Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 19-04-2009, 12:28 AM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Skyline Diffusor Samogradnja

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Da isto mislimo Dema oko ljudskog čula.
Ima vi?e toga za?to nema nekakvog smisla difuzirati frekvencije ni?e od cca. 500Hz (ima i vi?e tabora u akustičkoj struci...) i kako nema smisla difuzirati iznad recimo 8000Hz.
Visoke frekvencije se i polako absorbirajo kroz vazduh (veči volumen prostora...)...

Pa dobro bi bilo da je difuzno polje tako veliko kao ceo studio da ali to je te?ko dostiči, zato se je potrebno orijentisati da je sweet spot čim veči sa dobrim difuznim poljem.

?ta je difuzno polje?!
To je polje/ prostor gdje je zvuk difuziran, razpr?en...
Ne znam kako da drugačije objasnim.
pokusacu da pojasnim, posto u vreme kada je ovo pisano, sam bio sprecen da odgovorim.

Sto se tice zagovaranja ove ili one doktrine u akustici, moje licno misljenje je da su "doktrine" vise stete napravile nego koristi studijskoj akustici...

Primer je Real World (ogromni difuzor, vec je bila slika), BlackBird (difuzni su svi zidovi, u 2d varijanti, takodje je bila slika), Gateway Mastering (veliki sirokopojasni fraktalni QRD).

Na koju stranu krenuti, po meni, najbolje je odluciti na osnovu zvucnih (ne vizuelnih) afiniteta... a ne uklapati ljude u doktrine i sablone... pogotovo zato sto su sabloni u stvari kompromisi, a ljudski afiniteti nisu isti.

Neke od pojava kod difuznog zvucnog polja, u smislu subjektivnog utiska su:

- Virtuelno, akusticko, prosirenje prostorije... objasnjavam to subjektivnim utiskom da refleksija od zidova dolazi "kasnije"
- Ako je difuzor dobro projektovan i konstruisan, i ako su pravilno slozeni, ako ih ima vise, onda se desava da je refleksija od njih prakticno sa quasi random vremenom... razmrljana odnosno ima vise manjih refleksija razbacanih u nekom manjem vremenskom intervalu, a ne jedna velika i precizna refleksija.

Iz tog razloga, moja pretpostavka je za slucaj da je soba sa difuzorima na svim zidovima i plafonu (RES MEDIA studio, licno iskustvo!), da uho tako lakse moze da POTISNE refleksije zidova sobe jer su "drugacije" (imaju quasi random "potpis" difuzora, ali uvek isti) i usredsredi se na reverbe i tranzijente u materijalu, i time dobije ogromno povecanje rezolucije u svim dimenzijama (stereo slika sirina, visina i dubina), ukljucujuci i vremensku (reverbi i tranzijenti), i to sve, bez obzira na kvalitet i detaljnost monitorskog sistema... koji moze dodatno da doprinese, naravno.

Nadam se da sam malo razjasnio subjektivni utisak difuznog zvucnog polja.. cak i onog izuzetno izrazenog.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules