Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-01-2009, 05:03 PM   #21
slowstar
Pro Member

Default Re: monitori na maximumu

Mislim da ne razmisljate u pravom smeru...kada je u pitanju AKTIVNI monitor, ili "snagas" pot na ulazu sluzi da ogranici nivo audio signala koji u isti ulazi, na taj nacin OMOGUCAVAJUCI punu dinamiku slusanja, i sprecavajuci da ulazni signal akltivira ugradjeni limiter, ili jos gore zastitu iskljucivanjem sistema, ili u krajnjoj liniji da izazove distorziju signala koji bi se preneo na zvucnicki sistem. Jedino mesto u lancu signala koje treba da stoji na maksimumu je master regler na mikseru, svi ostali potovi treba da stoje negde oko "zlatne sredine" koja je negde na 2/3 puta potenciometra ili "sibera" jer najverovatnije po "gain structure" tu uredjaj najbolje radi sto se dinamike i transfera signala tice. Nije Adam za dzabe stavio "stoper" na pot za ulazni signal. Stavljanjem pota na maksimum, bez potrebe se pojacava ulazna osetljivost monitora, i neophodno je smanjiti izlazni nivo uredjaja koji monitor napaja, a samim tim se "skracuje" i dinamika signala koji se u monitor ili power amp salje. Eto, to je moje misljenje o "gain structuri" a ako nisam u pravu (moguce) neka me Boggy ako procita, ispravi...
Old 25-01-2009, 06:16 PM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
........Eto, to je moje misljenje o "gain structuri" a ako nisam u pravu (moguce) neka me Boggy ako procita, ispravi...
Monitoring "gain struktura", kako je nazivas, je mozda, "najgrbavija" stavka u home (DAW only?) studiju.

Pored dinamike, o kojoj pricas (ja bi pre to nazvao "headroom", ali dobro) postoji jos dosta faktora koji uticu na karakter i kvalitet monitoringa, i nije trivijalno odmah izvuci maksimum iz bilo kakvog setup-a.

S obzirom da sam taj problem morao da resavam kao "radni zadatak" i posto sam probao razne metode... odlucio sam se za sledece poteze, koji su najmanje "iznenadjenja" izazivali u slucaju neke promene u monitoring lancu:

1. Nikakav gain trimming niti level selector ne postoji na pojacalu snage, bilo to aktivan ili pasivan monitoring. Uticaji takve regulacije u samom pojacalu poprilicno menjaju karakter zvuka (ne kvalitet u smislu bolje-lose, nego bas to ... karakter... ili "drugacije"), najvise zbog promene impedansi. Znaci pojacalo snage je uvek na "max". Ocekuje tacno odredjeni nivo na svom ulazu i ima odgovarajuci headroom... nikakvo trimovanje nije moguce.

2. Bez obzira na snagu pojacala (koje mi proizvodimo)... sam "overall gain" je uvek precizno namesten na 26dB... time je iskljucena mogucnost da to bude varijabla.

3. Poseban sklop, pod rasirenim terminom "gain controller", kao spoljni uredjaj je zaduzen za mogucnost promene gaina odnosno "volume", ili jacine od strane korisnika. Njegov zadatak je, da bude u mogucnosti da ispostuje zahteve za ulaznom impedansom pojacala snage, i ni na koji nacin ne sme da kvari to prilagodjenje tokom promene "volume". Pored toga, zadatak mu je da omoguci uskladjeni headroom u odnosu na pojacalo snage.

4. Drugi zadatak gain kontrolera i njegovih ulaza je da uskladi nivoe iz izvora zvuka, (CD, audio kartica, eksterni DAC, itd), i time ih dovede u dinamicki opseg pojacala, ... to konkretno znaci da ako se koristi sinusni signal od -20dBFS, u obliku wav ili narezan na cd... prilikom zavrsetka kalibracije, svaki put to mora da bude isti SPL u sobi.

5. Osetljivost zvucnika se trimuje posebno, dodavanjem ili oduzimanjem izlaznog nivoa na gain kontroleru, i time dobija mogucnost za kalibraciju SPL. Gubitak na headroomu je ponekad neminovan, u koliko su razlike izmedju osetljivosti pojedinih zvucnika velike... i tada je jedino resenje snaznije pojacalo.

I za kraj, dinamika o kojoj ti konkretno pricas, ali prilikom tzv. "realistic volume levels" je prevashodno uticaj pojacavaca snage... ne toliko lanca koji ide do njega, naravno... ako je lanac dobro podesen... odnosno, pod uslovom da se u vrtenju trimera nije negde napravilo usko grlo.... sto je lako moguce. A ako nekome treba ozbiljna dinamika (dzez, klasicna muzika), nek prvo razmislja o pojacalima koji su u stanju da razviju par kilovata iz sebe... ali da se slusaju na "srednjem gasu" .... zasto? Pa limitovanje nije neki problem izazvati ... bez paljenja ikakvih zastitnih kola... prosto... klipovanjem pojacala na muzickom materijalu koji ima ozbiljnu dinamiku (rms je -20dB ili manje).. ako je pojacalo u klasi 50-150W, i ako su zvucnici novijeg datuma, odnosno, sa relativno manjim koeficijentom iskoriscenja i manjim nominalnim SPL...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2009, 04:41 PM   #23
File
Senior Member

U prospektima od alesis monitora m1 mkII pi?e da su najbolji(tj. onih ne znam sad na pamet kolko decibela za optimalno slu?anje) na 70 - 75% a na svim spravama ispred 0db ...hehehe ja njih slu?am, pa mi je tako...a vidim da i vi to preporucujete....
File is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2009, 10:52 PM   #24
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by paris.rukiz View Post
...slo?io bih se s tobom...
kad se zbroje ovi postovi idealno bi bilo skoro max na kartici i oko 3/4 glasnoće na monitorima (+/- tolerancija susjeda na "buku", za nas koji ?ivimo u zgradama)...?ta Vi mislite?
Kada bih to uradio srusio bih zid iza sebe
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2009, 02:33 AM   #25
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

@VladaNS
Sta to imas od opreme ?
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2009, 02:44 AM   #26
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Haha, pa neces verovati kad ti kazem da imam A7 Ali poenta je u tome da profire 610 ima tako jak output da moram njegov volume da spustim skoro do dna kad mi je adam na sredini. A kad bih profire stavio na max a adama na 3/4 otisle bi mi i usi i monitor
VladaNS is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules