Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-11-2008, 08:49 PM   #1
igorxp
Member

Default Laptop i ?iva svirka

Pretražio sam i izgleda da nije bilo konkretne rasprave o ovoj temi. Mislim da je (ako pretpostavimo da je cena softvera približno jednaka nuli ) ovo daleko povoljnija varijanta, ako se pogleda odnos cena-kakvoća zvuka. Da li neko od forumaša praktikuje (ili je praktikovao) sviranje preko midi klavijatura uživo? Ako nema upućenih onda je suludo da postavljam dalja pitanja - konfiguracija, softver, OS itd...

Inače, ono što me je malo podstaklo da ovu varijantu počnem da razmatram ozbiljnije je forumaški Q&A sa Flake Lorenzom, klavijaturistom Rammsteina. Pročitajte šta čovek kaže na ovu temu:

Quote:
C Shaz: How many keyboards did you get through at the recent concerts andwere they really expensive ones?
Flake: I have one large master keyboard on stage.
Flake: I also use several small keyboards with MIDI connections.
Flake: This means that I only have to send the note values to the computer.
Flake: In the tune Los, I break a keyboard every gig.
Flake: This keyboard costs 70 euros.
Flake: I throw it into the audience.
Flake: There is also such a keyboard on the Segway.

TdK: is amerika solo made by keyboard?
Flake: I use a software synth called ES2 from Logic.

funf: About your keyboards again: Is the instrument you use during Reise Reise live a keyboard with customized looks or is like a real accordian?
Flake: Yes.
Flake: That's a MIDI accordian from Roland.
Flake: I use it for Reise Reise and Moskow.

funf: The "accordion" that you used during performing Reise Reise live, was it just a keyboard with customized looks or did you have to use it like a real accordion?
Flake: It was Roland MIDI accordion with a MIDI transmitter.
Flake: I can also control other sounds with this keyboard.
Flake: Sometimes it doesn't sound like an accordion.

alexm: Do you use computers exclusively now, or do you still have any hardware samplers for your sounds?
Flake: Now, we only use a Mac G4.
Flake: We always have a spare because our stage is so dangerous.
Flake: There are huge currents that flow when the explosions go off.
Flake: With us, many things can go wrong.
Flake: My job is to play keyboards and act as if everything is really OK ...
igorxp is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 09:07 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Laptop i ?iva svirka

pa Herbie Hancock odavno koristi Apple laptop za zive svirke za soft synths
http://www.futurestyle.org/archives/h/hancock.htm

a i Sting / Police su terali 2 x Logic setup-a, (na Apple lap-topovima) u sync-u na turneju. Ako jedan crkne, drugi odma nastavlja
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 10:46 PM   #3
akordeonista
Senior Member

Quote:
Originally Posted by igorxp View Post
Pretra?io sam i izgleda da nije bilo konkretne rasprave o ovoj temi. Mislim da je (ako pretpostavimo da je cena softvera pribli?no jednaka nuli ) ovo daleko povoljnija varijanta, ako se pogleda odnos cena-kakvoća zvuka. Da li neko od foruma?a praktikuje (ili je praktikovao) sviranje preko midi klavijatura u?ivo? Ako nema upućenih onda je suludo da postavljam dalja pitanja - konfiguracija, softver, OS itd...

Inače, ono ?to me je malo podstaklo da ovu varijantu počnem da razmatram ozbiljnije je foruma?ki Q&A sa Flake Lorenzom, klavijaturistom Rammsteina. Pročitajte ?ta čovek ka?e na ovu temu:
Ovo je jako izvodljivo i sa nekim lap-topom, po mogucstvu malo jacim, koji ne nosi znak "Apple". Ovi su dosta jeftiniji. Naravno, Apple je ipak "the best"!

Inace, negde na forumu sam pisao vec o tome, postoji jedan jako dobar softwere za "live" sviranje VST instrumenata a on se zove "Brainspawn Forte". To je host program u koji redjas VST instrumente koje imas i zelis da sviras.
Kako to sve radi? E pa, ako bismo na trenutak zamislili da su u pitanju hardverski instrumenti, onda bi nam Forte bio jedan veliki rek u koji redjamo razne module, semplere, synthove itd. samo sto ovaj softverski rek ima i neke stvari koje nijedan hardverski nema. To su midi podesavanja svakog instrumenta i njihovo memorisanje u tzv. Scene. Naravno, ima jos dosta stvari koje mogu da se podese (midi kontrole,...).
Scene su kompletne postavke onoga sto izlazi iz Forte-a. Zamisli situaciju, imas na pr. poredjane jedan soft sempler tipa Emulator X2, pa onda Hemmond orgulje NI B4II, pa FM7 synth i recimo Hypersonic 2; slozio si na tim instrumentima boje koje hoces da sviraju istovremeno, podesio njihove jacine, midi kanale (mogu svi da sviraju na jednom kanalu), efekte itd. i to sve samo "uslikas" kao jednu Scenu! Njih Forte pamti po brojevima - 001, 002, 003 itd., dakle, svaka Scena jedan broj. E sad, na klavijaturi putem Program Change naredbi na samo jednom midi kanalu pozivas onaj broj na kom ti se nalazi ta Scena (recimo broj 001) i automatski se na ekranu javlja ta scena i "svira"!
Ima jos dosta stvari u Forteu koje mogu da se podese ali ako ga budes koristio to ces vec i sam skontati, nije problematicno!
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 10:59 PM   #4
InsaneEyes
Pro Member

InsaneEyes's Avatar

moze laptop ako je operativni sistem DOS ili ako si herbi ili sting pa si 'ebeno neunistiv

e akad sam procitao da herbi koristi reason, odusevio sam se

honda - the power of dreams!!!!

InsaneEyes is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 11:13 PM   #5
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Laptop i živa svirka

Malo sam guglao i od tog fortea sam nasao samo ono sto firma koja ih pravi i prodaje zeli da ljudi vide. Ista stvar kao i sa Kore playerom od N.I. Jos uvek nema te mashine koja moze da pogura to sto ovi reklamiraju (mozda moze neki quad procesor sa osam giga rama i dual grafichkom od giga)...
Lap-top to jos uvek ne moze da iskalkulishe tu kolichinu podataka koju zahtevaju 2 ili chak 3 "ozbiljna soft sinta" i to je ultra porazavajuce.. Nedavno je Moritz instalirao na poslednjem modelu Apple MAcBookPro 17Inch wide ludilu taj njihov free kore player i ... Na vecini preseta koji su dobri (mozda i odlichni) procesor ode na 70 % zauzeca, u standalone modu...
Znachi, moze da posluzi lap top kao sint mashina iz koje furash tako nesto, i to je to... Ne bih se usudio da mi taj rachunar sluzi za ne daj boze neku matricu ispod pored toga(heh, pocheo sam i trodimenzionalno da se izrazavam) u real tajmu itd...
A lik iz Ramshtajna je kul, ES2 je super soft sint i pritom uzima 0.2 % procesora a zvuchi odlichno, pogotovo kada uzivo prodje kroz neki dobar mixer...

Last edited by silicon science; 22-11-2008 at 11:59 PM.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 11:23 PM   #6
igorxp
Member

tnx, ss

Dakle, Forte otpada kao varijanta. Meni je Ableton kul varijanta: ne ?vaće previ?e procesora, mogu da se pale i gase kanali, ima i midi i audio efekte (jap, mogu da rokam i arpeđator na kvarno )... Latency mi je pristojan, nekih 5-6 ms sa ASIO4all driverima (M-Audio Delta 44 kartica). E sad ?to se stabilnosti tiče mislim da sam tu i ja kriv ?to ne odr?avam Windows kako treba.
igorxp is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 11:35 PM   #7
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Ableton ti mozda i jedina solucija (i najbolja) za to sto tebi treba (ako sam dobro razumeo). Zelish sint Lap top i mozda jos nesto uz to iz istog rachunara... Malo matrica malo on off kanali... Poigraj se malo s Abletonovim sintovima (koji su btw sjajni) i dobices to sto zelis, pogotovo u najnovijoj verziji u kojoj imas Analog, Electric, Tension i Operator... Sve sto choveku u zivotu treba (ako sviras soft sint) Znachi: Fm sinteza, subtractive sinteza i physical modeling... Pri tom Abletom ima pristojan summing i slobodno mogu da kazem da ga OBOZAVAM... Da ga nisam dobio na poklon kao nagradu kupio bih ga sigurno
E da, nikada me nije izdao uzivo ni pod windowsom, ni pod Macom... Rachunar je kao zena, ne daj nikome da ga dira i redovno "servisiraj"

Last edited by silicon science; 22-11-2008 at 11:39 PM.
Old 22-11-2008, 11:55 PM   #8
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Ovo je jako izvodljivo i sa nekim lap-topom, po mogucstvu malo jacim, koji ne nosi znak "Apple". Ovi su dosta jeftiniji. Naravno, Apple je ipak "the best"!
!
Mozda nekada davno, danas NE... OS mozda i jeste najbolji (posle Linuxa ) ali hardver je sve grdji... A nekada su imali kontrolu kvaliteta za uzor drugima, dok nije bilo Kine. Krajnje je vreme da se mitovi preispitaju.// Nekada i sada se jaaako razlikuju sto se tice nekih firmi....
Old 23-11-2008, 12:33 AM   #9
slowstar
Pro Member

SS kaze:"A nekada su imali kontrolu kvaliteta za uzor drugima, dok nije bilo Kine".

Ne diskutujem vise na tu temu, ali samo zelim da napomenem da je moj G5
"Assembled in Ireland" a Mac Book "Made in USA" tako da i ta Kina dolazi pod znak pitanja, a osim toga Kinezi su u stanju da naprave ITEKAKO dobre sprave, pod uslovim da ne kostaju 100 dinara, nego neku normalnu cenu, vidi pod
ShanLing, M.Toft ATB 16, neke proizvode kao sto su CROWN, SONY, PANASONIC, i slicno, dakle bitna je KONTROLA KVALITETA, a ne zemlja proizvodjac - to su najobicnije predrasude. Uzmimo moj slucaj: Kada mi je idiot od majstora za centralno grejanje pustio 380 volti u suko preko koga mi ide napajanje za SVE sprave crklo mi je pre svega SVE sto je "made in USA" a prezivele u potpunosti samo sprave sa potpisom ROLAND, mozda je slucajno, ne znam, ali nema pravila...
Old 23-11-2008, 12:37 AM   #10
slowstar
Pro Member

Citiram (Da Bear):
"a i Sting / Police su terali 2 x Logic setup-a, (na Apple lap-topovima)"

Licno, nemam komentar, kazalo se samo...
Poz.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules