|
|||||||
| Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
moderator
|
a sada sledi kljucan deo.istine i zablude.
ZABLUDA 1 : Ljudi rodjenjem dobijaju mogucnost pevanja i muzikalnost. ISTINA : Pevanje (osim opere koja je najzahtevnija i zahteva dugogodisnje vezbanje) je zapravo kontinuiran govor! Gotovo SVAKO ko moze govoriti moze i pevati! Naravno, ono sto ljudi zovu 'talenat' odnosi se na to koliko pevac fizicki moze da dopre sa svojim glasom,koliko ga moze razviti.Nemaju svi iste glasovne mogucnosti,i ne mogu svi imati isti vokalni opseg!ALI SVI IMAJU GORE NAVEDENE GLASOVNE REGISTRE,samo ih NE UMEJU SVI PRONACI I NAUCITI DA SE NJIMA SLUZE! Za povecanje vokalnog opsega je potrebno vreme i vezba.Naravno,nije isto da li osoba na svoje pevacke sposobnosti obraca paznju od malih nogu,ili tek posle puberteta!Nekim ljudima je potrebno vise vremena da upoznaju svoj glas,nekim manje.Isto je i za sluh.Nekim ljudima je potrebno vise treninga,nekim manje. Naucili smo svi u srednjoj skoli iz psihologije da na svoju inteligenciju nismo 'osudjeni',vec mozemo uticati na njen razvitak. Upravo tako je i sa glasom i u sluhom.Radom i treningom se mogu postici veliki rezultati! ZABLUDA 2: Soprano su glasovi koji mogu da pevaju visoko,bariton pevaci koji umeju da pevaju nisko itd. ISTINA: Kategorije glasa u pevanju se odredjuju na osnovu UDOBNOSTI u pevanju kod pevaca! Odnosno, gde mu je najudobnije da peva i gde ima najvecu vokalnu moc. Ovo nema veze sa velicinom njegovog opsega.Neki pevaci mogu imati opseg od cak 5 oktava,i mogu ici i iznad e6,imati whistle registar,a najlakse im je da pevaju oko c4,i tu imaju najbolju kontrolu!I obrnuto. Kojoj kategoriji glas pripada (z. soprano,mezzo-soprano,alt; m.tenor,bariton,bas) odredjuje na osnovu toga na kojoj noti prvi put prelaze u drugi vokalni registar.Ovaj deo se naziva passagio.Sto je visa nota gde im je mesto prelaska,to 'visoj' kategoriji glas pripada. ZABLUDA 3: Cucete cesto ucitelje pevanja (npr mozete cuti u emisijama poput 'Operacija trijumf',pri pevanju visokih nota) kako vicu: ''Pevanje je fizicki posao! Potrudi se! Daj tonu vise podrske!''Onda kad vide da pevac KIDA glas i muci se, ukore ga - "Ti imas problem.Ne umes da se opustis." ISTINA: Hmm... Das nekome da dize teg od 50 kilograma i onda mu kazes da se opusti dok to cini? Pevanje NIJE FIZICKI POSAO. Pevanje treba biti jednako lako kao pricanje! Isti napor i ista kolicina vazduha koja je potrebna za pricanje potrebna je i za pevanje.
![]() "There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards." Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 01:31 AM. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
moderator
|
ZABLUDA 4: Stisni trbusne misice dok pevas! Uvuci taj stomak!
ISTINA: Kad bi zaista misici stomaka ucestvovali u pevanju,i kad bi za pevanje bila potrebna kondicija,daj sad razmislite,zar bi bilo toliko popunjenih i uspesnih pevaca? Aretha Franklin je odlicna pevacica.Ali nesto sumnjam da bi mogla da vozi bajs vise od 15 minuta. Odgovor - Ne.Najvecu moc glas dobije kad su SVI MISICI u telu OPUSTENI. I misici larynxa ,pre svega. ZABLUDA 5: Ti ne znas da dises! Uzmi vise vazduha,vise podrske u visokim notama! ISTINA: Glas ce uzeti onoliko vazduha koliko mu je potrebno,kao i u pricanju. Sta se zapravo desava? Glasu u chest registru jeste potrebno vise vazduha jer glas tu vibrira celom duzinom glasnih zica,i one su spojene. MEDJUTIM,kako se glas penje ka visim notama,GLASNE ZICE SE RAZDVAJAJU ,i vibriraju sve manjim delom,i zbog toga im treba i MANJE VAZDUHA da bi se postigao veci volume, da bi se ponovo zatvorile. Jer ako se taj mali deo glasnih zica koji vibrira, pritisne sa VISE vazduha,one ce da reaguju tako sto ce se zategnuti!Nece izdrzati pritisak! I dobije se jako slab i napet ton,stetan po glasne zice,i za uho veoma iritantan. ukoliko pokazete ikakvo interesovanje,nastavicu...ako ne,nema veze,pokusala sam heh.. to je do za danas enivej...valjda nece da se baci jbg. pozz svima! i da btw ovo je za razliku od prethodnog threada, 100% made by me
![]() "There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards." Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 01:44 AM. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Moderator
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
moderator
|
Razdvajaju se ZBOG vazduha (u visokim notama, tj head voice-u) da bi se ponovo SPOJILE potrebno je manje vazduha.
Jer covek refleksno istu kolicinu vazduha koju uzima za chest voice uzima i za vise registre. Zato dolazi do 'slabog volume-a' jeR SPOJENE glasne zice stvaraju volume.
![]() "There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards." Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 02:02 AM. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Pro Member
|
Quote:
Sad ako taj Glas uzima vazduha koliko mu treba sta mi i pevaci da se bavimo tim', neka Glas odluci sta ce i kako ce. A kada smo vec kod edukacije objasni si ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25026 a i ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24314 Last edited by LACKY; 09-11-2008 at 02:47 AM. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
moderator
|
To cu objasniti samo kao moje VELIKO INTERESOVANJE i istrazivanje,a jedino to je put do znanja,do koga nisam 100% dosla,niti smatram da je bilo ko na svetu.
Ali naucila sam osnovne stvari,koje sam ovde i podelila...ne vidim nista lose u tome. Znala sam da ce bar neko docekati da se slatko pose*e na moj trud,al nema veze.Ako ne verujes u ovo sto sam napisala,mozes se i sam informisati..nije to topla voda.. Tacno je da jesam jedno vreme trazila coacha,ali onda sam otkrila nacin da sama ucim ,bar koliko je to moguce..Za sada jos uvek napredujem...i sve mi je mnogo jasnije nego ranije.. Hvala Bogu,zivimo u takvom svetu gde se uvek mozemo informisati koliko zelimo. Ne znam iz kog razloga si tako skeptican prema ovim objasnjenjima i sta je tebi tu toliko nelogicno da tako reagujes,al dobro...nisi ni izneo argumente zasto mislis da ovo nije tacno.. Ali s obzirom na nacin na koji odmah odbijas sve sto ti je nepoznato,ne verujem da je to na osnovu tvog znanja o glasu,niti tvojih vokalnih sposobnosti... Mozda ces me ubediti da gresim sto ne verujem?.. pozz
![]() "There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards." Last edited by Eeva_r&b; 09-11-2008 at 03:26 AM. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
nastavi iva, ne obracaj paznju...
Last edited by HeatMan; 09-11-2008 at 04:16 AM. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
VIP Member
|
mislim da je sve ovo gubljenje vremena...jedino ako se ne vezbas da kucas na kompjuteru, pa ti dodje kao vezbica!
Doziveo sam par puta da radim sa likovima koji razvaljuju kako pevaju (muski i zenski) i svi su se rodili takvi! Stojim 1000% iza toga. To sto kazes da svako ima to u sebi ali nezna da koristi (peva) je isto kao kad bi rekli svako moze da bude svetski karate sampion, ali ne zna kako da udara, ili svako moze da bude poznati slikar ali nezna kako da drzi cetkicu i da nacrta "to sto je u njemu"... Sto bi englezi rekli - bollocks! Ljudi se rode sa talentom! Neko ga malo razradi, neko netreba uopste - mnogo je talentovan!! Mick Hucknall (Simply Red), Peter Gabriel, Phil Collins, Mariah Carrey, Celine Dione..svi se "rodili" sa tim. I ja sam imao mnogo teorija koje smo tu razradjivali do besvesti i kad sam dosao u London (davne 1986) ocekivao sam da se sve te nase teorije obistine - u kakvoj smo zabludi bili!!!! sve je bilo suprotno od onog sto smo zamisljali!!! Sve to nema veze sa mozgom. Ljudi se rode talentovani, i u svemu tome sredina kojom su okruzeni ima veliki uticaj. Ako su i baba i deda i tata bili u muzici, klinci ce da budu takodje, i veliki je broj poznatih (dobrih) muzicara i pevaca koji su iz takvih porodica. Ima i "istreniranih" odmalena, koji u procesu razrade taj talent - Britney, Justin, Aguerila, Beyonce.itd...svi su od malena bili po tv-u, takmicenjima, studijima. A to da snimatelj treba da zna sve to sto si navela - ??!! Snimatelj treba da zna da odabere mikrofon, postavi mikrofon, napravi DOBRO slusanje u slusalicama, i usnimi taj vokal. Jos ako ume ida ga smiksa - puna kapa! Producent neka se bavi pevanjem....a kad radis sa dobrim bandom i pevacem - NEMORAS DA MU GOVORIS KAKO DA PEVA I KOJI GLAS "DA NABACUJE" - on to vec zna!!! Ko ce sad da razmislja sta mu unutrasnji organi rade dok peva???
Last edited by DaBear; 09-11-2008 at 09:03 AM. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Pro Member
|
Dokoni i buve cesljaju.
|