Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-10-2008, 01:35 AM   #1
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default shta radite kada.. Moan zone :)

..vam dodje neki bend/lik/riba sa potpuno nerazvijenom pesmom i kaze vam: hocu da mi smixash ovo i da je doradish u tvom stilu, al nemoj puno da odlutash..?

par puta sam dobio neke glupe mozgoispirajuce melodije.. koje treba da doradim bla bla.. i da dodam taj neki svoj zvuk..

i shta god da uradim, "odlutao si previshe.."

shto? jel loshe shta?

"dobro je al si ga razvodnjio.."

definishi razvodnjio..

"pa nije to ono shto sam/smo hteo/hteli"

pa shta ste hteli?

"pa da napunish aranzman i da zvuchi bolje"

pa zvuchi bolje, jbg ono je bilo bzvz shto ste mi doneli/odsvirali..

"da al ti ga ubi.."

kako?

"pa ne znam.."

bla bla.. pricha se vrti u krug i uvek ostane neko nedorechen.. i ja sa deficitom informacija.. i shta onda da radim koj moj?

ok kapiram, posao producenta je parcijalno i posao prevodioca.. al shta ja mogu da prevedem kad ni sami ne znaju shta hoce?

predpostavljam da ako bi bio veliko khm i naplacivao 2k eura po aranzmanu, da mi niko nishta ne bi rekao..

ok, ne mogu reci da uvek dam svoj maksimum.. al u tih par sluchaja stvarno dam, jer bih pukao da nisam razvio melodiju i promenio je u delovima potpuno..

isto tako sam imao problema sa hmm poznatijim izvodjachima (necu da navodim koji su).. tipa: aj ubaci neke padove tu..

ja izvrtim nekoliko synthova koji legnu skroz.. i oni kao, ma jok.. daj neki tepih..

bla bla..

na kraju se zavrshi na violinama/orkestru i na tome da pad iliti tepih znachi "da bude tiho".. jer ja ubacim legato melodiju.. oni bi brze.. uradim brze.. oni bi josh brze..

e sad stishaj, pa eto to ti je pad..

shta radite kad vam neko radi ovakve strashne stvari?
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 07:17 AM   #2
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

Default Re: shta radite kada.. Moan zone :)

Hahahha, ja uvijek dobijem takve aranzmane koje treba mijenjati do besvjesti da zazvuce (doduse ja radim iz hobija a ne za pare pa imaju sutit).

Trebas razvit instinkt za musteriju ili jednostavno ispitas kakav bi pad on tocno htio prije neg sto krenes ista poku?avat, ovak je nezgodno jer ti u startu imas svoju ideju a on neku svoju bezveznu i tu dolazi do pucanja...

Dalo bi se na temu koja je uopće uloga producenta!?! Meni je logično da ak si ti producent i potpisan si na necijem izdanju da ti onda nema tko sta pricati, tvoj je izbor kakav će? pad gdje staviti...
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 07:45 AM   #3
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Generalno je problem kod nas sto svi sve rade.Muzicari hoce da budu pevaci, pevaci hoce da budu producenti, slucajni prolaznici koji se nadju u studiju daju savete za aranzman.Uzas.Ja se trudim (i voleo bi kad bi uspeo) da radim na sledeci nacin-ako se dogovorimo da ja radim aranzman prihvaticu sugestije, sve cemo se lepo dogovoriti ali poslednja je moja.Kad se snima vokal-postavim pitanje ko ce da producira vokal.Ako dovedu nekog ja se u to apsolutno ne mesam.Mislim da jedan covek mora da radi jedan posao.Kad radim mix(cak sam i moje iz benda zamolio da izadju iz studija)trudim se da budem sam.
Problem je takodje sto 99% njih covek mora da ubedi kako ja zna mnogo(vise nego sto zna). Ja jos ne mogu da naplatim 2k, iza mene ne stoji ime zato moram da ih ubedjujem kako sam muzicki mag, jer kad god sam pricao na istom nivou sa klijentima-dusu su mi pojeli.(vecina, ne svi naravno).Tacku sam stavio kad mi je dosao covek sa tekstom i kompozicijom kao ja da uradim arr kako osetim pesmu.Ja lepo pitao kako cemo, bilo kakvu smernicu, fazon, bilo sta covek mi rece da nema pojma, da ja uradim to kako ja mislim da treba.Ja uradim jedan ceo arr-ne svidja mu se, postavim drugi, treci cetvrti.I onda sam mu rekao da idem na more mesec dana i dao mu broj drugara(koji me je psovao najstrasnije i samo cekam da mi vrati lopticu)
Old 15-10-2008, 08:28 AM   #4
meka
Member

meka's Avatar

Nikad nisam radio va? posao i sumnjam da ću ikad (nisam strpljiva osoba po prirodi), ali me ne?to kopka. Ako je osoba do?la da joj pomogne?, ti zna? svoj "zanat" (nije bitno ako je i samo hobi) i na kraju se posere, da prostite, na va? ceo trud sa onim "nekako mi je ...", nije li logično da osoba dobije nogu u guzicu? Pa nije li red da čujete neku sugestiju "hoću da zvučim kao ...". Mo?da nije izvodljivo, ali barem da zna osoba čemu se te?i. Sa druge strane, moto mi je uvek bio "ili predlo?i ne?to konkretno, ili umukni". Svi predlozi "ne tako" (alergičan sam na njih, ćale me je davno izdresirao sa tim) su, po mom mi?ljenju, idiotski. Bilo kako bilo, na kraju biste vi trebali znati bolje. Ako ja ne znam ni čemu koji regler slu?i, pa bolje da umuknem i gledam kako od moje umotvorine (ne nu?no puno uma ulo?enog) nastaje ne?to. Ne dajte se ljudi!
Old 15-10-2008, 09:53 AM   #5
Maiv
Pro Member

Maiv's Avatar

E zato treba dogovorit posao da se placa po satu pa nek se on buni koliko hoce dokgod placa.
Maiv is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 12:42 PM   #6
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Maiv View Post
Hahahha, ja uvijek dobijem takve aranzmane koje treba mijenjati do besvjesti da zazvuce (doduse ja radim iz hobija a ne za pare pa imaju sutit).

Trebas razvit instinkt za musteriju ili jednostavno ispitas kakav bi pad on tocno htio prije neg sto krenes ista pokušavat, ovak je nezgodno jer ti u startu imas svoju ideju a on neku svoju bezveznu i tu dolazi do pucanja...

Dalo bi se na temu koja je uopće uloga producenta!?! Meni je logično da ak si ti producent i potpisan si na necijem izdanju da ti onda nema tko sta pricati, tvoj je izbor kakav ćeš pad gdje staviti...
istina.. al pazi, oni meni kao daju potpunu slobodu i sve to.. i kazu mi, hocu one tvoje cyber zvuke.. gomile synthova, seq synthove, orkestraciju.. sve na shta su se nalozili kad su doshli kod mene.. sledeca stvar je, uradim kako sam ja to zamislio, i njima ne valja..

Quote:
Originally Posted by allegrosteva View Post
Generalno je problem kod nas sto svi sve rade.Muzicari hoce da budu pevaci, pevaci hoce da budu producenti, slucajni prolaznici koji se nadju u studiju daju savete za aranzman.Uzas.Ja se trudim (i voleo bi kad bi uspeo) da radim na sledeci nacin-ako se dogovorimo da ja radim aranzman prihvaticu sugestije, sve cemo se lepo dogovoriti ali poslednja je moja.Kad se snima vokal-postavim pitanje ko ce da producira vokal.Ako dovedu nekog ja se u to apsolutno ne mesam.Mislim da jedan covek mora da radi jedan posao.Kad radim mix(cak sam i moje iz benda zamolio da izadju iz studija)trudim se da budem sam.
Problem je takodje sto 99% njih covek mora da ubedi kako ja zna mnogo(vise nego sto zna). Ja jos ne mogu da naplatim 2k, iza mene ne stoji ime zato moram da ih ubedjujem kako sam muzicki mag, jer kad god sam pricao na istom nivou sa klijentima-dusu su mi pojeli.(vecina, ne svi naravno).Tacku sam stavio kad mi je dosao covek sa tekstom i kompozicijom kao ja da uradim arr kako osetim pesmu.Ja lepo pitao kako cemo, bilo kakvu smernicu, fazon, bilo sta covek mi rece da nema pojma, da ja uradim to kako ja mislim da treba.Ja uradim jedan ceo arr-ne svidja mu se, postavim drugi, treci cetvrti.I onda sam mu rekao da idem na more mesec dana i dao mu broj drugara(koji me je psovao najstrasnije i samo cekam da mi vrati lopticu)
+
Quote:
Originally Posted by meka View Post
Nikad nisam radio vaš posao i sumnjam da ću ikad (nisam strpljiva osoba po prirodi), ali me nešto kopka. Ako je osoba došla da joj pomogneš, ti znaš svoj "zanat" (nije bitno ako je i samo hobi) i na kraju se posere, da prostite, na vaš ceo trud sa onim "nekako mi je ...", nije li logično da osoba dobije nogu u guzicu? Pa nije li red da čujete neku sugestiju "hoću da zvučim kao ...". Možda nije izvodljivo, ali barem da zna osoba čemu se teži. Sa druge strane, moto mi je uvek bio "ili predloži nešto konkretno, ili umukni". Svi predlozi "ne tako" (alergičan sam na njih, ćale me je davno izdresirao sa tim) su, po mom mišljenju, idiotski. Bilo kako bilo, na kraju biste vi trebali znati bolje. Ako ja ne znam ni čemu koji regler služi, pa bolje da umuknem i gledam kako od moje umotvorine (ne nužno puno uma uloženog) nastaje nešto. Ne dajte se ljudi!

potpuna istina.. nemam nishta da dodam. ako ja kazem tako je, onda je tako. al ne moze, jer su oni zaboga poznati, a i da nisu oni placaju i tripuju da su gazde..

e sad, jbg.. ti si kriv shto si bash mene iscimao.. shto radish kod mene ako ne verujesh u ono shto ja uradim? jbg, uradim neshto shto je ok i hitichno od nechega shto nije ni imalo potencijal.. u nekom electro/breakbeat fazonu.. i onda se desi navedeno u mom postu..

sledece je jbg, donese mi lik to i to na mix.. a pesma ima 2 trake jbt. vokal, loop i sempl..

shta ja tu da radim? kako da naplatim to?

ok, mogu li promeniti drum sekciju..? bice isti ritam.. samo da mogu da nabudzim.. provucicu ovu ispod..

"nemoj.. ovako mi se djasvi"

najgore je, shto i iva moze da potvrdi.. je shto ja stvarno biram sa kim radim.. i shto uglavnom biram dobre likove, i na kraju kad se skapiram sa njima, ne mogu da ih napushim.. a da sam izbacivao iz studija jesam.. zbog drskosti i neposhtovanja. al to je bilo ranije.. od pre skoro godinu dana, bash radim sa odredjenim ljudima koji su ok sa mojim uslovima i ok su samnom.. i sad, na samom pochetku im kazem "vidi, ja radim dok ne bude dobro, i ja radim samo dobru muziku.. necu da radim kojekakva sranja, zato i nemam pun q klijenata.."

i umesto da poshtuju mene shto se cimam bash oko njih, i shto se trudim, oni.. hmm.. nije da sumnjaju.. nego jbg.. ne kapiraju ko je tu producent a ko muzichar/izvodjach..

jbg, radim dosta i sa reperima.. i kad kazem "matrica je sranje, il taj i taj deo teksta je sranje zbog toga i toga", malo ko se ne nadje uvredjenim.. mislim jbg, ako hocete JA da vam radim onda JA imam pravo da vam kazem sve.. i nije da kazem, sranje je tekst (bez argumenta), popravi to pa se vrati.. nego chak i ponudim pomoc.. al ljudi se vredjaju.. a jbg, svi koji su doshli kod mene mi kazu u startu da znaju da sam strog, militantan i pre svega iskren.. kao shto rekoh, to moze iva da potvrdi.. jer i ako me zena pita, jel ti se svidja haljina? ako mi se ne svidja, kazem sranje je.. bolje ne pitaj za mishljenje ako necesh da ti kazem iskreno.

poz
Old 15-10-2008, 12:49 PM   #7
meka
Member

meka's Avatar

HeatMan, vidim, slagali bismo se (naravno, kad bih ja bio barem upola dobar muzičar kakav bih hteo). Tako i treba, u su?tini. Mo?da boli, ali znaju ljudi na čemu su (mrzim ono uvijanje govana u lep papir pa serviranje).
Old 15-10-2008, 12:58 PM   #8
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by meka View Post
HeatMan, vidim, slagali bismo se (naravno, kad bih ja bio barem upola dobar muzičar kakav bih hteo). Tako i treba, u suštini.
niko nije upola dobar muzichar kakav bi hteo biti. ne razmishljaj o tome na taj nachin.

Quote:
Možda boli, ali znaju ljudi na čemu su (mrzim ono uvijanje govana u lep papir pa serviranje).
nisam razumeo u potpunosti.. al da probam da ti odgovorim:

jbg, ako mi donesesh govno i ne dash mi nikakvu slobodu, bice govno umotano u najelpshi moguci papir koji si mi dozvolio da iskoristim. shto bi znachilo, bice uglavnom tvoje govno. a ako mi dash slobodu, uglavnom dobijesh pitu uvijenu u papir.

e sad.. to shto je pita od govana, to je tvoj problem a ne moj.. zar ne?

poz

Last edited by HeatMan; 15-10-2008 at 01:32 PM.
Old 15-10-2008, 01:20 PM   #9
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
..vam dodje neki bend/lik/riba sa potpuno nerazvijenom pesmom i kaze vam: hocu da mi smixash ovo i da je doradish u tvom stilu, al nemoj puno da odlutash..?

Sve zavisi da li je band ili riba .... a ako je riba , da li je dobra riba ????

Daj da definisemo to ....pa cu ti reci kako bih se postavio

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 15-10-2008, 01:28 PM   #10
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

hahah.. jednom radio sa ivom neku pesmu.. i dobra riba doshla peva bekove.. uzas najuzasniji.. i ja kao kulirao zato shto je dobrica a i ono.. ochi mi otpale..

medjutim kad mi rekla iva da ima dechka, tu mi je puko osigurach odmah.

elem, ovo je moan zone.. aj pucaj shta te muchi..
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules