|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#111 | |
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
problem je sto nas mozak vrlo brzo uhvati sve automatizmer, pravilnosti kao sto su LFO ili SH (jer ima fiksni clock), pogotov u niskofrekventnom podrucju. i to ga nakon izvjesnog perioda "scanninga" vise ne zanima, pa ga pocinje zamarati ponavljanje. to se dogadja na podsvjesnoj bazi, i kad to prevedes natrag u svjesno stanje; mi to mirisimo kao nedostak "debljine", zivosti ili kako god ko to voli nazivati. opcenito, fascinantno je sto sve mozak nadogradjuje, maskira ili ignorira u zvuku, da bi optimizirao svoj rad. isto je i sa ocima. de facto imamo izmedju usiju najjaci CPU ikad napravljen - samo ga nesto slabo koristimo heh. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() vrlo dobro, sjedni 10! ![]() ispod toga samo fali potpis: dr.sci.T.Babic, dr.clin.psihologije ![]() ![]() Last edited by sare; 15-05-2008 at 08:55 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Pro Member
|
![]()
Sorry stari, ali nije to to.
Problem je što bi za svaki oscilator trebao jedan LFO, jedan noise generator, zajedno ih spojio preko jednog S&H unita, potom u Smoother unit pa tek onda da "kvari" oscilator. Znaći trebao bi još 4 dodatna modula da imitiraš pitch drift. To je tek pitch. Imaj na umu da isto toliko moraš potrošiti da "kvariš" fazu i amplitudu jer oni su također konstantno promjenjivi. Gledao sam ih na osciloskopu, super zanimljivo izgledaju. Odgovor na tvoje pitanje je pozitivan - može se napraviti. Ali. To je već 12 modula za jedan jedini voice! A šta će ti sve to skupa kada nemaš drugi oscilator da se vidi svo bogatstvo drifta - kada staviš dva oscilatora u frekvenciji jedan pored drugog za onaj FAT sound. Znaći još 12 modula za drugi oscilator. Ukupno 24 modula za ono što po defaultu ima svaki dual VCO synth. Uz napomenu da je ovo S&H sa konstantnom promjenom! Znaći, kao što je cluster rekao mozak se brzo "navikne". To možeš riješiti sa još jednim noise generatorom kojem staviš da mijenja frekvenciju onog LFO-a koji ulazi u Sample and Hold. Tada clock S&H više nije konstantan. Ali brate došli smo na 30 modula za najgluplji pitch drift! I naravno treba ti još jedan LFO za globalni drif. To je ono što sam ja opisao na CS-15 kada sam rekao 5%. Kroz sat vremena, on se globalno digne / spusti za oko 5%. Mada taj dio možemo i ignorirati, pošto operator syntha redovito popravi to preko Master Tune knoba. Ali ponekad zaboravi. ![]() ![]() Last edited by Don Solaris; 15-05-2008 at 09:30 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
Senior Member
|
![]()
Ovo je pitanje koje sebi poodavno postavljam i jos nisam nasao adekvatan odgovor, pogotovo kad je u pitanju modular.
![]() http://www.rumski.com/forum/showthre...062#post204062 RM |
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Member
|
![]()
Ne?to se pomaklo.
Zavr?io sam XR-VCO. Napokon. Cjeli projekt se mo?e naći ovdje. Jo? nije stigao 394 pa sam morao upotrijebiti 2x547 (ne upareni ![]() Po?to nemam nikakv drugi CV izvor snimio sam mali klip gdje ga goni sekvencer. Jedan output kontorlira pitch a drugi skew funkciju (skew modulira sine u triangle...ili obratno..). uglavnom za 100tinjak kuna djelova pristojan oscilator. Nije moog al radi ![]() edit: klip je bez vcf, eg i vca. znači samo sekvencer i vco ![]() Last edited by mirzaa; 17-06-2008 at 06:08 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Member
|
![]()
hej mirzaa, jesi sam radio layout za klee? i koliko izađu delovi?
(ako je offtopic, daj na pm, ako te ne mrzi - hvala) ?to se modula tiče, glas za yusynth... |
![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Member
|
![]()
pcb layout? ne, kupio na electro-music.com
djelovi nekih stotinjak evrosa, nisam računao nikad... sad moram uparit nešto kondenzatora i tranzistora pa će yusynthov minimoog vcf. baš me zanima... |
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Member
|
![]()
update;
završen minimoog vcf uparen sa xr vco-jom i sekvencetom: |
![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Member
|
![]()
update:
skoro pa gotov kabinet. jo? fali dupli adsr i to je to..za sada. u kabinetu su: 2xLFO.a, 2xVCO.a, VCF, 1 Korg PS3100 rezonator, S&H, noise, VCA i jo? fali taj adsr x2. video skoro uskoro. pozdrav ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
mod?rateur analogue
|
![]()
hebeno izgleda... po kojoj shemi si radio minimoog VCF, odnosno koju verziju ?
bilo je manjih promjena na dizajnu tokom 70tih. a najveca je bila prestanak uptrebe uparenih tranzistora za ladder. i kako ti to zvuci, rezonanca i sve, jel "miri?i" na original ? |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Modular corner | goasia | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 18 | 14-02-2008 08:32 AM |