Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2008, 01:37 PM   #311
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
ma jebo mikrofone, al da ga gledam kako "kompresuje" tri sada jebene gajde, ajte molimte.. dakle, ne jebem se sa kompresijom.. imam neshto drugo, na shta si ti vec aludirao..

btw, uvek mesham.. gajde su irske a gusle su nashe? hahah il je obrnuto? znam razlike i sve, al mesham imena iz nekog razloga od rodjenja
Kako se kaze "Irak" ili "Iran"? ..... Mislim Saaaaleeee...

Kako rece Artur, sa tim izuzetkom da postoje i "vojvodjanske gajde", koje se razlikuju od "skotskih" konstrukciono. Kod "skotskih" se vazduh uduvava, a "vojvodjanske" imaju pumpu kojom se upumpava u meh.

I zasto ne bi kompresovao gajde?

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline  
Old 12-10-2008, 04:26 PM   #312
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Kako se kaze "Irak" ili "Iran"? ..... Mislim Saaaaleeee...

Kako rece Artur, sa tim izuzetkom da postoje i "vojvodjanske gajde", koje se razlikuju od "skotskih" konstrukciono. Kod "skotskih" se vazduh uduvava, a "vojvodjanske" imaju pumpu kojom se upumpava u meh.

I zasto ne bi kompresovao gajde?

hahhaha e pa nisam bash retardiran jbg.. nego mesham jednostavno.. ne mogu da ih povezem sa imenom hahahahah..

al ne znam shto sam navalio na irske gajde, kad su shkotske.. da ga bem..

zashto ne bi kompresovao?

zato shto nema apsolutno nishta ispod njih, i same su nedinamichne.. ja mu rekao bolje stavi reverb, a on ne ne.. danas kompresujemo..

mislim, ono.. zamishljam ga kako objashnjava klincima koji hoce da budu automehanichari.. pa uzme tochak sa novim gumama napumpanim, i onda kao da ih dopumpava.. i tako 3 sata.. i kao svi gledaju i nemaju pojma shta radi (jer ne objashnjava) i nemaju pojma da gube vreme, al on je sav ozbiljan i "napaljen" da kompresuje gajde.. joooj.. samo kad se setim.. bilo je josh ispada, al nem pojma.. nishta mi nije tolko zanimljivo.. osim toga shto se u atrijumu (dvorishtu) skupljaju narkosi.. shmrkaju duvaju itd.. pa posle mi pokupimo ostatke hahaha

i pricha nam profesorka solfedja kako je nashla kesu od otprilike sto grama neke trave ispod klupice.. i da je bacila.. secam se faca svih u klasi..
HeatMan is offline  
Old 12-10-2008, 08:57 PM   #313
ChoME
Junior Member

Quote:
ne secam se shta sam reko i kome sam reko.. .
stefanu si prichao tj meni

Quote:
a i sa tim micovima smo snimali gajde i jebeno pucketanje usta.. tj lika koji se shamara i otvara i zatvara usta.
ahahah
ChoME is offline  
Old 01-02-2009, 03:49 AM   #314
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Da ne bi otvarao novu temu postavicu pitanje ovde jer verujem da ima dosta veze sa ovom temom.
Interesuje me (s' obzirom da sam shvatio da upis u skolu i nije neka sjajna opcija) sta bi vi preporucili za pocetak bavljenja ovim poslom.Meni licno je najveci problem praksa.Vec par godina unazad skupljam informacije sa svih meni dostupnih izvora, zavrsio sam i neki mini kurs i stvarno me ovo interesuje ali jednostavno nemam dovoljno iskustva u studiju.Proveo sam mnogo noci ispred kompa i oci su mi bile ovolike ali sam svestan da to nije relevantno.
Dakle kako neko ko pocinje ovim da se bavi da dodje do nekog studija a da to nije preko neke skole?Da li postoji mozda neki kurs kod nas ili nesto slicno koji bi ponudio adekvatno "obrazovanje"?
phil.milmax is offline  
Old 01-02-2009, 11:37 AM   #315
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ne. To blejanje ispred kompa nije uzalud ukoliko si uspešno ovladao midi programingom, audio editingom i generalno upotrebom kompjutera u studiju, i stekao rutinu i brzinu, jer ti daje mnogo više šanse da se nekom privališ u studio, a ne da učiš i to. Ovi preko škola još manje vide studio od nas smrtnika, tako da slobodno zaboravi na to. A za studio, eto, cimaj se i dalje, drndaj forum, savatavaj drugare da ti daju neke svoje materijale da ih mixaš, sređuješ, snimaš, nabavi neku manju količinu opreme, i cimaj svakog koga znaš da ima neki studio da makar svrneš i vidiš kako to sve izgleda.
Arthur is offline  
Old 01-02-2009, 04:36 PM   #316
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

ja od skole NIKAKO ne bih bezao, pogotovo sto sad ima i mesta na budzetu... imas fdu, imas vets... nece ti nikako skoditi skola... ja bih svakako probao da se upisem na fdu, da sam na tvom mestu
e sad ako vec imas fakultetsku diplomu onda probaj da se ubacis negde, u neki studio...
al, ako ne znas nikog, ja bih se zaputio u skolu, jednoga dana ta diploma ce ti znaciti
Old 01-02-2009, 08:12 PM   #317
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Hvala na odgovorima.Sto se tice upisivanja skole mislim da to barem u mom slucaju ne bi imalo mnogo smisla.Upravo zavrsavam FMU pa mi je skole dosta.A i nisam bas dobar sa matematikom (koja se trazi za prijemni) jer sam je poslednji put video u osnovnoj skoli.Ustvari najgore mi je to sto bi u tom slucaju morao da ucim mnogo stvari koje i nemaju bas veze sa onim sto mene interesuje.To je ustvari najveci problem naseg skolstva uopste.Mene interesuje muzika a ne da nocima bubam neke informacije koje nisu bitne za ono cime ja zelim da se bavim.Takodje smatram da je najbitnije interesovanje.Bez toga nista ne vredi.Naravno najbolje je imati uz to i nekoga ko ce da ti pokaze.Al opet u zivotu sam upoznao dosta ljudi koji su sjajni muzicari a nemaju dana skole.Znaci, to sto je neko zavrsio skolu ne mora nista da znaci.Licno znam dosta ljudi sa VETS-a i dosta puta sam bio zgranut kolicinom neznanja.Takodje znam njih par koji su sjajni.Ja verujem da tu razliku stvara samo interesovanje.Neki verovatno ocekuju sve na tacni,sazvakano pa da to samo progutaju i posle tri godine diplomiraju i onda su oni neki snimatelji i producenti umesto da odu na Search pa udri
Dakle skola mi nije neka realna opcija.Sto se tice ove druge tipa ubaci se negde u studio to mi zvuci kao ono kad su pitali milijardera kako je uspeo da toliko zaradi a on im kaze: "Znas kako, zaradis prvo milionce, onda ulozis u neki posao i to se onda obrce i obrce..." Nemojte samo da me neko pogresno shvati.Jako cenim vase savete i dobru nameru ali da sam vec imao prilike da se ubacim u neki studio sigurno bi to i uradio.Najrealnija mi je Arthurova opcija da drndam i dalje ovaj forum(na kome sam inace i najvise stvari naucio) ,da ulazem u neku opremicu a ako nekome treba ili neko zna nekoga kome treba pomoc u studiju please, let me know jer bi mi to mnogo znacilo.
P.S. Kuvam odlicnu tursku kafu!
phil.milmax is offline  
Old 01-02-2009, 09:26 PM   #318
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

ako si pri kraju FMU, kvalifikovaniji si za ovaj posao više od pola studijskih inženjera države Srbije, koji ne znaju šta je dur ni mol, a kamoli skala (ovde prestaje i moje poznavanje sofleđa )
Nema tu matori let me know, grizi i navaljuj, neko će biti dovoljno slab pa će te pustiti da makar gledaš šta on radi. Tu dolazi tvojih 5 minuta. Mnogi koje znam, uključujući i mene, su tako počeli, i čini mi se da je to najrealniji i najbolji način. Ja sam skoro 2 godine jurio jednog čoveka i jedan studio, dok me nije primio da blejim a vrlo brzo skontao da se bolje i brže snalazim sa novim tehnologijama od njega, pa sam mu postao desna ruka na više godina. I tom prilikom se nasnimao, naslušao i upoznavao ljudi i opreme.
Arthur is offline  
Old 01-02-2009, 09:29 PM   #319
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

a ti miloše, ne prepadaj više ljude sa tim školama, i sam znaš koliko je debila prošlo pored tebe i tvojih kolega, i koliko si i sam stvari shvatio da ne znaš pored žive i lepo plaćene škole. Ko ima 18godina, i viška novca i energije u žvotu, bolje da se privali nekoj prostoriji za vežbanje i napravi deal sa njima da im radi demo snimke, više će znanja, novca i klijenata tako videti nego da pogubi 4-5 godina na nekoj insituciji učeći matematičke modele digitalizacije signala (u obliku računskih zadataka).
Arthur is offline  
Old 02-02-2009, 02:14 AM   #320
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Hvala na odgovorima.To je u stvari i ono sto me je interesovalo-kako se dolazi do tog zvanja.Ako jos neko zeli da podeli svoja iskustva u vezi sa ovim mislim da bi to koristilo nama koji smo na pocetku.
phil.milmax is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules