|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Hvala vam na odgovorima (savetima) uz izvinjenje ?to svoje potrebe za limiterom nisam "limitirao" na konkretnu situaciju. Rekao bih da sam to uradio jer mi je profesionalna (novinarska) obaveza da se ne ponavljam, a ja sam na ovom forumu to već uradio zilion puta, i sve se ne?to uzdr?avam da ne bude zilion i prvi, al' eto, kad' ne ide, ne ide...
Elem, snimam vox-ove za emisiju obično u prirodi, razumljivo, tamo je najmanje buke koja će degradirati zvuk i odvlačiti pa?nju ljudima sa priče. Kada dođem sa terena kući, naravno, materijal grebujem na hard disk, i u Premere-u mo?e početi monta?a. Reč je o dvadesetosekundnim kratkim pričicama koje se snimaju iz tri ili četiri plana (dublova) da bi na kraju bilo gledljivо=dinamično. Kada video dođe na svoje mesto, audio exportujem kao poseban fajl i u editorima ga obrađujem. Suvi sound se inače snima SONY-jevim be?ičnim bubicama, veoma kvalitetnim, frekventno bogatim, ali ne toliko da bih se pomirio kako je to to. Emisiju snimam već dve godine i mogu vam reći da sam odavno napravio plugin-formulu koja mi daje zadovoljavajuće rezultate, ali, po?to definitivno u nijansama le?i tajna dobrog zvuka, za?to se ne bih trgao iz stvaralačkog sna i kao u?u?kani korisnik samoproklamovane "DAW metodologije" oti?ao korak napred. Trenutno redosled akcija je sledeći: u Wavelab-u napravim lanac sa 1. Waves Q10 (gde malo dignem glas u mid i hi spektru, a sre?em ga u low), 2. AKAI Quadcomp (koji mi se pokazao kao najbolji multiband kompresor, pomoću kojeg, inače, svaki spektar ponaosob krotim ili ističem onako kako mi uho govori da i trebalo) i 3. VST Dynamics (koji mi se pokazao kao najjednostavniji kompresor za generalno sređivanje dinamike na kraju lanca. Sa isključenim noise gate-om i uz soft-limiting, u 99% slučajeva dobijam zadovoljavajući sound). Naravno, podrazumeva se da sam pomenuti chain zabele?io kao preset u Wavelabovom racku, pa po potrebi, u zavisnosti na male izmene u karakteru zvuka (vetar, ambijent, i.t.d...) menjam parametre i to bude to. Ono ?to sledi je noise reducting u Adobe Audition 3, radi odstranjivanja ambijentalnog ?uma čiji je volumen, prirodno, podignut s'obzirom na prethodni tretman kompresorima. Trudim se da između reči ne bude 0 db kao u studiju, ali da moj govor, ipak, odi?e snagom ne tako svojstvenom snimku načinjenom u eksterijeru. Kao ?to rekoh na početku, ba? zato i snimam u prirodi, tamo je najmanje prepreka koje bi vas sprečile da kasnije, u post-prodkciji, od zvuka napravite ono ?to hoćete. A i prednost Auditiona jeste ba? to ?to vam nudi mogućnost veoma intuitivne korekcije semplova, bilo da je reč o rečima, čitavim rečenicama ili banalnom uzimanju vazduha između reči. Međutim... Nedavno sam poku?ao da napravim novi chain sa Nomad Factory-jevim pluginovima, misleći da mi "virtualni drajv" njegovih softverskih lampi mo?e bolje odraditi tranzijente, u prethodnom slučaju korigovanih prilično degradirajućom tehnikom. Potreba za tim je veća tim pre ?to su be?ične bubice, zapravo, dinamički mikrofoni, a oni, kao ?to znate, ne potenciraju "c", "z" i "k" onoliko dobro koliko to mogu i rade kondenzarci. Rezultat je bio jaaaaaaako dobar. Blue Tubes FA770-3 je izuzetna "sprava", koja kompresuje zvuk upravo onako kako sam i pri?eljkivao, ali, na nekim mestima sibilanti, ipak, za nijansu iskoče. Reći ćete, pa ok, uzmi te sibilante i sredi ih ručno i ja bih to zaista i uradio, ali po?to je reč o pola sata materijala gde sibilanata ima mali milion, bojim se da takvu politiku moram ostaviti za neku drugu priliku. Ni?ta, eksperimentisaću i dalje, a vama jo? jedno veliko HVALA!!!
vidju bre Last edited by Igor; 06-10-2008 at 06:51 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
ti si novinar?? mogao bi malo da lomis taj text da bude lakse za citanje
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
apsolutno se slazem sa recenim, i da dodam, limiter prvenstveno koristim hardvereski (prije AD-konvert.) a ITB su mi ustvari sve kompresori (din.eq) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Senior Member
|
![]()
1) La2a
2) API2500 3) Precision Limiter
![]() |
#26 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa P.S. Još jedna stvar mi nije jasna: čemu redukcija ambijentalnog šuma prirode? To je, brate, prirodan šum (sama reč ti kaže). P.P.S. Kako ti se zove emisija i na kom kanalu se emituje? Glupo je da pričamo ovako sholastički kad si već u eteru. Daj da čujemo, pa ćemo ti reći šta nije dobro. A možda je ustvari sve dobro, ali ti tripuješ ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Kjaerhus GAC, GACSC, GACSCM.
WaveArts Master Restoration. ... , ... Poigraj se. Dobri alati. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
za sibilante uzmi neki desser, zavrsice ti posao...Ja sibilante kad moram krotim Sonnox Dynamicsom u sidechain modu, desser ne koristim, ali tebi ce raditi posao, recimo waves desser, stavi 7000HZ za frekvenciju koju ce da detektuje i probaj, i nemoj da preteras jer ce ti sibilanti postati Fibilanti ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Pro Member
|
![]()
Daj ak ti nije bed posalji jedan neobrađeni klip da se oku?am
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Member
|
![]() Quote:
a) Sonnox Oxford Dynamics b) URS 1980 Compressor Limiter;BT Limiter LM2S c) Sonnox Oxford Limiter
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Limiter | Psychogen | Produkcija Elektronske Muzike | 13 | 13-04-2009 09:31 PM |
PSP limiter | Max | Audio Software | 26 | 04-01-2008 06:17 PM |
Kjaerhus Mpl Limiter??? | Jan | Audio Software | 30 | 14-05-2007 09:33 AM |
Limiter | statusband | Audio Produkcija - Tehnike | 12 | 31-10-2005 09:17 PM |