|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 |
MCI Master
|
![]()
kako ne ima rackiranih parova MCI 500...jedan je kod Skansija u studiju u ZG!!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
E sad ono sto ja znam je da headroom MCI ja zavisi od napona koji bi trebalo da je na 36 V ... a neki moji drugari koji su imali problema sa time su stavljali neke zamene , ali onda valjda mora da se smanjuje voltaza i to onda valjda vise nije to .... E sad .... ne zamerite mi .... ovo su sve informacije iz druge ruke , jer pored 2 api 512 , nemam preteranu potrebu za MCI jem ..... ali kad sam ga cuo kod drugara .... zaista me odmah podsetio na Api ( i pre nego sto sam cuo gore pomenutu informaciju ) ali " za te pare " stvarno tesko da moze bolje ..... Ovde na srecu imamo i Rajka ( koji je proveo 10 god na MCI u Bg a sad radi u API ju ) i imamo i Roginu i druge koji ovo mogu strucno da elaboriraju .... Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#45 |
Senior Member
|
![]()
Uh kako bi ja voleo jedan MCI ali ispravan. EQ na njemu je specifican za danasnje vreme, ali po meni taj EQ je i tekako dobar za neke stvari, naravno da nema Q ali mu to i ne treba jer je kosntruisan i radi na drugacijem principu, staromodno ali provereno dobro. Tehnologija napredovala ali je Pultek Pultek, negde sam i citao da je SSL neka resenja preuzeo od MCI a kasnije sve to usavrsio. Be Gees je radio na njemu njihovu po meni najbolju plocu, i meni je taj zvuk i dan danas u usima!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#48 |
Mason
|
![]()
Radi se zapravo o API 312c. On takodje koristi na ulazu Jensen 115k-e trafo itd. Sad... Rajko je mnogo kompetentniji po tom pitanju, pa bi bolje bilo da on objasni sličnosti i razlike. Razlika za koju ja znam je operacioni pojačivač.
Sad... ne znam da li format 500 preampi uopšte imaju izlazni trafo??? Znam da imaju ulazni, ali za izlazni nisam siguran... trebalo bi pogledati. A što se tiče tog napona... Tačno. Fabrički MCI radi na +/- 36 volti i njegovi originalni operacioni pojačivači su tako i pravljeni. Jeste sklon pregrevanju zbog tolikog napona. Neki ga spuste na +/- 32, ali je onda headroom nešto manji, ali i dalje veliki. To za 24 volti ne znam, verovatno se misli na varijantu sa zamenom operacionih pojačivača (5534), ali nisam baš upućen u to. MCI, onako kako ga je konstruktor zamislio, radi na +/- 36 volti, a ja sam hteo MCI takav kakav jeste.. ništa bolje, ali ni gore od toga. Ne kažem da varijanta sa 5534 ne valja, da me neko ne bi pogrešno shvatio, ali, jednostavno ne znam... nisam čuo, nisam probao... mnogi rade sa tom varijantom i kažu da je super, ali ja to ne mogu ni da potvrdim, ni da demantujem dok ne čujem. Uglavnom, kod MCI najčešće crkavaju operacioni pojačivači i potovi (barem tako kažu, meni nije crkavalo ništa... da kucnem u drvo). Jeste dobar preamp i o.k. kanalni EQ (što ne znači da će nekome naprasno promeniti život i unaprediti produkciju za 2000% - takva sprava ne postoji!!! ), ali... za mastering... hmmm... ne bih baš. Za mene je skok od +/- 2 db u masteringu preveliki. Ne volim da mnogo bustujem u masteringu, a ako treba da se puno bustuje, vraćam se u mix. U masteringu sam pre za nežnije i preciznije EQ-e i volim da EQ doziram bez ikakvih skokova, onoliko koliko mislim (čujem) da treba. Sad, jebem li ga... ne volim kad se oko nečega diže preterana fama, pa ni kada su u pitanju stvari koje i sam koristim i smatram dobrim. Wow efekt i placebo efekt strahovito mrzim ![]() Rackiranje MCI jeste za preporuku, ako je modul ispravan i dobar ,bez obzira na poznate EMT probleme sa Roginom ja sam svojim kanalom zadovoljan (ogrešio bih se da kažem drugačije), a naročito je za preporuku ako se uzme u obzir da se za sasvim prihvatljive pare dobija ozbiljno konstruisan preamp sa ulaznim trafoom, izlaznim trafoom... i ako se lepo rackira, to zaista radi kako valja. Što se tiče Slobinog prigovora na line in. Ne znam. Moguće da je tako. Mi smo radili eksperimentalnu varijantu Hi-Z ulaza, jer line in kod MCI ne ide preko ulaznog trafoa, već samo preko izlaznog. Hi-Z/Line In na mom i Bracinom racku je uradjen tako da ide preko Jensena, a na samom banana ulazu je dodata elektronika koja glumi visoku impedansu. Dodat je i preklopnik koji uključuje, ili isključuje Hi-Z. Namera nam je bila da u slučaju da to ne radi kako valja, jednostavno koristimo di-box, ili return za uključivanje linijskih instrumenata, a da se hi-z/low-z varijante odreknemo na kanalu. Kada je sve bilo gotovo, uporedili smo naš Hi-Z ulaz i varijantu sa Di-Box pa u mic in i razlike nije bilo, a ako je bilo, onda je ona nečujna. Prvo poredjenje smo uradili Bracinim Fender Mustang-om iz 1950 i neke. Dakle, to radi kako valja. Baš zato, nikada nisam koristio Di-Box za uključivanje bass gitare i solo gitare.
![]() |
#49 |
MCI Master
|
![]()
malo krivo IDEKIUS ( ispravka navoda
![]() .... kod MCI uglavnom ne rikavaju potovi i opampovi...to su rijetki petki kad to crkne.... realno gledano na cijeli stol u NS imao sam samo 2 izmjene opampova a stol nije servisiran preko 5 godina.... a na mome koji je izaso iz smeca ( DOSLOVCE ![]() problemi mci nakon 30 godina rada su !!!! hladni lemovi, prelazni otpori i generalno lose odrzavanje tih stolova po rezijama...naravno i ludi experimenti koje su majstori izvodili po njima ali to je bilo takvo vrijeme.... prednot je sa MCI 500 stolivima da se mogu servisirat sada i za 20 godina i da se dijelovi uglavnom bez problema daju nabavit... kriticne komonente su 2002 - postoji i prodaje se taj IC ..Harison ga je radio za MCi i pisao 2002 , a taj opamp je standardan i zove se HA2-2645-5 2003S je u stvari NE5534AN u metalnom kucistu i lako ga se zamjeni s klasicnim dil 8 NE 5534 i sve radi...cak imam ovdje kanal na kojem nema 2003 metalnih neg DIL 8 verzija vca koji je kod razlicitih MCI stolova razlicit '( dbx 202, DBX 202c, APHEX vca 500) ima nekoliko zamjenskih varijanti , a i orginalni vca daju se jos uvjek nabaviti i u vecim kolicinama!!!! bargraph displeya ima za nabavit takodjer!!! tako da nema zime za MCI kanale i stolove!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Taj 2dB skok... stvar ukusa. Pre dvadesetak godina ?amarao sam EQ k'o budala (rokaj, Miki), pre deset sam bio ubeđen da čujem jasnu razliku u koracima od 0,5dB, a kako sam matoriji (i gluvlji) čini mi se da je +-2dB pravi korak, pogotovo ako je Q faktor "muzikalan" koliko onaj na MCI. Mislim: ako je +2dB previ?e - mo?da ne treba ni?ta... ili treba +/- 2dB na nekom drugom mestu... Quote:
![]() Pozdrav
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Mic Preamp | DzoniPFC | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 25 | 12-10-2008 07:11 PM |
preamp: FMR Vs ART | eka-nika | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 30-08-2008 08:09 PM |
RACKIRANI MCI 500c kanali Bijeli i Smedji!!! | roginator | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 26 | 02-12-2007 10:42 PM |
Preamp? | Rhino | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 11-11-2006 10:52 PM |
gitaru u preamp ili pedale u preamp? | Sleepgolfer | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 26 | 31-05-2005 02:03 PM |