Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-11-2008, 03:54 PM   #21
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Laptop i ?iva svirka

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Svi moji problemi su bili vezani za Windows P.C., crkavanje napajanja, video karte, virusi, "odlazak" boot sectora na hard disku, iznenadno i potpuno neocekivano "nedetektovanje" hard diskova, pogresno narezivanje CD-a (NERO) i tako dalje i tako dalje.
Slobo, bez ljutnje, ali najverovatnje si za sve ovo sam kriv.

Crkavanje napajanja - Jedino ako je lo?e napajanje, a sami biramo napajanje. Ako se tu u?tedi i kupi jeftini Kinez, ugro?en je ceo računar i to je potencijalna munja u kući?tu. Ja svoje napajanje uvek platim..
Naravno, mo?e da bude uzrok i na?a elektrodistribucija, ali... nema imunog napajanja na to...

video karte - verovatno vezano opet sa lo?im napajanjem... tj. nestabilnom strujom.

virusi - Nikada ih nemam... poslednji sam zakačio 2000-te... bio je u pitanju win95cih. Od tada, do danas... NE! A AV program jedva i da koristim i AV monitor mi je aktivan samo kad postoji realan rizik. Na sajtu B92, RME... itd... i sl. sigurno neće? naleteti na virus. Od virusa se sam korsnik osnovnim znanjem bolje čuva nego ?to mo?e da ga čuva bilo koji AV program.

...itd... itd... itd... , a malo je skupa akcija ugradnja systama "Nata?a" iz Mig 29 (smireni ?enski glas koji u slučaju opasnosti pilotu priča ?ta da radi, nebi li sačuvao ?ivu glavu) u PC, da bi se korisnik i računar za?titili od najopasnijeg mogućeg virusa, koji se najče?će ne nalazi u računaru, već za tastaturom

Mene stalno cimaju prijatelji telefonom: "Kliknem ovo, neće, kliknem ono, neće...", a kad pitam ?ta se radilo pre toga pa "neeeećććeeee", odgovor je: "Niii???taaaa... majke mi... sve je radilo i onda je on sam..."
A najče?će nije tako. Računar nema gremline unutra koji čačkaju OS, komponente itd. dok mi spokojno spavamo, ne sluteći ni?ta. Najče?će je uzrok problema sam korisnik a sopstvene brljotine ne mo?emo pripisati PC-u...
Old 23-11-2008, 04:01 PM   #22
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by milos View Post
I oni sto se dobijaju sa Logicom su bolji od vecine plugova "dostupnih" na PC-ju ali Soundtoys je ekstra.
Ja bih rekao da alata danas ima koliko voliš... samo treba da se radi.
Ako nekome na valja Waves Api, Waves SSL, Sonnox Oxford, Flux... taj definitivno ima neki drugi problem... barem se meni tako čini... a da ne pričamo o DSP proširenjima tipa powercore, duende, uad... koji se rade za obe platforme...

Jel neko probao npr. Omnisphere VST? Jel ne valja ni on?

Nemojte ljudi da preterujemo... Ne kažem da je neko ovde loš majstor, naročito ne Sloba koji je svoje znanje više puta debelo dokazao, ali stvarno se ponekad treba setiti poslovice: -Lošem majstoru svaka dlaka smeta..
Old 23-11-2008, 04:03 PM   #23
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Laptop i živa svirka

Opet odosmo u O.T.
Back on Topic-sto se tiche Lap-topa za zivu svirku uz mogucnost "lejerovanja" i sviranja vise sintova istovremeno, mogu toplo da preporuchim Omnisphere, ima sjajan Live mod, poredjas 8 preseta i vozis.. Nema potrebe za nekim drugim VST-om, iz razloga sto ima jaaako sirok spektar zvukova, sve sto ti zatreba i zvuchi FANTASTICHNO... Vredi razmisliti o toj opciji, mada i on prilichno zdere Cpu, a isprobali smo ga na RuDaw-u kod Mike Tehnike

Edit: hehe, Idekiuse prochitao si mi misli, u isto vreme si postavio pitanje i ja dao odgovor
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2008, 04:48 PM   #24
slowstar
Pro Member

Deki kaze: "Slobo, bez ljutnje, ali najverovatnje si za sve ovo sam kriv".

Priznajem Deki odmah da sam kriv ali:
Za koje to napajanje mislis da nije Kinesko, i zasto kinezi za malo vecu lovu ne naprave napajanje koje ne crkava? Mislim da je moje (na apotekaru) neko "Thermal take" od valjda 500w, preporuci neko dobro, odoh od nedelje da ga pazarim.
Drugo, NIKADA nisam tvrdio da neki plug in ne valja, narocito na LOGICu, pored istoga, imam veoma malo drugih, pa i nemam na sta da se zalim, samo sto mi moja kreativna "lenjost" malo smeta u poslednje vreme, al' sam tu sto kazes "sam kriv", nista mi osim toga ne fali, osim malo boljih (citaj skupljih) monitora, a to ce se valjda resiti. Eventualno bih voleo da imam Oxford (Sonox?) inflator i ostale istoimene plagove, ali nemam nacina da ih "nabavim"
Old 23-11-2008, 05:47 PM   #25
igorxp
Member

ss, te?ko ću ja doći do Omnisphere, 6 DVD-jeva koje zli autori bri?u s rs-a čim se pojavi ... A kakva su vam iskustva sa VSTi-ima koji koriste semplove? Meni recimo Halion na PC-u radi solidno, kontam da ne bi trebalo da pravi probleme na nekom solidnom laptopu.
igorxp is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2008, 05:49 PM   #26
idekius
Mason

idekius's Avatar

Rade sada dobra napajanja i Gigabyte i CoolerMaster... tu su Enermax, Tagan... itd... itd... tu se mišljenja razlikuju, ali, sve su to uglavnom "sigurna" napajanja. Pod navodnicima, jer apsolutna sigurnost stvarno ne može da postoji. Postoje i APC UPS SMART uredjaji, korektori napona itd... ko baš želi da se čuva. Lepo bi bilo da se i Diviner javi sa svojom preporukom za napajanje, pošto on redovno prati testove, a verujem i da gricka komponente kada ih bira, kao što su kauboji proveravali da li je dolar zaista od zlata

Zavisno od grada do grada, dela grada u kome se živi itd. stabilnost napona je stvarno diskutabilna. Kod mene je napon SUPER u odnosu na ljude koji žive na pojedinim delovima periferije Niša. Vidjao sam da ljudima sijalice u kući svetle bukvalno žuto. Znam i za mnogo slučajeva rikavanja računara (gotovo u kompletu) usled nestanka struje, ili oscilacije napona. Kada ne koristim svoj računar, uvek ga gasim na produžnom kablu... Ukoliko nije isključen na produžnom, ploča je i dalje pod naponom, ako se recimo desi da nestane struja, pa opet dodje... Boga mi, svašta može da se desi ukoliko računar nije van strujne mreže.

Što je najgore, tada se garancija za računar (opravdano) ne priznaje, a elektrodistribucija odbija da nadoknadi troškove. Nišlije sa foruma možda znaju Klemu... lik koji servisira Hi-Fi... koliko sam čuo, on je popizdeo i dao elektrodistribuciju na sud zbog toga... i dobio obeštećenje. Ali... džaba obeštćenje ako čovek ostane bez računara, ili (još gore!) bez podataka...

Zato... osnovna zaštita... brend napajanje i računar van električne mreže kada se ne koristi...

Pomenuti Thermaltake ne bi smeo da bude loš. Definitivno ne spada u "potencijalne ubice računara" poput onih JNC i sličnih čuda, kojih je (na sreću) sve manje... Opet ponavljam... nema tu garancije... sa EPS-om naročito ,a i sve se kvari. Desi se da padne i putnički avion, pa nije ništa čudno ni ako vrisne napajanje, pa bilo ono Tagan, Enermax, ili ne znam šta...

A što se tiče softwarea, nije baš mesto, jer bih onda morao da banujem sam sebe ,ali... imaš me na skype, pa ćemo popričati

Stvarno odosmo debelo u off... nema smisla, a tema je odlična...
Sam sam prisustvovao koncertu grupe Kosheen, gde je klavijaturista koristio Roland XP 60 (iznajmljen od mog prijatelja) kao kontroler, a boje vukao iz Mac Book... Logic. A onaj njihohov DJ je uradio sličnu stvar... scratch panel i Ni-Traktor
Sećam se reakcije mog prijatelja kada ga je zvao organizator koncerta da bi iznajmili klavijaturu, pošto se XP-60 nalazo na listi zahteva grupe Kosheen. Ovaj je pao u sevdah "Eto!!! Jel JA pričam nešto???!!?? Pričam JA, samo nema ko da sluša!!! Jel vidiš šta ljudi traže??? EEeeeejjjj!!!! A ti ga tupiš sa nekakvim samplerima i trt-mrt!!! Jaaaaooo.. možda mi učita i neke ludilo boje...". Da bi se posle ispostavilo da je ovaj verovatno navikao na dirke XP-60, a ni jednu bojicu iz nje nije koristio, pa sam ja malkice likovao
Old 23-11-2008, 05:59 PM   #27
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by igorxp View Post
ss, teško ću ja doći do Omnisphere, 6 DVD-jeva koje zli autori brišu s rs-a čim se pojavi ... A kakva su vam iskustva sa VSTi-ima koji koriste semplove? Meni recimo Halion na PC-u radi solidno, kontam da ne bi trebalo da pravi probleme na nekom solidnom laptopu.
Halion je i vise od Okej... Jos ako imas neke od Akai diskova (koje Halion chita) Sve ti lepo bude mapirano, lako se splituje keyboard, idealno za uzivo..
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2008, 08:12 PM   #28
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
SS kaze:
Priznajem, JEDNOM mi je crklo napajanje od G5-ice,
Ne zelim da gnjavim, verujem da sam dosadan, zelim samo da napomenem da
nema pravila, kad' maler hoce, onda hoce bez obzira na "Brand"
E Slowstare, sada sam tesko razocaran. Da moze nesto da crkne na Mac-u?
Pa zar je to moguce, nemogu da verujem. Svi moji snovi(o Platonskoj ljubavi i vecnom kvalitetu Maca) su pali u vodu. Smrc, zbogom prijatelji, moj zivot je izgubio smisao.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 23-11-2008, 10:09 PM   #29
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Sve ovisi o konceptu koji mislis koristiti. Forte je prvenstveno radjen za ljude koji zele koristiti soft synthove u live svrhe. Znaci ak imas projekt s bandom u kojem si ti npr. klavijaturist a zelis koristiti soft synthove onda je forte super. S druge strane ak zelis laptop kao jedini uredjaj za live onda je Ableton Live puno bolji izbor.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 24-11-2008, 03:03 AM   #30
igorxp
Member

S bendom, Maiv... tnx
igorxp is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules