Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 18-05-2009, 01:52 PM   #1
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Default Oprema za studio

Dragi kolege molim za pomoć jer vi?e glava= vi?e iskustva = vi?e pameti!

Proračun za kupnju opreme je 20.000 eura !
?to kupiti ???
Trebam sve.

Radi se o studiju koji bi u 90% slučajeva snimao ?ive akustične instrumente. 90% slučajeva tambura?ka glazba, ?to mali tambura?ki sastavi ?to tambura?ki orkestri. Ne pokretnina studio, već nekretnina.
Iako 20.000 eura zvući kao bajka, zapravo je dosta knap tj, nategnuto za profi stvari.
Ne bih ?elio zeznuti stvar, s obzirom da je to ipak poprilična svota, pa sad molim Vas za prijedloge, sugestije, mi?ljenja.
Prostor je rije?en, a svih 20.000 jura treba potro?it na one divne sprave koje se kopčaju u struju i lijepo svjetle .
Hvala unaprijed
Old 18-05-2009, 02:16 PM   #2
didovzub
Member

didovzub's Avatar

Default Re: Oprema za studio

jel tih 20k eura uključuje akustični tretman ?
didovzub is offline   Reply With Quote
Old 18-05-2009, 04:52 PM   #3
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Ne.
Sve ostalo da.
Kompjuter, mikrofoni, preamp, zatim neki npr. dsp uad/Tc, konvertori, kontroler, monitori...... ???
Old 18-05-2009, 05:50 PM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

U jee..... mislio sam da odgovorim, ali kad poceh da sabiram, prelazi 20000 koji su mi u startu izgledali kao velika cifra. Mislim da je to nezgodna cifra, ni tamo ni ovamo..... odnosno, meni je to granica koja je nedovoljna za dobar visekanalni konvertor i sumu (to je min 4k eura)......... Jedino da uzmes neki HD2/HD3 sistem sa par boljih pluginsa i radis sve interno.... Ili Cubase 5/rme ff800/ lynx aurora 16/ UAd 2 duo/Tc Poco sa vss3/ ...... pa ne znam gde stedeti u startu... zajebano, da li skrtariti na preampima a uzeti npr ATB16.... pa snimati kroz to sve
Old 18-05-2009, 07:17 PM   #5
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
U jee..... mislio sam da odgovorim, ali kad poceh da sabiram, prelazi 20000 koji su mi u startu izgledali kao velika cifra. Mislim da je to nezgodna cifra, ni tamo ni ovamo..... odnosno, meni je to granica koja je nedovoljna za dobar visekanalni konvertor i sumu (to je min 4k eura)......... Jedino da uzmes neki HD2/HD3 sistem sa par boljih pluginsa i radis sve interno.... Ili Cubase 5/rme ff800/ lynx aurora 16/ UAd 2 duo/Tc Poco sa vss3/ ...... pa ne znam gde stedeti u startu... zajebano, da li skrtariti na preampima a uzeti npr ATB16.... pa snimati kroz to sve
E pa da, o tome pričam.Zvući puno, a kad poćne? zbrajati iznenadi? se
Old 19-05-2009, 01:30 AM   #6
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
...da li skrtariti na preampima a uzeti npr ATB16.... pa snimati kroz to sve

Taman krenem vrtiti u glavi opremu za 20k, i onda mi ti das ideju! Pa to uopce nije lose! Ili Toft ATB ili Trident 8T (skoro ista sprava). Ja imam 8T i to su stvarno dobri preampi. Puno gaina, transparentno do boli i ima ih puno. Plus sto taj pult ima i dobre EQe sto isto dobro dodje. Recimo da na to ode 4k eura, onda blebnut lovu na dobar ulazni konverter za sto mi pada na pamet od SSLa onaj konverter (Alpha nesto se zove, ne znam sad na pamet) koji se vrti isto oko 4k eura. Onda je tu pokriveno 24 ulaza i 24 izlaza i nema vise nikakvih problema sa usnimavanjem cijelog malog tamburaskog orkestra. Zatim mislim da treba imati za pocetak 2 ili 4 kanala pristojnih kompresora. Bio bi lud da tu ne preporucim kao najbolje rjesenje kompresore koje radi nas FrankoPanko u Kraljevici. Moze za otprilike 2500 eura dobit 4 komada i prst u uho. Ustvari ne znam kolike su cijene kod FrankoPanka za njegov 1176 kompresor. Mozda na kolicinu i manje. Znaci sad smo na nekih desetak somova potrosenih. Zatim snazan kompjuter i ode jos soma. Pa UAD sa nesto dodatnih pluginova i ode jos soma. Sad smo na otprilike 12k. Recimo jedan dobar vokalni mikrofon. To je malo gnjavaze ali neki Peluso se dobavi vec za malo iznad soma. Ili ako je image studija bitan cak bubne 2 soma i dodje neki Neumann uz malo kopanja i trazenja. Ako je to manje bitno, sjajni Velvet ili JZ ide i ispod soma. Od ostalih mikrofona, treba jos nekoliko manjih kondenzatora. Moja preporuka bi bila Oktava 012. U varazdinu ima diler koji par sa 6 kapsula dila za 500 eura. Onda jos po dvije oktave 012 s po jednom kapsulom za 300 eura pa se uvijek moze kombinirati kapsule jer onaj stereo par ima vise komada (uza, sira, omni, i to puta dva uz te dvije sire koje dodju s ova dva dodatna mikrofona). Tu je za 5 kanala kondenzatora. Onda jos Audixov set za bubanj DP5a koji ispadne ja mislim oko 700 eura. Unutra je sjajan D6 koji moze pokriti od kicka do bajsa. Sad smo na otprilike 15k eura potrosenih ako se ne puca na skupi vokalni mic nego neki do 1500 eura. Pa recimo jos 300 eura za dva Shure SM57 (ili SM57 i jedna Beta57). Alternativa tome je mozda vrlo razumno cijenjen Beyer M201 koji izadje oko 150eura a zvuci sjajno. Ili Audix i5 (a ima vec jedan u audix paketu!) koji je oko 100 eura i po meni je bolji od SM57. Ne znam sad. Sad mi pada na pamet sto kombinacija dinamickih mikrofona. Tu se da kalkulirati. Ostaju jos samo monitori. Meni su se jako svidjeli Mackie HR848 koji mogu izaci oko 1500 plus minus za par, ili neki Adami srednje klase cak koji bi propjevali do 2500eura. I tu zatvaramo konstrukciju. Jos par stotina eura na kablove i konektore (moja preporuka Gotham Audio Cable koji se preko neta naruci jako povoljno iz njihovih surplus zaliha iz svicarske, i Adam Hall / Amphenol konektori koji rade jednako dobro po mom misljenju kao i Neutrik ali su malo povoljniji). Sad kad smo probili budget, jos samo petstotinjak eura na Cubase i to je to. Ajde malo se treba nategnut.

Uglavnom, izvedivo je!

Ovo sam odlupao na brzinu pa se da diskutirati o raznoraznim varijantama. Takodjer, lupao sam cifre na pamet. Mozda sam negdje pretjerao ili procjenio prenisko. Al ponavljam, nisam kopao po netu da trazim koje su tocne cifre tako da se o svemu da diskutirat. Ovo je ovako nabrzinu smisljena konstrukcija.
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2009, 03:25 AM   #7
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

da bi ugurao sve u ovih 20k, snimajuci akusticne instrumente.. treba krenut od najbitnijih stvari prema manje bitnim.. s naglaskom na transparentnost i linearnost komponenti - ne snimas rnb, pop ili rock.

ako si rijesio akustiku, to bi bilo:

1. dobri mikrofoni, mali kondenzatorski (SDC) kao sto su AKG 451, AT 4041 ili Josephson (imitacija KM84). 2 para (svaki par po soma). jedan par kondenzatorskih s velikom membranom (LDC) kao AKG 414 i to ne-trafo verzija. jedan posteni "glavni" LDC za lead vokal.. Geffel UM70, Neumann U87, Pearlman TM-1 itd..

tu ce ti otic najvise para, ali se i najvise broji. recimo izmedju 6 i 7 somova.

2. dobri preamp. opet, zelis clean transparentan zvuk.. bez pretjerane kolorizaijce. za neke normalne novce, jedino dvije firme su se u tome etablirale i nude "high end" zvuk (koriste se za klasiku vrlo cesto), Millenia HV-3C (8 kanala) i
DAV BG, isto ima 8kanalna verzija. Millenia je ako se dobro sjecam, oko 3 soma eura plus minus. DAV nesto jeftiniji.

oba modela su miljama po kvaliteti iznad preampa koje "dobijes" brdo u pultevima nize ili srednje klase (od behringera, tofta, venica, soundcrafta navise) . kostaju puno vise po kanalu i zna se zasto. i vrijedi svaki dinar.

3. dobar konverter za tih 8 kanala. Appogee Rosetta800. 8 i/o. obzirom da snimas akusticne instrumente, i imas 24bitni konverter, slobodno mozes snimati u nize levele, i dovoljan ti je soft limit na apogeeu da cuva od overa. nije to traka, ni groblje od adata na 16bita. slobodno deri na -12dB. zaboravi kompresore. iz par razloga: prvo trasnparentni kompresor 8 kanala bi kostao podosta. drugo, 1176, a pogotov njegovi jeftini klonovi, puno farbaju i to je pozeljno u nekim drugim produkcijama al ne ovdje. ja bih uzeo samo jedan solidan kompresor za lead vokal. za mix mozes koristit pluginove u kompjuteru. za ovaku "cistu" varijantu ima dosta dobrih rijesenja. apogee je 2 soma u grubo. vokal kompressor moze bit recimo purple audio MC77 (1176 varijanta) ili nesto cisto a la aphex 651 itd. daklem od 300 pa do 1500. ili, umjesto kompresora, jednostavno uzet kompletni voice kanal, poput avalon 737 ili ISA220... koji mozes koristit i ako naleti i kakva gitara, sint i sl..

4. kompjuter sa recimo jednom UAD2 karticom za pocetak. veliki LCD itd..host kartica tipa RME hammerfall pcie na koju spojis apogee recimo 3 i po soma..

5 dobri monitori recimo adam ili dynaudio srednje klase (do 1500 eura) i neki mali za tzv "malo slusanje" gdje ces raditi levele - tip kao auratone. ja koristim Fostex 6301BX z to. i fenomenalni su. oko 400.

6 stalci, pop filter, i ostalo

ovako napamet dosli smo recimo do nekih 17 soma. za ono sto ostane ja bih eventualno uguzio opet "cisti" summing a la SSL superanalogue, bilo u obliku mynxa sa 8 input plus master, il jos bolje ssl x-desk.

inace mix radis u kompu. preporucam snimanje takvih instrumata na 24bit/88 kila. i jednostavno kad das na mastering oni ti ispucaju to kroz svoj analogni sistem natrag na 44/16. ili sam resamplas na 44 na kraju za manje vazne projekte.

eventualno za jos 8 kanala trebace jos mikrofona, jos jedan apogee i jedna 8ch millenia.. znaci jos 10 soma recimo.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 19-05-2009, 04:04 PM   #8
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

4. kompjuter sa recimo jednom UAD2 karticom za pocetak. veliki LCD itd..host kartica tipa RME hammerfall pcie na koju spojis apogee recimo 3 i po soma..

E sad tu sam se izgubio
Do sad sam radio samo na presonusu firestudio , digi002 i sličnim karticama.

Kak spojiti npr Apogee Rosetta 800 s Millennia HV-3D-8 Solid State Mic Pre 8 . Tu spominje? taj RME ?
Old 19-05-2009, 06:33 PM   #9
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Evo nakon dosta kalkuliranja, mo?da ovako???

Tu je tih nekih 150.000,00 kuna iliti 20 k eura

1. MIKROFONI
- Neumann 87 Al - 1 kom ? 20.803,94 kn ( mo?da Rode calasicII ili Violet Design The Amethyst jer imaju simpatičniju cijenu )
- Oktava MK012 ? 4 kom - 1.849,00 = 7396,00 kn
- Oktava MK012-single 4 kom - 1.364,00 = 5456,00 kn>>
>>
2. PREAMP >>
>>- Mackie Onyx 800R 8-Kanal Mic/Line Amp- 9000,00 KN>>
- Avalon Design VT 737SP - 20.000,00 kuna
->>
>>
3. KONVERTOR>>
>>- Mackie Onyx 1200F 192kHz Firewire Interface- 13.000,00 KN>>
>>- Digidesign Digi 003 Rack Factory ? 9000,00 KN>>
>> 4. DSP procesorske kartice>>
>>- Univesal Audio UAD- 1 Studio Pack 3750,00 kn>>
- TC Electronic PowerCore Firewire- 8.460,00 kn>>
- Focusrite Liquid Mix - 4500,00 kn>>
>>5. MONITORI>>
>>- Adam A7 ? 6.400,00 KN>>
- Dynaudio AIR 15 = 16.000,00 KN>>
- AKG K240 Monitor 4 KOM = 4000,00 KN>>
>>6. >>
- PC 2 kom. 20.000,00 kuna>>
- Stalci za mikrofone 8 kom = 2000,00 kn>>
- Behringer Powerplay Pro-8 HA8000 = 1500,00 KUNA>>
- KABLOVI - >>

Za?to i digi003 i Mackie. Zato jer bi se studio i iznajmljivao, tj. u njemu bi radilo vi?e ljudi, a neki rade u nuendu a neki u Pro Tools-ima. OK znam da digi radi i u nuendu ali nekako mackie 1200 i 800 mi onako kompaktno djeluju

Sviđao mi se prijedlog kolege ClusterChorda ali s Millenia HV-3C (8 kanala) i Appogee Rosetta800 imam samo 8 kanala i prelazim buđet za ohoho eura.
Jbg neznam ni sam
Old 19-05-2009, 10:15 PM   #10
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

meni se ipak cini da ti je ideja sa pultom najbolja..

..i gdje su senn421 i 441?
oni su osnova/abeceda onoga sto ti trebas (tamburasi)
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules