Quote:
Originally Posted by igorxp
Pretra?io sam i izgleda da nije bilo konkretne rasprave o ovoj temi. Mislim da je (ako pretpostavimo da je cena softvera pribli?no jednaka nuli ) ovo daleko povoljnija varijanta, ako se pogleda odnos cena-kakvoća zvuka. Da li neko od foruma?a praktikuje (ili je praktikovao) sviranje preko midi klavijatura u?ivo? Ako nema upućenih onda je suludo da postavljam dalja pitanja - konfiguracija, softver, OS itd...
Inače, ono ?to me je malo podstaklo da ovu varijantu počnem da razmatram ozbiljnije je foruma?ki Q&A sa Flake Lorenzom, klavijaturistom Rammsteina. Pročitajte ?ta čovek ka?e na ovu temu:
|
Ovo je jako izvodljivo i sa nekim lap-topom, po mogucstvu malo jacim, koji ne nosi znak "Apple". Ovi su dosta jeftiniji. Naravno, Apple je ipak "the best"!
Inace, negde na forumu sam pisao vec o tome, postoji jedan jako dobar softwere za "live" sviranje VST instrumenata a on se zove "Brainspawn Forte". To je host program u koji redjas VST instrumente koje imas i zelis da sviras.
Kako to sve radi? E pa, ako bismo na trenutak zamislili da su u pitanju hardverski instrumenti, onda bi nam Forte bio jedan veliki rek u koji redjamo razne module, semplere, synthove itd. samo sto ovaj softverski rek ima i neke stvari koje nijedan hardverski nema. To su midi podesavanja svakog instrumenta i njihovo memorisanje u tzv. Scene. Naravno, ima jos dosta stvari koje mogu da se podese (midi kontrole,...).
Scene su kompletne postavke onoga sto izlazi iz Forte-a. Zamisli situaciju, imas na pr. poredjane jedan soft sempler tipa Emulator X2, pa onda Hemmond orgulje NI B4II, pa FM7 synth i recimo Hypersonic 2; slozio si na tim instrumentima boje koje hoces da sviraju istovremeno, podesio njihove jacine, midi kanale (mogu svi da sviraju na jednom kanalu), efekte itd. i to sve samo "uslikas" kao jednu Scenu! Njih Forte pamti po brojevima - 001, 002, 003 itd., dakle, svaka Scena jedan broj. E sad, na klavijaturi putem Program Change naredbi na samo jednom midi kanalu pozivas onaj broj na kom ti se nalazi ta Scena (recimo broj 001) i automatski se na ekranu javlja ta scena i "svira"!
Ima jos dosta stvari u Forteu koje mogu da se podese ali ako ga budes koristio to ces vec i sam skontati, nije problematicno!