Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-04-2009, 03:27 PM   #1
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Dali je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?

Quote:
Originally Posted by eldar31 View Post
... da li su komponovanje i aranžiranje dva različita kvaliteta ... ?
JESU
Quote:
Originally Posted by eldar31 View Post
... , koja mogu, ali češće i ne moraju, biti objedinjena u jednoj ličnosti ?
Mogu biti u jednom liku, ako kompozitor ima cit - znanje i za jedno i za drugo (rijetkost da je podjednak kvalitet obje faze, ali ih ima na našim prostorima) ;
ali je, po mom shvatanju, bolje da muziku uradi jedna osoba, a aranžman druga. Razlog : ideje, poznavanje žanra u kojem melodija (tekst) treba biti smještena, ...
Ako te ne mrzi, pogledaj malo preglede jugoslovenskih festivala prije, recimo, 1990. godine ;
primjetićeš da je većinu melodija komponovao jedan autor, a aranžmane uradio drugi (tekst treći). Također ćeš primjetiti da su se kompozitori pojavljivali u obadvije uloge, ali npr. da je jednom komponovao melodiju, a drugi kompozitor mu je radio aranžman, - i obratno. Primjetićeš i da ima odličnih autora melodije ali se ne javljaju kao autori aranžmana i obratno. (nadam se da imaš toliko godina da se možeš otisnuti u ovu blisku prošlost).
Ovo što se danas događa nije naopako.
Takav je vakat, takva tehnička sredstva, a i znanje mnoštva 'autora'.
Sad, je li O.K. ili nije ; znaju li ili ne ; je li kvalitet ili ne ; ... ; roba se ipak prodaje (tamo gdje se ne može prodati od piraterije, idu koncerti, diskoteke, ..., i sl.).

To što ti, kako sam te razumio, nemaš dar da uradiš aranžman, (po tvom ukusu) ili makar uvod, onako kako misliš da bi trebalo biti - ništa za to ! Ima ko to radi i može.
Isto kao što imaju naše kolege nadareni za snimateljski dio, imaju i oni koji dobro znaju sašiti : aranžman, melodiju, tekst, ... , danas i oni koji znaju režirati dobre spotove, osmisliti dobre scenske nastupe na koncertima i sl.
Imao sam priliku npr. slušati zabilješke jednog našeg vrhunskog visokotiražnog i već decenijama uspješnog pjevača, koji je mom kolegi donosio te zabilješke snimljene na običnim kućnim kasetašima, i to tako da često nismo mogli valjano ni čuti šta on to mumla i kao 'svira' na nekakvoj raštimanoj 'mini' ili 'tango' drvenjari.
Međutim, gospodin - maher,koji je radio aranžmane, je od g***** ipak napravio pitu ; ti kvalitetni aranžmani, u najmanju ruku, su jednako nosili kvalitet te produkacije - makar koliko tekstovi i melodije, odn. interpretacija tog pjevača.
Kada se sluša današnja produkcija - o, ima se tu svačega dobrog čuti - čak i u T-F. Mali primjer mog drugara (T-F) :
http://www.youtube.com/watch?v=825E862-qvo
A onog lošeg je uvijek bilo, pa ne vrijedi ni pominjati.

Last edited by alfom; 03-04-2009 at 03:39 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 04:24 AM   #2
StevanKaranac
Junior Member

StevanKaranac's Avatar

Default Re: Dali je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?

ja mislim da je najbolji intro ono sto ti prvo padne na pamet. kod mene je to ponekad samo blagi uvod cinelicama,mozda jedan takt ili dva, dva stiha iz strofem,pa da glas samo uleti na vec postojecu melodiju, ponekad mi je to ona izmenjena vokalna linija iz refrena, a imam i par pesama gde je intro deo koji se po svemu ( osim po akordima ) razlikuje od cele pesme, onda to ubacis u jos jednom delu u pesmi,pre poslednjeg "referenta" i eto ti hita

naravno,moje idealno resenje je originalan sample od npr osam taktova , koji se ponavlja kroz ceeelu pesmu,a menja se samo aranzmanski bubnjevima i oslaim k-palcima, pri cemu se i vokalna linija,naravno, menja kroz pesmu.

uradi sve,neka intro i ostane za kraj, uzmi brigde, neki c deo, deo iz refrena ili sampocetak strofe,malo izmani,modifikuj, nesto okreni naopacke, isprati akorde a odsviraj novu melodiju , igraj se sa delovima svoje pesme i mozes da dobijes milion varijacija.

ja to nekada toliko puta uradim, da imam uradjene dve pesme koje se mogu malte ne pevati jedna preko druge,isti tempo, isti akordi - razlicita melodija i zanrovi,moze se reci,snimio je isti decko a pesme su totalno razlicite. s tim sto je jedna nastavak price iz one prve ma igraj se,to ti je moj najbolji savet

http://www.myspace.com/karanacstevan
StevanKaranac is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules