-15)=15+15=30V, sto iznosi priblizno 22.5dBu maksimalno na izlazu.

Nacin da se poveca signal na izlazu IZNAD napona napajanja jedino moze putem transformatora (sto se cesto i radi).

Ako se malo pogledaju karakteristike AD konvertora,... malo koji moze da izdrzi vise od 20dBu=0dBFs (EBU standard)... dok americki standard za broadcast AD/DA konverziju iznosi 25dBu... i u tom slucaju, ima smisla govoriti o +/-20V napajanju, ali ne vise od toga.

pozdrav

bogi

Old 13-06-2009, 07:37 PM   #49
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
trebao bi imati minimum jedan ch, trafo, i hi-z input. Sve ostalo je dobrodošlo ali ne na uštrp kvaliteta suvog zvuka.
moj izbor do 1000 eura, a da svu lovu dajem u kvaliteti preampa, i nikakve druge dodatke je bio Great River. ima raspon od vrlo cistog, ali ne sterilnog zvuka, pa do suptilno saturiranog od trafoa. ako ti treba i agrsivniji zvuk stisnes gump koji spusta ulaznu impedaniju - korisito sam na nekim zenskim vokalima i nekim sintevima.

iz direktnog iskustva govoreci UA tube prozvodi se nemogu mjeriti s ovim, osim kad naletis na nesto gdje bas briljira. ISA220 , koji ima po sebi lampica ko svemirski brod (gdje mi je vrlo drag i praktičan eq i kompresor), ali sami preamp nije ovaj nivo.. koliko god oni napisali puta "rupert neve" u svojim brosurama. druga stvar, kvare se - u stiudiju gdje sam povremeno fusario, oba im otisla u roku par mjeseci, pa morali cekat zamjenu.

samo za usporedbu reda veličine, kad bi stavio kompresor i eq iste kvalitete (npr EQ-1NV), takav GR voice channel bi kostao 2 puta više i od 430.

imam kratko iskustvo s APIjem, i on je definitivno moj plan da zaokruzim selekciju preampa, takodjer radi dobro na gotovo svemu. ali kao prvo pretpojacalo odn. "djevojka za sve" dajem ipak prednost Great Riveru.

ako ides na API500 format, onda mozes i ovce i novce... stavis unutra jedan GR NV500, jedan API .. i jedan MA5 - koji ne poznam ali stalno slusam nevjerojatne hvale..

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 15-06-2009, 07:47 PM   #50
Berko
Junior Member

mozda je ovo rjesenje !
http://www.3daudioinc.com/3daudio_prelp.html
Naruci poslusaj razlike i vidi sto ti se dopada ,glupo je da ti ovdje bilo ko sta sugerira pogotovo ako nije ni koristio spravu.
Moj GML ima +-28v napajanje i najbolji je preamp koji sam ikada koristio.
Koja budala taj Massenburg pa tolko napajanje napravi
Berko is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules