|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#20 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sto se tice zagovaranja ove ili one doktrine u akustici, moje licno misljenje je da su "doktrine" vise stete napravile nego koristi studijskoj akustici... Primer je Real World (ogromni difuzor, vec je bila slika), BlackBird (difuzni su svi zidovi, u 2d varijanti, takodje je bila slika), Gateway Mastering (veliki sirokopojasni fraktalni QRD). Na koju stranu krenuti, po meni, najbolje je odluciti na osnovu zvucnih (ne vizuelnih) afiniteta... a ne uklapati ljude u doktrine i sablone... pogotovo zato sto su sabloni u stvari kompromisi, a ljudski afiniteti nisu isti. Neke od pojava kod difuznog zvucnog polja, u smislu subjektivnog utiska su: - Virtuelno, akusticko, prosirenje prostorije... objasnjavam to subjektivnim utiskom da refleksija od zidova dolazi "kasnije" - Ako je difuzor dobro projektovan i konstruisan, i ako su pravilno slozeni, ako ih ima vise, onda se desava da je refleksija od njih prakticno sa quasi random vremenom... razmrljana odnosno ima vise manjih refleksija razbacanih u nekom manjem vremenskom intervalu, a ne jedna velika i precizna refleksija. Iz tog razloga, moja pretpostavka je za slucaj da je soba sa difuzorima na svim zidovima i plafonu (RES MEDIA studio, licno iskustvo!), da uho tako lakse moze da POTISNE refleksije zidova sobe jer su "drugacije" (imaju quasi random "potpis" difuzora, ali uvek isti) i usredsredi se na reverbe i tranzijente u materijalu, i time dobije ogromno povecanje rezolucije u svim dimenzijama (stereo slika sirina, visina i dubina), ukljucujuci i vremensku (reverbi i tranzijenti), i to sve, bez obzira na kvalitet i detaljnost monitorskog sistema... koji moze dodatno da doprinese, naravno. Nadam se da sam malo razjasnio subjektivni utisak difuznog zvucnog polja.. cak i onog izuzetno izrazenog. pozdrav bogi
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Samogradnja studijske ezoterije | FrankoPanko | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 246 | 20-02-2015 02:41 PM |
SAmogradnja, opet...? | OFF | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 13 | 18-03-2014 07:49 PM |
-=Samogradnja Sony C800G clone=- | ProkDu | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 1 | 04-03-2005 01:21 PM |
Monitori?Samogradnja? | djale | Dizajn i konstrukcija studija | 4 | 19-02-2005 08:04 PM |