Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2008, 02:02 PM   #1
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Buducnost muzike

Quote:
Originally Posted by lesha View Post
slazem se, i dalje postoji isti, ako ne i veci broj dobrih muzicara i dosta dobre muzike, ali je treba pronaci u dzungli mediokriteta i onih koji to rade zbog novca.
Uh koliko ih samo ima, chitavo more, samo treba percepcije za to... Poslusajte recimo Murcof-a, Shpongle tj. Younger Brother, Vladislav Delay-a tj Luomo, i naravno Cevin Key (Download, Skinny Puppy, Plateau...)
Muzika evoluira i menja se ali je u biti ista... Forma prilichno "stara" ili "ista" aranzmanski sto se recimo Shponglea tiche, ali sound dizajn iz buducnosti A Murcof je neoklasichar sa Nebule 8
Pojavom rachunara je muzika dozivela post-modernu renesansu, alat za svakoga, i ne znachi uopste da ce on isplivati ili nekoga ugroziti. A ima i fenomenalnih primera tipa Manitoba, lik ne nagradjivani matematichar koji je u muzika usao tek pojavom rachunara i isplivao sa predivnom muzikom...

Svakako da se dobra muzika mora kopati, setite se nekada dok nije bilo interneta kako se trazilo... Danas samo moras selekciju da radish i to je to, sta ces bolje od toga..

Last edited by silicon science; 10-12-2008 at 02:14 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:02 AM   #2
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Uh koliko ih samo ima, chitavo more, samo treba percepcije za to... Poslusajte recimo Murcof-a, Shpongle tj. Younger Brother, Vladislav Delay-a tj Luomo, i naravno Cevin Key (Download, Skinny Puppy, Plateau...)
Muzika evoluira i menja
Pa onda Amon Tobin, Carbon Based Lifeforms, Hallucinogen in Dub (Ott)... uvijek ima dobre muzike.

Sla?em se... ?ivimo u doba prve digitalizirane renesanse. Danas svatko mo?e biti i producent i filozof... barem ?to se tiče dostupnosti tehnologije i informacija. Ostaje samo pitanje koliko mi sami imamo htjenja i znanja da dostupnosti pretvorimo u konstruktivne rezultate.
Old 11-12-2008, 11:07 AM   #3
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

a što se toga tiče, tih imena što Silicon i Šiva nabrajaju....takava muzika mi je taman kao tubo folk...samo druga krajnost...dok bjelosvjetski turbo folk forsira opšte narodnu prihvaćenost i odvratnu sladunjavost, tako taj vid muzike, kao druga suprotnost - forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata...ista je to "medalja" za mene...samo glava i pismo....ono - " sad ću ja da radim dobru muziku i da budem avangardan i "neshvaćen"...nema tu prave umjetnosti

Last edited by balthazaar; 11-12-2008 at 11:10 AM.
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:11 AM   #4
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
a što se toga tiče, tih imena što Silicon i Šiva nabrajaju....takava muzika mi je taman kao tubo folk...samo druga krajnost...dok bjelosvjetski turbo folk forsira opšte narodnu prihvaćenost i odvratnu sladunjavost, tako taj vid muzike, kao druga suprotnost - forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata...ista je to "medalja" za mene...samo glava i pismo
Daj chovech sta to prichash
"Forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata..."
Jesi li slusao nekog od pomenutih imena ili si ovo rekao tek onako ili stvarno u to verujesh... Nema tu ni a od avangardnosti a kamoli isforsirane...
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2008, 11:13 AM   #5
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

pa brate....baš smo komentarisali u kojoj eri živimo.....bem mu sunce...šta god pomeneš, pa iako nisam upoznat sa tim, mogu u par klikova da se upoznam i upoznam se
Old 11-12-2008, 11:17 AM   #6
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

ovo nije isforsirana avangardnost?

http://www.youtube.com/watch?v=bAKFoe0Jm0Y
Old 11-12-2008, 11:40 AM   #7
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Daj chovech sta to prichash
"Forisra neki "elitizam" i "isforsiranu avangardnost" bez nekog istinskog umjetničkog izraza , niti pečata..."
Jesi li slusao nekog od pomenutih imena ili si ovo rekao tek onako ili stvarno u to verujesh... Nema tu ni a od avangardnosti a kamoli isforsirane...
Ja mislim da on samo malo provocira u duhu zanimljivosti rasprave... dajmo mu priliku da nam objasni ?to je "prava" umjetnost... mo?da i nas dvoicu "ispravi" ako ima argumente iza svoih izjava
Old 11-12-2008, 11:38 AM   #8
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default ?to je uopće "prava" umjetnost?

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
a ?to se toga tiče, tih imena ?to Silicon i ?iva nabrajaju....takava muzika mi je taman kao tubo folk..
" sad ću ja da radim dobru muziku i da budem avangardan i "neshvaćen"...nema tu prave umjetnosti
Ajde... kad ulovi? vremena, objasni mi na ?to točno misli? kad ka?e? "prava umjetnost". Preciznije, zanima me kriterij po kojem diskriminira? ono ?to ne spada u "pravu umjetnost", te obzirom na taj kriterij, ?to je po tebi definicija "prave umjetnosti"?

Jer cjela tvoja izjava "visi" o sintagmi "prava umjetnost" za koju otvoreno sumljam da si je u stanju verbalizirati. Pa kad već spominje? filozofiju onda budi dosljedan i definiraj nam te "pravosti" i "krivosti"... ako ?eli? da te shvatim ozbiljno.
Old 11-12-2008, 11:46 AM   #9
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

da...teško je...niti se može objasniti...niti definistati...mogu ti samo reći moj subjektivni osjećaj na jednom nivou shvatanja....a to je da je "prava umjetonst" po malo turbo-folk i po malo avangarda...tj. da je slojevita..da u njoj možeš naći nešto najpliće - što će zadovoljiti i naj površnije ukuse velikog broja ljudi, a da naravno može da zadovolji i ukus i uho znalaca koji u tome vide i čuju nešto više...dakle, ona je između one dvije krajnosti koje sam pomenuo...nije ni nešto što služi da se zadovolje naniži ukusi i porivi, a niti je, bogami, nešto što samo mogu da razumijju oni "koji se razumiju" u to ....e onda dalje...iako se taj "kriterijum" ispuni - nije svaka "prava umjetnost" podjednako vrijedna...evo npr. Ja sam shvatio da su (uh sad ćete da popizdite) neke pjesme od eeevoo npr. Šabana Šaulića - prava umjetnost...al nisu podjednako vrijdene ko neke druge...

nadam se da me kapirate..

tako da sam se pogrešno izrazio kad sam reko "nema tu prave umjetnosti"....nje vjerovatno ima...al nema neke prevelike vrijednosti...

Last edited by balthazaar; 11-12-2008 at 12:01 PM.
Old 11-12-2008, 12:05 PM   #10
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

evo....ova pjesma je umjetnost...i po emociji...a i što se tiče aranžmana i svirke....hehehehe liše komične šabanove perike i komičnog "spota"....

http://www.youtube.com/watch?v=IE2W3aZn18Y

ali ipak, nije nikako na istom nivo kao i ovo

http://www.youtube.com/watch?v=vyqgjCKm9nQ

nadam se da me kapirate...u sličnom odnosu sa nekim vrhunskim djelima u muzci je i to što vi pominjete, kao i Šaban....

Last edited by balthazaar; 11-12-2008 at 12:08 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules