Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 14-03-2009, 12:56 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

evo imao sam prilike zadnja tri dana (na silu!) da se koristim PT-om, sa kojim nisam ranije imao radnih susreta. Posle pola sata, uspeli smo da nađemo neki zajednički jezik i da koliko toliko funkcioni?emo, i kroz 2 dana već sam bio veoma operativan, barem ?to se trackinga tiče. I sad naravno, kao dugogodi?nji Nuendo user, imam svoje zaključke i objektivna opa?anja (koliko je moguće), pa me zanima, koja su va?a mi?ljenja? ?ta vam se sviđa kod jednog a ?ta kod drugog? Brisaću postove koji samo imaju za cilj da ka?u da je jedan do jaja a drugi totalno sranje, jer me zanimaju konkretne argumentovane pohvale i kritike.

my 2 cents - jako mi se dopada kod PT group managment, to mi jako mnogo fali u steinbergu, gde se mo?e napraviti samo jedan tip grupa, i nisu tako lepo pregledne kao u PT (mix i edit grupe su odvojene). Mixer je skroz ok, intuitivan, ni?ta mi preterano nije smetalo. Editing mi je već dosta konfuzniji, ili mu bar ja nisam uspeo ući u logiku, po?to sve gledam iz vizure Nuenda. Takođe moram da napomenem da sam radio sa PT LE verzijom 7.3, a ne full hd ili tdm, tako da ne znam ?ta jo? propu?tam.

u zadnje vreme, glavne prednosti tojest osobine nuenda koje mi ?ivot znače su Control Room, zatim otvaranje 3-4 odvojenih mixera, track archive export i import, pool managment, i prokleto brz i svemoguć editing.

izvolte vi, i podsećam da ću biti o?tar ka pristrasnom i neargumentovanom pljuvanju. Naravno da ne morate biti poznavalac oba sistema da biste napisali ?ta vam se kod va?eg sviđa, naprotiv, evo prilike da na licu mesta proverimo ?ta jedan i drugi mogu, ili ne mogu.
Arthur is offline  
Old 14-03-2009, 01:47 AM   #2
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

ovaj samo da dodam da te muke koje si naveo oko grupa i editinga da je to isto reseno u 4-ici i mozda petici (nisam probao) cak i ova osakacena verzija cetvortke moze da svasta , sto se tice pt vs nuendo/cubase se slazem sa tobom sami mi se cini da cubase postaje jos brzi i laksi za rad sto sa audio sto sa midijem tj vstI-jevima ... ovih dana se bacam na instalaciju 8-ice pa cu

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"

Last edited by alavuk; 14-03-2009 at 01:51 AM.
alavuk is offline  
Old 14-03-2009, 09:45 AM   #3
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Pre 3 dana mi je stigao Cubase 5, jednostavno receno sam odusevljen.
Sve stvari koje su ranije falile (ukljucujuci i cuveni sistem PT rutiranja signala) su sada tu. Ruting sve u sve, VST3 koji omogucava da svi pluginsi nije bitno sta su VST instrument ili comp/eq mogu biti side chainovani. Rutiranje audio kanala direktno u VST sint zarad nekog procesinga ako je potrebno, Audio slicing i Pitch kvantizacija rade sjajno.
Ukupan zvuk progama ( sto je najcesca zamerka Nuendu 3 ili Cubaseu SX3) je potpuno druga prica, stvarno zvuci bolje . Isto se odnosi i na pluginse koji dolaze standardno u paketu, ima ih po prilicno i koliko sam do sada isprobavao sve mi zvuci ako ne odlicno onda barem vrlo dobro, jako prijatno sam iznenadjen Reverence convolution reverbom, kazu da jako lici na Altiverb i zvucno i vizuelno, ne bih znao da kazem da li je tako posto nikada nisam koristio Altlverb ali meni se jako svidja. Da skratim, za tu cenu ( oko 550 euro dinara) mislim da je vise nego odlicna kupovina. Naravno fale stvari koje se ticu videa ( edit mode ) sto je zadrzano kao privilegija za Nuendo.

PT, ono sto sam primetio jeste da je zvucno bolji i sistem rutiranja signala ( to je vazilo u odnosu na N/C3 ). Nisam ga koritsio dovoljno da bih zasao dublje u njegov sistem da bih tacno znao da kazem sta valja a sta ne. PT jednostavno nije moj nacin rada, sto naravno ne govori da je los samo je koncipiran onako kako meni ne odgovara. Ono sto mogu da kazem sa sigunoscu da jeste minus ( po meni ) je to da je PT samo HD a sve ove LE i M audio verzije su samo bacanje para, posebno ako uzmemo u obzir Logic 8 i Cubase 5 i sta sve dobijate i u kom kvalitetu za te pare. U tom svetlu dobar PT rig kosta blizu 20.000 eura sto je za danasnje pojmove u ovoj krizi preozbiljna investicija.
Old 14-03-2009, 10:09 AM   #4
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Gledao sam Demo Video za Cubase 5 i video da ima mogucnost da audio oskenira kao midi note, i onda se audio moze editovati u MIDI (piano roll) editoru.....

sto je mene odusevilo!

dakle nesto kao melodyne samo se note vide kao kockice i lako se produzuju skracuju, mrdaju gore dole....

e sad mislim da ovo moze samo za solo instrumente....mislim da su ovi audio analyzeri jos uvek slepi za harmonije (akorde)

Ono sto meni nedostaje u SX 3 je recimo da uzmem makazice presecem recimo 5 audio kanala na istom mestu i kad upalim time stretch i zelim da pomerim svih 5 traka (da ih skratim ili produzim na mestu gde sam seko)...
nedostaje mi to da kad deo ispred reza skratim(sabijem), da se deo iza reza produzi(rastegne) i obrnuto...
mozda to i moze al ja jos nisam nasao gde se to ukljucuje

ono sto mi smeta kod SX3 je i to sto kazu da ne koristi vise od 2 gb rama (da lije to tacno?) a ja dva gb napunim lako

pozz

Last edited by korenjak; 14-03-2009 at 10:12 AM.
korenjak is offline  
Old 14-03-2009, 10:13 AM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

nisam skonto tačno šta želiš sa tim stretchingom? Definitivno možeš da selektuješ koliko god kanala i da jednim potezom sabijaš i rastegljuješ kolko god oćeš.
Arthur is offline  
Old 14-03-2009, 10:19 AM   #6
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Zaboravih , definitivno su ubacili Melodyne u C5, ono stvarno radi jako dobro.

Izmenjao sam celu pesmu ( u pitanju je bio vokal solo pevacice, dakle samo glas) do te mere da nije imala nikakve dodirne tacke s originalom a da je pri tome zvucala potpuno prirodno kao da je tako otpevano, impresivno.
Old 14-03-2009, 10:23 AM   #7
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
nisam skonto tačno ?ta ?eli? sa tim stretchingom? Definitivno mo?e? da selektuje? koliko god kanala i da jednim potezom sabija? i rastegljuje? kolko god oće?.
To znam! Medjutim ja sam mislio na to da kad rez pomeram u levo (sabijam levi event) recimo da se drugo parce koje je sa desne strane reza autimatski pomera (prati) event koji ja sabijam....tako da odmah dobijem da kolko sam levi sabijem tolko mi se desni rastegne (krene za njim)...
valjda sam pojasnio malo?

do sad sam radio ovako recimo levi event sabijem onda mi ostane rupa izmedju......pa onda namestim da mi se kursor lepi za evente pa onda desni event povucem ka levom , on se razvuce i rupa se popuni
korenjak is offline  
Old 14-03-2009, 12:38 PM   #8
toxic_codex
Member

toxic_codex's Avatar

Quote:
Originally Posted by korenjak View Post
To znam! Medjutim ja sam mislio na to da kad rez pomeram u levo (sabijam levi event) recimo da se drugo parce koje je sa desne strane reza autimatski pomera (prati) event koji ja sabijam....tako da odmah dobijem da kolko sam levi sabijem tolko mi se desni rastegne (krene za njim)...
valjda sam pojasnio malo?

do sad sam radio ovako recimo levi event sabijem onda mi ostane rupa izmedju......pa onda namestim da mi se kursor lepi za evente pa onda desni event povucem ka levom , on se razvuce i rupa se popuni
a sto seckas uopste kada imas warp mode ako na to mislis

http://www.youtube.com/watch?v=tsEOI...eature=related
Old 14-03-2009, 01:05 PM   #9
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Zaboravih , definitivno su ubacili Melodyne u C5, ono stvarno radi jako dobro.

Izmenjao sam celu pesmu ( u pitanju je bio vokal solo pevacice, dakle samo glas) do te mere da nije imala nikakve dodirne tacke s originalom a da je pri tome zvucala potpuno prirodno kao da je tako otpevano, impresivno.
Prisustvovao sam tom zahvatu i za ne poverovati je kako "prirodno" zvuchi izmenjeni glas, neverovatno... Svaka im chast na tome
silicon science is offline  
Old 14-03-2009, 01:09 PM   #10
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Ako vec pitas ovako nesto i kazes da neces da prica ode u tom i tom smeru (a otisla je) onda ne mozes da dozvolis da pricaju oni koji nemaju iskustva iskljucivo sa oba programa, desice se oni diplomatski odgovori:"PT je sigurno super, ali znas nije za mene i bacanje je para, ali znas nikad ga nisam imao..." i slicno!
Sto se tice audio editinga koji ti je bio cudan, pa kad sam prvi put probao PT sve sam gledao iz ugla Steinberg-a, pa mi je falio onaj dvoklik na traku, pa onda mi tek otvara editor, dok u PT to ide odmah i na licu mesta sto je i logicno, onda sam samo shvatio da je sam audio editing logicniji i laksi u PT!

Kako sam radio sa oba i prvo bio Steinberg-ovac, pa presao na PT imam razloga da verujem da sam prilicno objektivan kad je ovo poredjenje u pitanju, a na kraju ce se sve svesti na to da se sa svakim moze, pitanje je navike!
Nisam probao C5 pa cu se ograditi od toga, ali ono sto PT LE cini boljim u odnosu na Steinberg uopste je pregledniji mixer i menadzment pluginovima u njemu, audio editing, i routing!
Ono sto mu ne ide u prilog je cena, nedostatak real-time bouncing, nedostatak freez-a i plugin delay compensation, koja postoji u HD sistemu!

Sto se tice price o HD i LE, malo je neosnovana da je sve osim HD bacanje para jer je to jedan isti software sa manjim razlikama, pod ovim ne mislim na ono cuveno sabiranje o kojem necu pricati...

Imam PT 8 i posle Steinberg-a i Logic Studio 8 sam preselio svoj rad totalno na PT, midi, audio, mix... Sta je bolje, zavisi od onoga ko koristi, nasao bih manu svakom od ovih programa, ali kad sam sve oduzeo i sabrao najmanje mi smetaju mane PT, kao sto mi njegove vrline najvise odgovaraju, pa sam se odlucio! Ovo ne znaci da ne koristim i Logic 8 zbog ovoga, ili onoga, sta vise nisam zadrt, generalno sam na PT, ali koristim prednosti i olaksice svega sto imam da ubrzam svoj rad i da ga ucinim boljim, a price ciji je duzi me ne interesuju, klanovi mi uopste nisu zanimljivi...

www.dynamix-audio.com

Last edited by kravadinka; 14-03-2009 at 01:14 PM.
kravadinka is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules