|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#71 |
Moderator
|
![]()
hmm 30m 16/4 = 800eu.. ok je cena al ne znam.. kapiram da bi mogla bit niza
|
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Pro Member
|
![]()
a koja mu je oznaka?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Usudjujem se da kazem i sledece (pazi kakva jeres): UOPSTE mi se ne dopada U47, koji cene "do bola". Najbolji mikrofoni, po mom skromnom misljenu, naravno, sa kojima sam radio su DPA,(bivsi Bruel & Kjaer) Earthworks, Sony C48 i onaj (zaboravih) model, valjda 8000, a Neumanni izuzev jednog starog stereo modela iz KM serije mi se NIMALO ne svidjaju, zato sto "farbaju". Po meni, sva farbanja treba raditi naknadno, a snimati sto je ravnije i realnije moguce. A propos, uvek dajem prednost vrhunskoj "solid state" tehnologiji nad cevnom (lampaskom) izuzev, naravno, kod gitarskog pojacala, gde je izoblicenje SASTAVNI deo proizvodnje zvuka, a ne usnimavanja. Nadam se da si razumeo moj stav, i pored toga sto sam malo dosadan i preopsiran, sta ces, "staracka" osobina... Pozdrav, sve najbolje!!!
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 12-10-2008 at 10:46 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Moderator
|
![]()
ufff.. studio neshto 16/4.. hah.. zaboravih.. davno bejahu..
Quote:
elem ne slazem se nimalo sa postom.. to shto Vi prichate je ok ako se snima neshto shto vec ima neki karakter koji nema potrebe isticati.. npr. vrhunska gitarska/bass pojachala.. za sve ostalo, mislim da ima potrebe staviti mikrofone koji odlichno pashu samom karakteru izvora zvuka, i da odgovaraju onome shto zelimo da uradimo.. nrp ako hocu da bude prezentan zvuk vokala, izaberem taj i taj.. naravno, ako sam u mogucnosti.. shto i nisam bash.. shto se tiche tube vs ss, meni je sve jedno, samo da ima karakter kakav mi odgovara.. IMHO poz edit: josh jednom se ne slazem.. ![]() poz josh jednom.. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Senior Member
|
![]()
Mozes li malo da pojasnis kako to dodajes boju, nakon sto snimis potpuno transparentno?
-Okej, recimo zatreba ti boja nekog nojmana i sta onda? kako dodas naknadno? meni ne pada na pamet drugo reshenje osim da odma snimim sa takvom bojom pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Pro Member
|
![]()
Ne znam sta ti znaci "boja nekog nojmana" valjda imas u glavi kako treba da zvuci ono sto si snimao-producirao? ima raznih nacina da se postigne "personalitet", a ne samo koriscenjem karakteristicnih boja nekog mikrofona, za koji lako, kasnije u remixu moze da se ispostavi da nije dobra, jer personalitet nekog audio uredjaja je u stvari mjegova ne-linearnost, ili karakteristicno izoblicenje, za koje neki tvrde da lepo zvuci, ili sto englezi kazu
"bigger than life"... A sta ako nama ne treba "bigger than life" nego samo "lifelike" sto znaci maksimalno moguca tacnost usnimka? Mislim da nam takav nacin ostavlja vise kreativne slobode, jer taj "personalitet" moze relativno lako da se postigne specificnom ekvalizacijom, kompresijom, limitingom, reverberacijom, i ostalim "alatima" u kreativnom procesu snimanja, ali ako na samom pocetku imamo "iskrivljenu" sliku onoga sto nam iz studija dolazi, dosta je teze "ispraviti" je nego poceti od maksimalno realne, pa kreativnom obradom snimka dobiti personalitet, izuzev naravno ako se radi o tacno zeljenom efektu, naprimer tom i tom pevacu, iskustveno "lezi" U 47 mikrofon, a nekom drugom, naprimer RODE classic II, a trecem, sviracu violine, ili frule, ili akusticne gitare, recimo iz iskustva znamo, dobro lezi Neumann KM 184, ili B&K 4002, ili vec...ali to su vec uglavnom izuzeci, sa kojima barataju provereni producenti, u radu sa proverenim izvodjacima, ali kako UNAPRED znati koji mikrofon (lampas) ili koji "stari" preamp a la NEVE 1073 ili 1083 "lezi" kom izvodjacu ako ga ne znas? Ajde, dosadan sam i sebi, a kamoli drugima... Srecan rad!!!
![]() |
#77 |
Moderator
|
![]()
joj slobo.. nisi dosadan, nikad bio.. btw, nadam se da se ne ljutish, al ne mogu da persiram preko neta, stvarno.. iako za to postoji potreba..
elem, ako imam vishak opreme, i nisam u nenormalnom stisku sa vremenom.. naravno da cu isprobati razne varijante.. posle nekog vremena, iskustveno zakljuchish shta bi kom izvoru zvuka leglo.. mislim, bar ja zakljuchujem.. a ako vec nemam iskustva, onda pitam nekoga od starijih i iskusnijih kolega (ili jednostavno, eksperimentishem) poz |
![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Junior Member
|
![]()
Pa zar da koristimo merne mikrofone?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
VIP Member
|
![]() ![]() Misli? na Bruel & Kjaer? Ne prave oni samo merne mikrofone. Uostalom, za?to se čak i "mernim" mikrofonima ne bi snimali "normalni" zvuci?
![]() |
#80 |
Junior Member
|
![]()
Svakako moze se i sa mernim mikrofonima snimati, mozda se to nekome i dopadne. Mada ja bih se pre opredelio za mikrofon koji mi odmah daje ono sto zelim.
Davno sam u jednom casopisu citao intervju Vlatka Stefanovskog gde je pomenuo koji mikrofon koristi za snimanje svog vokala. Kaze nikako mu ne odgovara neki neumann vec je on tad koristio neki akg iz mnogo nize cenovne klase koji lezi njegovom glasu. Tako da se svodi na to sta ti daje zeljene rezultate, a ne koji ima ravniji frekventni odziv ili bolju neku drugu karakteristiku. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|