|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
pozz P.S. Jedino ?to ne bih preporučio jeste onaj A-Designov PSU za dva modula, jer je lo?.. Čak na buzz audio sajtu napominju da ne preporučuju upotrebu njihovih modula sa tim PSU-om |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Podvukao sam i podebljao osnovni problem koji stoji na putu povecanju napona napajanja sa +/-15V na ista vise od toga. CAK i ako je u pitanju NE5532 koji moze da se napaja sa +/-22V, treba imati u vidu da se tada mnogo vise greje, i da postaje nepouzdan na duze vreme ako je pregrejan. Znaci, ne treba ni ocekivati da je bezbedno, bez rizika ostecenja i unistenja, povecavati napon napajanja vec postojecem uredjaju koji je projektovan za +/-15V ili nize. Ako konstruktor NIJE to predvideo konstrukcijom onda je u 99.9% slucajeva to i nemoguce, odnosno najverovatnije nije moguce to uraditi bezbedno po svoju imovinu. Sto se tice "headrooma" na ulazu ad konvertora... s tim se slazem s tobom, Gorane, u digitalnom audiju headrooma jednostavno "nema". U slucaju AD konverzije, signal zaklipuje na maksimalnom nivou (nista to ne moze spreciti, niti uobliciti bez narusavanja "rezolucije") a u slucaju DA konvertora, signal NE MOZE biti jaci od maksimalnog. Headroom moze postojati samo u slucaju da odlucite da ga namerno obezbedite na racun "rezolucije" digitalnog zapisa audio signala. Limitovanje je ostro i nemilosrdno, nasuprot analognim metodama snimanja i obrade audio signala. U slucaju analognog snimanja na magnetofonsku traku, "igra" sa headroom-om i "ulazak u crveno" je obezbedjen konstrukcijom i zasticen od neupotrebljivosti, daleko blazim limitovanjem signala od digitalnog... i tu headroom ima smisla, i visi naponi napajanja. S obzirom da je za 99.9% svih konvertora, audio signal na samim pinovima sklopova zaduzenih AD i DA konverziju maksimalno nesto vise od +/-2Vp-p, i da se za AD konverziju radi atenuacija, a za DA konverzju pojacavanje (da bi se postigao nominalni nivo i osetljivost), svako dalje povecanje nivoa signala koji izlazi iz (danasnjeg) mic-pre je besmisleno,... morace se atenuirati u samom AD, a svaka nesmotrenost zavrsiti digitalnim klipovanjem. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#44 |
Mason
|
![]()
A ?ta sa preampima koji imaju out potenciometar? Zar tu headroom ne omogućava pojačanje gain-a iznad 0db, ?to se da korigovati na izlaznom pot-u i spustiti ispod 0 db za ulaz u AD? (ako nam se takva boja dopadne) ?
![]() |
#45 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
E sad mozda i ja gresim, ko ce ga znati? Ali tako su mi isto rekli i neki serviser. Moja audio karta barata od 8-28 i ima +18 db headroom. Last edited by LACKY; 13-06-2009 at 03:59 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
pozz Last edited by analog; 13-06-2009 at 05:51 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Moderator
|
![]() Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#48 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako je napon napajanja +/-15V, onda je apsolutni maksimum izlaznog napona (uvek je manji od toga) Vp-p=+15-(-15)=15+15=30V, sto iznosi priblizno 22.5dBu maksimalno na izlazu. Nacin da se poveca signal na izlazu IZNAD napona napajanja jedino moze putem transformatora (sto se cesto i radi). Ako se malo pogledaju karakteristike AD konvertora,... malo koji moze da izdrzi vise od 20dBu=0dBFs (EBU standard)... dok americki standard za broadcast AD/DA konverziju iznosi 25dBu... i u tom slucaju, ima smisla govoriti o +/-20V napajanju, ali ne vise od toga. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#49 | |
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
iz direktnog iskustva govoreci UA tube prozvodi se nemogu mjeriti s ovim, osim kad naletis na nesto gdje bas briljira. ISA220 , koji ima po sebi lampica ko svemirski brod (gdje mi je vrlo drag i praktičan eq i kompresor), ali sami preamp nije ovaj nivo.. koliko god oni napisali puta "rupert neve" u svojim brosurama. druga stvar, kvare se - u stiudiju gdje sam povremeno fusario, oba im otisla u roku par mjeseci, pa morali cekat zamjenu. samo za usporedbu reda veličine, kad bi stavio kompresor i eq iste kvalitete (npr EQ-1NV), takav GR voice channel bi kostao 2 puta više i od 430. imam kratko iskustvo s APIjem, i on je definitivno moj plan da zaokruzim selekciju preampa, takodjer radi dobro na gotovo svemu. ali kao prvo pretpojacalo odn. "djevojka za sve" dajem ipak prednost Great Riveru. ako ides na API500 format, onda mozes i ovce i novce... stavis unutra jedan GR NV500, jedan API .. i jedan MA5 - koji ne poznam ali stalno slusam nevjerojatne hvale.. ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Junior Member
|
![]()
mozda je ovo rjesenje !
http://www.3daudioinc.com/3daudio_prelp.html Naruci poslusaj razlike i vidi sto ti se dopada ,glupo je da ti ovdje bilo ko sta sugerira pogotovo ako nije ni koristio spravu. Moj GML ima +-28v napajanje i najbolji je preamp koji sam ikada koristio. Koja budala taj Massenburg pa tolko napajanje napravi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|