Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2009, 07:34 PM   #11
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Default Re: Rode NT5 ili...

Basovi na harmonici nisu nista zahtevno duboki da bi ti to pravilo problen, niti su dinamicki toliko izrazeni...
Ipak, skupi malo para i znam gde mozes za 300 eura uzeti AT 4047, to je manje-vise u pola cene...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 09:31 PM   #12
akordeonista
Senior Member

I ja pretpostavljam da ne bi trebalo da bude problem snimiti ih jer to ipak nije kontrabas ili bas gitara ali treba imati na umu da je najdublji ton u kontra oktavi - E kontra, a ne bih voleo da dodjem u situaciju da se ti najdublji tonovi ne cuju jasno. Mada, ne znam tacno koje su frekvencije tih tonova.

A taj AT4047 sto si spomenuo, gde ima da se kupi? Pisi na PM ako ne zelis ovde da "odajes informacije".
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 10:00 PM   #13
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Ma nije to nikakva tajna, drugar kupio, par puta ga ukljucio pa hoce da ga proda, pored gomile neke druge opreme, ako te interesuje spojicu vas pa se dogovorite, inace to je dobar mikrofon, a za taj novac je odlicna kupovina...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 11:37 PM   #14
akordeonista
Senior Member

Aj` posalji njegov broj telefona ili mail pa da ga kontaktiram.
Old 10-01-2009, 12:24 AM   #15
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Basovi na harmonici nisu nista zahtevno duboki da bi ti to pravilo problen, niti su dinamicki toliko izrazeni...
Ipak, skupi malo para i znam gde mozes za 300 eura uzeti AT 4047, to je manje-vise u pola cene...
Potpuno si u pravu. Basovi na harmonici nemaju jak nastup niti su preduboki, ali moja iskustva sa harmonikom i malim kapislama (uključujući i meni omiljeni AKG C451) su bila vrlo negativna. Ne znam kako to drugačije da opi?em nego seljački da ka?em da alikvoti leve ruke harmonike lako "udave" malu kondenzatorsku kapislu.

@akordeonista:
Sve u svemu - ipak nemoj malu kapislu za levu ruku, ako već ima? veliku za desnu... ili im (ako je bud?et ba? toliko tesan) zameni mesta, bar će biti bolje izbalansirane... Proglasi NT2a za "levoruki" mikrofon, stavi NT5 na desnu ruku. Najva?nije je da ti bas/bariton i tenor/sopran sekcije budu međusobno usklađene, apsolutne vrednosti ionako ne postoje. Posle u miksu nemoj da pojačava? frekvencije, samo oduzimaj ono ?ta ti se čini da je vi?ak i to je to...

...mada bih se ja ipak "stisnuo" za jo? malo para i uzeo neki AT40**

Ba? sam se ras..o

'Ajd uzdravlje
Old 10-01-2009, 01:05 AM   #16
akordeonista
Senior Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
...mada bih se ja ipak "stisnuo" za jo? malo para i uzeo neki AT40**
Pa otprilike da cu da potrazim polovan mikrofon sa velikom membranom, za sada definitivno odustajem od kupovine male membrane. U principu, mozda bih mogao i da izdvojim jos 100-tinak eura ako bi naleteo na nesto dobro. Jos cu malo razmisliti i potraziti pa ako nesto zanimljivo izleti i pazariti.
Ako cujete da se prodaje neki dobar mikrofon a da nije previse para javljajte. I naravno, svaka druga ideja je dobro dosla!
Old 17-02-2009, 12:34 PM   #17
brle
Junior Member

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Znam da bi najbolje bilo da uzmem mikrofon sa velikom membranom ali sam mislio da za novac kojim trenutno raspolazem mogu da kupim bolji instrumentalni mikrofon (sa malom membranom), ali iz prethodnog Awacs-ovog odgovora proizlazi da to bas i nece ici tako - sto me vraca na mikrofon sa velikom membranom!
Velicina membrane stvarno nema veze sa niskim frekvencijama koje ti trebaju za levu ruku harmonike: pravi omnidirectional mikrofoni idu linearno do 20Hz i nize. Moj savet ti je da snimas harmoniku uvek sa 2 ista (matched pair) mikrofona i to sa malom membranom: npr. Rode NT5, jos bolje NT55 (dobijes dodatne kapsule sto je vrlo prakticno), Beyer MC930 (odlican "nemacki" kvalitet za te pare), oktava i sl.
Inace ja snimam cesto klasicnu harmoniku sa parom Sennheisera MKH40 (video sam nedavno da ih koristi i Richard Galliano na koncertima sa bendom) vrlo sam zadovoljan i nisam primetio nesto da se basovi "dave" makar su sa malom membranom .
Pozdrav!
brle is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2009, 01:57 PM   #18
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by brle View Post
Inace ja snimam cesto klasicnu harmoniku sa parom Sennheisera MKH40 (video sam nedavno da ih koristi i Richard Galliano na koncertima sa bendom) vrlo sam zadovoljan i nisam primetio nesto da se basovi "dave" makar su sa malom membranom .
Potpuno si u pravu, ja sam samo sugerisao da mala membrana ne ide na levu ruku ako već velika ide na desnu. Naravno da leva ruka harmonike nema pravi "bas", ali ga opet ima malo vi?e nego desna, pa čisto u tom smislu predlo?ih.

A pogotovo si u pravu za stereo par - harmonika je jedan istrument, pa ga je najbolje tako i tumačiti. Nego, čini mi se da stereo par iskače iz pomenutog bud?eta...

Pozdrav
Old 17-02-2009, 05:03 PM   #19
akordeonista
Senior Member

Mislim da cu za koji mesec da kupim Rode K2. Znam da postoji razlika ali nadam se da ce se upariti dobro sa NT2a.

Quote:
...snimam cesto klasicnu harmoniku sa parom Sennheisera MKH40 (video sam nedavno da ih koristi i Richard Galliano na koncertima sa bendom) vrlo sam zadovoljan i nisam primetio nesto da se basovi "dave" makar su sa malom membranom .
Brle, mozes li da postavis ili da mi putem maila posaljes neki snimak koji si radio sa Sennheiser-ima da cujem kako zvuce?
Inace, da tebe slucajno ne zovu "Brka"... i zena ti se zove Sneza?

Last edited by akordeonista; 17-02-2009 at 05:23 PM.
Old 18-02-2009, 02:02 PM   #20
brle
Junior Member

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Brle, mozes li da postavis ili da mi putem maila posaljes neki snimak koji si radio sa Sennheiser-ima da cujem kako zvuce?
Inace, da tebe slucajno ne zovu "Brka"... i zena ti se zove Sneza?

...taj sam. Poslao sam ti poruku.
brle is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules